Pomoc - Szukaj - U¿ytkownicy - Kalendarz
Pe³na wersja: [Polska] - wosk pszczeli, pokost lniany
> Inne > Gdzie kupiæ surowce-pó³produkty?
Wojmir
CHcia³em siê dowiedzieæ gdzie mo¿na nabyæ wosk pszczeli i pokost lniany. Chodzi mi konkretnie gdzie tego szukaæ - kompletnie nie mam pojêcia gdzie mo¿na o to w ogóle zapytaæ ... Wiem ¿e nie znajdê tego w miêsnym crazy.gif
Cyjanek
witam

Pokost lniany jest do dostania w wiekszo¶ci sklepów z farbami, lakierami itp.
smile.gif Pozdrawiam
Micha³ Koczanowski
A wosk pszczeli pod ró¿nymi postaciami dostaniesz w wiêkszo¶ci sklepów pszczelarskich, albo bezpo¶rednio od pszczelarzy. Zaj¿yj do Anonsów w dziale produkty rolne czy co¶ w tym stylu i poszukaj, nie jestem pewien czy ktos bedzie tam sprzedawa³ wosk, ale je¶li ktos sprzedaje miód, to wielce prawdopodobne, ¿e wosk terz bêdzie mieæ.
To tyle
Magnus
Alternatyw± dla pszczelarzy, gdy szukasz wosku pszczelego s± wszelkiego rodzaju sklepy religijne (veritas i podobne). Mo¿na tam nabyæ ¶wiece wszelkiego rodzaju religijne jak i zwyk³e, g³ównie s± z wosku naturalnego pszczelego. Ale to tylko w wypadku gdy nie masz pszczelarza pod nosem, bo ¶wieca dro¿sza jest (narzut sklepu, koszty produkcji ¶wiecy itp).
KhaToo
U mnie w mie¶cia jest pare aptek, w jednej widzia³em produkty pszczele. Jakie¶ olejki, swiece, wosk i miód...Zobacz, zapytaj..moze te¿ sie znajdzie. To jest jaka¶ alternatywa dla alergików, dlatego mo¿na na to trafiæ w aptece, albo w "pochodnych" sklepach np. z rehabilitacyjnym sprzêtem czy innymi medykaliami...Zapytaæ warto, moze akurat.
A jak masz w mie¶cie ogródki dzia³kowe dla mieszkñców bloków, to tam czasem sie te¿ kto¶ znajduje z ulami i pszczó³kami:)
Noi zawsze jest opcja szukania po w¶iach, ojciec mjej kole¿anki pa kilka uli. Musze go kiedy¶ odwiedzic i zapytaæ o wosk...potrzebowa³bym do uszczelnienia kubków drewnianych.
Kakofoniks
Olej lniany napewno dostaniesz w ka¿dym sklepie dla plastyków gdy¿ u¿ywa siê go do rozcienczania farb olejnych. Oko³o 10z³ za 250 ml.
Misieq
Co do wosku to proponujê znale¼æ gdzie¶ w okolicy pszczelarza. Je¶li bêdziesz mia³ szczê¶cie to mo¿e ci siê uda kupiæ (albo nawet za darmo dostaniesz ) star± woskowinê z ramek (czêsto jest gdy pszczo³y w jakim¶ ulu zgin± przez zimê b±d¼ choroba je jaka¶ dopadnie). Tak± woskowinê wk³adasz w szmatê któr± zawi±zujesz (mo¿e to byæ np. kawa³ek prze¶cierad³a). Potem gotujesz gar wody i wk³adasz tam wór z woskowin±, potem powtarzsz to parê razy (woda ca³y czas siê gotuje). wyciskasz szmatê z woskiem. Gar odstawiasz o wystygniêcia i jak wystygnie to zdejmujesz grubiutki placek czy¶ciutkiego wosku smile.gif. Je¶li nie chce ci siê bawiæ to w sklepie pszczelarskim czysta wêza kosztuje ok. 30 z³ za kilogram.

Pozdrawiam
S³owianka
Wosk pszczeli mo¿na te¿ dostaæ w niektórych dobrze zaopatrzonych sklepach z produktami budowlanymi, u¿ywa siê go te¿ w lakiernictwie samochodowym, wiêc tam te¿ mo¿na spytaæ. Ja mam(mia³am...zu¿y³am smile.gif ) du¿o wosku z takiego¿ w³a¶nie ¼ród³a.
Izolda
S³awa,
Je¿eli chodzi o pokost lniany to, ten, który mo¿na nabyæ w sklepie nie nadaje siê bezpo¶rednio do u¿ycia np. na drewno, gdy¿ pozostawia galaretowat± b³onê (a to jest z³e!), nale¿y wiêc rocieñczyæ go dodatkowo w spirytusie np.terpentynie. Pokost mo¿na te¿ zrobiæ samemu, ale jest to wy¿sza szko³a jazdy szczerba.gif Najpierw nale¿y zagê¶ciæ olej lniany, w tym celu podgrzewano go ptzez kilka dni, poczym dodawano sykatywy czyli suszki czyli zwi±zki ciê¿kie metali (o³ów, cynk i inne podobne). c.d.n
Krzy¶ko
S³awa !!
Tak siê sk³ada ¿e mój rodziciel jest pszczelarzem i mam wosk :D:D:D jak by co to prosze na email
Julko
loki08.gif
CYTAT(Janusz (vel Kakofoniks))
Olej lniany napewno dostaniesz w ka¿dym sklepie dla plastyków gdy¿ u¿ywa siê go do rozcienczania farb olejnych. Oko³o 10z³ za 250 ml.

Cena bandycka. Pokost lniany swego czasu kupowa³em w Praktikerze i Obi w podobnej cenie (kilkana¶cie z³) za litr.
Rita
Ceny u plastyków s± wysokie, a pokost, którego u¿ywj± nie nadaje siê do celów spo¿ywczych. Tak samo te ze sklepu z farbami - w³a¶nie z powodu zwi±zków metali ciê¿kich. Nie polecam do impregnacji drewnianych naczyñ... Co do wosku, to ceny zale¿± od miasta [ 3miasto-ok.40z³ za kilogram].Ja te¿ mam pszczelarzy w rodzinie,i jakby co to mogê pohandlowaæsmile.gif Tak¿e miodem:)
vroobell
ok. 20 z³ za 1 kg wosku (s± ró¿ne "kolory") w Wawie na ul. Wo³oskiej, naprzeciwko akademika ¯aczek i szpitala MSWiA.

Rita: czemu tak drogo u Was?
bronka
wosk pszczeli ze sredniej wielkosci pasieki na poludniu kosztuje ok 15zl. nawet mozna by sie doszukac za 10, jesli nie bedzie sliczego koloru i troche zabrudzony icon_wink.gif
Keep on rollin
ja tez mialem z tym problem ale jak pochodzisz kolo pszczelarza i sklepu z lakierami farbami itp..to na 100%
znajdziesz..pozdrawiam i owocnych poszukiwan!!! blinkie.gif
Szypu³
Hehe w Olsztynie w Spoldzielni pszczelarskiej kilogram wosku kosztuje 9 pln
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.