Czisz moglam by znalezc jakis to kursy tanca sriedniovieca tym latem?
P.S. przyprasam za "gramatyke" etc. Jestem litvinkom i nygdy nie uczylam jenzyka polskiego...
jak juz pisalismy w innym temacie. Na Grunwaldzie od wtorku do piatku odbywac sie beda prowadzone przez nas warsztaty taneczne. Platne 20 zlotych od osoby
Grupa poczatkujaca : Petit Riense, Rostiboli i Colonesse
Grupa zaawansowana : Gratioso, Ingrata, Corona Gentile badz Tesara(w zaleznosci od ilosci osob)
Serdecznie zapraszamy
A czy kto¶ siê orientuje czy w Toruniu istnieje jaka¶ grupa tañcz±ca?
Ech, witam fascynatów. Jestem u Was od niedawna. Czytam. Biegam wszêdzie i szukam jakich¶ materia³ów (oj, gdyby tak wizualnych) choæby jednego tañca (prostego) ¶redniowiecznego lub choæby dobrego opisu, najlepiej z odno¶nikiem do muzyki. Ca³kiem lewa w tañcu nie jestem, powinnam sobie poradziæ. To potrzebujê na szybko, ale mam jeszcze jedno pytanie - czy w okolicach Opola lub Gliwic nie odbywaj± siê jakie¶ warsztaty czy kursy? Chêtnie bym skorzysta³a jako¶ cyklicznie. Bêdê wdziêczna za pomoc.
W³a¶ciwie to na pierwsze odpowied¼ ju¿ nalaz³am, wiêc wiem, ¿e klapa z tym (mniej wiêcej), a co do warsztatów domy¶lam siê odpowiedzi - nie ma, ale mogê skombinowac grupê. Tylko, ¿e ja sama raczej jestem.
Z czym jest klapa? Co do warsztatów to kursy s± ale sezonowe. Najbli¿ej to Wroc³aw a tam s± i kursy i festiwale i zespo³y.
Kursów najlepiej szukaæ tu :
http://www.early-dance.de/calendar/event-liste-recent.phpPozdrawiam
Prini, dziêkujê za radê.
Nie ma za co , jeden z najlepszych festiwali tañca dawnego w Polsce odbywa siê w Krakowie, organizowany przez bardzo dobry zespó³ Ardente Sole.
Pozdrawiam
Oooo tak! O ile kto¶ ma ochotê popatrzeæ na balet nie na odtwórstwo tañca dawnego i nie przeszkadza mu, ¿e tañcz± w lureksie.
wymieniaj±c po kolei:
w tym roku w 1 tygodniu lipca bêdzie kurs tañca dawnego we Wroc³awiu (XV wiek, XVI w³oski, XVI francuski, barok)
nastêpnie 2 tydzieñ lipca - warsztaty tañca dawnego na Grunwaldzie (tylko XV wiek)
potem w 1 b±d¼ 2 tygodniu sierpnia warsztaty w Krakowie (XV wiek, XVI w³oski, XVI francuski, najprawdopodobniej tak jak w zesz³ym roku kontredanse i równie¿ taniec polski)
We Wroc³awiu ka¿dy kurs trwa po 2 h dziennie - cena Wroc³awia nie jest jeszcze znana
NA Grunwaldzie kurs trwa 3 do 4 dni po 2 h dziennie (info nied³ugo na Fresze)
w Krakowie ka¿dy kurs po 1,5 dziennie przy czym w Krakowie cena za kurs ok. 160 z³otych za osobê.
Szczerze powiedziawszy nie uwa¿am, ¿eby Ardente Sole by³o najlepszym zespo³em Tañca Dawnego, gdy¿ jak wynika z ich nazwy s± BALETEM dworskim. Pomijam fakt, ¿e Ardente Sole to juz nie Ardente tylko zmienili nazwê na Cracovia Danza. Mimo wszystko to ludzie po balecie, prezentuj±cy balet z zal±¿kami tañca dawnego - nie ma tu do czynienia z odtwórstwem, jak ju¿ mówi³a moja poprzedniczka. Wiêc nie polecam wzorowania siê na nich je¶li chce siê odtwarzaæ tañce. Natomiast na sam kurs w Krakowie mo¿na siê wybraæ tylko trzeba policzyæ te¿ koszta, ¿e dochodzi nocleg, wy¿ywienie + cena kursu, który trwa 5/6 dni po 1,5 h a reszta dnia jest wolnego.
Mówi±c o Wroc³awiu czy masz na my¶li Pavanê organizowan± pod Wroc³awiem, czy chodzi o co¶ innego?
Jeszcze raz dziêkuje za info, póki co, skontaktuje siê chyba z Pive w Katowicach. Zdaje siê, ¿e nic bli¿ej nie znajdê.
CYTAT(eis @ 18:36 12.03.2008)
Mówi±c o Wroc³awiu czy masz na my¶li Pavanê organizowan± pod Wroc³awiem, czy chodzi o co¶ innego?
POd Wroc³awiem,w Wierzbnej organizowany jest konkurs zespo³ów tanecznych. Natomiast kurs jako taki zawsze we Wroc³awiu. Wszystko razem nazywa siê ogólnie Pawan± i kursy i konkursy.
CYTAT(Asik @ 16:14 12.03.2008)
potem w 1 b±d¼ 2 tygodniu sierpnia warsztaty w Krakowie (XV wiek, XVI w³oski, XVI francuski, najprawdopodobniej tak jak w zesz³ym roku kontredanse i równie¿ taniec polski)
Cytuj±c organizatorów:
"W tym roku zapraszamy na Festiwal Tañców Dworskich "Cracovia Danza" w terminie 3-10 sierpnia. Pracujemy ju¿ nad programem i byæ mo¿e ze wzglêdu na bardzo bogaty program warsztatów, zajêcia rozpoczn± siê ju¿ 2-go (sobota), choæ oficjalne rozpoczêcie tradycyjnie bêdzie w niedzielê."Pozdrawiam,
Blondi
Je¶li tylko pozwalaj± Wam zasoby finansowe i czas polecam kurs w Urbino. Organizowany przez Barbarê Sparti w lipcu. Ogólny opis na stronie
early-dancePolecam zarówno zajêcia z Lievenem jak i z Barbar±, która w chwili obecnej jest w³a¶ciwie guru wszystkich zajmuj±cych siê odtwarzaniem tañców dawnych.
Czy mam rozumieæ, ¿e na kurs organizowany przez Cracovia Danza nie bardzo sie op³aca??
A czy na Grunwald - kurs- nale¿y siê ju¿ zapisywaæ??
Pozdrawiam
To nie to, ¿e siê nie op³aca. Inaczej to wygl±da. Wiele osób je¼dzi do Krakowa i bardzo sobie chwal±. Barbara te¿ tam przyje¿d¿a od kilku lat i prowadzi warsztaty. Ale u siebie na miejscu wszystko ma dopieszczone i dopracowane, no i zajêæ jest wiêcej i na kilku poziomach.
Dziêki bardzo za odpowied¼.
No a je¶li chodzi o kurs w Krakowie, dzi¶ dosta³am maila z informacj±.
Info w za³±czniku.
Pozdrawiam
Czy w 2013 ewentualnie 2014 bêd± odbywa³y siê jakie¶ kursy? Najbardziej interesowa³yby mnie kursy w okolicach Olsztyna.
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê
kliknij tutaj.