Witam
Ostatnio na jednej mapce widzialem ze w Kreczu znaleziono rzekomo 2 helmiki
Jeden jak dobrze kojarze to wiem jak wyglada. Drugi lamelkowy(?) jest dla mnie zagaka
Kto cos wie na jego temat?
Zdjecia, datowanie, z kim wiazany
Z gory dzieki
Pozdrawiam
u Gorelika cos tam pisze , ale musialbym sobie przypomnieæ ,bo nie mam pamieci absolutnej :^)
Rysunek by³ ze ¦wietos³awskiego. O ile pamietam, tematu kerczañskiej lokalizacji w tym artykule nie rozwin±³ (akurat by³o o Awarach). Przyniosê pismona zebranie w sobotê.
Hej
Je¶li chcesz borg, mam sfotografowany ten artyku³... Jako¶æ trochê odbiega od normy, ale da siê co¶ przeczytaæ, je¶li chcesz proszê o kontakt na pw...
Pozdrawiam
Zwracam siê z pytaniem:
Czy wszystkie he³my w za³±cznikach to ten sam zabytek?
Chcia³bym prosiæ o krótk± charakterystykê tego he³mu.
Witam,
Pierwsze dwie fotki to he³m z Egiptu z Der el Medineh. Przez  jednych uwa¿any za pó¼norzymski spangenhelm, przez innych za irañski – wschodnie prowincje rzymskie w uzbrojeniu na¶ladowa³y Persjê, datowanie ok. III  w. n. e. Coptic Museum, Kair.
He³m narysowany i zakre¶lony to he³m z awarskiego grobu na  Kerczu na Krymie. He³m znajduje siê w bardzo z³ym stanie, st±d rysunkowa  rekonstrukcja (Muzeum Historyczne w Moskwie), datowanie VI w.
Pozdrawiam Znicz
Dziêki.
Zmyli³o mnie podobieñstwo.
Nie posiadasz zdjêcia lub dobrego rysunku tego co zosta³o z he³mu z Kercza?
pozdrawiam
M.
Witam,
Bardziej szczegó³owy rysunek he³mu z Kercz. Fotki nie mam.
Kliknij, aby zobaczyæ za³±cznik Dekor he³mów awarskich to czêsto koronka z plecionych skórzanych rzemieni, zamiast nitów. He³m z Kercz jak i z Niederstotzingen to takie przypadki. Â
Pozdrawiam
Znicz
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê
kliknij tutaj.