Pomoc - Szukaj - U¿ytkownicy - Kalendarz
Pe³na wersja: walka wrêcz
> Ogólne kategorie (bez podzia³u na epoki) > Szermierka
Tomaszek
Witam wszystkich!!!
nie za bardzo wiem, gdzie wsadzić to ogłoszenie, ale chyba tu smile.gif
Szukam literatury nt. walki wręcz w 2 poł. XV wieku. UWAGA - walki wręcz, nie szermierki smile.gif
Ale ograniczam się do terenu Europy (najlepiej Polski) - dziękuję, ale nie chcę traktatów o kung-fu smile.gif
Widziałem jedną książkę z tego rodzaju - ale po Włosku - najlepsze byłyby materiały po ang/niem.
Z góry dziękuję (z dołu również!)
T.
Feniks
Po Polsku z tego okresu moim zdaniem nie znajdziesz nic. Mam calkiem sporo ¡róde³ niemieckich, trochê w³oskich na ten temat. Sporo te¿ mo¿na znale¡æ na stronie www.aemma.org, je¶li dobrze poszukasz.

Generalnie w szkole niemieckiej znajdziesz tradycjê Otta ¯yda. Je¶li chodzi o w³oskie rzeczy, to Fiore dei Liberi po¶wiêca walce wrêcz ca³kiem sporo miejsca. Jak Ciê to interesuje, to w lipcu wychodzi nasze t³umaczenie Codex Wallerstein, które zawiera miêdzy innymi sporo materia³u na interesuj±cy Cie temat.

Poza tym musia³bym poszperaæ.
Tomaszek
Dzięki, ale materiałÃ³w po Polsku to nawt nie zaczynałem szukać smile.gif
co do reszty to dziękuję również - posprawdzam. papa
weis
Witam,
Od dluzszego czasu zajmje sie walka wrecz w sredniowieczu, gromadze na ten temat materialy, przerabiam traktaty (na tyle na ile pozwala mi na to moja dosc skromna wiedza[nie wszystko jest tak oczywiste]). I mam pytanie czy ktos wie jakie niemieckie i wloskie traktaty zostaly przetlumaczone na jezyk polski lub angielski? Wydaje mi sie iz dotarlem juz do wiekszosci ale znajac zycie (i nauczony doswiadczeniem) wiem iz moga sie tam jeszcze kryc jakies perelki smile.gif Najbardziej interesowalo by mnie angielskie tlumaczenie Goliata i traktatu Fabiana von Auswalda oraz Otta Zyda. Jesli ktos posiadalby takowe bylbym niezmiernie wdzieczny.
Pozdrawiam,
Jaros³aw (Gêsik)
Na stronie ARMY jest bardzo ³adny traktat Hansa Wurm(sa?) na temat zapasów, razem z t³umaczeniem i komentarzem.
weis
Witam,
Dzieki za odpowiedz. Ale akurat tak sie zlozylo iz ten traktat znalzlem i przerobilem(i zreszta dalej to robie) jako pierwszy szczerba.gif Najbardziej mnie interesuja te 2 wymienione w moim poprzednim poscie.
Pozdrawiam,
Feniks
Angielskiego Goliatha (jak rozumiem chodzi o zapasy) nie ma, a przynajmniej nic mi o tym nie wiadomo. Ott ¯yd nie napisa³ ¿adnego traktatu, chocia¿ chyba najpe³niejsze jego nauki mo¿na znale¼æ w traktacie Petera von Danzig. Polecam skontaktowaæ siê z Sylwkiem Tyr± (dagorn@interia.pl), mo¿e w czym¶ pomóc. Fabiana po angielsku te¿ nie widzia³em.
weis
Witam,
Dzieki za odpowiedz, przynajmniej wiem na czym stoje. A tak przy okazji czy moglbys przyblizyc odrobine sylwetke Ott'a ¯yda? Jakies bardziej wyczerpujace info lub link do takowych informacji bylby bardzo mile widziany.
Pozdrawiam,
Feniks
Obawiam siê, ¿e nie mogê Ci pomóc, poniewa¿ nic o nim nie wiem. Móg³by¶ próbowaæ szukaæ informacji w wydaniu Talhoffera z 1443 roku, gdzie s± ilustracje do jego nauk. Reedycja Gustava Hergsella z koñca XIX wieku mo¿e zawiera o nim jakie¶ informacje.

Mo¿liwe, ¿e wiêcej znajdziesz w ksi±¿ce Welle Rainera 'und wisse das alle höbischeit kompt von deme ringen' ale w obecnej chwili jest ona niedostêpna, a ja jej nie posiadam.
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.