Pomoc - Szukaj - U¿ytkownicy - Kalendarz
Pe³na wersja: Ksiêgi (kodeks jednosk³adkowy)
> Przedmoty codziennego u¿ytku > Pismo i ksi±¿ki
D±brówka
Gdzie¶ na zdjêciu widzialam co¶, co by³o opisane jako "kodeks jednosk³adkowy" i wyglada³o jak karty pergaminu z³o¿one wpó³, posk³adane jedna w drug± i zszyte w ¶rodku (tak, jak siê zszywa zeszyty 16- i 32-kartkowe). Niestety, zdjêcie by³o ma³e, bez datowania i wogóle upublicznione przez ludzi nie maj±cych pojêcia jakie to mo¿e byæ interesuj±ce. Czy kto¶ wie co¶ wiêcej na ten temat? Kiedy toto mog³o wystêpowaæ? Do jakich celów by³o uzywane (tzn czy sk³adano tak lu¼ne karty zapisane wcze¶niej, czy te¿ "od pocz±tku" przygotowywano tañsz± wersjê ksi±¿ki)?
Canducus Deus
Witam. Nie chce mieniæ siê ekspertem ale z tego co wiem o kodeksach, a wiem raczej niespecjalnie wiele, to to co by³o opisane jako kodeks jednosk³adkowy to poprostu kodeks sk³adaj±cy siê z jednego quaterionu (niebardzo wiem czy to siê powinno przez "q" czy "k" pisaæ) czyli 4 z³o¿onych na pó³ kart pergaminu. Wiêksze kodeksy by³o sk³adane poprzez zszywanie ze sob± w³a¶nie quaterionów czyli dok³adnie jak wspó³czesne zeszyty. smile.gif A co do formy to z tego co pamiêtam to rozpowszechni³a siê w V wieku ju¿. Niewydaje mi siê ¿eby takie ksi±¿ki by³y "tañsz±" wersj±. Generalnie rzecz bior±c ksi±¿ki zaczêto oprawiaæ tak jak znamy to dzisiaj dopiero w VII wieku przedtem owijano je g³ównie w materia³ albo w ju¿ zapisany a mniej wa¿ny kawa³ek pergaminu. Ewentualnie przyszywano na grzbiecie ta¶me albo pó¼niej listwe.
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.