Pomoc - Szukaj - U¿ytkownicy - Kalendarz
Pe³na wersja: CHWARSZCZANY 2006
> Inne > Kalendaria 2003-2009 > Kalendarium 2006
£azarz
Salve Fratres!
W imieniu Przemka Ko³osowskiego (kieruje pracami archeologicznymi wokó³ kaplicy) oraz Macieja Sa³añskiego ( ta strona najlepiej powie kim jest Maciej http://www.templariusze.org ) serdeczine zapraszam na "OBÓZ RYCERSKI - CHWARSZCZANY 2006"

Impreza jest datowana - XII-XIII wiek.
Impreza tylko na zaproszenia - wszystkie grupy oraz osoby które nie otrzyma³y odemnie zaproszenia a chc± wzi±¶æ udzia³ proszone s± o kontakt szlom@go2.pl
Czas trwania - 18-20 sierpieñ 2006
Scenariusz imprezy:

18.08.06 pi±tek

- Przyjazd zaproszonych grup
- Zakwaterowanie
- Zwiedzanie komandorii z przewodnikiem
- Konferencja "Zakony na Ziemiach Polskich"
19.08.06 sobota
- otwarcie "OBOZU RYCERSKIEGO - CHWARSZCZANY 2006"
- powitanie przyby³ych - glejty mile widziane, zostan± przekazane do nowopowsta³ego muzeum przy kaplicy
- turniej rycerski w szrankach - szczegó³y turnieju na miejscu
- pokaz jady konnej
- turniej konny (ale tu rozmowy jeszcze trwaja i jeszcze nic pewnego)
- turniej ³uczniczy (je¿eli stawi siê wystarczaj±ca liczba uczestników)
- warsztaty tañca dawnego
- warsztaty muzyki dawnej
- wieczorem bitwa - tradycyjny buhurt - szczegó³y na miejscu
- koncert muzyki dawnej
20.08.06
- fina³ turnieju bojowego
- wrêczenie nagród
- po¿egnanie uczestników
- zakoñczenie "OBOZU RYCERSKIEGO - CHWARSZCZANY 2006"

Prosimy o nadsy³anie zg³oszeñ wszystkich bractw chc±cych wzi±æ udzia³ w tej imprezie. W zg³oszeniu prosze zamie¶ciæ takie dane jak:
1. Ilo¶æ osób przybywaj±cych
2. Ilo¶æ osób na turniej bojowy
3. Ilo¶æ osób na turniej ³uczniczy
4. Ilo¶æ osób do bitwy - buhurt
5. Czy bractwo posiada w³asny namiot historyczny
6. Data przybycia do Chwarszczan
7. Data wyjazdu z Chwarszczan

Oprócz walcz±cych serdecznie zapraszamy zespo³y muzyki dawnej oraz rzemie¶lników wraz ze swoimi warsztatami. Potrzebujemy tylko informacji od zespo³ów dotycz±cych warunków na scenie natomiast rzemie¶lnicy niech okre¶l± co potrzebuja do swojego warsztatu.

Logistyka:
Zakwaterowanie:
W³asne namioty historyczne w obozie rycerskim 50 metrów od kaplicy (siano do sienników zapewnione), je¿eli brak takowych to istnieje mo¿liwo¶c rozbicia namiotów turystycznych poza obozem rycerskim. Osobom nieposiadaj±cym namiotów zapewniamy namioty wojskowe. Przez ca³y czas imprezy w obozie obowi±zuje zakaz palenia tytoniu. Wszyscy uczestnicy maj± zapewniony dostêp do toalet oraz umywalek.
Bezpieczeñstwo w obozie:
Przez ca³y czas pobytu bezpieczeñstwa pilnuje warta zakonna. Oprócz tego ka¿da przyby³a grupa wyznacza osoby do wsparcia warty w nocy.
Wy¿ywienie:
Wszyscy uczestnicy ¿ywieni s± na koszt organizatora imprezy - kuchnia wojskowa
Dojazd do Chwarszan:
Z Kostrzyna n/Odr± - PKS lub busy od Kostrzyna w kierunku Mieszkowic - ok. 15 km.
Ze Szczecina droga przez Gryfino i Chojne w kierunku Kostrzyna - ok. 100 km.
Z Gorzowa Wlkp. PKS lub bus w kierunku na Dêbno i dalej - ok. 50 km.
Z Namysla (stacja PKP na linii kolejowej Szczecin - Wroc³aw - ok 5 km.
Ka¿dy uczestnik doje¿d¿a na w³asny koszt
Po³o¿enie Chwarszczan - http://maps.google.com/maps?ll=52.69,14.64...spn=0.1,0.1&t=h
Ma³
witam

czy mozna poprosic o szersze inforamcje na temat warsztatów tañca dawnego i muzyki dawnej??
kto prowadzi, w jakim wymiarze i czego mi³a³yby dok³adnie dotyczyæ?
£azarz
Salve Fratres!

W dniach 23-25.06 dziêki Maækowi Sa³añskiemu odby³y siê w Chwarszczanach Warsztaty Kultury ¦redniowiecznej w Parku Kulturowym hwarszczany "¦wiêty Jan u stóp Templum". Przez te dni muzyka dawna w cudowny sposób o¿ywi³a mury kaplicy. Ka¿dy chêtny móg³ uczestniczyæ w warsztatach prubuj±c swoich si³ m.in. w ¶piewaniu chora³ów gregoriañskich. W pi±tek o godzinie 21 rozpocz±³ siê koncert "Trubadurzy Chrystusa Pana" w wykonaniu Scholi Teatru "Wêgajty". Jak to Maciej powiedzia³: "Tego nie da siê opowiedzieæ - to trzeba prze¿yæ" Masz racje Maæku ... drugi raz byli¶my na tym koncercie i za ka¿dym razem odkrywamy cos nowego. "Palästinalied" w ich wykonaniu ... czy mo¿e byæ co¶ w spanialszego. Po koncercie uczestnicy przenie¶li siê do przygotowanego na polanie obok kaplicy ogniska by tam wraz z "Wêgajtami", teatrem "Kotelioty" oraz zespo³em muzyki dawnej Micha³a ¶wiêtowaæ "Noc ¶w. Jana". Kulminacyjnym momentem by³ wspania³y pokaz tañca z ogniem. Chcieli¶my wszystkim podziêkowaæ za tak wspania³e wra¿enia. Ale szczególne podziekowania nale¿± siê Maækowi za zorganizowanie koncertu oraz Przemkowi za logistyke - naprawde jeste¶cie wielcy.
W sobote w godzinach po³udniowych dopinane by³y szczegó³y dotycz±ce sierpniowej imprezy "Obóz Rycerski - Chwarszczany 2006". Podczas rozmowy Przemys³aw Ko³osowski przedstawi³ nam wizje i plany rozbudowy Parku Kulturowego Chwarszczany. Nie bede wdawa³ siê w szczegó³y ale jezeli wszystko pójdzie dobrze i wszystkim starczy si³ to oprócz Muzeum Templariuszy które obecnie powstaje jest szansa na ... drugie Torgelow.

Plakat
http://www.templariusze.org/powiekszenie.p...&katalog=aktual
Tomasz z Chwarszczan
Salve Fratre!
Oczywiscie Templarzy z Chwarszczan beda na miejscu juz przed sama impreza. minimum 4ch walczacych i kilku serwietow. Staramy sie zaprosic kilka ekip z niemiec, konnycjh jak i pieszych by wsparli nas ramie w ramie. napenwo ozywia nasz "Oboz". a jesli chodzi o konnych to jesli tylko sie zjawia to zagwarantujemy sobie dobra zabawe, chocby to miala byc inscenizacja powiazana z buhurtem..ale jeszcze si eprzekonamy kto przybedzie i co pokazemy. Jesli tylko dostane jakies potwierdzenia od grup zza odry to bede meldowal. Mam tylko nadziej ze jacys swieccy beda na tyle uprzejmi i stana na przeciw nam na polu
Co do osób ktore przyjad¹, to zostaliœmy zapewnieni ze Piotr Szpitalnik wesprze Obóz tak samo jak templarzy z Warszawy.
A co do koncertu Wegajto to go sie zeczywiscie nie da opisac. Jednakze linka do zdjec i ewentualnych filmow dla zaiteresowanych podesle niedlugo jesli juz beda dostepne na naszej stronce chwarszcanskiej.
Jesli ktos ma jakies pytania to moze sie zwracac zarowno do Grzegorz jak i do nas.
A co do koncertu Wegajto to go sie zeczywiscie nie da opisac. Jednakze linka do zdjec i ewentualnych filmow dla zaiteresowanych podesle niedlugo jesli juz beda dostepne na naszej stronce chwarszcanskiej.
Narazie tyle jesli bede cos wiecej wiedzial to sie tymi informacjami podziele.
Boguta z Bia³ej
Szpitalnicy z Bia³ej Podlaskiej chêtnie by siê zameldowali. Jeno z naszej perspektywy to dos³ownie drugi koniec Polski. Gdyby przysz³o turlaæ siê poci±gami, nie wiem czy taszczyliby¶my sprzêt bojowy. Czy ewentualnie bez takowego byliby¶my mile widziani?
£azarz
Salve Fratres!
Braciszku waraz ze swoj± Komandori± czuj siê ju¿ zaproszony. Co do zbroi ... najlchêtniej widzieliby¶my was na nocnym buhurcie ale je¿eli przyjedziecie tylko w habitach to te¿ bedziecie mile widziani. Zaproszenia do wszytskich wysy³am pod koniec tygodnia.
Pieszczoszek
Czy Komturia Poznañska Domu Braci Niemieckich jest wstanie uzyskaæ pozwolenie na przyjazd i uczestnictwo w tej imprezie? Na pewno na bojowy, do buhurtu jak i do turnieju ³uczniczego devil.gif znale¼li by siê chêtni.
£azarz
Salve Fratres!

Kasia zaproszenie dla was jest gotowe, koñczymy jeszcze tylko strone graficzn±. W ci±gu kilku dni zaproszenia zostan± wys³ane. Wszyscy ci którzy chc± uczestniczyæ w "Obozie" a nie otrzymali zaproszenia proszeni sa o kontakt szlom@go2.pl
Pieszczoszek
Dziêkowaæ, dziêkowaæ... bigsmile2.gif Tylko mleko jeszcze musisz dla mnie uszykowaæ jako dla namiêtnego palacza tak jak to by³o dwa lata temu..... Przyjadê z ekip± z wielk± przyjemno¶ci±... I tym razem nie w cywilu, ale ju¿ jako zakon rycerski... A i ³uczniczy dla mie tylko dobry uszykujcie... icon_wink.gif
£azarz
Salve Fratres.

Odpowiadam wszytskim rzemie¶lnikom pisz±cym na priw - je¿eli wasze wyroby s± kopiami przedmiotów z XII-XIII wieku to serdecznie zapraszam na Chwarszczany. Natomiast je¿eli nie s± datowane na ten okres to niestety musicie zrozumieæ mnie, ale jestem zmuszony odmówiæ.
£azarz
Salve Fratres!

Jest ju¿ plakat "Obozu Rycerskiego - Chwarszczany 2006" http://www.templariusze.org/powiekszenie.p...7adeacb67be2e07 .
Treningi bêda prowadzone przez ARME oraz Dimitra z Ordo Templi.
Program

Pi±tek 18 sierpnia
10.00 -15.00 Konferencja popularno-naukowa "Zakony rycerskie. Historia, zabytki i ich promocja" (w trakcie - zwiedzanie kaplicy templariuszy w Chwarszczanach i wykopalisk archeologicznych).
18.00 -19.00 Wycieczka po Parku Kulturowym Chwarszczany (od kaplicy).

Sobota 19 sierpnia
10.00 -10.30 Otwarcie festynu historycznego (przed kaplic±).
10.30 -13.30 Warsztaty dawnych pie¶ni (zespó³ Scandicus z Tychów i grupa DRA z Czaplinka - dawniej miasta templariuszy Tempelburg) i tañców (Sagitta Dei z Olsztyna).
10.30 -15.00 Pokazy treningu rycerskiego (walki na miecze, trening rycerzy konnych) - prowadzone przez ARME, Dimitra z Ordo Templi oraz Lecha de Penzin
15.30 -16.30 Pie¶ni archaiczne (grupa DRA - przed kaplic± templariuszy).
15.30 -17.30 Warsztaty dawnych pie¶ni (Scandicus) i tañców (Sagitta Dei).
15.30 -18.30 Pokazy treningu rycerskiego (walki na miecze, trening rycerzy konnych) - - prowadzone przez ARME, Dimitra z Ordo Templi oraz Lecha de Penzin
18.30 - 20.00 Przygotowanie do walk w parach i buhurt.
20.00 - 21.30 Walki w parach oraz buhurt.
22.00 - 23.00 Koncert zespo³u muzyki dawnej Scandicus w kaplicy templariuszy.
23.30 - Obóz Rycerski: Teatr ognia (grupa z Pêzina). Biesiada przy ogniskach.

Niedziela 20 sierpnia
1000 -11.30 Msza w kaplicy zakonnej (ko¶ció³ pw. ¶w. Stanis³awa Kostki).
12.00 -16.00 Pokaz treningu rycerskiego, walki piesze i najazdy konne - - prowadzone przez ARME, Dimitra z Ordo Templi oraz Lecha de Penzin
12.00 -16.00 Pokaz filmów i slajdów o Chwarszcznach (namiot)
14.30 -15.30 Dawne pie¶ni z ró¿nych stron Wschodu (grupa DRA przed kaplic±).
17.00 Zakoñczenie Obozu.
£azarz
Salve Fratres!
Jeste¶my na Chwarszczanach od czwartku godz. 14. Na wszelkie pytania odpowiem telefonicznie 0509 842 005 Grzegorz.
GyrosS
Rota Piesza Bocke serdecznie dziêkuje za zaproszenie, by³o fajnie, smiesznie i jak zwykle u braciszków w obozie beztrzodowo (dziêki czemu ci co chcieli spac mogli spaæ, a ci co chcieli siedzieæ do 4 mogli siedzieæ).
Mimo ¿e byli¶my tam jedynymi "konserwami" nie czuli¶my siê jako¶ wyobcowani ;P.
Pozdrowienia dla Wszystkich Braciszków i jeszcze raz dziêki.

PS
Podziêkowania dla ludzi z ARMY i Dimitra za trening i sparing (w który Grzesiu niew±tpliwie mnie wrobi³e¶ ;P)

Jeszcze raz Dziêki Wielkie.
Monika ksf
Ja również dziekuję za moc dostraczonych wrażeń blinkie.gif .
Trening Dimitra dla mnie rewelka, otworzył mi oczy na, nazwijmy to, "pewne delikate niuanse " ;) w posługiwaniu się bronią.
To tak w skrócie, jak ochłonę, pośle dłuższego posta.
Pozdrawiam Monika

PS
CYTAT(GyrosS @ 08:25 21.08.2006) *
..i sparing (w który Grzesiu niewątpliwie mnie wrobiłeś ;P)

Grzesiu nie tylko Ciebie wrobił ;). Cieszę się, że nie udało mu się wrobić jeszcze bardziej smile.gif, bo sparring na federy w tym, w czym byliście, to byłaby mała rzeźnia, a tak skończyło sie tylko na lekko obitej czaszce (przynajmniej z jednej strony).
GyrosS
Jakbym miał sztabę stalową nie walczył bym bez zbroji icon_wink.gif poco sie nabawic kontuzji niepotrzebnie
Negroo
Witam!!!
szkoda ze mnie nie by³o angsad.gif buuuuuuuu..... niestety nie mog³em zawitac na zaproszenie moich braciszków za co przepraszam obiecuje poprawe :P nadrobimy walki oraz picie PIWA :D mam nadzieje ze spotkamy sie na byczynie :D tam powtorzymy majowe podboje :D
Pozdrawiam z miasta swietej wiezy :D :*
Monika ksf
CYTAT(GyrosS @ 14:41 22.08.2006) *
Jakbym miał sztabę stalową nie walczył bym bez zbroji icon_wink.gif poco sie nabawic kontuzji niepotrzebnie

Feder, GyrosSku, to nie sztaba smile.gif. Ma nieco inne parametry, zesztą miałeś okazję porównać, bo jak zauważyłam, z lubością go w ręku trzymałeś tongue.gif .
GyrosS
Tak droga moniko ale tu chodzi o powie¿chniê na jak± dzia³a metal i ona bêdzie podobna jak przy mieczu, jego lekko¶æ pozwala na zadanie szybkiego ciosu z do¶æ du¿± si³± no to teraz masa razy prêdko¶æ + niewielka powie¿chnia uderzenia mo¿e ¼le siê zakoñczyæ, co innego drewno którego powie¿chnia uderzenia jest znacz±co wiêksza, a te szinaje wasze to ju¿wogóle rewelka, do sparingów idealne nie do¶æ ze lekkie, duza powie¿chnia uderzenia to jeszcze amortyzuje uderzenie przez swoj± konstrukcjê. Naprawdê chyba muszêsobie stprawiæ taki sprzêt do treningów ;], a raczej napewno.
£azarz
Salve Fratres!

W imieniu organizatorów czyli Przemka Ko³osowskiego oraz Macieja Sa³añskiego serdecznie dziêkuje za wasz udzia³ w "Obozie Chwarszczany 2006". Cudowny klimat wokó³ kaplicy, treningi, warsztaty taneczne buhurt oraz wieczorny teatr ognia na d³ugo pozostan± w naszej pamiêci. Na osobne podziêkowanie zas³uguje zespó³ "Scandicus" za swój wspania³y wieczorny koncert w kaplicy. Piotrze - dziêkuje ci za Palestyne w tych murach. Dima ... có¿ moge rzec o tobie? Treningi po prostu ogromna wdziêczno¶æ i szacunek. Ciesze siê ¿e by³e¶ z nami w Obozie z Helenk± + 1 smile.gif Zawsze wierzy³em, ¿e nadejdzie ten dzieñ kiedy znów razem staniemy pod murami kaplicy. Wierze te¿ ¿e któregos dnia ramie w ramie wyjdziemy przeciw "¶wieckim" na buhurcie. Piotrusiu i Patrycjo - jeszcze raz wszystkiego najlepszego smile.gif Wiêcej na temat Chwarszczan ju¿ nied³ugo w "Gazecie Rycerskiej". Z chwil± kiedy wszystkie zdjêcia trafi± do nas wystawimy je na ftp do ¶ci±gniêcia.

Wracaj±c do imprezy ... najlepiej w telegraficznym skrócie:
- brawo dla braciszków z Calatravy oraz braciszka z Ordo Templi którzy pierwszy raz wyszli na buhurt
- okaza³o siê dla tych co pierwszy raz, ¿e bardziej bol± sznury na d.... w obozie ni¿ walka w buhurcie
- mo¿na zrobic kilkudniowa impreze bez alkocholu
- ca³y dzieñ mozna spêdziæ na ostrym treningu, pó¼niej na mele oraz inscenizacji zakoñczonej buhurtem
- 90% uczestników to walcz±cy lub czynnie bior±cy udzia³ :> ¿ycze tego ka¿demu organizatorowi. Ka¿dy kto kiedykolwiek cos organizowa³ wie jak to jest gdy na np. 10osobow± ekipe jest zaledwie jeden max dwóch walcz±cych bo reszta .... odtwarza kulture materialna ¶redniowiecza hehehe.gif - czyli ci±gle chodzi z muchami w nosie, pierwsza rzuca siê do jad³a ale ostatnia do walki. Natomiast pijani przy ognisku do rana opowiadaj± o swoich "wyczynach bitewnych"

Jakie plany na przysz³y rok? A s± i to mocne - powiem krótko, ¿e za rok obóz bêdzie trwa³ tydzieñ - od poniedzia³ku do poniedzia³ku, ale o szczegó³ach za miesi±c.
Lady Kara
Ja ponownie dziêkujê Braciszkom za udany wyjazd i Monice za piêkn± lekcyjê.
Jesli za rok ma byæ tygodniowa impreza to ja siê ju¿ teraz piszê ... jeno o jakie¶ zlewy proszê smile.gif
Pozdrawiam wszystkich Templarów £azarzy i Joanitów

Joda ;)
Monika ksf
A ja za lekcję strzelania dziękuję smile.gif. Miałam dobrą nauczycielkę, ten strzał za trzecim razem ;). Co prawda pewien złośliwiec twierdzi, że to przez przypadek.... devil.gif
Dobrze było również pobawić się sprzętem mieszanym smile.gif, nigdy wcześniej nie próbowałam skrzyżowac szabli z jedyneczką.

Chylę też czoła przed Braciszkami i nie tylko smile.gif, że nie pogardzili lekką bronią i rześko nią fechtowali. Żałuję, że po treningu, na którym omal głosu nie straciałam icon_wink.gif, zakończonym przez zainteresowanych ;) wielce kształcącą "dyskusją", jak założyć dżwignię i powalić wroga icon_wink.gif, słońce tak siły ze mnie wyciągnęło, że starczyło mi ich, by skrzyzowac szabę tylko z jednym Braciszkiem icon_sad.gif .
Nie zamponę równiez GyrosSowi lekcji fechtunku, która skończyła się dla mnie kapielą w rzeczce clap.gif i wdzięku, z jakim mnie z niej wyciagał icon_wink.gif.
Pozdrawiam
Wiedziemka
Hmm, tydzieñ powiadasz. To trzeba bêdzie szkraba zabraæ i odwiedziæ stare k±ty :P Zatem do zobaczenia za rok (tym razem bêdê i do tego ju¿ czas d³ugi rozdwojona, czyli w konsystencji w³a¶ciwej) smile.gif.
Piotr25
Witam.

Czy dysponuje kto¶ filmikami z Chwarszczan??
Interesowa³y by mnie treningi i sparingi.

Pozdrawiam
Piotr/Rzeszów
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.