Pomoc - Szukaj - U¿ytkownicy - Kalendarz
Pe³na wersja: [pytanie] o zdobienie pancerza
> Ogólne kategorie (bez podzia³u na epoki) > Rzemios³a i narzêdzia
Klepczar
czy jest kto¶ w stanie podaæ jakie¶ ¼ród³a na temat metod zdobienia pancerzy (g³ównie wschodnich)
chodzi o okres XVII w.

- obi³o mi sie o uszy co¶ o wklepywaniu drutu, - moze kto¶ wyjasnic na czym dok³adniej to polega?
(bo nietrwa³ym mi siê to wydaje)
Borg
Nie wiem czy nawet nie bylo dokladnie na forum opisane
Jak kojarze odpowiednim dlutkiem robi sie rowek ze tak to okresle rozszezajacy sie w glab (jak przy wierceniu w zebie icon_wink.gif ) i w niego wklepuje sie drut z odpowiedniego metalu
mardinus
Z tym drutem to strasznie pracoch³onna metoda - i trudna.

Proponujê trawienie.

Oblewasz stalow± powierzchniê woskiem z ma³± domieszk± oleju.
jak zastygnie to rylcem malujesz wzory zeskrobuj±c wosk tam gdzie ma byc widziany rysunek.
potem nanosisz pedzelkiem na wierzch kwas solny , siarkowy - lub akikolwiek inny (za grosze do dostania w sklepach chemicznych

Powtarzasz to kilka razy (jak kwas wyreaguje to go ¶cierasz i dajesz now± porcjê)

Jak masz do¶æ to podgrzewasz i zmywasz wosk.
Masz rysunek wytrawiony.....

Morzesz to dok³adnie wyczy¶ciæ z resztek rdzy , lub zostawiæ t± rdzê - utrwalaj±c ja olejem podgrzanym razem z domieszk± wosku pszczelego .(masz wtedy powierzchniê br±zowo-czerwon± - technikê te znamy jako Brunirowaniem )
Jak sie przy³orzysz to naprawdê piekne rzeczy wychodz±.
Tak zdobiono w³a¶ciwie wszystko co by³o zrobione z metalu.

Czasami trawi sie do¶æ g³êbokie rowki i po pczyszczeniu wklepuje w nie drut z³oty , miedziany lub srebrny ....
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.