Pomoc - Szukaj - U¿ytkownicy - Kalendarz
Pe³na wersja: Fakty i mity
> Ogólne kategorie (bez podzia³u na epoki) > £ucznictwo
siemko2
Witam!!

Chcia³bym, aby ten temat sta³ siê pogromc± mitów. Chodzi mi o ró¿norakie blagi poparte niekiedy "¼ród³ami historycznymi", np. ³uki z rogów muflona, nale¿±cego przecie¿ do rodziny pustorogich (krêtorogich) ssaków parzystokopytnych z podrzêdu prze¿uwaczy. Kolejnym tego typu "faktem" s± dzieci, bodaj¿e piêædziesi±t, odkopane przez archeologów. Podobno mia³y przy sobie lotki i promienie do wyrobu strza³.... bardzo ciekawi mnie to jak powy¿sze "artefakty" mog³y sie zachowaæ...
Zdajê sobie sprawê, ¿e przepisa³em te "wiadomo¶æi" z innych tematów, a wiêc nic nowego nie powiedzia³em.

Bardzo wa¿ne jest uchronienie siê przed rzekomymi faktami dotycz±cymi ³ucznictwa opowiedzianymi nam przez "kolegów"" ¿±dnych respect'u (chyba raczej resceptu cool.gif ) oznajmiaj±cym nam, i¿ majê jakie¶ ¼ród³a na ten temat... A mo¿e spotkali¶cie sie z jakimi¶ powa¿nymi b³êdami w ksi±¿kach zarówno polskich jak i obcojêzycznych???? Bo osobi¶cie nie bardzo wierzê w autentyczno¶æ osprey'owskich rekonstrukcji (np. te z English longbowmen)... Przecie¿ w ¶redniowiecznym artystom zazwyczaj nie chodzi³o o realizm...

Czy istniej± jakie¶ ¼ród³a traktuj±ce o (równych, nie przeciwskrêtnych)rowkach na lotki strza³, czy s± one ³owcami mroku??? Stosuje je kilku producentów strza³ (przynajmniej wiem o dwóch, nie napisze jakich, nie chcê robiæ antyreklamy gdyby pw.).

Sk±d wiadmo, ¿e ³ucznicy zbierali strza³y po bitwie (osobi¶cie w to wierzê, mo¿e jakie¶ ¼róde³ka???
Grzyp
Z tym zbieraniem strza³ bo bitwie: po co zostawiaæ na polu bitwy co¶, co moze siê jeszcze przydaæ? Zapasy strza³ podczas kampanii by³y ograniczone, wiêc taka dzia³alnosc by³a bardzo prawdopodobna. A je¿eli chodzi o ¼ród³a... to tutaj jest problem...

Tak czy inaczej nic nie przebije 50 dzieci bigsmile2.gif
marcin.
Witam. dla mnie równie¿ jednym z wiêkszych mitów s± owe rowki na promieniu strza³y. Strza³a historyczna ma byæ i koniec. ¿adnych rowków , naciêc, tylko lotki szyte nici± do promienia. podobnie jak kto¶ dokona³ podzia³u ³uków, to samo nale¿y zrobiæ ze strza³ami; historyczne - promieñ, kuty grot, lotki z owijk± i tradycyjna drewniana osada, oraz strza³y sportowe, bo ja tak nazwa³bym lakierowany promieñ z plastikow± osad± i wklejonymi w rowki piórami.
równie¿ nie spotka³em siê ze ¼ród³em traktuj±cym o rowkach w promieniach strza³ do ³uków. w be³tach takie by³y stosowane, ale to ju¿ co innego.
ps. no i dajcie spokój dzieciakom co strza³y robi³y...
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.