Wracaj±c jednak¿e do meritum... "Sagi Wikingów" to pod pewnymi wzglêdami na pewno historycznie poprawny film. Wiadomo jednak, ¿e trudno znale¼æ taki film,który by³by poprawny w ca³o¶ci.
Je¶li chodzi o "kilty"- hmmm, no, w koñcu nie mieli a¿ tak daleko do szkockich wybrze¿y...
Natomiast nie mogê siê zgodziæ ze zdaniem:
"Co do noszenia miecza czy czegokolwiek na plecach - nie ma ZADNYCH dowodow na to czy bron byla noszona w taki czy inny sposob."
Dowody s±- chocia¿by wspomniana przez kogo¶ wcze¶niej s³ynna tkanina ( co prawda z XIw., ale ma³o prawdopodobne by pod tym wzglêdem "moda" siê a¿ tak zmienia³a), nie mówi±c o innych dowodach, jak ilustracje ksi±g z interesuj±cego nas okresu. Nigdzie nie spotka³em siê z ilustracj±, rysunkiem, rytem, rze¼b±, czy haftem, na którym kto¶ nosi miecz na plecach, natomiast przy pasie owszem. Je¶li natomiast chodzi o to, ¿e wygodniej jest nosiæ miecz na plecach podczas wêdrówek. Zdecydowanie Jalk zapomnia³ o tym, ¿e je¶li w tym czasie kogo¶ staæ by³o na miecz, to z pewno¶ci± by³o go staæ na konia, wiêc raczej nie dra³owa³ pieszo z mieczem na plecach, tylko spokojnie jecha³ sobie na grzbiecie zwierzaka, zatem nie bra³bym tu pod uwagê wspó³czesnych "do¶wiadczeñ polowych", które nie do koñca odzwierciedlaj± wczesno¶redniowieczn± rzeczywisto¶æ.
Co do uzbrojenia w "Sagach Wikingów", to trzeba przyznaæ, ¿e przesadzili z ilo¶ci± mieczy i rzeczywi¶cie za ma³o jest tam toporów. W koñcu topór to broñ, która by³a w Skandynawii niezwykle popularna. Nie tylko ze wzglêdu na sw± nisk± w porównaniu do miecza cenê. D³ugo pó¼niej, gdy Europa ju¿ nie u¿ywa³a toporów tak powszechnie jak w "czasach-strasznie-drogiego-¿elaza", w Danii, czy Norwegii topór by³ nadal w powszechnym u¿ytku jako skuteczne narzêdzie do zabijania.
Generalnie dla mnie jedn± z najlepszych scen filmu jest scena palenia halli wraz zwrogim rodem w ¶rodku. Niewiele ró¿ni siê od opisów jakie mo¿na spotkaæ w islandzkich sagach. Do rekreacji nam siê chyba nie przyda, ale mi³o popatrzeæ
.
Tak na marginesie, to w tym temacie zrobi³siê ma³y ba³agan- zaczê³o siê od "Sag...", a potem ruszy³o po ró¿nych innych ró¿no¶ciach. Mo¿e o tych innych to lepiej by³oby w osobnym temacie? Mo¿na przecie¿ pogadaæ o feminizmie w "Mg³ach Awalonu"
Poza tym nie by³bym sob± gdybym nie zapyta³ czy Odd nie jest przypadkiem cudzoziemcem. Zatem pytam: Odd, jeste¶ z Polski? Je¶li nie, to gratulujê, ¶wietna polszczyzna jak na cudzoziemca. Je¶li tak, to cz³owieku, we¼ siê do nauki, bo sk³adnia której u¿y³e¶ nie pasuje do ¿adnego znanego mi jêzyka (a "lizn±³em" ich 4). Wiem, ¿e jestem wredny i z³o¶liwy, ale nic na to nie poradzê, a w³a¶ciwie to nie chcê nic na to radziæ