Witam po raz pierwszy i pozdrawiam wszystkich Forumowiczów!
Od jakiego¶ czasu przegl±dam to forum i coraz bardziej zaczynam sie wkrêcaæ w temat. Interesuje mnie konstrukcja miecza "od kuchni". O ile wiem mo¿na spróbowaæ ze stali resorowej. Mia³bym gdzie i z kim, ale nie bardzo wiem jak - oczywiscie mo¿na metod± prób i b³êdów, ale to zajmie sporo czasu - jakie¶ rozrysowanie elementów bardzo u³atwi³oby sprawê.
Z góry dziêkujê
Pozdrawiam
Witek
Witaj
Przy odrobinie chêci i zaanga¿owania znalaz³by¶ wszystko na sieci.
http://rycerze.org/rola_uzbrojenia/ryc2.htm
Tu masz od razu z typologi±.
Nie ³ud¿ siê jednak ¿e wszystko Ci podadz± na tacy, musisz wykazaæ siê w³asn± inicjatyw±.
I.
Pewnie, ¿e bym znalaz³, ale czy fora, listy dyskusyjne itp nie powsta³y w tym celu, zeby takowe poszukiwania u³atwiæ - kto¶ , kto siedzi w temacie
(tak jak Ty Indar) potrafi wskazac interesuj±ce miejsca (za co serdeczne dziêki) o wiele szybciej ni¿ ja - laik
je znajdê. Je¶li za¶ ja bedê w stanie w jakim¶ temacie pomóc - zachowam sie tak samo - podam ¼ród³o, link itp, i chyba na tym to polega.
Pozdro i jeszcze raz dziêki.
Witek
Jeszcze dopytam:
Chodzi mi o po³±czenie: klinga/jelec/trzon - jak to by³o robione - z tego co wyszpera³em to jelec by³ nabijany na trzon (na gor±co?) A jak go blokowano - oczywi¶cie, ze mogê przyspawaæ , ale to jako¶ nie teges.....
Pozdro
Witek
Witam
Zgadza siê jelec nabijano na gor±co, metal jak jest gor±cy to zwiêksza swoj± objêto¶æ, a jak stygnie to siê kurczy.
Czyli sam nijako "zaciska" siê na g³owni.
A spawaæ nie radzê bo w miejscu spawu bêdzie rozhartowany i wcze¶niej czy pó¼niej pêknie (tak siêzrobi³o w langsaxie kolesia, kowal u³atwi³ sobie robotê)
Pozdrawiam
Tak te¿ my¶la³em - trochê sie jednak obawiam czy to "obkurczenie " wystarczy , mo¿e jakie¶ niciki, albo inny patent?
Co do spawania - to chyba nie tak - s± spawy i spawy, nie wnikajac w umiejêtno¶ci spawacza - mo¿e kto¶ siê tutaj na tym zna - nie chodzi tu czasem o rodzaj elektrody? Bo patrz±c obiektywnie - spawy s± wszêdzie wokó³ nas - i niektóre znosz± potê¿ne obci±¿enia i wytrzymuj±.
pozdro
Witek
Spaw spawowi nierówny
. Zawsze spawaniu towarzyszy wysoka temperatura, która rozhartowuje stal. Te rzeczy, które wytrzymuj± takie naprê¿enia mog± nie byæ po prostu hartowane. Poza tym s³ysza³em, ¿e nawet jest okrzystne, by jelec nie by³ zabity na sta³e, by by³o trochê luzu . Ma to mieæ znaczny wp³yw na zmniejszenie ³amliwo¶ci mieczy przy jelcu ponoæ.
Rzecz nie w spawach i rozgrzewaniu, tylko w precyzyjnym dopasowaniu elementów. Wiadomo, jest tolerowalna granica niedok³adno¶ci, ale za bardzo odpuszczaæ sobie nie mo¿na. Proponujê rzuciæ okiem na, z grubsza pokazuje typowe b³êdy i proponuje s³uszne rozwi±zanie:
http://www.albion-swords.com/swords-functional.htm
Pozdrawiam
Gwyn
Zapytam jeszcze o materia³ - gdybym chcia³ z nówki zrobiæ, nie ze starego resora - jakiego symbolu szukaæ? Wiem , ze to stal sprê¿ynowa (resorowa) ale ich gatunków te¿ jest kilka - który by³by najlepszy i osi±gany bez wyjazdu do huty i w ilo¶ciach detalicznych i w jakiej formie? Wreszcie - czy Waszym zdaniem stosuj±c tylko obróbkê skrawaniem (nie kucie) mo¿na wymotaæ co¶ sensownego?
Pozdrawiam
Witek
Tak a propo luzów na jelcu. Stety/niestety posiadam takowy który ma pewne luzy, bowiem jelec wcale nie by³ nabijany na gor±co, a jedynie "na³o¿ony". No có¿ - czego to sie cz³owiek nie dowiaduje jak rozbierze rêkoje¶æ
Z ka¿dym ciosem mia³em wra¿enie ¿e miecz siê rozleci, choæ luz by³ naprawdê niewielki. Odradzam zostawiania sobie owych "luzów".
Najbardziej standardowo stosowana stal to 50 HS. Skrawaniem da siê wyrze¼biæ co¶ treningowego, chyba, ¿e masz do dyspozycji megawarsztat. I tak podstawow± spraw± jest obróbka cieplna (hartowanie, odpuszczanie), ¿eby nadaæ stali odpowiednie w³a¶ciwo¶ci, bo sam symbol i sk³ad chemiczny nie wystarcz±.
Powtarzam: jelca na gor±co nie ma po co nabijaæ, trzeba go za to dobrze dopasowaæ i wykonaæ porz±dn± rêkoje¶æ. Pozdrawiam
Gwyn
Cze¶æ!
I gucio... zlata³em hurtownie i sklepy z metalem i na mnie dziwnie sprzedawcy spozierali jak sie o stal resorow± pyta³em... ale mam resor, tyle, ¿e na ¶rodku jest sporo grubszy i o ile nie znajdê innego czeka mnie sporo przcy ze zbieraniem tego nadmiaru, a trwardy ci on, twardy.... Ale mam powa¿niejszy problem - co zrobiæ z dziur± na ¶rodku - podobno mo¿na to zasadówka zaspawaæ i jest OK - ma kto¶ w tym wzglêdzie jakie¶ do¶wiadzczenia / sugestie
Pozdrawiam.
Witek
Witam !!!
Zaspawaj t± dziurke i jest ok, struktury miecza spawaniem nie zmienisz ,tak¿e luz ,u nas nasz wiejski producent mieczy równie¿ spawa ró¿ne czê¶ci miecza i sie trzymaj±, szczerze polecam spawanie (w tej sytuacji oczywi¶cie)
Pozdrawiam klepa.
Je¿eli serio traktujesz rekonstrukcjê historyczn± to nic nie spawaj :].
. Ja mam sztabê z resoru od malucha, wycinan± 100% szlifierka kontow±, waga 1.6kg,troche zile wywa¿on± . W mojej sztabie mam jelec nabity na zimno, zabezpieczony przed lataniem poxilin± dzia³a ¶wietnie.
Rêkoje¶æ owin±³em sobie sznurkiem. To jest mroczna broñ wiem :> ale dzia³a :>
Sprawdzi³a siê na paru turniejach ;) i na treningach. Mogê na niej stan±æ i siê nie z³amie, wytrzymuje boczne uderzenia .:>:>:>:>:>
Planuje sobie kupiæ co¶ porz±dnego mam ju¿ wybranego producenta i zbieram kasê.
Witam
Jeśli chce się zaczynać przygodę z mieczami, to bardzo polecam, ciekawe doświadczenia i cały czas się człowiek czegoś nowego uczy. Tylko warto zdać sobie sprawę że nie zrobi się raczej czegoś szczególnego zanim nie zepsuje się z 10 głowni...
Najlepiej zaczynać od małych rzeczy, jakiegoś kordu, nerkowca, uszatego czy innego stiletto lub baselarda. Mniejsze niebezpieczeństwo i zniszczenia broni i zaszkodzenia innym ludziom. Jak już robić jakąś broń biała to chyba zaczynać od kordów takich na XIII-XV prosta konstrukcja i nie trzeba się jakoś strasznie pocić nad wywazaniem i nad zachowaniem proporcji między grubością głowni a bezpieczeństwem.
Broń której używa się teraz na naszych polach bitewnych to często niemiłosierne sztaby, wiec z filigranowym sprzętem bym tak zaraz nie wyskakiwał...
Na początek warto się zaopatrzyć w minimum narzędzi i jakiś podręcznik dla szkół zawodowych z obróbki metali. Później przyjdzie czas na lepsza quasinaukową literaturę... . Warto poznać podstawy kucia i klepania i polecam jakąś naukę u kowala i ślusarza... dużo daje choć warto wiedzieć co chcemy wyciągnąć z tego.
Jeśli chodzi o konstrukcje głowica, rękojeść jelec to faktycznie wszystko trzyma dobrze zrobiona rękojeść. O ile wypukać nędzną głownie da chyba radę kazdy, no może każdy to średnią rękojeść jest zrobić bardzo cieżko. Wiem bo mam za sobą takie akcje, dość nieudane... Warto w tej materii nie żydzić i dać do zrobienia komuś kto umie... A dobrze spasowany jelec zakłada się na zimno. Patent z zakładaniem na gorąco jest mroczny i idiotyczny bo rozhartowuje się głownie w najważniejszym punkcie.
Robie głownie już chyba z 7 lat a nadal jeszcze się uczę, wiec miłej zabawy i dużo pracy
Posyłam też photo popełnionego mieczyka
Fotki brak
Miecz jest tak dobry, jak jego najs³abszy element. Przeczytajcie co jest w tym linku do Albion Swords i co napisa³ jedam von blabo. I porz±dnie siê braæ do roboty, a nie jakie¶ dziwne pó³¶rodki. Pozdrawiam
Gwyn
Hehe jako¶ mi net zamula i nie mogê za³adowaæ fotki... jak kog¶ to interere to po¶le na mejla...
Spróbuj wkleiæ miniaturê przez
http://imageshack.us/ Pozdrawiam
Gwyn
Ta rêkoje¶æ jest tylko drewniana? Je¿eli tak, to jest niekompletna, podobnie jak ta na oryginale. Powinna byæ owiniêta jeszcze lnian± dratw± nas±dzon± klejem a nastêpnie oklejona skór±. Dopiero wtedy trzyma solidnie. No chyba, ¿e skóra na niej jest ¶wie¿o nat³uszczona i dlatego tak b³yszczy, wtedy zwracam honor. Pozdrawiam
Gwyn
Problem w³a¶nie ze ta rêkojesæ by³a niekompletna i dlatego siê rozwali³a... Mój b³ad, mój brak umiejêtnosci... Dlatego zamiast robiæ rekojeæi wole daæ komu innemu. Bo z drewnie najmocniejszy nie jestem, a szkoda czasu na uczenie siê kolejnym umiejêtno¶ci...
Pozdrawiam
Miecz mia³ 92 cm d³ugo¶ci i 1035 gram.
Nale¿y je przeprowadzaæ. Jest jaki¶ temat w Rzemios³ach o hartowaniu chyba, najlepiej po prostu udaæ siê do specjalisty i pobieraæ nauki o barwach i temperaturach oraz ch³odziwach i sposobach wk³adania do ch³odziwa ip itd. Pozdrawiam
Gwyn
CYTAT(Gwyn @ 12:51 09.09.2006)
Nale¿y je przeprowadzaæ. Jest jaki¶ temat w Rzemios³ach o hartowaniu chyba, najlepiej po prostu udaæ siê do specjalisty i pobieraæ nauki o barwach i temperaturach oraz ch³odziwach i sposobach wk³adania do ch³odziwa ip itd. Pozdrawiam
Gwyn
No, w³a¶ciwie to ju¿ mam opanowane, ale najwiekszy problem jest z tym, ¿e podczas hartowania materia³, w moim przypadku szabla, strasznie siê gnie - w ka¿d± stronê. Pojawia siê problem z prostowaniem... Nie wiem, mo¿e jest jaki¶ na to sposób...Dobrze wiem, ¿e gdy udam siê do jakiego¶ Miecznika, nie zdradzi mi swoich tajemnic... Ale je¶li kto¶ to przeczyta, i wie co zaradziæ w tym przypdaku, proszê o odpowied¼...
Dziêki z góry, pozdrawiam
Za bardzo nie powinno sie toto giac. Troche i owszem. A prostuje sie ostroznie mlotkiem na zimno... Tak mi to opisano
Pozdrawiam
Gwyn
Hmm... A mo¿e by samemu skonstruowaæ taki piec do hartowania? Tylko jak... w sieci nie mogê znale¼æ... Wiêc moe jak by kto¶ wiedzia³, to by by³o mi³o:D Pozdrawiam
Mo¿na sporz±dziæ takowy piec:
Baz± jest ognisko kowalskie. Nale¿y je po prostu wyd³u¿yæ o warto¶æ zale¿n± od d³ugo¶ci hartowanego ostrza. Najwiêkszym problemem jest zapewnienie równomiernego dop³ywu powietrza, mo¿na zrobiæ ok 3 wloty (oczywi¶cie z do³u, zakryte nawiercan± kopu³k±) po³±czone szeregowo lub równolegle (lepiej to drugie).
Gdyby kto¶ nie wiedzia³, to standardowe ognisko kowalskie ma wymiary wewnêtrzne ok 35 na 45 cm i ok 10 cm g³êboko¶ci. Taka prostok±tna miska z p³yt ¿eliwnych wyk³adana zapraw± szamotow±.
Przy mocnym dop³ywie powietrza mo¿liwa temperatura na koksie to ok 1500 stopni celsjusza.
Do hartowania powinna byæ 850 - 1100.
To taka opcja.
CYTAT(Wojciech1000 @ 15:10 13.09.2006)
Hmm... A mo¿e by samemu skonstruowaæ taki piec do hartowania? Tylko jak... w sieci nie mogê znale¼æ... Wiêc moe jak by kto¶ wiedzia³, to by by³o mi³o:D Pozdrawiam
znow powolam sie na jankesów, oni buduj± sobie co¶ takiego co nazywaj± salt bath, nie jest to w³a¶ciwie piec a jedna beczka wstawiona w drug± ta ¶rodkowa wype³niona solami tylko niewiem jakimi jest podgrzewana albo elektrycznie albo przez p³omieñ gazowy w tej beczce zewnêtrznej do tego termometr po³±czony z wy³±cznikiem pr±du/gazu odcinaj±cy ogrzewanie po osi±gniêciu idealnej temperatury (dla ró¿nych rodzajów stali s± ró¿ne wysoko¶ci temp. do tego s± specjalne tabele) oczywi¶cie nie trzeba nic budowaæ zawsze mo¿na skorzystaæ z magnesu stal w okolicach temperatury hartowania traci swoje w³a¶ciwio¶ci magnetyczne czy jak to siê tam nazywa i jak przybli¿ymy magnes to nie bêdzie go przyci±gaæ :D
Mam pytanie. Robie miecz i niewiem z czego amatorsko zrobic g³owice. Z czego domowym sposobem najlepiej zrobiæ g³owice do miecza? Nie mam takiej kuli ¿elaznej. Co by siê nadawa³o?
najlepiej jakies z³omowisko odwiedzic i kawal stali zapewniony... pozniej tylko obrobka tegoz - troche pokuc poszlifowac i powinno dzialac (czasami na zlomie mozna cuda znalezc)
typologie glowic jelcow mieczy itp znajdziesz na necie lub w ksiazkach - tam tez materialy z czego to zrobione jest masz - a podejrzewam ze miecz nie jakis wypoasiony tylko dosc prosta konstrukcja ;)
wiec glowica najpewniej stalowa powinna byc lub braz lub mosiadz ewentualnie - bo na inkrustacje srebrem i zlotem to ciezko bedzie skombinowac material
To odwiedze z³omowisko. Mój kolega prowadzi swój z³om i mo¿e mi ró¿ne ¿eczy odk³adaæ. Mój miecz to nie rewelacja. Pierwszy raz robie miecz. Jak sie wprawie to zrobie lepszy. Szlifuje go z wyprostowanego resora od Poloneza.
No odezwijcie sie, czy mój miecz siê do czego¶ nadaje.
No nie wiem czy na scianie to bedzie ladnie wygladalo ale pewnie jak torszke bedziesz w tym siedzial to bedzie lepiej
Boze a ile to wazy, tak z ciekawosci pytam?
Mowisz-masz. Jest paskudny i okrutny. ale nastêpny bêdzie lepszy
Poprzygl±daj sie orygina³om, wybierz prosty typ na pocz±tek i staraj siê go z najwiêksz± wierno¶ci± skopiowaæ. W ten sposób poæwiczysz formê. Potem przyjdzie czas na tre¶æ, czyli obróbka cieplna. Pozdrawiam
Gwyn
A ten egzemplarz wykoñcz rustykalnie i sprzedaj jakiemu¶ odtwórcy orka czy trolla na LARPie - na pewno czê¶æ nak³adów Ci siê zwróci...
CYTAT(igorusis @ 17:19 13.03.2007)
Boze a ile to wazy, tak z ciekawosci pytam?
Wa¿y on ci 1,4 kilo. Jest jednak nieco za krótki na jedynke. Teraz robie metrowy. Tylko resor jest ciê¿ki i gróby. Gróbo¶æ resora ma 8 mm. Troche sie naszlifuje. Pozdrawiam.
G³owice mo¿na wytoczyæ z wa³ka stalowego - trudz±c siê przy tym niesamowicie .
Ja pierwsze odkuwa³em z grubej blachy ze staliwa .
No miecze na pocz±tku szkaradne wychodz± ale min± 3-4 lata i ju¿ co¶ mo¿na o tym powiedzieæ .
Teraz g³owice odkuwam z ciêtych kawa³ków arkusza stali HG 50 (najczê¶ciej kwadraty zamieniam na gor±co w wieloboki )
Mi³ego klepania . Pozdrowienia
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê
kliknij tutaj.