Strona poniek±d te¿ rekonstruktorska - rekonstrukcja metod uprawy lnu:
http://www.paz.most.org.pl/len/uprawa.html
Czujê siê w obowi±zku ostrzec: znalaz³am tam parê b³êdów merytorycznych, konkretnie w nazwach urz±dzeñ do obróbki. Np. cierlica zostala podpisana jako "terlica". O ile mi wiadomo, terlicy nale¿a³oby szukaæ raczej w siodle
, motowid³o jako "snowad³o". Ale myslê, ¿e lektura strony to na ma³y pocz±tek, a potem mo¿e by warto z³apaæ kontakt z lud¼mi od tamtego projektu - musz± mieæ ju¿ chocia¿ troche praktycznego do¶wiadczenia.
Jak bêdê mia³a dostêpny skaner, i CZAS, postaram siê co¶ wrzuciæ z ksi±¿ki o uprawie i wstêpnej przeróbce lnu z 1937 r. Ale to na pewno nie w tym tygodniu...
Sama fizycznie raczej do przedsiêwziêcia nie do³±czê - o pó³ Polski za daleko - ale bardzo chêtnie jako czlonek korespondencyjny
PS:
Sighrolf, je¶li chcesz odtwarzaæ metody starsze, ni¿ - na mój stan wiedzy - XVIII wiek w rzemio¶le, a po³owa XIX w przerobie domowym - to potrzebujesz do wyrobu narzêdzi nie kowala, tylko speca od d³ubania w drewnie. Pierwszy kawa³ek ¿elastwa, z jakim bêdzie mia³ kontakt taki hardkorowy len, to no¿yce przy krojeniu p³ótna!