Pomoc - Szukaj - U¿ytkownicy - Kalendarz
Pe³na wersja: Buty z dzika
> Ubiór i dodatki > Obuwie i galanteria skórzana > Obuwie
Eldarion
Salve!

Z pocz±tku chcia³bym siê zastrzec, ¿e nie mog³em nic znale¶æ na ten temat na Freha, dlatego zak³adam nowy temat.
Otó¿, czy mo¿na od tak sobie zrobiæ dobre wytrzyma³e buty ze skóry dzika, któr± to skóre od tak zwyczajnie kupimy na allegro. Wiêc dla przyk³adu czy dobre by³yby buty zrobione z tego:
Skórka z dzika
i tego (podeszwa):
Skóra z cielaczka na podeszwe

pzdr 4 all
Statorius
Skóra z dzika nadaje siê jak najbardziej, ta cielêca któr± pokaza³e¶ nie wiem bo "na oko" nie chcê doradzaæ.
synek
a ta skóra z dzika futerkiem do wewn±trz czy na zewn±trz bigsmile2.gif

a skóra na podeszwy raczej powinna byc dosyc sztywna a tamta nie wygl±da
Krystian
Powa¿nie chcesz zrobiæ sobie "kosmate" buty? cool.gif shocked.gif

pozdro
Hallvardr
Ja stanowczo tê skórê na podeszwy odradzam. Jest bardzo miêkka i cienka i od razu Ci siê przetrze.
Statorius
Zdecydowanie po przemy¶leniu tego w±tku i z w³asnych do¶wiadczeñ nie polecam zostawiaæ w³osów na tej skórze (a przynajmniej nie ca³ych). A skóra krowia na podeszwê owszem ale nie tamta. I mo¿esz mieæ problemy z konserwacj± skóry "w³ochatej" smile.gif

Je¿eli nasmarujesz j± olejem lnianym albo bêdziesz woskowaæ, to nie wiem jak zachowaj± siê w³osy na niej.
A tak wogóle to dlaczego akurat skóra z dzika? Jakie¶ specjalne zapotrzebowanie czy ciekawo¶æ Ciê po¿era? icon_mrgreen.gif

Ostatnio widzia³em skórê ze strusia na fotele w samochodzie, ale nie wiem jakby to wygl±da³o na butach cool.gif
synek
hej ale skóra z dzika w ¿adnym wypadku siê nie nadaje, przecierz to ma strasznie du¿o grubych w³osów i nawet jak to wygolisz to zostan± Ci diurki a ich siê nie pozbêdziesz.

a Ty tak na powa¿nie z tym pomys³em?
Eldarion
Dziêki za porady i odradzenie mi dziczka. Sam siê nad tym dzisiaj zastanawia³em i doszed³em do tego samego wniosku - w³osy. Bêdê musia³ sk±¶ dostaæ jak±¶ porz±dn± skórkê z wo³u na podeszwê. Nie wiecie mo¿e gdzie w okolicach S³upska mo¿na takow± dostaæ? Zastanawiam siê czy cholewy nie mo¿naby zrobiæ ze zwyk³ej ¶wini, bo takiej skóry bêdê mia³ nied³ugo w brud.
Finn
Z do¶wiadczenia wiem, ¿e skóra ze ¶wini na cholewy do butów siê nie nadaje za bardzo...
Eldarion
Z jakich wzglêdów g³ównie?
Tunia
niezale¿nie od zasadno¶ci skóry z dzika i innej skóry - nie chcesz z niej robiæ elementu stroju - tylko buty, a do butów jest dzia³ - jak widac!!

anger.gif
Krystian
Taka mo¿e chybiona rada, ale jak chcesz kupowaæ skóre, to musisz sie liczyæ z tym ze ona kosztuje, a pozatym bedziesz musial kupic jej dosc duzy kawalek! Mo¿e taniej Cie wyniesie poprostu kupno obuwia?!

pozdr.
Finn
Nie bedzie musia³ kupowaæ du¿ego kawa³ka...skóra to nie we³na, tego nie kupujesz w ogromnych belkach...
Bez problemu mo¿na dostaæ odpowiednio ma³e kawa³ki skóry do uszycia jednych butów...

Ale jak chcesz wiedzieæ z czego najlepiej i jak uszyæ te buty to zajrzyj i poczytaj sobie inne tematy o butach...

P.S. A skóra ¶wiñska siê nie nadaje, poniewa¿ bardziej przemaka ni¿ np.bydlêca i jest za ma³o sztywna wg mnie...

Pozdrawiam
Finn
Krystian
Ale raczej skóra jest ju¿ w "gotowych" kawa³kach i ludzie nie tn± Ci skóry na malutkie kawa³eczki, tylko bierzesz taka jaka da³a Ci natura! A we³na jest na bali i kupujesz tyle mb ile chcesz.
No i puentujac moim zdaniem butow nie przeskoczysz, chyba ze jestes szewcem, posiadasz kopyto i na dodatek masz o tym pojêcie!
Eldarion
A czy poleciliby¶cie mi jakiego¶ dobrego, a taniego rzemie¶lnika, który siê tym zajmuje?
Finn
"...tylko bierzesz taka jaka da³a Ci natura..."

No w³a¶nie... i jak najbardziej mo¿na znale¼æ skóry z mniejszych zwierz±t...np skóra z niewielkiego cielaka...takie wielko¶ci ok 53 dm2 mo¿na bez problemu znale¼æ i po uszyciu butów stosunkowo niewiele zostaje resztek...

Ale co do tego, ¿e trzeba siê na tym znaæ to racja, wiêc je¶li nigdy tego nie robi³e¶ lub nie widzia³e¶ jak to siê robi pokolei to nie zabieraj siê samemu za szycie...

(wg mnie - samo zszywanie nie jest takie trudne, ale ¿eby dobrze wykroiæ, to jest sztuka...)
Krystian
Taniego to pojêcie wzglêdne... smile.gif
wszebor
Eldarionie. Rzemie¶lników jest wielu i fajnie by by³o wiedzieæ na który wiek i kulturê chcesz te buty. Pan Rokita na przyk³ad ma wiele rodzajów z pó¼niejszych wieków, a na wcze¶niejsze mniej, a w kramie u Jarogniewa jest wiêcej tych wczesnych dla przyk³adu.
Je¿eli chcesz, ¿eby kto¶ Ci pomóg³, musisz wspó³pracowaæ icon_wink.gif
www.drevna.prv.pl - kram Jarogniewa
http://www.butyhistoryczne.pl/ - kram S³awomira Rokity
Poza tym przej¿yj dzia³ "Gdzie kupiæ surowce-pó³produkty? " w poszukiwaniu informacji o tej skórze. Ne zaszkodzi te¿ poszukaæ garbarni w ksi±¿ce telefonicznej chocia¿by. Trochê pracy musisz te¿ sam w³o¿yæ - wszystkiego na tacy nie bêdzie... bum.gif
Pozdrawiam
Wszebor
Czarny Rycerz
A co do skór (tych du¿ych) sprzedawanych na allegro to w wiêkszo¶ci przypadków wystarczy napisac zeby ucieli ci kawalek takich wymiarów jakich potrzebujesz a oni bez problemów to robi±.. Nie trzeba kupowac 2m/1m zeby uszyc sobie buty...
Yhm
CYTAT
A skóra ¶wiñska siê nie nadaje, poniewa¿ bardziej przemaka ni¿ np.bydlêca i jest za ma³o sztywna wg mnie...

HEELP! przepraszam bêdê niegrzeczna i brzydka i wogó³e wobec amatorów ¶winki i siê posilê pani± Turnauow± która co¶ nie co¶ o polskim skórnictwie nabazgra³a. ¶winka fuj. ¶winka wesz³a do obiegu dopiero w XIXw bo siê j± trudniej wyprawia ni¿ krówkê. a wiêc ¶wince na bucikach machamy ³adnie papa.pani turanuowa wspomina o dziczy¼nie ale ¿e dziczek sam w sobie krewnym ¶winki bliskim by³ to nie podejrzewam aby z niego rozbiono buty.
Niektórych amatorów futerek muszê niestety rozczarowaæ bo futrzanych bucików nie znaleziono. a bardzo du¿o za to do³ów w których skóry pozbawiano w³osia. futerka by³y u¿ywane jedynie do ocieplania stroju bo przewiewna we³na to nie jest to co tygrysy lubi± najbardziej. zw³aszcza zim±.
Finn
Yhm , czemu da³a¶ cytat z mojej wypowiedzi mówi±c o amatorach ¶wiñskiej skóry, ja akurat nie jestem "amatorem ¶winki" icon_mrgreen.gif , co zreszt± zawar³ (tak mi siê zdaje) mój ostatni post...
tongue.gif
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.