Pomoc - Szukaj - U¿ytkownicy - Kalendarz
Pe³na wersja: miecz-pro¶ba o pomoc w identyfikacji
> Uzbrojenie na przestrzeni dziejów > Uzbrojenie - ogólnie > Uzbrojenie zaczepne - ogólnie
Snaewar
W moje rêce wpad³o ostatnio takie cudeñko, czy kto¶ pokusi siê o wydatowanie tego, czy powiedzenie czeggo¶ na jego temat?

http://snaewar.w.interia.pl/miecz1.jpg
http://snaewar.w.interia.pl/miecz2.jpg

Ja stawiam na XVIII/XIX wiek i miecz ceremonialny jakiego¶ bractwa.

Z góry dziêkujê i pozdrawiam
Maciek
Rabiega
Jo³.
Znaæ by jeszcze trzeba kontekst znalezienia tego przedmiotu. Mo¿e napisz co¶ wiêcej o tym ?
¯aden ze mnie bronioznawca, ale zdobienia i kszta³ty oprawy kojarz± mi siê mocno z dalekim wschodem. Powiedzmy : o¶ Chiny - Korea - Filipiny. Podobnie je¶li chodzi o klingê.

K³aniam.
Snaewar
Znalezisko z parku jednego z dolno¶l±skich pa³acyków, zatem najprawdopodobniej czê¶æ kolekcji, nic wiêcej nie wiem niestety. Ukryty zosta³ na bank w kwietniu/maju 1945 roku jak nasi wkraczali na te tereny.
Indar
Pok³ony
Chiny - dynastia Ming (XIV - XVIIw).
I.
Rabiega
Masz wiêc 旧 中国的 剑 po prostu smile.gif

P.S. o t³umaczenie w.w. bukw zwróæ siê do Vislava bum.gif .
Snaewar
Dziêkujê Wam Panowie bardzo smile.gif Po prostu kopara mi opad³a. Na tych terenach wychodzi³a broñ francuska, polska, nawet amerykañska, ale Chin to siê nie spodziewa³em smile.gif

Jeszcze raz dziêkujê i pozdrawiam
Tomic
czy czê¶æ miecza wygl±daj±ca na jelec, to jelec czy czê¶æ pochwy?
masz mo¿e jeszcze jakie¶ fotki z samymi zdobieniami?
podobnych zabawek u¿ywaj± kolesie bawi±cy siê Tai Chi
Indar
To jest jelec. I dobrze Tomicu mowisz, bardzo czêsto okre¶la siê je jako "Tai chi swords". Jakie by³o ich przeznaczenie w czasach dynastii Ming, tego nie wiem. Na sieci wpisuj±c "china swords ming" znajdziemy sporo odno¶ników ze zdjêciami.
poklony
Indar
£ukasz P³aza
Ciekawe toto niepomiernie- ¿adko ma siê broñ która mo¿e mieæ 600 do 300 lat. Napisz co¶ wiêcej o tym mieczu. Jakie s± wymiary g³owni, jelca i rêkoje¶ci. Ile wa¿y itp.
Micha³ /Gwyn/ Czerep
Ja bym siê nie podnieca³. Mo¿e mieæ 600 lat, mo¿e mieæ 100, kszta³t to nie wszystko. Widzia³em ju¿ he³my, które sz³y na du¿ych aukcjach jako ¶redniowieczne (salada, basinet) i nikt nie by³by w stanie udowodniæ, ¿e to co¶ innego bez analiz metalograficznych. Pozdrawiam
Gwyn
£ukasz P³aza
Fakt co racja to racja- bez oceny specjalisty, bronioznawcy ciê¿ko wyczuæ czy to nie np. podrubka dla kolekcjonerów (hindusi siê w tym specjalizowali wiêc czemu nie Chiñczycy). Ale to i tak ciekawe- nawet je¿eli to tylko miecz z XIX w to przynajmniej kszta³t ma poprawny- bojowy. Ciekawy jestem parametrów tego miecza i jak to siê ma do europejskiej broni.
Keylan
http://forums.swordforum.com/index.php
zadaj pytanie tutaj w sekcji azjatyckiej, je¶li poszperasz dobrze po forum to powiniene¶ znale¶æ te¿ tam do¶æ dok³adne opisy poszczególnych styli i ich datowañ razem z fotkami.
@£ukasz P³aza - Chiñczycy obecnie wypuszczaj± na rynek tony podróbek g³ównie katan gunto,szabli dao,czy takich w³a¶nie mieczy niektóre s± doskonale podrobione... tylko czy 100 letnia podróbka to jeszcze podróbka czy ju¿ zabytek? smile.gif
£ukasz P³aza
Wiesz to nie musi byæ wcale podróbka w naszym znaczeniu tego s³owa, mo¿e to stylizacja. A mo¿e naprawde miecz ma z 500 lat (no to bym siê bardzo cieszy³). Fajnie by by³o pokazaæ toto jakiemu¶ znawcy takiej broni. Mo¿e tam gdzie poda³ê¶ fotke zamie¶ciæ??
Keylan
CYTAT(£ukasz P³aza @ 00:26 13.10.2006) *
Wiesz to nie musi byæ wcale podróbka w naszym znaczeniu tego s³owa, mo¿e to stylizacja. A mo¿e naprawde miecz ma z 500 lat (no to bym siê bardzo cieszy³). Fajnie by by³o pokazaæ toto jakiemu¶ znawcy takiej broni. Mo¿e tam gdzie poda³ê¶ fotke zamie¶ciæ??

jasne, nie mam wiedzy by oceniaæ wiek broni to musi zrobiæ specjalista którego zdecydowanie tam siê znajdzie bo pisuj± tam najró¿niejsi ludzie (min. Angus Trim, Kevin R. Cashen, Dan Howard i naprawde sporo grono uznanych w ¶wiecie fachowców) polecam to podforum http://forums.swordforum.com/forumdisplay....&forumid=17 dotyczy w³a¶nie chiñskich zabawek i metod ich u¿ycia, niedawno jakie¶ 2-4 miesi±ce temu by³ pe³en opis styli chiñskich mieczy ale niemoge go znale¶æ.
Aha forum wymaga u¿ycia imienia i nazwiska naprawde warto siê do tego stosowaæ bo to nie jest forum dla dzieciaków tylko mi³o¶ników broni bia³ej.
Snaewar
Dziêkujê za tak wyczerpuj±ce odpowiedzi w tym temacie, przepraszam ¿e nie odpisywa³em.

oto wymiary miecza:
d³. ca³kowita: 94cm
szeroko¶æ jelca: 8,2cm
d³ rêkoje¶ci: 16,1cm
szeroko¶æ g³owni przy jelcu: 3cm

Je¿eli jest to kopia to najpó¼niej XIXwieczna. Zosta³ wykopany w ogrodzie pa³acyku jednej z bardziej znaczych rodzin ¦l±skich. Jest do¶æ misternie wykonany, a widzia³em wiele kopii XIXwiecznych, które siê do orygina³ów nie umywaj± (vide zbroje z mojego macierzystego zamku), wiêc szansa jest, ¿e to orygina³. W koñcu na Dolnym ¦l±sku i szczêki wieloryba mo¿na znale¼æ, wiêc czemu nie chiñskie miecze? ;)

Jeszcze raz serdecznie dziêkujê za odpowiedzi i pozdrawiam smile.gif
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.