Pomoc - Szukaj - U¿ytkownicy - Kalendarz
Pe³na wersja: jak zbudowaæ ca³e opancerzenie legionisty
> Uzbrojenie na przestrzeni dziejów > Uzbrojenie staro¿ytne > Ochronne uzbrojenie staro¿ytne
darkcezary
Ello
chcia³bym zrobiæ sam uzbrojenie legionisty z ok. IV w.p.n.e . Czyli pancerz,(miecz ju¿ mam) ,tarcze, pilum itd. Wogle chcê zrobiæ kompletne wyposarzenie legionisty. By³oby mi³o jakby kto¶ umie¶ci³ zdjêcia, przekroje itp.
Purvis
IV w.? nie za wcze¶nie? wprawdzie Kamillus to w tych czasach, ale nie lepiej zacz±c troszkê pó¼niejszy okres, np. wojny samnickie?
poza tym jaki "typ" legionisty ciê interesuje?> pierwszoliniowy hastatus, princeps, czy do¶wiadczony triariusz?
kazdy z nich do¶æ znacznie rózni³ siê wyposa¿eniem. Naj³atwiejszy bedzie chyba hastatus, ale tylko z racji lekkiego opancerzenia.
poczytaj tematy, np" o rzymie z innej beczki".
jest na FREHA paru go¶ci, którzy nawet nogi depiluj± sobie brzytwami z br±zu ;) popytaj.
pozdrawiam
purvis
ps: a co Ci tak szybko skórznia przesz³a? bum.gif
Viator
Cezary, nie obra¼ siê, ale zarêczam, ¿e nie zadaj±c ani jednego pytania a tylko cierpliwie wertuj±c materia³y zawarte na Freha i w podanych na Freha innych linkach i literaturze (jest taki dzia³, poszukaj go) spokojnie jeste¶ w stanie w ci±gu niespe³na roku opanowaæ temat i je¶li masz tylko czas i talent po temu wykonaæ sobie samemu skórzane opancerzenie.

Natomiast pytaæ mo¿esz wtedy, jak ju¿ bêdziesz tyle umia³, ¿e bêdziesz potrafi³ inteligentnie zadaæ pytanie. Bo inaczej za chwilê dostaniesz kolejne ostrze¿enie, za z³amanie regulaminu w tym zakresie.

Twoje pytanie brzmi mniej wiêcej tak, jak "Nie wiecie mo¿e jak zbudowaæ dom? Poproszê o jakie¶ rysunki i przekroje."

A ju¿ je¶li w odstêpie kilku dni chcesz zostaæ wpierw wojem a zaraz potem legionist±, to naprawdê nie licz na to ¿e kto¶ Ciê potraktuje serio.

Ja te¿ jestem gadu³a, te¿ przez to przeszed³em, czu³em siê obra¿ony, ale teraz uwa¿am ¿e mieli racjê.

Pozdrawiam i powodzenia - Andrzej
wszebor
oj Cezary, Cezary smile.gif
Te¿ zauwa¿y³em, ¿e "ambitnie" podchodzisz do sprawy i od razu 2 okresy chcesz odtwarzaæ... Tyle, ¿e skup siê mo¿e na ma³ych celach. Widzê, ¿e pytasz dos³ownie o wszystko. Zrobi³e¶ ju¿ t± tarczê? smile.gif A skórzniê zrobi³e¶? A zrobi³e¶ COKOLWIEK z tego o co pyta³e¶? smile.gif
Nie chcê byæ czepialski, ale wiem jak cie¿ko jest skompletowaæ porz±dny strój na chocia¿ 1 okres, nie mówi±c ju¿ o 2.
Jak mówi³em - ma³e kroczki. Zrób t± tarczê nieszczêsn± (tylko najpierw zapytaj sam siebie kogo chcesz odtwarzaæ dok³adnie i wybierz t± najodpowiedniejsz±), a jak ju¿ dobrze to zrobisz (nie jaki¶ kawa³ek klepki pod³ogowej ze ¶rubami i wkrêtami), to we¼ siê za nastêpn± rzecz. I takim sposobem powolutku bêdziesz kompletowa³ strój. Wszystko na raz to przy Twoim stanie wiedzy to z³a metoda.
Poza tym, nie rób WSZYSTKIEGO sam. Jak chcesz na przyk³ad zrobiæ pilum bez podstaw kowalstwa?. Je¿eli masz talent i posiedzisz z miesi±c przy palenisku (ale nie piwko, dwa stukniêcia, piwko, tylko praca ca³y dzieñ) to mo¿e pilum uczynisz (przy za³o¿eniu, ¿e masz narzêdzia i warunki).
W³a¶nie - narzêdzia. Ka¿de nowe rzemios³o, którym siê pos³ugujesz przy wyrabianiu sprzêtu czy stroju, to kompletowanie narzêdzi przy nim niezbêdnych. Takie rzeczy jak szycie, nie wymagaj± wielu takowych, wiêc za takie rzeczy siê zabierz najpierw. Je¿eli chcesz jednak na przyk³ad sam zrobiæ he³m, to nie nastawiaj siê na zmniejszenie kosztów poprzez samodzieln± pracê (chyba, ¿e masz warsztat, czas i zdolno¶ci manualne), bo koszt przygotowania wszystkiego Ciê przyt³oczy.
Mam nadziejê, ¿e moje gadulstwo da jakie¶ owoce i nie bêdziesz zadawa³ pytañ bez sensu (przepraszam za sformu³owanie, ale moim skromnym zdaniem takie w³a¶nie s± - bez urazy smile.gif).
Przepraszam moderatowrów, ¿e nie na temat, ale w przypadku Cezarego, to trochê trzeba z tematu zboczyæ smile.gif
Vidrobellinus
CYTAT(darkcezary)
uzbrojenie legionisty z ok. IV w.p.n.e . Czyli pancerz,(miecz ju¿ mam) ,tarcze, pilum itd. itp.

Wygl±da na to, ¿e posiadasz ju¿ najmniej potrzebn± rzecz. W IV w.p.n.e. (przynajmniej na pocz±tku) miecz to w rzymskiej armii rzadko¶æ, a je¶li ju¿ by³, to w postaci italskiego modelu miecza hoplity, lub zakrzywionej falcaty zwanej inaczej kopis.

Najbardziej pasuj±cy pancerz, to by³by samnicki kardiophylax lub grecki linothorax. Bez problemu znajdziesz przyk³ady na necie, korzystaj±c z google.

Tarczê zalecam w typie greckiego hoplonu, czyli okr±g³a, wypuk³a, obita br±zow± blach±, lub te¿ galijskie scutum - du¿a, owalna wzmocniona spin±, rozszerzaj±c± siê na ¶rodku we wrzecionowate umbo.

Pilum odradzam, zdecydowanie proponujê 2-3 oszczepy, najlepiej z grotami z br±zu.

He³m typu koryncko-etruskiego, albo latyñsk± odmianê attyckiego, oczywi¶cie z br±zu (¿adnego ¿elaza!).

Nie zapominaj przy tym, ¿e im wiêcej masz na sobie sprzêtu, tym wy¿sz± klasê reprezentujesz (od I do V, gdzie w klasie I byli najbogatsi, których staæ na pancerz, he³m, miecz, tarczê, w³óczniê i nagolenniki).
Tak siê sk³ada, ¿e to w³a¶nie w IV w.p.n.e. (po naje¼dzie Galów na Rzym) zapocz±tkowano w rzymskiej armii reformy, po których wygl±da³a ona ju¿ nieco inaczej.
Je¶li wiêc wybierzesz drug± po³owê tego¿ wieku, móg³by¶ ju¿ sobie wybraæ, w której formacji chcia³by¶ s³u¿yæ: veltes, hastati, principes czy triari.

Pozdrawiam,
Vids
Szejtan
proponuje pierw najkrótsz± droge.. tak jak napisa³ vids.. wejdz na google w wyszukiwarke grafiki i wpisuj kolejno typy jednostek rzymiackich.. popróbuj z has³ami : Hastati, Principes, Triarii, Velites, Praetorian, Auxilia.. powinno pojawiaæ sie du¿o zdjêæ ludzi którzy rekonstruuj± tego typu rzymiackie jednostki.. kiedy sie ju¿ napatrzysz to sio do biblioteki.. smile.gif wszystko niestety wymaga czasu..

pozdrawiam
darkcezary
Wiem wiem ¿e za du¿o na raz chcê zrobiæ ale co poradziæ ¿e mam du¿o energii. Poza tym interesujê siê wszystkim. Od staro¿ytno¶ci po pó¼ne ¶redniowiecze. Interesuje siê nie tylko przesz³o¶cia ale te¿ kochan± Biologi±, równie uwielbian± Chemi± i te¿ Geografi±. Kto¶ zada³ pytanie czy mam warunki, czasi i chêci. Nie posiadam tego pierwszego ale reszte to i za du¿o.

PS.Wszebor pyta³e¶ czy zrobi³em tarcze i owszem zrobi³em. Chodz nie za bardzo historycznie ale powiem ci jedno moja tarcza jest macniejsza od tarczy mojego kolegi który ma ¶redniowieczn±. I zrobi³em j± ca³kowicie sam ( w piwnicy cool.gif )
darkcezary
Dziêki za rady ludzie
Snorri
Darkcezarze - dobra rada : póki nie znajdziesz jakiej¶ ekipy, któa by Ciê przyjê³a i nie bêdziesz trochê starszy - dowiaduj siê jak najwiêcej o realiach danych okresów i kogo móg³by¶ odtwarzaæ w Twoim wieku co moim zdaniem jest równie¿ wa¿ne. Narazie próbuj robiæ jakie¶ ³atwe do zrobienia elementy uzbrojenia tj. tarcza. A co do legionisty, to moim zdaniem jest to jeden z dro¿szych okresów do odtwarzania i jeden z najtrudniejszych. Spróbuj siê wkrêciæ w pó¼ne jako jaki¶ giermek, rozwiñ siê i potem spróbuj wczesnego czy staro¿ytno¶ci. smile.gif. Pewne dostanê ostrzerznie za offtopic ale co tam.
Pozdro
Razoslaw
CYTAT
pierwszoliniowy hastatus, princeps, czy do¶wiadczony triariusz?  
kazdy z nich do¶æ znacznie rózni³ siê wyposa¿eniem. Naj³atwiejszy bedzie chyba hastatus, ale tylko z racji lekkiego opancerzenia
A czy nie byli oni przypadkiem uzbrojenii tak samo? Tyle ró¿niecy, ¿e triari mieli wlócznie zamiast oszczepów. Najprostrzy by³by welita jak ju¿ mówimy o lekko¶ci opancerzenia...
Purvis
szczerba.gif rrrracja, zapomnia³em o velitach.
ale np. procarze mieli na sobie jeszcze mniej bum.gif
mówi±c "ró¿nice w uzbrojeniu" mia³em na my¶li takze opancerzenie, a to akurat róz¿ni³o siê do¶æ znacznie.
ale pprzyznajê racjê: troszkê chaotycznie to wysz³o.

poza tym podtrzymujê co powiedzia³em: darkczarku, porzuæ okres bitwy nad Alli± i gêsi Pitoliñskich na rzecz drugiej po³owy wieku i prze³omu VI i III. Wtedy mo¿na mówiæ o jakich charakterystycznych cechach rzymskiej wojskowo¶ci. Wczesnie, jak napisa³ Vidrobellin, by³ to miks elementów gallijskich, etruskich, greckich i illyryjskich .
jesli co¶ popl±ta³em to prosze prostowac. read.gif
pozdrawiam
purvis
Wotawa
W rzeczy samej, IVw to prze³om w rzymskiej wojskowo¶ci. W dodatku nie do koñca jeste¶my w stanie okre¶liæ moment w którym osi±gniêto wiêksz± spójno¶æ.
Te¿ bym proponowa³ mo¿e Benewent, mo¿e ju¿ Pirwsz± Punick±, moze Drug± Punick±. Wcze¶niej jest za blisko do rzymskiej falangi. Przed po³ow± IVw raczej nie mo¿emy mówiæ o pilum i scutum jako podstawie rzymskiej armii.

Poza tym polecam kontakt z "Rzymianami" którzy ju¿ dzia³aj± w Polsce. Co prawda nie te czasy, ale zawsze to ra¼niej. Moze te¿ przekonaj± kolegê do czasów wczesnego pryncypatu icon_wink.gif.
darkcezary
Co to
CYTAT
...kolegê do czasów wczesnego pryncypatu .
??
Wotawa
Np. I w.n.e, II w.n.e ... :-)
Tu jest ca³kiem dobrze wyja¶nione:
http://pl.wikipedia.org/wiki/Pryncypat_(Rzym)
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.