Pomoc - Szukaj - U¿ytkownicy - Kalendarz
Pe³na wersja: Kijów
> Uzbrojenie na przestrzeni dziejów > Uzbrojenie wczesno¶redniowieczne > Inne uzbrojenie wczesno¶redniowieczne
BoBeK
Kiedy¶ by³y tutaj linki dotycz±ce znalezisk na Rusi kijowskiej z okolic X-XI. Nie moge ich teraz znale¼æ. Interesuje mnie he³m i buty bo ponoæ co¶ tam znaleziono ale to "co¶ tam" chcia³bym najpierw zobaczyæ.

Pozdrawiam.
wszebor
Ja s³ysza³em tylko o okularze - o ca³ym he³mie nic mi nie wiadomo.
Je¿eli rzeczewi¶cie buty tam by³y, to ja siê pod³±czam do pro¶by, chocia¿ nigdy o takowym znalezisku nie s³ysza³em.

EDIT: Zara zara, Ci chodzi o ca³± Ru¶ Kijowsk±, czy tylko o Kijów? Bo z tematu wynika jedno, a z tre¶ci posta drugie. Je¿eli o ca³± Ru¶, to mamy "s³ynne" kozaki z Nowogrodu, he³m z Manvelowki, he³m z Go³biszcze, he³m z Karanajewo, dwa he³my z Gniezdova. Plus wspomniany okular z Kijowa. Do tego wcze¶niejszy trochê he³m koczowników ze Sto³biszcze. No i jeszcze pó¼niejsze, Tahañcza, kapalin prawdopodobnie sprowadzony z bizancjum i jeszcze jakie¶, których na pewno zapomnia³em.
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.