Pomoc - Szukaj - U¿ytkownicy - Kalendarz
Pe³na wersja: Kolczuga towarzysza pancernego
> Uzbrojenie na przestrzeni dziejów > Rzeczpospolita Obojga Narodów (u)
Henryk
Mam pewne pytanie. Powoli zamierzam skompletowaæ uzbrojenie towarzysza pancernego, i zatrzyma³em siê na kolczudze. I tu pojawia siê moje pytanie. Ile kilogramów kó³ek potrzeba na uplecienie kolczugi w rozmiarze dosyæ uniwersalnym mniej wiêcej na cz³owieka o wzro¶cie 184 cm z ma³ym zapasem, i jakich najlepiej u¿yæ kó³eczek ( rozmiar ) ??
Stanis³aw Szal
http://freha.pl/index.php?showtopic=632&start=615

Poszukaj w tym temacie. Powinno byæ wszytsko. smile.gif
Spvrivs Decivs Darivs
Zak³adaj±c i¿ kó³ka maj± ¶rednicê 8mm (1.8 grubo¶æ) to 15-17 kg jest optymaln± ilo¶ci±.
igorusis
Jak sie przygladnac kolczugom 17w w muzeach, to maja bardzo male i drobne koleczka, sa tez wyrabiane z cienszego drutu, no ale kazde kolko bylo nitowane. Zupelnie nie znam sie na dzisiejszym wyrobie kolczug ale raczej takie male kolka z cienszego drutu bez nitowania nie zbyt dlugo by sie razem trzymaly.
Lestek
kolka byly nie zawsze nitowane czesto byly wycinane sztanca z blachy albo skuwane na gorace i tego typu kolka byly zakladane na zmiane z nitowanymi, natomiast ksztal XVII wiecznych kolczug byl ciekawy czasami byly krotkie tylko do bioder,przewaznie z krotkimi rekawami, zdazaly sie rozciecia pod szyja a nawet kolnierze
Netka
To raczej temat do dzie³u o uzbrojeniu, a nie strojach Panowie. icon_rolleyes.gif
Piotr Czy¿
Witam.
Netka ma rajê, temat raczej do uzbrojenia.
Kolczuga towarzysza pancernego z krótkim rêkawem, rozciêciem na piersi, w oryginale waga 5 - 7 kilogramów, zrobiona z kó³ek nitowanych na przemian ze sztancowanymi (wykrojonymi z jednego kawa³ka bez rozciêcia).
Wspó³cze¶nie wykonana z okr±g³ego drutu, o grubo¶ci 1,8mm, o ¶rednicy 8mm, waga oko³o9 kilo.
Towarzysz ciê¿kiego kufla
Witam!
Od ponad roku szukam, kompletujê strój do odtwórstwa szlachcica z lat 30 i 40 XVII wieku. Dzi¶ chcia³bym poradziæ siê Was na temat zrobienia sobie kolczugi nieszczególnie dla pancernego a raczej szlachcica, który troszkê wojujê, burdy wszczyna i zajazdy poczyna smile.gif
Prosi³bym o odpowied¼ w pkt równie¿.
1. Czy we wspomnianym okresie czerniono kolczugi i czernienie kolczug jest w ogóle historyczne?
2. Z czego najlepiej sobie zrobiæ kolczugê? Drut? Podk³adki, które niektórzy stosuj±? Czy kó³eczka nie nitowane lub nie zgrzewane s± historyczne?
3. Czy drut 1,6 mm i wewnêtrzna ¶rednica kó³ek równa 8mm jest s± odpowiednie?
4. Kolczuga w planach ma wygl±daæ tak (zdobienia mosiê¿ne, drut stalowy czerniony):

Czy d³ugo¶æ do po³owy ud jest odpowiednia na ten okres? Rozciêcia zrobiæ lepiej na bokach ud czy na linii krocza?
5. Jak doczepiæ rêkawki? Normalnie czy bawiæ siê w 45 stopni lub 90 stopni? Jakie to ma plusy?
6. Czy i w jakim okresie (je¶li tak) husarze nosili kolczugi pod „twardymi” kirysami?
7. Czy zwêziæ kolczugê w rêkawkach i w okolicach brzucha?

Z góry dziêkujê za wysi³ek wk³adany w odpowiedzi smile.gif
vallout13
- W tym okresie rêkawy by³y ³±czone pod k±tem 90 stopni.
- Zarówno nie nitowane jak i nie zgrzewane kó³eczka s± historyczne. Bardzo czêsto na terenach wschodnich i za¶ciankach pleciono kolczugi bez zgrzewania i nitowania (by³y tanie).
- 8/1.6 to dobre rozwi±zanie (sam mam 8/2)
- W diariuszach Siennickiego wielokrotnie powtarza siê motyw kolczugi do po³owy ud.
- Kolczugi pod kirysami by³y stosowane najczê¶ciej we wczesnych latach husarii.

Pozdrawiam
m_q
CYTAT(vallout13 @ 12:46 09.06.2010) *
- W diariuszach Siennickiego

bigsmile2.gif
B³a¿ej - Kozacy Zaporoscy
- Zarówno nie nitowane jak i nie zgrzewane kó³eczka s± historyczne. Bardzo czêsto na terenach wschodnich i za¶ciankach pleciono kolczugi bez zgrzewania i nitowania (by³y tanie).

A móg³bym prosiæ o ¼ród³o na XVII wieczne polskie kolczugi wykonane wy³±cznie technik± zaginania drutu (bez nitów, spawów kowalskich lub kó³ek pe³nych)? Temat jest dosyæ ciekawy a do tej pory z tak± siê nie spotka³em, ani w oryginale, ani w ¼ródle pisanym.
rivetus
nie chce mnie siê bawiæ w cytowanie to odpowiem pod znacznikami;

- W tym okresie rêkawy by³y ³±czone pod k±tem 90 stopni.
>>co wed³ug Ciebie oznacza 90 stopni - ³±czenie ogniwami ³±cznikowymi na wprost czy splatanie do pachy ogniw wzd³u¿nych (ramion) rêkawa?

>>¬ród³a poproszê, szczególnie uwzglêdniaj±ce kwestiê ceny (bo w 17 w. mimo wszystko drut nie by³ sprzedawany na sk³adach budowlanych); no i oczywi¶cie pytanie - czym siê ró¿ni± "kó³eczka" nie nitowane od nie zgrzewanych; tu siê nie na¶miewam wprost, tylko chcê zapytaæ czy s±dzisz, ¿e by³y kolczugi sk³adaj±ce siê w ca³o¶ci z _¿elaznych_ ogniw zgrzewanych (zaznaczenie ¿elaznych ma na celu wyeliminowanie bajdurzenia o paradnych z lutowanego mosi±dzu i 19sto wiecznych gazowych wynalazkach uzupe³niaj±cych muzealne kolekcje;

- 8/1.6 to dobre rozwi±zanie (sam mam 8/2)
>> no to silny brysiu jeste¶;

- W diariuszach Siennickiego wielokrotnie powtarza siê motyw kolczugi do po³owy ud.
>>owszem, prawdziwe, jeno ¼ród³o nietêgie - powie¶æ histeryczna stylizowana na pamiêtnik?

- Kolczugi pod kirysami by³y stosowane najczê¶ciej we wczesnych latach husarii.
>>¯ygulski twierdzi co innego;

p;
kamil;
A co¶ wiêcej o czernieniu kolczug i ich rozcinaniu-na linii krocza czy na udach lepiej?
K³aniam siê smile.gif
rivetus
CYTAT(Towarzysz ciê¿kiego kufla @ 22:20 27.06.2010) *
A co¶ wiêcej o czernieniu kolczug i ich rozcinaniu-na linii krocza czy na udach lepiej?
K³aniam siê smile.gif

dzieciêce pytanie to i dzieciêca odpowied¼; po handlowemu;
- wlaz³e¶ kiedykolwiek na konia w kolczudze?
- co jest w zasiêgu bia³ej broni piechoty a co nie jest jak ju¿ siedzisz w siodle i prze³amujesz liniê?
- jaki materia³ obecnie nadaje siê na próby zreplikowania kolczug nitowanych?
- widzia³e¶ kiedykolwiek ¿elazo z dymarek tudzie¿ wielkiego pieca?
- czy znasz termin "case hardening";

p;
kamil
Tomasz Rejf

ale kabaret, wiedzia³em, ¿e kto¶ siê kiedy¶ natnie na Diariusze Siennickiego smile.gif
o to s³ów kilka o autorze diariusza ;) http://pl.wikipedia.org/wiki/Bohdan_Kr%C3%B3likowski
CYTAT(rivetus @ 23:15 27.06.2010) *
CYTAT(Towarzysz ciê¿kiego kufla @ 22:20 27.06.2010) *
K³aniam siê smile.gif

dzieciêce pytanie to i dzieciêca odpowied¼; po handlowemu;
- wlaz³e¶ kiedykolwiek na konia w kolczudze?
- co jest w zasiêgu bia³ej broni piechoty a co nie jest jak ju¿ siedzisz w siodle i prze³amujesz liniê?
- jaki materia³ obecnie nadaje siê na próby zreplikowania kolczug nitowanych?
- widzia³e¶ kiedykolwiek ¿elazo z dymarek tudzie¿ wielkiego pieca?
- czy znasz termin "case hardening";

p;
kamil

No to ja zripostuje dziêciêco:
-nie
-nie wiem
-nie wiem
-nie (chyba, ¿e traktujesz stal jako ¿elazo z wielkiego pieca)
-nie
Pyta³em, bo chcia³em uzyskaæ odpowiedzi, a nie pytania.
Bartek Zaworski
Witam!
Rozciêcie kolczugi powinno znajdowaæ siê na linii krocza (wtedy biodra s± porz±dnie chronione,
a i na koniu siedzi siê wygodnie). Co do czernienia, to raczej bym nie radzi³- nie wygl±da to zbyt historycznie. Polecam zajrzeæ na stronê www.pancerni.com, jest tam wiele ciekawych rzeczy min. armatura pancernego.
Witam!
Czy istnia³y kolczugi z kó³kami nienitowanymi i niezgrzewanymi (to znaczy kó³ka giête z przerw±)? Czy s± na to jakie¶ ¼ród³a, dowody?
K³aniam!
Wojtek zwany Rudym
Jak bêdzie przerwa, to siê bêdzie kolczuga rozpadaæ
Bartek Zaworski
Czy jest to historyczne - nie wiem, ale sam zrobi³em sobie tak± kolczugê i wcale mi siê nie pruje (nawet przy porz±dnych ciosach bum.gif ). Tak czy siak, taka kolczuga jest tañsza i szybciej siê j± robi.
Pozdrawiam
Czo³em!
W XVII wieku kolczugi by³y czêsto d³u¿sze z przodu, a z ty³u krótsze. Czy kto¶ z Was robi³ kolczugê z d³u¿szym przodem. Jestem ciekaw jak wygl±da³y takie kolczugi, jak ten "dolny kraniec" kolczugi by³ zrobiony. Czy zje¿d¿a³ stopniowo, czy przybiera³ forma "schodkow±"? Podejrzewam, ¿e nie najlepiej wyt³umaczy³em pytanie, ale nie wiem jak to inaczej opisaæ angsad.gif
Prosi³bym o ikonografiê jak i o sWeeT fOciE (:P) z prób rekonstrukcji takiej kolczej koszuli smile.gif
Pozdrawiam
TCK
HELEMARDA
Slawa! Mam pytanko...
Czy montowano na kolczugach mosiezne maszkarony(jak na karacenach) ?
Maciej Jedliñski
tak ale w koñcówce 17 pocz±tek 18 wieku
ale to nie za bordo kolorowy okres wed³ug mnie
Arek Zgutka
Tutaj:

Kliknij, aby zobaczyæ za³±cznik

s± wyra¼nie z±bkowane rêkawy kolczugi (trochê poza tematem). Ale nie jestem pewien pochodzenia portretu, w razie czego proszê usun±æ post. ;)

Pozdrawiam.
m_q
CYTAT(Arek Zgutka @ 17:29 24.05.2011) *
Tutaj s± wyra¼nie z±bkowane rêkawy kolczugi (trochê poza tematem). Ale nie jestem pewien pochodzenia portretu.

To portret Piotra Borejko z XVIII wieku (ale nie tego s³ynnego opoja).
Arek Zgutka
Cze¶æ,

tak z ciekawo¶ci - spotka³ siê kto¶ w ¼ród³ach z podobn± kolczug±? Interesuj± mnie przede wszystkim zachowane egzemplarze, ale ikonografia tak¿e. Kiedy¶ w wêgierskiej wersji Ospreya widzia³em co¶ podobnego u bardzo wczesnych husarzy, z tym ¿e nak³ada³o siê na to jeszcze blachy; nie mogê wygrzebaæ tego obrazka. Ten "naplecznik" (nie wiem jak to nazwaæ smile.gif ) by³ wykonany ze skóry? Jak toto wygl±da³o z przodu?

Roelant Savera, 1614:

Kliknij, aby zobaczyæ za³±cznik

Pozdrawiam,
Arek
Adam von Loslau
To raczej s± kolcze rêkawy doczepione do czego¶ w formie skórzanego kaftana. Takie rzeczywi¶cie wk³adano pod zbroje.
Arek Zgutka
Ok, dziêki, a jak mniej wiêcej móg³ wygl±daæ taki kaftan? Co¶ w stylu krótkiego koletu? Nigdy z czym¶ takim w stroju polskim siê nie spotka³em. smile.gif
Adam von Loslau
Chyb nie powinni¶my ³±czyæ a¿ tak bardzoz pancerzami stroju. By³ to element wystêpuj±cy w zbrojach zachodnich, których w Polsce u¿ywano powszechnie w autoramencie narodowym (patrz gro nagrobków i portretów). O szczegó³y popytaj Ig³ê, On ma takowe zrekonstruowane. A tutaj jedno zdjêcie z galerii Parufki:
Jock
Kolczugi XVII wieczne w Muzeum Narodowym Kraków, gmach g³ówny, wystawa "Broñ i Barwa w Polsce"
Wirtualny spacer po muzeum http://www.imnk.pl/strona_glowna.php?g=BB
W niedziele do 16 jest darmowe wej¶cie. Ponadto robienie zdjêæ jest dozwolone. Wiêc dobrze gdyby kto¶ zaopatrzony w dobry aparat porobi³ dobrej jako¶ci zdjêcia detali. Tak¿e wystawy : Rzemios³o artystyczne. (Chyba, ¿e to ju¿ jest. Lecz niestety niepopularne w internecie).
Pomiary wykonywane z pewnej odleg³o¶ci, mocno szacunkowe. Wszystkie kolczugi maj± rózne rozmiary i grubo¶æ kó³ek, zale¿nie od miejsca. Wachaj±ce siê do nawet 3 mm

1. kó³ka 5/6 mm. Drut lekko sp³aszczony. Nitowana w formie krzy¿yka (zdjêcie)
Z przodu d³u¿sza

2. Lewa: 6/7 mm, na rêkawach wiêksze. Cienki okr±g³y drucik. Rozciêta w kroku
Prawa: drucik sp³aszczony

3. 10/12 mm, Sp³aszczane, nitowane miedzi±, nit okr±g³y.
Rozciêta z przodu i z ty³u

4. 6/8mm. drut okr±g³y. co drugi rz±d kó³ek mniejszych.

5. 5mm. Naprzemiennie sztancowane kó³ka. Nit okr±g³y miedziany. Drut okr±g³y
Rozciêta w kroku. Krótka. Bardzo gêsty splot.

6. 6/7 mm. Przód d³u¿szy

7. 7/8 mm. Przód d³u¿szy. Wybiórczo sztancowane mniejszymi kó³kami o przekroju kwadratu. nitowane sp³aszczone. cienki drut. nity mocno wystaj±ce. Pod szyj± widac slady po zaczepach
Misiurka 4/5 mm, o ró¿nym stopniu sp³aszczenia.

blackram80
Mam takie pytanie, czy kto¶ wie jak nazywa siê ten rodzaj pancerza który ma na sobie je¼dziec po prawej stronie na zdjêciu:

http://swietokrzyskie.naszemiasto.pl/galer...d,t,tm,zid.html

oraz je¼dzcy na zdjêciach nr 22 i 32 w poni¿szej galerii:

http://www.kawaleriakielce.pl/galeria-zdjec/3-maja-2012/

i czy istnienie czego¶ takiego ma jakie¶ historyczne potwierdzenie ?

Poza tymi zdjêciami widzia³em co¶ w tym rodzaju jeszcze w dwóch filmach, "1612" i "Potop" (na Kmicicu kiedy wychodzi na dwór tu¿ przed pojedynkiem z Wo³odyjowskim), nigdy jako¶ nie zauwa¿y³em w ikonografii ani muzeum, ale mo¿e kto¶ siê z czym¶ podobnym spotka³.

Owka
Tutaj ludzie te¿ siê tym zainteresowali, i do niczego konkretnego nie doszli.

Nie trafi³am na ¿adne ¼ród³o potwierdzaj±ce istnienie takiego pancerza przed "Potopem" Hoffmana, a te, które zaistnia³y potem, wzorowano w³a¶nie "na tym, co mia³ Kmicic".
Wygl±da raczej na to, ¿e jak wcze¶ni maj± "skórzane lamelki", tak tu siedemnastowieczni maj± "skórzane bechtery", ni¿ na efekt badañ konkretnego znaleziska.
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.