Pomoc - Szukaj - U¿ytkownicy - Kalendarz
Pe³na wersja: Jak zacz±æ trening?
> Ogólne kategorie (bez podzia³u na epoki) > Szermierka
G³az
Witam wszystkich Frehowiczów!

Jestem z Zielonej Góry i mam 16 lat.Od paru lat interesujê siê ¶redniowieczem.Trenuje kijami w lesie razem z kumplami i jako¶ nam to wychodzi, jednak chcia³bym siê dowiedzieæ czy jest kto¶ z zielonej kto uczy treningu(najlepiej po³torakiem) i ewentualnie chcia³bym siê u niego trochê poduczyæ.
A zwracam siê do Was po pomoc, bo zielonogórskie bractwo ma straszne wymogi co do nowych cz³onków (18 lat-warunek niepodlegaj±cy dyskusji).Dawno bym ju¿ by³ w bractwie , bo s³ysze i wiem,¿e inne bractwa to ju¿ od 16 lat przyjmuj±.Co mi radzicie robiæ?Trenig uprawiam od czasu do czasu, ale co dalej? U nas nie ma ¿adnego sklepu ¶redniowiecznego, wiêc nie wiem co robiæ!!! Please pomó¿cie mi co¶ wykombinowaæ!!!!
Jabol
taaa to cos na Brackiej-z 2-3 krotnym przebiciem cenowym...i po¿al sie Bo¿e sprzetem (ich broni± to ja bym sie ba³ walczyc)
Co do treningów-wez kumpli,zróbcie rozgrzewke-bo chyba nie chcecie miec problemow ze zdrowiem-a wczesniej radze postudiowaæ troche traktatów,poczytac,poogladac filmiki, moze czegos sie nauczucie a juz napewno bedziecie mieli lepsza wiedze i jakies przynajmniej minimalnie wieksze podstawy niz jak byscie to tak sami z siebie robili.
Co do sprzetu-popytaj ludzi z bractwa jakiego kowala polecja, poszukaj w necie-moze cos ciekawego znajdziesz.I baardzo wazne-zaopatrz sie w podstawowe ubranie ochronne-przynajmniej na rece i g³owe.
Tylko zeby nie by³o-ja tu zadnym specem nie jestem
Marcin Surdel
Je¶li interesuje Ciê, G³azie, ca³e ¶redniowiecze a nie tylko nawalanka, zacznij je¼dziæ jako widz, du¿o czytaæ i kolekcjonowaæ wiedzê. Wiêksze zakupy sprzêtu i stroju na razie raczej mijaj± siê z celem - przez te dwa lata jeszcze uro¶niesz.
Co do treningów - na w³asn± rêkê, nieregularnie, bez sprzêtu, bez wiedzy i bez do¶wiadczenia, to mo¿ecie siê z kumplami najwy¿ej dobrze bawiæ, a nie efektywnie trenowaæ. Polecam uwadze judo, zapasy, czy jakikolwiek inny sport/sztukê walki ze zorganizowanym, regularnym treningiem - bêdziecie mieli zbudowan± podstawow± sprawno¶æ fizyczn± i koordynacjê, które potem bardzo u³atwiaj± przyswojenie sobie walki na miecze.

Pozdrowienia
Sighrolf
1. Rozci±gn±æ nogi (szczególna uwaga na kolana)
2. Rozci±gnaæ rêce (szczególna uwaga na nadgarstki)
3. Powtórzenie kroków na sucho
4. Powtórzenie najtrudniejszych (dla Ciebie) zastaw i ruchów na sucho (tzw. z cieniem)
5. Rozgrzewka ze wspó³trenuj±cymi (jakie¶ zapasy, ew. boks, ok. 10 minut)
6. Rozpoczêcie normalnego treningu.

Co do innych pytañ G³aza:
-zarzuæ Gazete Rycersk±
-¶led¼ forum ale nie bierz wszystkich informacji jako pewnik
-przejd¼ siê do tego stowarzyszenia z Jeleniej Góry, to, ¿e narazie u nich nie jeste¶ nie wyklucza tego, ¿e moga Ci wszystko wyt³umaczyæ co i jak- takie skrawkowe informacje z forum, gdzie ka¿dy ma troche inne podej¶cie namieszaj± Ci i moga Ciê zrazic tylko.
-w wypadku gdy nie bêd± Ci chcieli pomóc zwróæ siê do kogo¶ z forum albo znajd¼ grupe w najbli¿szym mie¶cie i do nich zaj¿yj, jak z³apiesz kontakt ju¿ sobie poradzisz
-je¼dzij jako turysta na festiwale

Pozdr.
Rugiewit
CYTAT
-zarzuæ Gazete Rycersk±

A w ¿yciu. Czytaj, czytaj. To moje ulubione pisemko. Wcze¶niej czyta³em Imperium TV, ale GR jest bardziej kolorowa. szczerba.gif

CYTAT
-przejd¼ siê do tego stowarzyszenia z Jeleniej Góry

A czemu z Jeleniej?
Mysla³em, ¿e mam monopol na mylenie tych dwóch wiosek. smile.gif

A swoj± drog±, to BRZG jest prawie jak CETC (prawie robi... itp szczerba.gif ) ale nie zmrocz± Ciê na pocz±tek.
Co¶ nieco¶ w g³owach maj± i my¶lê, ¿e je¶li nawi±¿esz z nimi kontakt, to wiele skorzystasz.
Je¶li warunkiem przyjêcia jest ukoñczony 18 rok ¿ycia, to przecie¿ nie musisz na razie oficjalnie wstêpowaæ.
Obserwuj, ucz siê, æwicz to co podpatrzysz, a jak skoñczysz 18 lat, bêdziesz ju¿ mia³ gotowy start.
Zreszt± pogadaj z nimi, bo co ja siê bêdê wypowiada³ za kogo¶...
Marcin Surdel
Jakiekolwiek rozci±ganie na zimno, na starcie to kiepski pomys³. Niezdrowy, powiedzia³bym. Najpierw pomachaæ rêkami, poskakaæ, pokrêciæ porz±dnie stawami, a dopiero potem braæ siê za rozci±ganie - z którym nie nale¿y przesadzaæ, je¶li mówimy o rozgrzewce.
Jaro_
Tak.... aby nabyæ podstaw, rzeczywi¶cie dobre podstawy co do ruchów, kroków, mo¿e daæ karate, raczej kuokushin, czy shotokan, albo aikido - które wywodzi siê z szermierki przecie¿. I nauczysz siê rozgrzewki i podstaw poruszania. Z moich obserwacji wynika, ¿e modyfikacja kroków jest do¶æ prosta, natomiast wielu bior±cych pierwszy raz miecz do rêki maj± problemy z "chodzeniem" a to jest bardzo wa¿na sprawa. A tak bêdziesz ju¿ trochê do przodu i rozwiniesz muskulaturê...
Solitaire
CYTAT(Jaro_)
A tak bêdziesz ju¿ trochê do przodu i rozwiniesz muskulaturê...

Na aikido to raczej niespecjalnie.
Kuba Bia³ek
jesli chodzi o sztuki walki przydatne w RR to ja polecam boks. Kroki s± bardzo podobne ( niemal identyczne) jak w ruchach szermierczych, mozna nabrac dobrych nawyków i przyzwyczajeñ. No i si³y:]
Marek H.
Co do treningu

Skup sie przedewszystkim na
- rozgrzewka (trucht 10-15 min) rozrusya to troche twoje stawy i zwikszy wydzielanie mazi miedzy stawowej co zmniejszy ryzyko kontuzji stawow.
- zacznij od krazenia glowy, sklonow glowa na boki i do przodu
- krazenie barkow, krazenie ramion, lokci, nadgarstkow.
- zacznij rozciagac ramiona, klatke piersiowa, szyje.
- krazenia bioder i obszerne krazenie tlowia.
- rozciaganie plecow!
- krazenia kolan, stawow skokowych
- rozciagnij uda, posladki, lydki...
!!! rozciaganie nie polega na dociskaniu, nadwzrezaniu miesni!!!
!!! po dojsciu do granicy bolu zatrzymojesz sie w pozycji na 10s !!!
Po treningu powtarzasz cala rozgrzewke ale rozciaganie przytrzymojesz joz 30s teraz naprawde sie rozciagaja

Po rozgrzewce jeszcze 10-15min biegu z elementami sprawnosciowymi (przeplatanki, krok dostawny, dotykanie ziemi, skipy, jumpy...)

Teraz zaczynasz wlasciwy trening!!! Dopiero teraz!!!

Jezeli nie masz kogos kto cie pokieruje technicznie to zbierz grope i umow sie ze mna w
Poznaniu to zrobie wam seminarium jedno drogie, podpowiem Wam jak poprowadzic rozsadny trening i dam pewne podstawy do samodzielnych treningow ktore moze czyms z czasem zaowocoja.

Co do terazniejszych zabaw posluchajcie Marcina Surdela i zapiszcie sie na jakies Judo. Zdobedziecie troche tezyzny, nauczycie sie dyscypliny, zobaczycie jak powinien wygladac trening.

W sprawie jakichs uwag technicznych zapraszam na www.fechtschule.freha.pl ale strona jest w trakcie budowy a konkretne materialz pojawia sie dopiero w trekcie najblizszych kilku miesiecy.

Pozdrawiam i sorki za brak polskich znakow
pedro
Kurcze, też chciałbym mieć 15 wiosek. Dużo to kasy musi dawać. Nie wiedziałem też, że trzeba mieć 198 lat, żeby zapisać się do bractwa. To znaczy, że muszę jeszcze 177 lat poczekać?

A poważnie - co do judo i zapasów się nie wypowiadam, bo nigdy ich nie ćwiczyłem, ale karate stanowczo odradzam. Do dziś walczę z odruchami, które mi po tym sporcie zostały. Nauczysz się innych kroków, innej pracy rąk i zupełnie innych automatyzmów, których potem będziesz musiał się pozbyć.
Pływać nie lubie i nie umiem, ale najzdrowszą chyba metodą nabrania ogólnej sprawności jest właśnie basen. (informacja od znajomego lekarza)
zonk
hehe a ja powiem jak nie robic :P
kumpel zaciagnal mnie rok temu do bractwa rycerskiego ... spytalem "eeeeeeeee??? a co to jest ? ;) "
przyjechalem, zobaczylem ... oz kurcze toz to fajnie tak sie musi mieczem pojedynkowac :D no i zapytalem czy moglbym sprobowac walki z kims .. powiedzieli ze na kije sie zdziwilem ale ok
przywdzialem zbroje kij w reke rekawice helm na glowe i jazda no i sie zdziwilem ... czemu ja go trafic nie moge a sam obrywam ?? sie zmeczylem niektore czesci ciala bolaly pomimo zbroi i az sobie usiadlem kurde cos tu jest nie tak smile.gif pewnie bym to w diably rzucil ale sie zawzialem tongue.gif

a pozniej zaczalem powazniej trenowac
czyli:
podstawowy stroj spodnie i koszula
treningi kondycyjne
technika
rozgrzewka
hantle
sparringi na kije
no i trening silowy (silownia)
zzycie sie z bractwowa ekipa
no i kompletowanie uzbrojenia..
czytanie traktatow z army patrzenie na rysunki zapamietanie i jazda z kijem na plac postawy i kroki oraz przejscia trenowac
kolejnosc przypadkowa smile.gif

no i wpadly mi w lapki miecze - pieronsko ciezka (5 kilo wazy ) ozdobna sztaba
no i moj ulubiony jednoreczny miecz z army z bytomia smile.gif
sztabka sobie macham jak mam zamiar samemu potrenowac przejscia postawy i kroki i uderzenia w powietrze - jest ciezka wiec na poczatku powoli sie tym "macha"
armowa jedynke biore na normalne treningi oraz co mi polecil jeden czlowiek - walka z opona
opona zawieszona na galezi na stalowej lince doskonale cwiczy szybkosc i umiejetnosc zchodzenia z linii ciosu krzywdy nie zrobi zbyt duzej a dobrze rozhustana potrafi przewrocic i wybic z glowy glupie pomysly smile.gif

no i caly czas trening podnoszacy sprawnosc fizyczna - bez tego nie ma mowy o treningu walki mieczem
o szczegoly dopytaj ludzi z bractwa jak trenuja i jaki sprzet maja..
zreszta - ide sobie zelastwem pomachac troche zeby mi zakwasy nie dokuczaly smile.gif
a przedewszystkim - to systematycznie trenowac i dosc czesto smile.gif
miec dobra motywacje do treningu - ja sobie zalozylem ze wyjde do buhurtu na grunwaldzie w 2010 roku - moze do tego czasu odpowiednio sie wyszkole i bede mial sprzet na ta impreze ]:->
Robiot
Ciekawy motyw z t± opon± zawieszon± na drzewie ... musia³bym spróbowaæ- zw³aszcza ¿e samemu ciê¿ko jest æwiczyæ.
Zwróæ szczególn± uwagê na to co napisali Marek H. i Selekos . Rozgrzewka jest bardzo wa¿na przed treningami, a jak ju¿ trening siê zacznie to absolutne minimum to ochrona d³oni i palców -niezale¿nie czy walczysz kijem czy ¿elazn± broni±.
Masz 16 lat wiêc zbieraj kasê (du¿o kasy). Po osi±gniêciu pe³noletnio¶ci w koñcu dopuszcz± ciê do bojówki a i bêdziesz umia³ ju¿ co nie co pos³ugiwania siê orê¿em. Wydatek na pe³ne wyposa¿enie do bojówki (zbroja+miecz+tarcza) to oko³o 1500z³ przy dobrych uk³adach, nie licz±c oczywi¶cie ciuchów które potrzebujesz by w ogóle pojechaæ turniej.

Moje skromne zdanie jest takie ¿e warto postawiæ na æwiczenia wytrzyma³o¶ciowe (regularne bieganie) no i oczywi¶cie regularne treningi z mieczem (bo co z tego ¿e w blachach bêdziesz móg³ wytrzymaæ godzinê jak nadgarstek ci "odpadnie" po 3 minutach walki).

Naprawdê warto zagadaæ raz jeszcze z tamtejszym bractwem by móc chodziæ na treningi (u nas równie¿ jest osoba niepe³noletnia -ale ma kategoryczny zakaz wyje¿d¿ania na turnieje do uzyskania pe³noletno¶ci. Mo¿e przystan± na takie warunki)

Oj siê troszkê rozpisa³em...
Pozdrawiam, i ¿yczê powodzenia, Robert

ps. nie jestem jakim¶ tam mega fighterem czy historykiem (bo elektronikiem z zawodu smile.gif ) ale mam nadziejê ¿e moje wskazówki siê przydadz± i nie stan± siê powodem ostrej krytyki
Krzywonos
No to jeszcze moje trzy grosze.
Byle po kolei… :P

Technika.
Obok timingu i pracy dystansem (wed³ug mnie najwa¿niejsze z punktu widzenia KA¯DEJ dziedziny walki) najbardziej istotna. Miecz jest broni± bardzo techniczn±, materia³u do opanowania jest du¿o. Im wcze¶niej zaczniesz, tym lepiej. Sportowcy w wielu dyscyplinach zaczynaj± powa¿ny trening w wieku np. 11 lat- trochê Ci ju¿ uciek³o. :P Znajd¼ kogo¶, kto Ciê bêdzie tej techniki uczy³- regularnie, nie raz na dwa tygodnie. I niech to bêdzie dobra technika, nie 3 zas³ony, 3 uderzenia i jeden krok lub w ogóle stanie w miejscu. Przypuszczam, ¿e na tym forum jest sporo ludzi, do których mo¿esz siê zwróciæ. Plus wspomniany wcze¶niej dystans i timing- lata pracy. Na dystans przyk³adowo: jeden wyma*chu*je jak±¶ bezpieczn± imitacj± broni (rurka PCV plus otulina na ten przyk³ad), drugi stara nie daæ siê trafiæ, a przy tym jednocze¶nie pozostaæ jak najbli¿ej przeciwnika- aby broñ ¶miga³a mu kilka cm przed nosem. Na timing- dodajcie do tej zabawy próbê zbli¿enia siê do partnera miêdzy jednym a drugim uderzeniem, aby wej¶æ mu w dystans i np. z³apaæ za rêkê/ rêce. Oczywi¶cie najszybciej, choæ czêsto bole¶nie, te dwie cechy wyrabia sama walka. Jak ju¿ co¶ bêdziecie umieli, zaopatrzcie siê w fukuro-shinaie (takie pacyny do kenjutsu) i popróbujcie walk na wypunktowanie.

Kondycja
Odstaw bieganie. Przynajmniej zwyk³e bieganie. Biegaj pod k±tem walki- interwa³ami. 3 minuty szybkiego biegu, 3 minuty spaceru- i znowu. Do wyrzygania. Albo lepiej: 30 metrów sprintu na maksa, 60 metrów truchtu- i znowu, równie¿ do wyrzygania. Jak na pocz±tku wytrzymasz 5 takich interwa³ów, to jest dobrze. smile.gif
Ze wzglêdu na pracê w szermierce mieczem ciê¿arem nienaturalnym dla naszego cia³a (zw³aszcza przy walce w os³onach/zbroi)- wed³ug mnie równie¿ niezwykle wa¿ny jest trening wytrzyma³o¶ci si³owej, najlepiej realizowany podczas konkretnego treningu obwodowego. Na przyk³ad ACT.
http://sus.univ.szczecin.pl/~maciejs/podst..._silowy.html#22
Doskona³± form± treningu kondycyjnego pod walkê mieczem jest wspomniane przez przedmówców atakowanie martwych celów. Dobry jest worek bokserski, dobre s± opony, z³e s± cele sztywne, nie absorbuj±ce energii uderzenia, jak s³upki czy paliki- niszcz± stawy i ¶ciêgna. Moj± ulubion± wersj± tego æwiczenia jest „chodzenie po górach”- nastêpuj±ce kolejno po sobie ataki w ilo¶ci 1- 2- 3- 4- 5- 4- 3- 2- 1, kilka oddechów i znowu. Najlepiej dzieliæ ataki na grupy, a potem w grupy ³±czyæ, np. tylko uderzenia górne, tylko uderzenia dolne, tylko pchniêcia górne, tylko pchniêcia dolne, uderzenia góra+ dó³, pchniêcia góra+ dó³, uderzenia+ pchniêcia. Potem z mistrzowskimi. Wszystko ze wszystkich stron, ze wszystkich mo¿liwych postaw, na wszystkie strony. Polecam.

Si³a
Sam trening si³owy nie wystarczy. Najbardziej przydatn± w szermierce mieczem form± sprawno¶ci si³owej jest sprawno¶æ plyometryczna. I znowu¿ odsy³am:
http://sus.univ.szczecin.pl/~maciejs/explosive.html

Ca³o¶æ uzupe³niæ treningami jakich¶ sensownych sztuk/ sportów walki, przyprawiæ ciê¿k± prac± i gotowaæ na wolnym ogniu najbli¿sze kilka/ kilkana¶cie lat. Podawaæ na gor±co. Smacznego.
Po wiêcej zapraszamy do którego¶ z odzia³ów ARMA-PL. Choæby Krakowa. smile.gif Wystarczy za¶miecania forum moimi marzeniami o poprawnej metodyce treningowej… :P
Pozdrawiam
Woyewoda
A wie mo¿e kto¶ jak najtaniej sobie skombinowac strój wzorowany na modzie zachodniej pierwsza po³. XVII w. ? I jak najlepiej zacz±æ trenowac szabl± (husark±) ? A wogóle to czym najlepiej zacz±æ trenowaæ, szabl± czy palcatem?
Ania ¯uk
CYTAT
A wie mo¿e kto¶ jak najtaniej sobie skombinowac strój wzorowany na modzie zachodniej pierwsza po³. XVII w. ?
Co prawda nie jest to odpowiedni temat do takich pytañ, ale odpowied¼ jest prosta: kupiæ materia³ w hurtowni i uszyæ samemu.

CYTAT
A wogóle to czym najlepiej zacz±æ trenowaæ, szabl± czy palcatem?

to jak dyskusja o wy¿szo¶ci ¶wi±t wielkanocnych nad ¶wiêtami Bo¿ego Narodzenia.
Woyewoda
A mog³aby¶ sprecyzowaæ swoje wypowiedzi? (Co do stroju mia³em na my¶li jakie ciuchy z jakich materia³ów bêd± najtañsze i historyczne) ekhm, szczerba.gif nie umiem szyæ ale , mamu¶ka umie .

A co do szermierki: jak nalezy zacz±æ trenowaæ szabl± husarsk±? Jakie ruchy nale¿y æwiczyæ na pocz±tku?
Micha³ /Gwyn/ Czerep
Problemy strojowe proszê czem prêdzej przenie¶æ do stosownego dzia³u. Pozdrawiam
Gwyn
Micha³ z Koñczewic
190 cm wzrostu - jeste¶ byk:)
a moze chcia³by¶ poszaleæ z halabard±? ma³o mamy halabardników- wymiataczy w Polskich szeregach... a wschód siê na nas zbroi...

co do treningów to si³a i kondycja to podstawa
ja np p³ywam w zbroi hehe
no i jaka¶ seria zastrzyków jest wskazana przed sezonem hehehe.gif
Lutobor ze Swarska
Ja na pocz±tek, bracie, skoro nie masz mo¿liwo¶ci wst±pienia do bractwa, skompletowa³ ekwipunek - w koñcu masz na to 2 lata. Jestem w podobnej sytuacji z tym wyj±tkiem ¿e mam 16 lat i mnie przyjêli. Dziwne, prawda? Ja siê twojemu bractwu nie dziwiê, bo bior± od 18 lat ¿eby np. w razie obciêcia rêki odpowiedzialno¶æ spad³a na tego, kto nie mia³ karwasza icon_mrgreen.gif

Chod¼ na treningi i przypatruj siê jak walcz±. to ju¿ ciê czego¶ nauczy. uszyj lnian± koszulê (tunikê jak to inni nazywaj±), tylko nie za krótk± bo Ciê wy¶miej± jak mnie - ¿e wygl±dam jak ch³op pañszczy¼niany tongue.gif Potem we¼ siê za buty i nogawice. Instrukcje znajdziesz na freha.pl

Jak ju¿ bêdziesz mia³ strój to sie we¼ za kolczugê albo p³ytow±, zale¿nie od tego jaki okres chcesz odtwarzaæ. Tylko nie pope³nij tego b³êdu co ja, ¿e robiê kó³ka kolcze wielko¶ci monety dwuz³otowej.

Chyba ¿e wolisz wszystko kupiæ. Albo ju¿ kupi³e¶.

Postrafiam wszyskich Polakoff!!
domino
Witam serdecznie forumowiczów!
Gdyby nie link od znajomego nie zauwa¿y³bym tego posta - jako ¿e bieg³e obserwowanie frehy nie jest moim hobby i szczerze bywam tu rzadko – jednak poczuwam siê do odpowiedzi skoro temat dotyczy praktycznie naszego bractwa. Po kolei wiêc.
- „bo zielonogórskie bractwo ma straszne wymogi co do nowych cz³onków (18 lat-warunek niepodlegaj±cy dyskusji).” – tak to zaiste straszny wymóg, i zarazem jedyny J – jak s³usznie przedmówca zauwa¿y³ – chodzi tylko o kwestie odpowiedzialno¶ci , osoba pe³noletnia za swe bezpieczeñstwo odpowiada sama zarówno na treningu jak i na wyjazdach, nie mamy ochoty niañczyæ i opiekowaæ siê m³odymi giermkami jak w szale popijawy wybija sobie albo komu¶ np. oko :P – bo za to ja idê do s±du siê t³umaczyæ – i jest to jedyny powód , niezmienny od pocz±tku BRZG.
- Nie chcê komentowaæ kolejnych postów, bo zrobili to za mnie zacni poprzednicy powy¿ej, jednak wystraszy przyj¶æ na zebranie (Co ¶rodê w auli A, UZ Campus B na godz. 19:00) aby poprosiæ o materia³y dotycz±ce wszelako pojêtej rekonstrukcji – udostêpnimy je bez problemu. Je¶li chodzi o trenowanie – trzeba poczekaæ do pe³noletno¶ci, moim zdaniem tylko ludzie bez wyobra¼ni olewaj± kwestie odpowiedzialno¶ci w swoich bractwach.
- Je¶li chodzi o sklep J, to wiêkszo¶æ rzeczy wykonujemy sami : ciuchy, buty, czê¶æ uzbrojenia ochronnego, itp. – na tym polega nasze hobby, resztê zamawiamy u rzemie¶lników – i tu Bagrit to dobre wskazanie

To chyba na tyle - pozdrawiam Dominik Doliñski skarbnik Bractwa Rycerskiego Zielonej Góry.
Marcin Waszkielis
A ja wszelkim niepe³noletnim, którym nie pozwalaj± trenowaæ doradzam znalezienie nowej ekipy. Je¿eli chodzi o pó¼nych, to nie rozumiem wykrêtów o odpowiedzialno¶ci bo przy dobrym he³mie nie ma prawa siê nic staæ. W przypadku wczesnych mo¿e jest inaczej, sam te¿ nie odwa¿y³bym siê z takim na wiêcej ni¿ ostro¿ny trening na kije.
Temat siê przewija wiêc podzielê sie moim odkryciem: trenuj±c na kije z he³mem chroni±cym twarz, ochron± szyi (zw³aszcza krtani) , krocza i minimum ochrony na barkach oraz d³oniach, nie ma prawa siê staæ nic zagra¿aj±cego powa¿nie zdrowiu czy ¿yciu.
Monika ksf
CYTAT(Wołczko @ 09:28 09.06.2007) [snapback]191804[/snapback]
Temat się przewija więc podzielę sie moim odkryciem: trenując na kije z hełmem chroniącym twarz, ochroną szyi (zwłaszcza krtani) , krocza i minimum ochrony na barkach oraz dłoniach, nie ma prawa się stać nic zagrażającego poważnie zdrowiu czy życiu.
Ja jeszcze dodam do tego kompletu kurtkę szermiercza lub przeszywkę (plus dla dziewcząt ochraniacz na klatę) , karwasze i rozsądnych partnerów do treningu. Małolat powinien przynieść zgodę na treningi podpisaną przez rodziców.
Skoro jesteśmy w dziale szermierki, jeszcze raz powtórzę (rzecz o nieletnich była już maglowana w innym miejscu na freha), te dwa lata do osiągniecia pełnoletności poświęcone tylko na kompletowanie stroju to duże marnotrawstwo (mówimy tutaj o szermierce, a nie szeroko pojetej aktywności w bractwie). Dzieciaki w szermierce sportowej zaczynają zdaje sie, że już nawet od 8 lat, a w wieku 12 często dla nas późno rozpoczynających treningi starych piernikow są już przciwnikami, z którymi nie dajemy sobie rady (by zrozumiec skalę zjawiska, taki Leszek Jabłonowski, wielokrotny mistrz Polski i olimpijczyk, trenuje szermierkę ponad 40 lat, a zaczynał, gdy był dzieckiem, dlatego ktoś kto zaczął jako dorosły nawet treraz, gdy Leszek ma ponad 50 lat, nie ma szans by być z nim wygrywać). Dlatego najlepiej rozpoczać treningi jak najwcześniej. Niestety 8-14 latkowie to materiał do szermierki sportowej, w klubach sportowych chętnie się nimi zajmą, ale w grupie dorosłych trenujących szermierką historyczną nikt nie chce poświęcać czasu na trening małolatów, bo dzieje się to kosztem własnego treningu, trzeba się nimi specjalnie zajmować, pilnować itd.
Łatwiej zająć się początkujacym 16 latkiem lub, w ostateczności, wyrośniętym 14-latkiem, z poprawką na rodzaj stosowanej broni, siły i natężenia "omłotu".

Moim zdaniem taki nieletni powinien zacząć od lekkiej broni (z naciskiem na rozwój motoryki, szybkości reakcji, wpojenia właściwych nawyków, nauki techniki itd).
1. wersja "light": szabla sportowa, szpada (ciężko tym zrobić krzywdę, chyba że się złamie)
2. wersja "cięższa": huttonówka (lekka szabla), palcat, kij, shinaj, waster, feder
3. docelowo: szabla bojowa, rapier, miecz,

I oczywiście ochraniacze w zależności od stosowanej broni:
1. Do szabli sportowej i szpady wystarczy:
maska szermiercza, kurtka i rękawice (do szabli sportowej z jakimś tłumieniem), plastik na klatę dla pań (polecam bokserski everlastu, jest staraniej zrobioni i z lepszego materiału niż ten do szermierki sportowej, a cena taka sama), dla panów suspensorium (patrząc na liczne wypadki na treningach - rzecz dość przydatna nawet przy macaniu się drutami crazy.gif )
2. Do wersji cięższej dochodzą:
lepsze rękawice (np do hokeja na trawie, kote, rękawice z utwardzonej skóry stosowane przez "Wczesniaków"), solidne karwasze, kapturek z przeszywki na maskę (ochrona potylicy i skroni), ewentualnie ochraniacze na kolana,
przy wasterze długiego miecza i federze oprócz przeszywki warto pomyśleć nawet o hełmie i płytowych rękawicach! Niech się młody wprawia w noszeniu żelastwa devil.gif
3. Docelowo: szabla bojowa i rapier - dochodzi plastron,
Przy mieczu na 1000% bez hełmu i solidnych rękawic już się nie obejdzie, ale może wtedy właśnie strzelą te dwa latka brakujące do osiągniecia pełnoletności cool.gif .
Pozdrawiam
Solitaire
CYTAT(domino @ 15:03 08.06.2007) [snapback]191765[/snapback]
chodzi tylko o kwestie odpowiedzialno¶ci , osoba pe³noletnia za swe bezpieczeñstwo odpowiada sama zarówno na treningu jak i na wyjazdach, nie mamy ochoty niañczyæ i opiekowaæ siê m³odymi giermkami jak w szale popijawy wybija sobie albo komu¶ np. oko :P – bo za to ja idê do s±du siê t³umaczyæ

Na jakiej podstawie?
Niez³o¶liwie pytam, bo rozumiem konieczno¶æ ustalania granicy wiekowej. Ale nie twórzmy przy okazji mitów. Za szkodê wyrz±dzon± przez osobê 16 - letni± z regu³y odpowiada ona sama. Grupy "rycerskie" nie maj± te¿ zazwyczaj "opiekuna", który moc± ustalenia czy zwyczaju mia³by braæ odpowiedzialno¶æ za czyje¶ zdrowie czy zachowanie. To wiêc, czy rodzice decyduj± siê wys³aæ swoj± nieletni± pociechê na potencjalnie niebezpieczn± zabawê, jest spraw± ich i pociechy, jak d³ugo nie zaczniesz ich zapewniaæ, ¿e bêdziesz siê o ni± troszczy³.
Johny
U nas w bractwie przyjmujemy osoby w wieku od 16 lat, ju¿ wtedy odpowiadaj± same za swoje czyny wed³ug prawa wiêc jak zrobi± komu¶ czy sobie krzywde bum.gif to z ich winny. Oczywi¶cie trzeba sie liczyæ z wiekiem i na treningach niemorzna go odrazu wbieraæ w blachy dawaæ do ³apy stal i kazaæ nawalaæ innego 16latka maniac.gif . Wszyskich niespa³nionych 16latków zapraszam do nas na treningi bigsmile2.gif
Smada40000
Æwiczê od oko³o roku, i jako¶ dawa³em sobie radê z kolegami z bractwa, ale zacz±³ do nas przychodziæ go¶æ spoza naszego bractwa, który jest w naszej miejscowo¶ci tylko na studiach. Jest on lepszy ode mnie i to mnie zmotywowa³o do wiêkszego treningu. Mam czas do pa¼dziernika poniewa¿ wtedy wróci on do nas na studia. Czasu jest ma³o wiêc proszê o szybka pomoc. Potrzebujê dobrych metod treningowych dla raczej ¶rednio zaawansowanych które w krótkim czasie pozwol± mi podnie¶æ moje umiejêtno¶ci Bêdê wdziêczny za ka¿d± podes³ana technikê nawet najbardziej szalon±. Napiszê jeszcze, ze u¿ywam jednorêcznego miecza obosiecznego.
igorusis
Smada

Sumiennosc, cierpliwosc

CYTAT
Mam czas do pa¼dziernika poniewa¿ wtedy wróci on do nas na studia. Czasu jest ma³o wiêc proszê o szybka pomoc.

......i czas.

Godwin
Ja mam 14 lat i 8 miesiêcy jestem w reko odtwarzam XI wiek, wiêkszo¶æ wczesnych bractw nie ma wiêkszych wymogów co do wieku bigsmile2.gif Mo¿na powiedzieæ ¿e zacz±³em trenowaæ walkê 5,6 miesiêcy temu, wczesn± tarcz± okr±g³± i toporem/mieczem jedynk±.Ogólnie to jestem najm³odszy w bractwie ale trenuje z doros³ymi , którzy raczej nie daj± mi forów (przynajmniej tak mi siê zdaje bum.gif ) .Oczywi¶cie ca³y czas rosnê , wiêc powiêkszanie tunik,spodni i kolczugi daje siê we znaki :P Walczê w he³mie z giermundbu z podwieszk± ale mam zamiar sobie sprawiæzwyk³y,normañski lekki he³m.Giermundb jest do¶æ porz±dnym he³mem , nawet je¶li siê dostanie duñcem po g³owie to przy grubszej czapie nawet nie czuæ uderzenia usmieszek_11.gif Ten he³m ma du¿o plusów , choæ minusy coraz bardziej widaæ na mojej gêbie :P
Szary Pielgrzym
CYTAT(Godwin @ 11:15 13.03.2013) *
Ja mam 14 lat i 8 miesiêcy jestem w reko odtwarzam XI wiek, wiêkszo¶æ wczesnych bractw nie ma wiêkszych wymogów co do wieku bigsmile2.gif Mo¿na powiedzieæ ¿e zacz±³em trenowaæ walkê 5,6 miesiêcy temu, wczesn± tarcz± okr±g³± i toporem/mieczem jedynk±.Ogólnie to jestem najm³odszy w bractwie ale trenuje z doros³ymi , którzy raczej nie daj± mi forów (przynajmniej tak mi siê zdaje bum.gif ) .Oczywi¶cie ca³y czas rosnê , wiêc powiêkszanie tunik,spodni i kolczugi daje siê we znaki :P Walczê w he³mie z giermundbu z podwieszk± ale mam zamiar sobie sprawiæzwyk³y,normañski lekki he³m.Giermundb jest do¶æ porz±dnym he³mem , nawet je¶li siê dostanie duñcem po g³owie to przy grubszej czapie nawet nie czuæ uderzenia usmieszek_11.gif Ten he³m ma du¿o plusów , choæ minusy coraz bardziej widaæ na mojej gêbie :P

No to tylko zazdro¶ciæ, bo nie wszyscy mieli tak dobrze...
Godwin
No có¿, na oficjalne bitwy i turnieje i tak dopiero za 4 lata , niektóre za 2 :P
Przemko z Landsberga
Drodzy Frechowicze a co powieciê o trenowaniu jesieni± i zim± na dworze zmagajaæ siê do tego z warunkami atmosferycznymi ? W ciep³ej sali panuj± dobre warunki treningowie, lecz co ciê nie zabije to wzmocni. Przeciwnicy tego rodzaju trenowania podaj± argumnety i¿ po deszczu szybciej tobie zbroj± zardzewiej a po trenigu w ziemie stal bêdzie podatna bardziej na z³amiania i odkszta³cenia... jednak przecie¿ s± preparaty do konserwacji stali i czy kto¶ z was zna jakie¶ najlepsze
Fiolnir
QUOTE (Przemko z Landsberga @ 22:16 10.09.2013) *
Drodzy Frechowicze a co powieciê o trenowaniu jesieni± i zim± na dworze zmagajaæ siê do tego z warunkami atmosferycznymi ? W ciep³ej sali panuj± dobre warunki treningowie, lecz co ciê nie zabije to wzmocni. Przeciwnicy tego rodzaju trenowania podaj± argumnety i¿ po deszczu szybciej tobie zbroj± zardzewiej a po trenigu w ziemie stal bêdzie podatna bardziej na z³amiania i odkszta³cenia... jednak przecie¿ s± preparaty do konserwacji stali i czy kto¶ z was zna jakie¶ najlepsze

Super sprawa smile.gif Zdarzy³o mi siê trenowaæ kilka godzin przy temperaturze poni¿ej -10 z go³± klat± (podpowiadam ¿e w ten sposób wych³odzenie nastêpuje wolniej ni¿ w bawe³nie).

Zalety
- osobi¶cie nienawidze gor±ca, zwyczajnie mnie mêczy. Jak jest +20 ju¿ czujê siê przegrzany, w tych warunkach mogê daæ z siebie naprawdê wszystko w g³upim bieganiu obserwujê wzrost wytrzyma³o¶ci nawet o 100%
- nikt nie stoi - nie ruszasz siê to marzniesz
- uczysz siê sporo o w³asnym organizmie i o tym jak szybko faktycznie zaczynasz czuæ ch³ód - zaskoczenie gwarantowane ;)

Wady:
- gorsza nawierzchnia, trudniej siê rozgrzaæ, wzrost prawdpodobieñstwa kontuzji. Na to naprawdê trzeba bardzo uwa¿aæ. W takich warunkach jest zwykle ¶lisko i naprawde ³atwo co¶ skrêciæ lub naderwaæ
- je¶li twój organizm ju¿ nie jest wstêpnie zaprawiony do trudnych warunków mo¿esz ³atwo przeceniæ swoje mo¿liwo¶ci i go os³abiæ
- d³onie i tak bardzo szybko marzn± i to nawet w rêkawicach - gorsza kontrola broni ³atwiej o wypadek

P.S.
W deszczu trening z broni± nie ma sensu w³a¶nie z uwagi na rdzê. We¼ drewno do ³apy i æwicz technicznie albo zrób ogólnorozwojówkê w której deszcz nie przeszkadza. Co do zimna i stali - mówimy o wahaniach rzêdu max kilkudziesiêciu stopni, oczywi¶cie zmiana parametrów jest faktem ale nie przesadzajmy. Zim± walczyæ mo¿na. Nie ma preparatów które zabezpieczaj± przed rdz± w 100%, jak chce ci siê potem wszystko skrobaæ æwicz w deszczu na zdrowie ;)

Reasumuj±c - jak to robisz z g³ow± na karku i bez przesadyzmu bêdzie to fajna przygoda smile.gif
Przemko z Landsberga
Dziêkuje za dobre rady smile.gif a co do konserwacji blach to konserwuje, poleruje, czyszcze po ka¿dym treningu uczy to mnie wytrwa³o¶ci jak i regulane treningi w dni wolne od pracy.
Monika ksf
Deszcz - zale¿y czy m¿awka czy urwanie chmury, problemem jest ¶liskie b³ocko i mokre p³ytki
d³onie w zimie - ¿aden problem, za to po¶lizgi piêkne, jak jest lód-cha³a, wy¶lizgany ¶nieg te¿ jest wpadkowy.
dobrze ubraæ blachy w ciep³ym pomieszczeniu (mo¿e Fiolrnir ma problem z ³apkami, bo ma ju¿ zgrabia³e przed treningiem smile.gif ) , i uwaga na g³ownie na mrozie.
je¶li wchodzimy na trening na salê, dobrze, by po wyci±gniêciu z baga¿nika stalowa broñ odtaja³a smile.gif

Samo ok³adanie opon, w ka¿dych warunkach! tylko to urwanie chmury nie bardzo, na mrozie ca³kiem ca³kiem przyjemne siê trenuje smile.gif, ta wydychana chmurka heart.gif , czapeczka, szaliczek, polarowe rêkawiczki pod rêkawice i naprzód. W przeszywce i blaszkach szybko robi siê cieplutko
tylko na po¶lizgi trzeba uwa¿aæ, kiedy¶ ku³am lód ³opata, i tak nic nie da³o smile.gif, z lodem nie wygrasz, chyba ¿e podkute buciska , wersja ¶redniowieczych korków - tego w zimie nie próbowa³am smile.gif, nie jestem fanatycznym rekonstruktorem, trenowa³am we wspó³czesnych buciskach na solidnej podeszwie. Katowaæ siê mo¿na na turniejach, wtedy podkute æwiekami buciki s± jak znalaz³, ¿eby nie ¶lizgaæ siê na trawie, ale jazda jest, jak organizator na równoleg³ej imprezie zafunduje ci p³ytki smile.gif.
Robert Szatecki
Je¿eli kto¶ jest zainteresowany wskazówkami i poradami treningowymi to zapraszam na Fanpage BoS gdzie regularnie wrzucamy posty na ten temat. Wczoraj opublikowali¶my post prezentuj±cy przyk³adowe æwiczenia bohurtowe i zawieraj±cy plan treningu. Wszystko jest dostêpne tak¿e w jêzyku angielskim wiêc linka mo¿na te¿ podes³aæ zagranicznym znajomym.
Zapraszam!
www.BrothersofSteel.pl
kerikawon
Tu te¿ pewnie bêdzie mo¿na co¶ znale¼æ https://www.youtube.com/watch?v=vpam7r0zO_c
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.