Pomoc - Szukaj - U¿ytkownicy - Kalendarz
Pe³na wersja: [zaczepne] konstrukcja miecza
> Uzbrojenie na przestrzeni dziejów > Uzbrojenie - ogólnie > Uzbrojenie zaczepne - ogólnie
gargulec
Witam po raz pierwszy i pozdrawiam wszystkich Forumowiczów!
Od jakiego¶ czasu przegl±dam to forum i coraz bardziej zaczynam sie wkrêcaæ w temat. Interesuje mnie konstrukcja miecza "od kuchni". O ile wiem mo¿na spróbowaæ ze stali resorowej. Mia³bym gdzie i z kim, ale nie bardzo wiem jak - oczywiscie mo¿na metod± prób i b³êdów, ale to zajmie sporo czasu - jakie¶ rozrysowanie elementów bardzo u³atwi³oby sprawê.
Z góry dziêkujê

Pozdrawiam

Witek
Indar
Witaj
Przy odrobinie chêci i zaanga¿owania znalaz³by¶ wszystko na sieci.
http://rycerze.org/rola_uzbrojenia/ryc2.htm
Tu masz od razu z typologi±.
Nie ³ud¿ siê jednak ¿e wszystko Ci podadz± na tacy, musisz wykazaæ siê w³asn± inicjatyw±.
I.
gargulec
Pewnie, ¿e bym znalaz³, ale czy fora, listy dyskusyjne itp nie powsta³y w tym celu, zeby takowe poszukiwania u³atwiæ - kto¶ , kto siedzi w temacie king.gif (tak jak Ty Indar) potrafi wskazac interesuj±ce miejsca (za co serdeczne dziêki) o wiele szybciej ni¿ ja - laik crazy.gif je znajdê. Je¶li za¶ ja bedê w stanie w jakim¶ temacie pomóc - zachowam sie tak samo - podam ¼ród³o, link itp, i chyba na tym to polega.
Pozdro i jeszcze raz dziêki.
Witek
gargulec
Jeszcze dopytam:
Chodzi mi o po³±czenie: klinga/jelec/trzon - jak to by³o robione - z tego co wyszpera³em to jelec by³ nabijany na trzon (na gor±co?) A jak go blokowano - oczywi¶cie, ze mogê przyspawaæ , ale to jako¶ nie teges.....
Pozdro
Witek
Bary¶
Witam
Zgadza siê jelec nabijano na gor±co, metal jak jest gor±cy to zwiêksza swoj± objêto¶æ, a jak stygnie to siê kurczy.
Czyli sam nijako "zaciska" siê na g³owni.
A spawaæ nie radzê bo w miejscu spawu bêdzie rozhartowany i wcze¶niej czy pó¼niej pêknie (tak siêzrobi³o w langsaxie kolesia, kowal u³atwi³ sobie robotê)

Pozdrawiam
gargulec
Tak te¿ my¶la³em - trochê sie jednak obawiam czy to "obkurczenie " wystarczy , mo¿e jakie¶ niciki, albo inny patent?

Co do spawania - to chyba nie tak - s± spawy i spawy, nie wnikajac w umiejêtno¶ci spawacza - mo¿e kto¶ siê tutaj na tym zna - nie chodzi tu czasem o rodzaj elektrody? Bo patrz±c obiektywnie - spawy s± wszêdzie wokó³ nas - i niektóre znosz± potê¿ne obci±¿enia i wytrzymuj±. read.gif

pozdro
Witek
Grzyp
Spaw spawowi nierówny smile.gif . Zawsze spawaniu towarzyszy wysoka temperatura, która rozhartowuje stal. Te rzeczy, które wytrzymuj± takie naprê¿enia mog± nie byæ po prostu hartowane. Poza tym s³ysza³em, ¿e nawet jest okrzystne, by jelec nie by³ zabity na sta³e, by by³o trochê luzu . Ma to mieæ znaczny wp³yw na zmniejszenie ³amliwo¶ci mieczy przy jelcu ponoæ.
Micha³ /Gwyn/ Czerep
Rzecz nie w spawach i rozgrzewaniu, tylko w precyzyjnym dopasowaniu elementów. Wiadomo, jest tolerowalna granica niedok³adno¶ci, ale za bardzo odpuszczaæ sobie nie mo¿na. Proponujê rzuciæ okiem na, z grubsza pokazuje typowe b³êdy i proponuje s³uszne rozwi±zanie: http://www.albion-swords.com/swords-functional.htm
Pozdrawiam
Gwyn
gargulec
Zapytam jeszcze o materia³ - gdybym chcia³ z nówki zrobiæ, nie ze starego resora - jakiego symbolu szukaæ? Wiem , ze to stal sprê¿ynowa (resorowa) ale ich gatunków te¿ jest kilka - który by³by najlepszy i osi±gany bez wyjazdu do huty i w ilo¶ciach detalicznych i w jakiej formie? Wreszcie - czy Waszym zdaniem stosuj±c tylko obróbkê skrawaniem (nie kucie) mo¿na wymotaæ co¶ sensownego?

Pozdrawiam
Witek
Boguta z Bia³ej
Tak a propo luzów na jelcu. Stety/niestety posiadam takowy który ma pewne luzy, bowiem jelec wcale nie by³ nabijany na gor±co, a jedynie "na³o¿ony". No có¿ - czego to sie cz³owiek nie dowiaduje jak rozbierze rêkoje¶æ anger.gif Z ka¿dym ciosem mia³em wra¿enie ¿e miecz siê rozleci, choæ luz by³ naprawdê niewielki. Odradzam zostawiania sobie owych "luzów".
Micha³ /Gwyn/ Czerep
Najbardziej standardowo stosowana stal to 50 HS. Skrawaniem da siê wyrze¼biæ co¶ treningowego, chyba, ¿e masz do dyspozycji megawarsztat. I tak podstawow± spraw± jest obróbka cieplna (hartowanie, odpuszczanie), ¿eby nadaæ stali odpowiednie w³a¶ciwo¶ci, bo sam symbol i sk³ad chemiczny nie wystarcz±.

Powtarzam: jelca na gor±co nie ma po co nabijaæ, trzeba go za to dobrze dopasowaæ i wykonaæ porz±dn± rêkoje¶æ. Pozdrawiam
Gwyn
gargulec
Cze¶æ!

I gucio... zlata³em hurtownie i sklepy z metalem i na mnie dziwnie sprzedawcy spozierali jak sie o stal resorow± pyta³em... ale mam resor, tyle, ¿e na ¶rodku jest sporo grubszy i o ile nie znajdê innego czeka mnie sporo przcy ze zbieraniem tego nadmiaru, a trwardy ci on, twardy.... Ale mam powa¿niejszy problem - co zrobiæ z dziur± na ¶rodku - podobno mo¿na to zasadówka zaspawaæ i jest OK - ma kto¶ w tym wzglêdzie jakie¶ do¶wiadzczenia / sugestie

Pozdrawiam.
Witek
klepa
Witam !!!
Zaspawaj t± dziurke i jest ok, struktury miecza spawaniem nie zmienisz ,tak¿e luz ,u nas nasz wiejski producent mieczy równie¿ spawa ró¿ne czê¶ci miecza i sie trzymaj±, szczerze polecam spawanie (w tej sytuacji oczywi¶cie)
Pozdrawiam klepa.
Kuba Bia³ek
Je¿eli serio traktujesz rekonstrukcjê historyczn± to nic nie spawaj :].
'maska'
. Ja mam sztabê z resoru od malucha, wycinan± 100% szlifierka kontow±, waga 1.6kg,troche zile wywa¿on± . W mojej sztabie mam jelec nabity na zimno, zabezpieczony przed lataniem poxilin± dzia³a ¶wietnie.
Rêkoje¶æ owin±³em sobie sznurkiem. To jest mroczna broñ wiem :> ale dzia³a :>
Sprawdzi³a siê na paru turniejach ;) i na treningach. Mogê na niej stan±æ i siê nie z³amie, wytrzymuje boczne uderzenia .:>:>:>:>:>
Planuje sobie kupiæ co¶ porz±dnego mam ju¿ wybranego producenta i zbieram kasê.
jedam von blabo
Witam

Jeśli chce się zaczynać przygodę z mieczami, to bardzo polecam, ciekawe doświadczenia i cały czas się człowiek czegoś nowego uczy. Tylko warto zdać sobie sprawę że nie zrobi się raczej czegoś szczególnego zanim nie zepsuje się z 10 głowni...

Najlepiej zaczynać od małych rzeczy, jakiegoś kordu, nerkowca, uszatego czy innego stiletto lub baselarda. Mniejsze niebezpieczeństwo i zniszczenia broni i zaszkodzenia innym ludziom. Jak już robić jakąś broń biała to chyba zaczynać od kordów takich na XIII-XV prosta konstrukcja i nie trzeba się jakoś strasznie pocić nad wywazaniem i nad zachowaniem proporcji między grubością głowni a bezpieczeństwem.

Broń której używa się teraz na naszych polach bitewnych to często niemiłosierne sztaby, wiec z filigranowym sprzętem bym tak zaraz nie wyskakiwał...

Na początek warto się zaopatrzyć w minimum narzędzi i jakiś podręcznik dla szkół zawodowych z obróbki metali. Później przyjdzie czas na lepsza quasinaukową literaturę... . Warto poznać podstawy kucia i klepania i polecam jakąś naukę u kowala i ślusarza... dużo daje choć warto wiedzieć co chcemy wyciągnąć z tego.

Jeśli chodzi o konstrukcje głowica, rękojeść jelec to faktycznie wszystko trzyma dobrze zrobiona rękojeść. O ile wypukać nędzną głownie da chyba radę kazdy, no może każdy to średnią rękojeść jest zrobić bardzo cieżko. Wiem bo mam za sobą takie akcje, dość nieudane... Warto w tej materii nie żydzić i dać do zrobienia komuś kto umie... A dobrze spasowany jelec zakłada się na zimno. Patent z zakładaniem na gorąco jest mroczny i idiotyczny bo rozhartowuje się głownie w najważniejszym punkcie.

Robie głownie już chyba z 7 lat a nadal jeszcze się uczę, wiec miłej zabawy i dużo pracy

Posyłam też photo popełnionego mieczyka
Micha³ /Gwyn/ Czerep
Fotki brak smile.gif Miecz jest tak dobry, jak jego najs³abszy element. Przeczytajcie co jest w tym linku do Albion Swords i co napisa³ jedam von blabo. I porz±dnie siê braæ do roboty, a nie jakie¶ dziwne pó³¶rodki. Pozdrawiam
Gwyn
jedam von blabo
Hehe jako¶ mi net zamula i nie mogê za³adowaæ fotki... jak kog¶ to interere to po¶le na mejla...
Micha³ /Gwyn/ Czerep
Spróbuj wkleiæ miniaturê przez http://imageshack.us/ Pozdrawiam
Gwyn
Micha³ /Gwyn/ Czerep
Ta rêkoje¶æ jest tylko drewniana? Je¿eli tak, to jest niekompletna, podobnie jak ta na oryginale. Powinna byæ owiniêta jeszcze lnian± dratw± nas±dzon± klejem a nastêpnie oklejona skór±. Dopiero wtedy trzyma solidnie. No chyba, ¿e skóra na niej jest ¶wie¿o nat³uszczona i dlatego tak b³yszczy, wtedy zwracam honor. Pozdrawiam
Gwyn
jedam von blabo
Problem w³a¶nie ze ta rêkojesæ by³a niekompletna i dlatego siê rozwali³a... Mój b³ad, mój brak umiejêtnosci... Dlatego zamiast robiæ rekojeæi wole daæ komu innemu. Bo z drewnie najmocniejszy nie jestem, a szkoda czasu na uczenie siê kolejnym umiejêtno¶ci...

Pozdrawiam
Miecz mia³ 92 cm d³ugo¶ci i 1035 gram.
Wojciech1000
A co z hartowaniem??
Micha³ /Gwyn/ Czerep
Nale¿y je przeprowadzaæ. Jest jaki¶ temat w Rzemios³ach o hartowaniu chyba, najlepiej po prostu udaæ siê do specjalisty i pobieraæ nauki o barwach i temperaturach oraz ch³odziwach i sposobach wk³adania do ch³odziwa ip itd. Pozdrawiam
Gwyn
Wojciech1000
CYTAT(Gwyn @ 12:51 09.09.2006) *
Nale¿y je przeprowadzaæ. Jest jaki¶ temat w Rzemios³ach o hartowaniu chyba, najlepiej po prostu udaæ siê do specjalisty i pobieraæ nauki o barwach i temperaturach oraz ch³odziwach i sposobach wk³adania do ch³odziwa ip itd. Pozdrawiam
Gwyn

No, w³a¶ciwie to ju¿ mam opanowane, ale najwiekszy problem jest z tym, ¿e podczas hartowania materia³, w moim przypadku szabla, strasznie siê gnie - w ka¿d± stronê. Pojawia siê problem z prostowaniem... Nie wiem, mo¿e jest jaki¶ na to sposób...Dobrze wiem, ¿e gdy udam siê do jakiego¶ Miecznika, nie zdradzi mi swoich tajemnic... Ale je¶li kto¶ to przeczyta, i wie co zaradziæ w tym przypdaku, proszê o odpowied¼...

Dziêki z góry, pozdrawiam
Micha³ /Gwyn/ Czerep
Za bardzo nie powinno sie toto giac. Troche i owszem. A prostuje sie ostroznie mlotkiem na zimno... Tak mi to opisano smile.gif Pozdrawiam
Gwyn
Wojciech1000
Hmm... A mo¿e by samemu skonstruowaæ taki piec do hartowania? Tylko jak... w sieci nie mogê znale¼æ... Wiêc moe jak by kto¶ wiedzia³, to by by³o mi³o:D Pozdrawiam
Tassadar
Mo¿na sporz±dziæ takowy piec:
Baz± jest ognisko kowalskie. Nale¿y je po prostu wyd³u¿yæ o warto¶æ zale¿n± od d³ugo¶ci hartowanego ostrza. Najwiêkszym problemem jest zapewnienie równomiernego dop³ywu powietrza, mo¿na zrobiæ ok 3 wloty (oczywi¶cie z do³u, zakryte nawiercan± kopu³k±) po³±czone szeregowo lub równolegle (lepiej to drugie).

Gdyby kto¶ nie wiedzia³, to standardowe ognisko kowalskie ma wymiary wewnêtrzne ok 35 na 45 cm i ok 10 cm g³êboko¶ci. Taka prostok±tna miska z p³yt ¿eliwnych wyk³adana zapraw± szamotow±.

Przy mocnym dop³ywie powietrza mo¿liwa temperatura na koksie to ok 1500 stopni celsjusza.
Do hartowania powinna byæ 850 - 1100.

To taka opcja.
Keylan
CYTAT(Wojciech1000 @ 15:10 13.09.2006) *
Hmm... A mo¿e by samemu skonstruowaæ taki piec do hartowania? Tylko jak... w sieci nie mogê znale¼æ... Wiêc moe jak by kto¶ wiedzia³, to by by³o mi³o:D Pozdrawiam

znow powolam sie na jankesów, oni buduj± sobie co¶ takiego co nazywaj± salt bath, nie jest to w³a¶ciwie piec a jedna beczka wstawiona w drug± ta ¶rodkowa wype³niona solami tylko niewiem jakimi jest podgrzewana albo elektrycznie albo przez p³omieñ gazowy w tej beczce zewnêtrznej do tego termometr po³±czony z wy³±cznikiem pr±du/gazu odcinaj±cy ogrzewanie po osi±gniêciu idealnej temperatury (dla ró¿nych rodzajów stali s± ró¿ne wysoko¶ci temp. do tego s± specjalne tabele) oczywi¶cie nie trzeba nic budowaæ zawsze mo¿na skorzystaæ z magnesu stal w okolicach temperatury hartowania traci swoje w³a¶ciwio¶ci magnetyczne czy jak to siê tam nazywa i jak przybli¿ymy magnes to nie bêdzie go przyci±gaæ :D
bestia1978
Mam pytanie. Robie miecz i niewiem z czego amatorsko zrobic g³owice. Z czego domowym sposobem najlepiej zrobiæ g³owice do miecza? Nie mam takiej kuli ¿elaznej. Co by siê nadawa³o?
zonk
najlepiej jakies z³omowisko odwiedzic i kawal stali zapewniony... pozniej tylko obrobka tegoz - troche pokuc poszlifowac i powinno dzialac (czasami na zlomie mozna cuda znalezc)
typologie glowic jelcow mieczy itp znajdziesz na necie lub w ksiazkach - tam tez materialy z czego to zrobione jest masz - a podejrzewam ze miecz nie jakis wypoasiony tylko dosc prosta konstrukcja ;)
wiec glowica najpewniej stalowa powinna byc lub braz lub mosiadz ewentualnie - bo na inkrustacje srebrem i zlotem to ciezko bedzie skombinowac material
bestia1978
To odwiedze z³omowisko. Mój kolega prowadzi swój z³om i mo¿e mi ró¿ne ¿eczy odk³adaæ. Mój miecz to nie rewelacja. Pierwszy raz robie miecz. Jak sie wprawie to zrobie lepszy. Szlifuje go z wyprostowanego resora od Poloneza.
bestia1978
No odezwijcie sie, czy mój miecz siê do czego¶ nadaje.
zero
No nie wiem czy na scianie to bedzie ladnie wygladalo ale pewnie jak torszke bedziesz w tym siedzial to bedzie lepiej smile.gif
igorusis
Boze a ile to wazy, tak z ciekawosci pytam?
Micha³ /Gwyn/ Czerep
Mowisz-masz. Jest paskudny i okrutny. ale nastêpny bêdzie lepszy smile.gif Poprzygl±daj sie orygina³om, wybierz prosty typ na pocz±tek i staraj siê go z najwiêksz± wierno¶ci± skopiowaæ. W ten sposób poæwiczysz formê. Potem przyjdzie czas na tre¶æ, czyli obróbka cieplna. Pozdrawiam
Gwyn
Viator
A ten egzemplarz wykoñcz rustykalnie i sprzedaj jakiemu¶ odtwórcy orka czy trolla na LARPie - na pewno czê¶æ nak³adów Ci siê zwróci...
bestia1978
CYTAT(igorusis @ 17:19 13.03.2007) *
Boze a ile to wazy, tak z ciekawosci pytam?

Wa¿y on ci 1,4 kilo. Jest jednak nieco za krótki na jedynke. Teraz robie metrowy. Tylko resor jest ciê¿ki i gróby. Gróbo¶æ resora ma 8 mm. Troche sie naszlifuje. Pozdrawiam.
Ghutek
G³owice mo¿na wytoczyæ z wa³ka stalowego - trudz±c siê przy tym niesamowicie .
Ja pierwsze odkuwa³em z grubej blachy ze staliwa .
No miecze na pocz±tku szkaradne wychodz± ale min± 3-4 lata i ju¿ co¶ mo¿na o tym powiedzieæ .
Teraz g³owice odkuwam z ciêtych kawa³ków arkusza stali HG 50 (najczê¶ciej kwadraty zamieniam na gor±co w wieloboki )

Mi³ego klepania . Pozdrowienia
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.