Witam!!
Chcia³bym, aby ten temat sta³ siê pogromc± mitów. Chodzi mi o ró¿norakie blagi poparte niekiedy "¼ród³ami historycznymi", np. ³uki z rogów muflona, nale¿±cego przecie¿ do rodziny pustorogich (krêtorogich) ssaków parzystokopytnych z podrzêdu prze¿uwaczy. Kolejnym tego typu "faktem" s± dzieci, bodaj¿e piêædziesi±t, odkopane przez archeologów. Podobno mia³y przy sobie lotki i promienie do wyrobu strza³.... bardzo ciekawi mnie to jak powy¿sze "artefakty" mog³y sie zachowaæ...
Zdajê sobie sprawê, ¿e przepisa³em te "wiadomo¶æi" z innych tematów, a wiêc nic nowego nie powiedzia³em.
Bardzo wa¿ne jest uchronienie siê przed rzekomymi faktami dotycz±cymi ³ucznictwa opowiedzianymi nam przez "kolegów"" ¿±dnych respect'u (chyba raczej resceptu ) oznajmiaj±cym nam, i¿ majê jakie¶ ¼ród³a na ten temat... A mo¿e spotkali¶cie sie z jakimi¶ powa¿nymi b³êdami w ksi±¿kach zarówno polskich jak i obcojêzycznych???? Bo osobi¶cie nie bardzo wierzê w autentyczno¶æ osprey'owskich rekonstrukcji (np. te z English longbowmen)... Przecie¿ w ¶redniowiecznym artystom zazwyczaj nie chodzi³o o realizm...
Czy istniej± jakie¶ ¼ród³a traktuj±ce o (równych, nie przeciwskrêtnych)rowkach na lotki strza³, czy s± one ³owcami mroku??? Stosuje je kilku producentów strza³ (przynajmniej wiem o dwóch, nie napisze jakich, nie chcê robiæ antyreklamy gdyby pw.).
Sk±d wiadmo, ¿e ³ucznicy zbierali strza³y po bitwie (osobi¶cie w to wierzê, mo¿e jakie¶ ¼róde³ka???