Pomoc - Szukaj - U¿ytkownicy - Kalendarz
Pe³na wersja: Datowanie bolca w bigwantach
> Uzbrojenie na przestrzeni dziejów > Uzbrojenie pó¼no¶redniowieczne > Ochronne uzbrojenie pó¼no¶redniowieczne
Herman
Witam

Zastanawia mnie datowanie bolca w ³ydkach na którym spoczywa nabiodrek. Widzia³em takowy przy zachowanych bigwantach z zbroi w³oskiej z po³owy XV wieku i przy zbroi gotyckiej z drugiej po³owy XV wieku. W ikonografi ani na nagrobkach nie spotka³em siê z takim patentem. Czy posiada kto¶ przedstawienia tego rozwi±zania na czasy przed po³ow± XV wieku?? Albo cokolwiek co okre¶li blizej datowanie tego patentu??

PZDR
Herman
Herman
W za³±czniku znane mi zabytki zbroi gdzie przy bigwantach wystêpuje bolec. Wszystkie s± z drugiej po³owy XV wieku, wcze¶niej wydaje siê ¿e takie rozwi±zanie nie zosta³o zastosowane, a prawie wszyscy wspó³czesni p³atnerze stosuj± je w bigwantach. Zastanawia mnie powszechno¶æ wystepowania tego rozwi±zania we wspó³czesnych zbrojach osób odtwarzaj±cych rymcerzy z prze³omu XIV/XV wieku.

PZDR
Herman
Fionn
Niektóre nagrobki angielskie z czasów bliskich angicourt z tego co kojarzê maja takie patenty. Jak zakoñcze sesjê i kto¶ mi przypomni i nie zgubi³em fotek to dostarcze jakie¶ ciekawe za³±czniki. Ale nic nie obiecujê
Szymon de Conti Sarré
Poniewa¿ temat trochê umar³, a materia³y wskazuj± rzeczywi¶cie na to, ¿e tych bolców na prze³omie XIV i XV wieku nie by³o, wrzucê co¶ co mo¿e pomóc znale¼æ inne rozwi±zanie.

http://www.mallet-argent.com/images/charles_vi_leg.jpg

Tutaj widaæ szczelinê w najni¿szej foldze pod kolanem, przez któr± prawdopodobnie wypuszczano pasek przynitowany do nagolennicy (a mo¿e nie by³ przynitowany?). Kto¶ z Was ma takie rozwi±zanie? Co o tym s±dzicie?
Herman
Nie trzeba szukaæ innego rozwi±zania. Po prostu nie ma bolca a nabiodrki przywi±zane do paska b±dz dubletu trzymaj± sie same a pasek na dolnej foldze przechodzi przez haczyk który znajduje siê z ty³u ³ydki. Dziêki czemu wszystko siê trzyma dobrze i dobrze pracuje. W swoich bigwantach nie zastosowa³em bolca i wszystko gra tak jak powinno.

Bolec to wynalazek zdecydowanie z drugiej po³owy XV wieku. W latach pó¼niejszych(tak mniej wiêcej na prze³omie XV/XVI wieku) zaczêt± nitowaæ nabiodrek z ³ydk± tak ¿e dzia³a³y jako jedna ca³o¶æ.
Marcin Glinianowicz
Wydaje mi siê jednak, ¿e nawet najlepiej spasowane nabiodrki musz± byæ dodatkowo „wsparte” o nagolennice. Dlatego obstawa³bym, ¿e otwory na dolnej foldze nabiodrka pokrywa³y siê z identycznymi na nagolennicy a pasek przechodzi³ przez nie, trzymaj±c wszystko w kupie.
Takie rozwi±zanie ma zdaje siê £ukasz Lewandowski i podobno to dzia³a.

Pozdrawiam Glina
Herman
Marcinie masz mo¿e zdjêcie tego rozwi±zania? Mo¿liwe ¿e mówimy o podobnym patencie tylko troche inaczej go opisujemy, zdjecie by wiêcej wyja¶ni³o.
Marcin Glinianowicz
Zdjecia niestety nie mam, moze Lukasz Lewandowski w wolnej sekundce wypowie sie jak to dziala?:-)

Pozdrawiam
£ukasz Lewandowski
Nie mam w tej chwili dostepu do sprzetu, gdyz nie chcia³bym obudzic mojej pociechy, ale jak tylko bede mia³ chwile (jutro?) to podrzuce fotke. Ja zrobi³em otwory w dolnej foldze tak jak nabiodrkach Charlesa VI , ale s± jeszcze pokrzywajace sie otwory w nagolenicy.Przez wszystko przechodzi rzemien- pasek. Jednak nie sadze zeby to by³ patent historyczny, nie znam zadnej nagolenicy , ktora mialaby otwory na takie paski albo nity, pozatym jesli dokladnie pzrestudiuje sie ikonografie to raczejk wyglada to na powszechnie stosowany patent chowania koncowki paska "w blasze" i nitowania wlasnie przy tymn pod³uznym otworze.
Raczej stawiam na wersje nie ³±czenia na stale nabiodrka z nagolenica , mnoze jedynie przez jaks tylna szlowke w nagolenicy.
pozdr.
Szymon Piotr
CYTAT(£ukasz Lewandowski @ 01:24 20.08.2006) *
jak tylko bede mia³ chwile (jutro?) to podrzuce fotke.

Uda sie co¶ z tym zrobiæ. Opisy opisami, ale dok³adnie to nie rozumiem o co chodzi z patentem mocowania folgi podkolanowej z nagolennic±.

CYTAT(£ukasz Lewandowski @ 01:24 20.08.2006) *
Raczej stawiam na wersje nie ³±czenia na stale nabiodrka z nagolenica , mnoze jedynie przez jaks tylna szlowke w nagolenicy.

Mo¿e ma kto¶ zdjêcie tych nabiodrków Charlesa VI z detalami ty³u i mocowania? Widaæ by by³o czy tam rzeczywi¶cie jest w tym przypadku co¶ na zasadzie szlówki.

Pozdrawiam
Brat Bart³omiej
Witajcie!
Szymonie Piotrze!

Nie mam pewno¶ci, lecz my¶lê, ¿e chyba o to chodzi³o. Konkretnie nie ma tam ty³u, ale my¶lê, ¿e mo¿e to w czym¶ pomo¿e. Tu jest strona ze zdjêciem http://www.mallet-argent.com/chartres.html

Pozdrawiam:
Bartek
Szymon Piotr
Witam!

Dziêki, chyba ju¿ kumam w czym rzecz
Trochê te¿ mi to pomog³o, bo siê ostatnio g³owi³em na mocowaniem trzewików pancernych. W tym temacie te¿ muszê jeszcze poszperaæ.

Pozdrawiam i dziêki
fizibnschiz
¿eby by³o ju¿ jasne to wrzucam zdjêcia (by Kakaj) rze¼by ¶w Jerzego z muzeum w Cluny na którym widaæ konstrukcje "uszka" na nagolenicy przez które przechodzi pasek od nabiodrka.
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.