Pomoc - Szukaj - U¿ytkownicy - Kalendarz
Pe³na wersja: Rodzaje zbroji i pancerzy oraz ich s³abe punkty
> Uzbrojenie na przestrzeni dziejów > Uzbrojenie - ogólnie > Uzbrojenie ochronne - ogólnie
Cieñ
Witam wszystkich!

Poszukuje informacji o typach zbroji i pancerzy pó¼no¶redniowiecznych i koniecznie o ich s³abych punktach (tzn. jakim rodzajem broni najlepiej je by³o przebiæ itp.

Posiada ktos jakiegos linka badz materialy na ten temat? Informacji tych poszukuje na gwa³t, a niestety w mojej obecnej okolicy nie mam co biblioteki szukac... ass.gif .

Jezeli ktos moglby mi pomoc, bylbym bardzo wdzieczny.
Zaytz
u¿yj magicznej funkcji " szukaj" a powinny siê znale¼æ odpowiednie tematy na tym forum.
pozdrawiam
synek
a kogo bêdziesz gwa³ci³, ¿e Ci takie informacje potrzebne bigsmile2.gif

a tak na powa¿nie, poszukaj a znajdziesz
Viator
Podejrzewam, ¿e w odpowiedzi na to pytanie to niejedn± pracê doktorsk± mo¿na by by³o "pope³niæ". Temat-morze.
Tomic
do przebicia zbroi proponuje m³otek lub maczuge ewentualnie broni drzewcowej, nie musisz trafiac w s³aby punkt, wystarczy ¿e trafisz gdziekolwiek z odpowiedni± si³±
Karat
Wtam.

Oto strona która powinna pomóc: http://www.man.poznan.pl/~ritter/Html/weapon.html.

Kolczuga chroni³a przed ciêciami. Zak³adano pod ni± przeszywanice by amortyzowa³a uderzenia lecz pchniêcie by³o zazwyczaj ¶miertelnie skuteczne. Zbroja p³ytowa dawa³a lepsz± ochronne nawet specjalne strza³y mia³y tylko 10% na przebicie takiego pancerza. Jednak kusza i broñ obuchowa taka jak buzdygan czy nadziak mog³a przebiæ zbroje. Mieczem celowano w szpary zbroi (stawy itp.) które by³y gorzej chronione.
Alcaron
Witam.
Poszukujê informacjii na temat zbroji i ogólnie odzienia ochronnego dla rycerza walcz±cego dwoma broñmi.
Czyli jaki rodzaj zbroji, z czego. Jak ktos wie z czego i jak j± zrobic b±dz gdzie kupiæ.
Tak samo karwasze, nagolenniki.
He³m? ciekawa sprawa. Chyba idealnie przylegajacy do g³owy i skórzany.
Proszê o pomoc.
pozdrawiam
Wojciech Radzki
Walcz±cego dwoma broñmi?? To znaczy na przyk³ad czym??
Do walki dwoma broñmi potrzebny jest jaki¶ specjalny pancerz??
Czemu he³m skórzany a nie metalowy?
Pozdr
WR
Micha³ /Gwyn/ Czerep
Bo to do jakiego¶ RPG-a. Zgad³em? Ch³opaki, gor±co Was zapraszamy do poczytania forum, a potem do wizyty w bibliotece, je¶li chcecie siê czego¶ dowiedzieæ o sprzêcie i walce w ¶redniowieczu. A jak chcecie co¶ konkretnego pod system, to napiszcie, mo¿e damy lekk± korektê.
Pozdrawiam
Gwyn
Alcaron
Nie pod system a do bractwa.....
Z systemów ju¿ wyros³em. Walka dwoma szablami krótszymi oczywi¶cie czy co¶ takiego czy dwa krótkie meicze jak sama nazwa wskazuje.
S³ysza³em kiedy¶ ze w azjii by³y takie plemiona walcz±ce dwoma broñmi na raz-nie chodzi mi o japonie.
I ca³kiem to fajne tylklo nie waiem jak± zbroje powinienem nosiæ a nie do RPG-a;/
pozdarwiam
Wojciech Radzki
Wobec tego okre¶l najpierw kilka rzeczy:
- przede wszystkim jaki wiek cie interesuje, z dok³adno¶ci± do powiedzmy 50 lat
- jakie pañstwo lub region geograficzny
Okre¶lenie togo to absolutna podstawa aby uzyskaæ w miarê konkretne informacje.
Pozdr
WR

Alcaron
Region Europa sci¶lej S³owianie X wiek lub Anglia ok. XIV, chociarz powiedziano mi ze mogê byæ "wiê¼niem" z dalekiego kraju icon_wink.gif

Zastanawiam siê jaka zbroj±(skurzan±,lustrzan±-persk±, czy wogóle bez czy co¶ tylko na ramiona i tors), czy te¿ powinienem nosiæ nogawice czy nie, tak samo he³m,rêkawice itd.

Tyle ¿e jak mówiê teren nie ma znaczenia.
A raczej co na siebie w³o¿yæ.
pzdr
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.