Pomoc - Szukaj - U¿ytkownicy - Kalendarz
Pe³na wersja: Niegdysiejsze metody polowañ - z sieci± na niedzwiedzia !!??
> Ogólne kategorie (bez podzia³u na epoki) > Rzemios³a i narzêdzia
sioux
Czy ktos mog³by mi wyjasnic jak wygl±da³o polowanie z sieci± na niedzwiedzia. By³ to niegdys jeden z najbardziej "meskich" sposobów polowania na tego zwierza.

I jaka by³a dok³adnie rola (podczas dawnych polowañ) oszczepników - takich jak na obrazie Fa³ata "Oszczepnicy??? Czy tylko dobijali zwierzê, czy te¿ to w³asnie oni byli "trzonem" mysliwych?

Z góry dziêkuje i pozdrawiam
Rabiega
¯aden ze mnie znawca my¶liwstwa, ale polowanie z sieci± to tak bardziej entomologicznie mi sie kojarzy smile.gif
Nie wyobra¿am sobie, by jakiegokolwiek misia w sieæ mo¿na z³apaæ, lub choæby ograniczyæ ni± jego niemal pó³tonow± i trzymetrow± sakramenck± i niepowstrzyman± w¶ciek³o¶æ.

Widzia³e¶ kiedy misia z bliska ?
Ja pamietam ¶w. pamiêci Magdê buszuj±c± w ¶mietniku na Roztoce i kiwaj±c± tamtejsz± werand±. W oknie na pierwszym piêtrze czu³o siê jej gor±cy, ¶mierdz±cy chuch...

Pu³apki, samostrza³y, do³y, oszczepy, wszelka broñ dystansowa, potem dopiero w³ócznie i topory.

Je¶li by³o inaczej, chêtnie pos³ucham !

K³aniam.
Purvis
MO¿na jeszcze wspomnieæ o charakterystycznym dzwiêku "szurania", kiedy misio chodzi. to od 15-cm pazurów.

Tak jak napisa³ Rabiega: kusze, samopa³y, oszczepy, katapulty a jak ju¿ siê nie rusza to kup± i dobiæ.

EDIT: jednak znalaz³em zastosowanie siatki w polowaniach na misie.
Tylko siatka powinna byæ z metalu i pod³aczona pod wysokie napiêcie. bum.gif
pozdrawiam
purvis

edit II: a to co wygrzeba³em. mo¿e nie o sieciach, ale daje wyobra¿enie o niedzwiedziach.

http://www.wwmag.net/bearenc.htm

niestety po anglacku.
pozdrawiam
Tomasz z £añcuta
Sieæ mog³a s³u¿yæ jedynie do spowolnienia misia, a potem sz³y w ruch w³ócznie i inna broñ drzewcowa i miotaj±ca.
Taka sieæ musia³a byæ na brzegach obci±¿ona ciê¿arkami.
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.