Pomoc - Szukaj - U¿ytkownicy - Kalendarz
Pe³na wersja: Viking Sagas (1995)
> Ogólne kategorie (bez podzia³u na epoki) > Film
Magnus
Saga Wikingów

Witam.
W³a¶nie obejrza³em sobie film "Saga Wikingów" na tvn7. Zastanawiam siê czy obraz ten jest prawid³owy pod wzglêdem kultury materialnej tam przedstawionej. Dla mnie wszystko jest oki, ale mo¿e kto¶ bardziej zaawansowany cosik by o tym filmiku powiedzia³ trzy s³owa. Czy ubrania dobrze zrobili, wystrój wnêtrz (dla mnie osobi¶cie bomba), itp.
Kilka rzeczy trochê mnie zastanawia.
Mianowicie, czy a¿ tak czêsto wikingowie trzymali miecze na plecach zamiast przy pasie (wiêkszo¶æ pierwszoplanowych aktorów miecze mia³a na plecach, ale drugoplanowi i staty¶ci ju¿ przy pasach). Czy rzeczyw¶cie tak rzadkie by³y ¿ywe kolory tkanin?? Czy wzory bi¿uterii w filmie pokazanej s± prawid³owe. Co jest grane z tymi p³achtami materia³u, które ka¿dy wa¿niejszy mia³ przeplecione przez ramiê i potem podtrzymywane przez pas i na tym zapinkê (pierwszy raz siê z tym spotykam, a na zdjêciach z imprez wikiñskich z Polski i zagranicy jako¶ niczego takiego nie widzia³em). No to wszystko na razie, ale jeszcze siê odezwê.

Zmiana nr1:
Wpad³o mi przed chwil± - dlaczego tak du¿a liczba niewolników (¿e nie wspomnê o wolnych) w tym filmie pos³ugiwa³a siê mieczami?? U nas na bractwie jest olbrzymia przewaga toporów, sam tak ekipie proponujê. W koñcu miecz by³ drogi w ¶redniowieczu, topory o wiele tañsze. Chyba, ¿e u wikingów by³o inaczej ??
Wojmir
Film mo¿na zobaczyæ z kumplami przy piwku - ale raczej niczego mnie nie nauczy³ bigsmile2.gif Fajna odskocznia ale nie polecam siê na nim wzorowaæ! No chyba ze kto¶ chce byæ np. trzynastym wojownikiem...
Wydaje mi siê, ¿e jedyn± osob± która nosi miecz na plecach to Hi-Man.
By³o trochê fajnych rzeczy na których mo¿na by³o zawiesiæ oko np. scenografia w domach i jeszcze kilka innych elementów wyposa¿enia.
Rozwali³y mnie ich ma³e koniki - one by³y bomba i da³y du¿y klimat.
Skaras
S³ysza³em, ¿e miecze na plecach w ¶redniowieczu noszono dosyæ czêsto i jest to praktyczniejsze ni¿ przy pasie, bo przy pasie siê majda icon_neutral.gif
Wojmir
Nie spotka³em siê dotychczas z ¼ród³em które by jednoznacznie mówi³o ¿e noszono miecze na plecach - zobacz sobie chocia¿by tkaninê z Bayeux tam ka¿dy ma miecz przytroczony do pasa... Sam noszê miecz przy pasie i nic mi nie "majda"
Magnus
Witam.

A z tym filmem o wikingach, to naprawdê siê pyta³em bo w porównaniu z 13 wojownikiem czy innymi produkcjami "historycznymi" to ten filmik prezentuje siê naprawdê dobrze. Szczególnie, ¿e wystrój wnêtrz wygl±dem przypomina dok³adnie wystawy w muzeach zachodnich o ww kulturze. St±d te pytanka moje. mo¿e czê¶æ jest nader prymitywna, ale ja po prostu wolê siê upewniæ, ¿ebym potem ludzi z mojej ekipy nie ¶ciga³, gdy zrobi± cosik i zaczn± siê podpieraæ scenkami z tego¿ filmu.
Wojmir
Najlepsze by³y jelitka crazy.gif Nie ma to jak dobre spêtanie za pomoc± porz±dnych wikiñskich jelit blinkie.gif
Gunnar
Mi "Saga wikinga" bardzo siê podoba³a. Polecam ten film.
Wotawa
By³o te¿ co¶ jeszcze.
Wikingowie i Mongo³owie wystêpowali w jednym czasie na Stepach Czarnomorskich.

Ech, mo¿e i ostatni Akadyjczyk by³ z tego Antoniego S³upo³aza? icon_wink.gif
Jugger
Heja!

Sagi Wikingow:
Co warto:
Wiekrzosc aktorow drugoplanowych i statystow jest dobrze ubrana, mozna sobie popatrzec na ciuchy czy bron.
O ile wiem to wykorzystano rekonstrukcje budynkow z epoki wiec sa ok pod wzgledem historycznym.
Co do noszenia miecza czy czegokolwiek na plecach - nie ma ZADNYCH dowodow na to czy bron byla noszona w taki czy inny sposob. Poslugujac sie doswiadczeniem polowym moge powiedziec ze wygodniej sie przenosi miecz na plecach podczas dluzszych wedrowek, do walki w opancerzeniu bym nie zakladal.
Cala reszta to w zasadzie hollywood.
Odd
A nie by³o tak ,¿e ka¿dy z wikingów mia³ topór nawet ch³opi i tylko wojownicy mieli miecze i trzcili swoje miecze?To honor nosiæ przez wikinga miecz...w³a¶nie musze sobie kupiæ normana bigsmile2.gif
Gunnar
Witam.
Z mieczami to Odd masz troche racji. Miecze mieli tylko najbogatsi woje lub ci, którzy zdobyli je podczas bitwy, burdy itp.
W filmie te ch³opy walcz±ce mieczami...to trochê g³upie. Topory TAK, ale miecze.. i to w dodatku dobrej jako¶ci. Odpada.

Ale film tak czy siak jest super. Jest jednym z moich ulubionych.

PS: jakie filmy wed³ug was s± jeszcze super historyczne???
Pozdrawiam.
Krisu
mo¿e troche pó¼no, ale zawsze..

Co do ch³opów i mieczy. Je¶li wam chodzi ofina³owe sceny to gdzie mowa o ch³opach. Przypominam, ¿e to Islandia, Thing. A na thing jecha³e¶ zabieraj±c swój najlepszy ekwipunek i sprzymie¿eñców - Wolnych Ludzi posiadaj±cych ziemiê, bogatych - a nie ch³opów.

A co do filmu, to wy³anczaj±c g³ównych bochaterów to reszta by³a dobra - chocia¿ k³uci³bymsiê co do przewodzenia na thingu kobiecie. mad.gif
Ragnar fra Norge Aifar
Berommelse.
Ogólnie "Saga Wikingów" podoba³a mi siê i nie stara³em siê nie zwracaæ uwagi na bagi w owej produkcji wystêpuj±ce.Co powiecie na scenê gdzie chyba Gudrun kocha siê z g³ównym bohaterem(zapomnia³em imienia,dawno ogl±da³em) a pó¼niej wciera krew b³ony dziewiczej w jego brzuch???
Tak na marginesie to nie spotka³em siê w ¿adnej literaturze z czym¶ co przypomina³o kilt szkocki a takie co¶ w³a¶nie nosi³ ten g³ówny bohater.Mo¿e któ¶ z Was szanownych po obejrzeniu filmu nie wytrzyma³ i zacz±³ dociekaæ tej sprawy i teraz mo¿e co¶ na ten temat powiedzieæ???
Ogólnie fajna akcja,co do koników dla mnie bomba bigsmile2.gif Chwytanie lec±cego oszczepu,czemu nie.Na treningach nieraz robimy takie "akrobacje",ale oszczep jest rzucony tak aby lobowa³,dla sprostowania jak np: pi³ka do bramki podczas ataku w zamiarze zmy³ki bramka¿a.Ale sorry napewno wiecie o co chodzi drodzy frechowicze.
Scena z Thingu naprawdê ¶wietna,ale chyba to nie by³o krêcone na Islandii pod Thingvellir??
O wszelkie info.. zwi±zane z " kiltami islandzkimi" z góry dzia.
Pozdrowienia ¶le Jarl Wilczej Stra¿y/Forbund Nord. szczerba.gif
Przemur
Wracaj±c jednak¿e do meritum... "Sagi Wikingów" to pod pewnymi wzglêdami na pewno historycznie poprawny film. Wiadomo jednak, ¿e trudno znale¼æ taki film,który by³by poprawny w ca³o¶ci.
Je¶li chodzi o "kilty"- hmmm, no, w koñcu nie mieli a¿ tak daleko do szkockich wybrze¿y... icon_wink.gif
Natomiast nie mogê siê zgodziæ ze zdaniem:
"Co do noszenia miecza czy czegokolwiek na plecach - nie ma ZADNYCH dowodow na to czy bron byla noszona w taki czy inny sposob."
Dowody s±- chocia¿by wspomniana przez kogo¶ wcze¶niej s³ynna tkanina ( co prawda z XIw., ale ma³o prawdopodobne by pod tym wzglêdem "moda" siê a¿ tak zmienia³a), nie mówi±c o innych dowodach, jak ilustracje ksi±g z interesuj±cego nas okresu. Nigdzie nie spotka³em siê z ilustracj±, rysunkiem, rytem, rze¼b±, czy haftem, na którym kto¶ nosi miecz na plecach, natomiast przy pasie owszem. Je¶li natomiast chodzi o to, ¿e wygodniej jest nosiæ miecz na plecach podczas wêdrówek. Zdecydowanie Jalk zapomnia³ o tym, ¿e je¶li w tym czasie kogo¶ staæ by³o na miecz, to z pewno¶ci± by³o go staæ na konia, wiêc raczej nie dra³owa³ pieszo z mieczem na plecach, tylko spokojnie jecha³ sobie na grzbiecie zwierzaka, zatem nie bra³bym tu pod uwagê wspó³czesnych "do¶wiadczeñ polowych", które nie do koñca odzwierciedlaj± wczesno¶redniowieczn± rzeczywisto¶æ.
Co do uzbrojenia w "Sagach Wikingów", to trzeba przyznaæ, ¿e przesadzili z ilo¶ci± mieczy i rzeczywi¶cie za ma³o jest tam toporów. W koñcu topór to broñ, która by³a w Skandynawii niezwykle popularna. Nie tylko ze wzglêdu na sw± nisk± w porównaniu do miecza cenê. D³ugo pó¼niej, gdy Europa ju¿ nie u¿ywa³a toporów tak powszechnie jak w "czasach-strasznie-drogiego-¿elaza", w Danii, czy Norwegii topór by³ nadal w powszechnym u¿ytku jako skuteczne narzêdzie do zabijania.
Generalnie dla mnie jedn± z najlepszych scen filmu jest scena palenia halli wraz zwrogim rodem w ¶rodku. Niewiele ró¿ni siê od opisów jakie mo¿na spotkaæ w islandzkich sagach. Do rekreacji nam siê chyba nie przyda, ale mi³o popatrzeæ icon_wink.gif.
Tak na marginesie, to w tym temacie zrobi³siê ma³y ba³agan- zaczê³o siê od "Sag...", a potem ruszy³o po ró¿nych innych ró¿no¶ciach. Mo¿e o tych innych to lepiej by³oby w osobnym temacie? Mo¿na przecie¿ pogadaæ o feminizmie w "Mg³ach Awalonu" cool.gif
Poza tym nie by³bym sob± gdybym nie zapyta³ czy Odd nie jest przypadkiem cudzoziemcem. Zatem pytam: Odd, jeste¶ z Polski? Je¶li nie, to gratulujê, ¶wietna polszczyzna jak na cudzoziemca. Je¶li tak, to cz³owieku, we¼ siê do nauki, bo sk³adnia której u¿y³e¶ nie pasuje do ¿adnego znanego mi jêzyka (a "lizn±³em" ich 4). Wiem, ¿e jestem wredny i z³o¶liwy, ale nic na to nie poradzê, a w³a¶ciwie to nie chcê nic na to radziæ cool.gif
Jugger
Wypowiedzi nie na temat i pojedynek Harald vs. Lutom zostaly usuniete.

W zasadzie zastanowie sie nad przelozeniem dyskusji o noszeniu miecza przy nodze czy na plecach na dzial "uzbrojenie", ale poki co wywolany do tablicy odpowiem.

1. jeden dowod to za malo zeby ustalac regule. zreszta nie kwestionuje przydatnosci noszenia broni przy nodze do walki, oczywiscie tak jest lepiej. nie znam zadnych przedstawien podrozujacych wikingow (poza lodziami)

2. nie jestem jakims strasznym amatorem jazdy konnej, ale miecz bym przypial na czas jazdy do konia, albo powiesil na plecach, dla wygody (wsiadanie/zsiadanie, telepanie podczas jazdy).

3. znajac krajobraz skandynawii (a przynajmniej norwegii i szwecji) i pamietajac, ze autostrad wtedy nie bylo, moge sobie wyobrazic ze wygodniej by mi bylo nie potykac sie o miecz na kazdym kamieniu i wykrocie, chodzenie ze sztaba wiszaca na biodrze w zroznicowanym terenie to maly horror.
wolf's shade
odgrzebujê ten temat bo zainteresowa³ mnie film i chêtnie bym go zobaczy³, ale nie znam ani tytu³u orginalnego, ani re¿ysera, ani roku. Je¶li jest tam kto¶ kto móg³by podzieliæ siê ze mn± tymi informacjami to by³bym bardzo wdziêczny smile.gif
Marco Polo
Co do pytania podajê dane filmu:
Saga Wikingów (ang. The Viking Sagas ), re¿. Michael Chapman, rok prod. 1995, USA/Norwegia, wystêpuj±:
Ralf Moeller - Kjartan
Ingibjorg Stefansdottir - Gudrun
Sven-Ole Thorsen - Gunnar
Jón Baldvinsson: Thord the Strong
Rúnar Björnsson: wojownik
Gunnar Eyjólfsson: Eirik the White
Axel Cortes: wojownik
Borsteinn Bachman: Drunken Viking
Hinrik Ólafson: Ketil
Borir Waagfjörd: Bolli
Czas projekcji ok. 80 min.
Co do ocen filmu wystawianych przez internautów na stronach filmowych to s± mizerne.
Ja osobi¶cie oglada³em go 2 razy. Je¶li chodzi o ukazanie epoki, uzbrojenie, ubiór i klimat epoki (krajobraz, zabudowania itp.) to jest dobrze. Z tre¶ci± filmu jest znacznie gorzej - bez polotu i ma³o wci±gaj±ca fabu³a.
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.