Pomoc - Szukaj - U¿ytkownicy - Kalendarz
Pe³na wersja: Mundury Waffen SS, a WH
> Ubiór i dodatki > Ubiór w XX wieku
Borg
Witam
mam pytanie
Slyszalem ze zdazaly sie wymiany mundurow miedzy tymi jednostkami... widzialem nawet zdjecie jakiegos pancernego w mundurze groszkowym
Jak to bylo czesto spotykane... czy snajper SS moglby nosic bluze mundurowa w Sumpftarnmuster?
W razie czego z gory przepraszam za debilizm pytania... jestem kompletnie ciemny w temacie
Fallschirmjager
Raczej odwrotnie. Kamufla¿e SS maskuj± siê lepiej ni¿ WH i na filmie szkoleniowym to snajperzy WH nosz± kamufla¿e SS.
ARTUT
Widzê, ¿e ostatnio pusto w tym temacie. Liczê jednak na odpowied¼. :D

No wiêc chcia³bym zabraæ siê na terenie Krakowa za rekonstrukcje historyczne w temacie II Wojny ¦wiatowej. Zacz±³em kompletowaæ uzbrojenie (mam elektryka MP40). W zwi±zku z tym chcê zamówiæ mundur niemiecki i byæ tym z³ym. Z racji mojej pracy mam jeszcze kilku kolegów zainteresowanych tematem. Dysponujemy odpowiednim bud¿etem. Szukamy podobnych nam pasjonatów z okolicy.

Liczê tak¿e na pomoc do¶wiadczonych Frehowiczów. Mo¿e macie jakie¶ rady od czego zacz±æ, gdzie najlepiej zamawiaæ mundury?

Martwi mnie fakt, ¿e s± ró¿ne opinie na temat firmy HERO z Poznania. Ich stroje wygl±daj± na oko na realistyczne, ale podobno jednak maj± problem z wiern± rekonstrukcj± historyczn±. Kto¶ co¶ wie na ten temat?
Rabiega
Niemieckie szmatki z "Hero" s± nienajgorsze. Zw³aszcza, ¿e zawsze mo¿na je troszkê samodzielnie udoskonaliæ. Co do opinii o w.w. firmie - to wg. mnie tragiczne s± ich rekonstrukcje polskiego Wrze¶nia. WH i SS s± zno¶ne.

K³aniam.
ARTUT
Hmmm... Dziêki za odpowied¼, ale w sumie nadal jestem w kropce. Bo je¶li mam wydaæ kupê kasy na mundur to wolê mieæ co¶, czego nie bêdê siê wstydzi³. Podobno przeróbki ze szwajcarskiego demobilu s± traktowane w "¶rodowisku" raczej nienajlepiej. St±d moja obawa, ¿e HERO, który podobno jest "OK" nie bêdzie najlepszym rozwi±zaniem. A czy mo¿e kto¶ wie, gdzie kupiæ mundur, który w 100% wiernie oddaje te historyczne? Oczywi¶cie mam na my¶li wy³±cznie repliki, a nie orygina³y icon_wink.gif
Viator
Nie, szwajcarów bym nie poleca³, to wcale nie jest "prawie to samo".

Có¿, je¶li nie macie czasu, ¿eby samemu siê nauczyæ wszystkich detali na temat takiego munduru i nie musieæ pytaæ, to mo¿ecie spróbowaæ tak: na Allegro jest wystawianych bardzo du¿o replik sortów mundurowych WH/SS (nie wszystkie, np. kangurki trafiaj± siê rzadziej) i zwykle dobrze obfotografowanych. Rozrzut cen jest od kilkudziesiêciu z³otych do dobrych kilkuset za tak± np. kurtkê. Aukcje te obserwuje sporo ludzi, którzy zwykle znaj± siê na rzeczy, wiêc kiedy nagle 3 czy 4 osoby zaczynaj± siê licytowaæ o kurtkê z górnej pó³ki cenowej, to mo¿na powiedzieæ na 99,9% ¿e to jest dobra replika. Byæ mo¿e osoby te nie by³yby sk³onne podzieliæ siê swoj± wiedz±, ale przy okazji licytacji zdradzaj± siê z ni± czy chc± czy nie. Je¿eli wiêc dobrze zrozumia³em ¿e pieni±dze nie s± dla Was du¿ym problemem, pozostaje tylko wy³apywaæ takie aukcje i przebijaæ konkurentów...

Natomiast co do wyposa¿enia, to prawdopodobnie ³atwiej bêdzie Wam o oryginaln± mena¿kê, he³m, ryngraf czy inny nie¶miertelnik w bardzo dobrym stanie ni¿ o naprawdê dobr± replikê.
ARTUT
Staram siê porównywaæ zdjêcia z allegro do zdjêæ w do¶æ obszernej bibliotece, któr± dysponujê (mój brat by³ zryty na punkcie II Wojny ¦wiatowej i sprezentowa³ mi j± w ca³o¶ci). Do tego porównujê oferowane produkty do informacji w internecie. Niestety brakuje mi jeszcze do¶wiadczenia w tym temacie i wolê siê zdaæ na tych, którzy znaj± siê na tym dobrze... czyli Was :D

Znalaz³em tani± kurtkê mundurow±: http://allegro.pl/item185622745_bluza_ss_wiking.html

Wydaje mi siê jednak, ¿e jest to przerobiony szwajcarski demobil. Nie mog³em nigdzie znale¼æ identycznego ko³nierza. Wszystkie na oryginalnych zdjêciach ró¿ni± siê do¶æ powa¿nie krojem.

Jest kto¶ z Was w stanie oceniæ czy bluza dostêpna na tej aukcji jest "poprawna" historycznie.

Allegro niestety jest strasznie za¶miecone fa³szywymi opisami. Zabi³y mnie np. ³adownice z jugos³owiañskiego demobilu (z gwiazd±) dodane jako ³adownice do niemieckiego mausera. Nie do¶æ, ¿e krój nie ten, to jeszcze kolor zupe³nie z ****.
Viator
Nie no, zgadza siê - to co podaj± sprzedaj±cy to jest tekst reklamowy, a nie uczciwy opis, a nawet jak uczciwy, to nie zawsze sami wiedz±, co sprzedaj±.

Ale TANICH rzeczy to wogóle nie ma co rozpatrywaæ. A nawet przy drogich nie masz 100% pewno¶ci ¿e s± OK.
Dopiero przy drogich rzeczach, o które siê ludziska zabijaj±, mo¿na ju¿ mieæ tê prawie-pewno¶æ.

Ale je¿eli masz jakiekolwiek mo¿liwo¶ci "naumienia siê" samemu, to bêdzie najlepiej, bo nic Ci nie zast±pi w³asnego rozeznania.
Jakub. L
Witka.
Je¶li masz naprawdê du¿o kasy, to zainwestuj w mundurek z tej firmy.

http://www.atthefront.com/

Satysfakcja gwarantowana.
Witko
mam pytanie o praw± patkê dystynkcyjn± na mundurach SS.
1. Komu przys³ugiwa³y runy Sig?
2. CZy w Allgemiene SS patkê pozostawiano pust± czy umieszczeno tam numer okrêgu/pu³ku?
Marchwiak
chyba oci...szaleli z tymi cenami, za radziecki garnek, których jest pe³no po z³omowiskach, chc± 30 dolców? to ¿art...

ale tak ogólnie ... to czemu to tak wszystko drogie? to nie miecz z niewiadomoczego, z niesamowita ilo¶ci± detali, nie zbroja tak jak wcze¶niej, tylko kurta³a...
G³owañ
No bo ka¿dy chce z nas jak najwiêcej kasy wycisn±æ :/
mario33
CYTAT(Marchwiak @ 21:52 28.09.2007) *
ale tak ogólnie ... to czemu to tak wszystko drogie? to nie miecz z niewiadomoczego, z niesamowita ilo¶ci± detali, nie zbroja tak jak wcze¶niej, tylko kurta³a...

A przepraszam wg Ciebie czyms siê ró¿ni miecz z niewiadomoczego od karabinu z wiadomoczego ? Moim zdaniem niewiele... I to kosztuje i to kosztuje...

Uzywajac Twojego porownania to odtworzenie technologii produkcji kurtki niemieckiej (po drodze zakazanej wiêc niszczonej, zrodlem s± tylko fotografie i wspomnienia) jest trudniejsze niz po³±czenie piêciu blach, czy prostego czego¶ z dwóch zszytych prostok±tów tudzie¿ z po³owy zwyk³ego kó³ka z tkaniny...

Mnie osobiscie daleko od takowych porownan. Ty szukasz lnu lub welny czystej, a ja szukam bia³ej bawelny w jode³kê na zimowe kamo...

Wracajac do merituma jak to mówi±...

Mammy 3 kategorie produktow do reko niemieckiego 2 w. sw.:
- chiny/pakistan - tanizna ale dno, s± wyj±tki - niektore produkty tzw. hong kong keith'a s± OK (szukac na ebayu)
- srednia klasa - jak produkty firmy STURM z niemiec lub nasze rodzime HERO
- najwyzsza klasa - najczesciej w USA - odtworzone najdrobniejsze szczegoly - jak 'LostBattalions', wspomniany 'Atthefront' czy '1944militaria'.

Plus czesc rzeczy moze byc tylko orygina³ lub mozliwie wczesnopowojenna (jak mena¿ki).
Marchwiak
no ju¿ nie b±d¼ takim ignorantem... jak we¼miesz 5 blaszek z konserw i to sklepiesz to wyjdzie to samo jak zamowisz mundur ze stajennej manufaktury w chinach...
stopien odwzorowania (z fotek i wspomnien) tez nie jest niczym niesamowitym (bo jak siê niby robi 'konserwy').
Przecie te ciuchy ponadto nie s± unikatowe, robi± ich przynajmniej dziesi±tki(setki?) wiêc i hurtowa cena tkaniny powinna spadaæ. W koñcu kto¶ powie, ¿e historycznie to wszystko winno byæ hand made, no ok, ale przecie juz od 1W¦ choæby krojenie tkaniny polega³o na cieciu, jednoczesnie, kilkudziesieciu(jak nie wiecej warstw).

ps. zakazane? to czemu nikt nie zamyka odtwórców?
mario33
Ale chyba sie troche nie zrozumielismy smile.gif

ja mam naprawde wiele szacunku dla ludzi zwi±zanych z rekonstrukcja ka¿dej epoki. Mam ¶wiadomosc, ¿e zbroja czy dobry miecz to nie taka prosta sprawa, tak jak np strój sapera z epoki napoleoñskiej. Jestem pasjonatem historii w ka¿dym wydaniu i ka¿dej epoki i ka¿dy kto robi 'dobre reko' ma u mnie du¿y zapas szacunku i podziwu.

chodzi mi o to, ¿eby¶my sobie nawzajem nie deprecjonowali swoich epok, stwierdzeniami typu: 'a Twoje hobby to nic takiego - dlaczego to takie drogie ?'. To prowadzi do nik±d i moim zdaniem rzadko jest prawd±.

A jak mi znajdziesz sposób na wytworzenie repliki wickelstoffgamaschen (owijek) dla jednostek górskich Wehrmachtu to stawiam p³yn jêczmienny w ilo¶ci skrzynki ;) Zwróc uwage na kolor, elastyczno¶c i metalowe elementy;) FYI, orygina³y chodz± grubo ponad 100 euro na ebayu za parê... dwa kawalki welnianej tkaniny 120 cm na 8 cm. A repliki NIKT jeszcze sie nie dochrapa³...

PS: 'zakazane', glownie moralnie, byly tuz po wojnie.. za swieze rany... w niemczech do dzisiaj jest zakaz reko niemieckiej armii 1933-45.

Pozdrawiam serdecznie
Borg
Ponowne pytanie laika.
Jak d³ugo mia³y prawo funkcjonowaæ starsze modele umundurowania. Obrazowo czy w 1944 wci±¿ u¿ywano mundurów M36. Domy¶lam siê, ¿e tak, skoro "pukawki" z IW¦ by³y na wyposa¿eniu nawet WH (Bergmanny), ale na ile by³o to powszechne i akceptowane?
Z góry dziêki
Pozdrawiam
Tom
Zdjêcia pokazuj±, i¿ wzór36 by³y nadal w u¿yciu do koñca wojny. Oczywi¶cie niewiele ale trafiaj± siê.
Inaczej jest z kurtkami wzór37 wyprodukowany dla WSS te praktycznie "wyginê³y" do 43roku. Na pocz±tku Barbarossy widzi siê ich jeszcze sporo, jednak wile zakoñczy³o swój ¿ywot (wraz z w³a¶cicielami) w bezkresnej Rosji.
No ale 37 by³a specyficznym modelem i produkowanym w stosunkowo niewielkiej ilo¶ci.
Mayris
Witam
Nie wiem czy we w³a¶iwym temacie, ale mam pytanie dotycz±ce Krzy¿a ¯elaznego.
Czy kto¶ mo¿e siê orientuje, co dodawano do Krzy¿a i nazywano SPANGEN?
Pisownia tak jak podano mi przez telefon. Czy by³o top jakie¶ podniesienie odznaczenia, nadanie wy¿szej rangi, czy mo¿e jeszcze co¶ innego.

Poroszê o odpowied¼.
Rabiega
Tw. szpanga - metalowa baretka, by³a przypinana nad krzy¿em do munduru lub do ta¶my przy krzy¿u, mocowana na rozetce lub w±sach.
W za³±czniku - szpangi I i II klasy.

Rabiega
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.