Tak, oczywi¶cie z grobu 10 w Pokrzywnicy wykopano ca³y miecz, ale ozdobny by³ tylko jelec - a tylko ozdobne miecze lubi ich czê¶ci bra³em tu pod uwagê.
Nie twierdzi³em wcale, ¿e uwa¿asz, ¿e miecz z dwug³owym wê¿em nale¿y do typu S (choæ rzeczywi¶cie mo¿na by³o tak to odczytaæ), tylko u¶ci¶la³em pewne rzeczy. Typowy na pewno nie jest - w ka¿dym razie je¶li chodzi o dekoracjê, bo drugiego takiego miecza na razie nie znaleziono.
CYTAT
Otó¿ na po³udniu kraju równie¿ znajduj± siê groby wyposa¿one w broñ... Prawda, te z mieczami stanowi± nik³± czê¶æ. Nie rozumiem jednak toku rozumowania... Je¶li typ S odnajdujemy na P³n. obszarze naszego kraju to znaczy ¿e tamtêdy siê dosta³, brak typu S na P³d. jedynie potwierdza t± tezê.
W³a¶nie niekoniecznie. Jest te¿ druga mo¿liwo¶æ - mianowicie, ¿e obecno¶æ tych mieczy spowodowana jest innymi czynnikami. Wielkopolskê, Mazowsze i Pomorze oraz Ma³opolskê i ¦l±sk ³±czy przecie¿ nie tylko to, ¿e jedne s± po³o¿one na pó³nocy Polski, a drugie - na po³udniu, lecz tak¿e i to, ¿e na jednych od mieczy jest a¿ gêsto, a na drugich - nie znaleziono ich prawie wcale. I tam, gdzie mieczy znaleziono mnóstwo, jest, oczywi¶cie, du¿a szansa trafienia na egzemplarze rzadkich typów. Natomiast tam, gdzie znaleziono ich bardzo ma³o, taka szansa jest niewielka.
Poza tym nawet, gdyby typ S dosta³ siê do Polski od pó³nocy (co jest niemal pewne - o ile nie jest to wp³yw Zachodu) to nie oznacza bynajmniej, ¿eby miecze tego typu musia³y byæ przywiezione przez Skandynawów. Mam nadziejê, ¿e rozumiesz ró¿nicê.
Wg. Lecha Marka w Ma³opolsce znaleziono nastêpuj±ce miecze w grobach:
- Psary k. Opoczna (2 miecze)
- Koñskie (2 miecze)
- Gródek Nadbu¿ny (d. Wo³yñ) - ale to strefa panowania ruskiego. Wg ¯akiego ("Archeologia Ma³opolski wczesno¶redniowiecznej" 1974, 260-261) miecz ten zosta³ jednak wy³owiony z Bugu. Mo¿e te¿ chodziæ o inne miecze, ale Marek nie podaje, ¿eby znaleziono tam dwa okazy. Chyba, ¿e siê myli.
Jak widaæ st±d, wszystkie bez wyj±tku znaleziska tego typu to strefa pograniczna Ma³opolski. Nie ma to nic wspólnego z rdzenn± kultur± Ma³opolski, ³atwo mo¿na siê przekonaæ, spojrzawszy na mapê znalezisk. Psary i Koñskie to po prostu kontynuacja wielkopolsko-zachodniomazowieckiej strefy czêstego wystêpowania mieczy w grobach.
¯aki dodaje do tego jeszcze miecz z Grod¼ca, ale takiej miejscowo¶ci ma³opolskiej w ogóle nie uda³o mi siê znale¼æ w atlasie samochodowym. Chyba, ¿e to nazwa uroczyska, które by³o kiedy¶ grodem.
Ponadto: UWAGA! UWAGA! JEDEN MIECZ MIA£ BYÆ ZNALEZIONY W ROZORANYM KURHANIE POD SZCZEKARKOWEM! Wskazywa³oby to na pochówek jakiego¶ wielmo¿y z pobliskiego Chodlika, grodu z epoki plemiennej. I z pewno¶ci± tyczy to siê czasów sprzed wp³ywów chrze¶cijañskich. Niestety, jak siê zdaje, miecz ten zagin±³. Wielka szkoda.
Na ¦l±sku takich grobów nie ma wcale (oczywi¶cie, czego¶ móg³ Marek nie umie¶ciæ - zdarza mu siê to, bo ca³a ksi±¿ka sprawia wra¿enie pisanej w po¶piechu).
Mam pytanie: czy groby z broni± w Polsce po³udniowej wystêpuj± równie czêsto, jak w pó³nocnej, czy te¿ rzadko, jako relikty pewnych zwyczajów u ludno¶ci ubo¿szej lub mieszkaj±cej na peryferiach?
CYTAT
Czyli odrzucasz, interpretacje Sarnowskiej i Nadolskiego (i chyba jeszcze ¯aka)...
Tzn.? Wybacz mi, ale tych interpretacji niestety nie kojarzê. Czy móg³by¶ mi przedstawiæ stanowisko tych pañstwa?
CYTAT
Tego linku wogóle bym tu nie wkleja³, szkoda ¿e autor nawet siê nie podpisa³ a mo¿e i naszczê¶cie...
Errare humanum est; wa¿ne, ¿e zosta³ poprawiony.
CYTAT
Proszê o wklejenie obrazka, albo podaj z z jakiej ksi±¿ki masz ten rysunek...
A. Nadolski "Studia nad uzbrojeniem polskim w X, XI i XII wieku", Ossolineum, Wroc³aw-£ód¼ 1954, tablica III. Postaram siê wkleiæ podobizny tego miecza. W ksi±¿ce "U ¼róde³ Polski" z serii "Polska. Dzieje cywilizacji i narodu" na s. 203 pokazany jest w kolorze miecz z Lutomierska i napisane jest, ¿e wykonany jest z ¿elaza inkrustowanego srebrem, ale na zdjêciu tego w ogóle nie widaæ. Podobnie jest w przypadku czarno-bia³ego zdjêcia u Marka na tablicy 16. Czy¿by chodzi³o o dwa ró¿ne miecze? Ale wed³ug Marka w Lutomiersku znaleziono tylko jeden miecz typu S.
W ksi±¿ce "u ¼róde³ Polski" pisz± o mieczu z Lutomierska, ¿e ten typ (a wiêc typ S) wykszta³ci³ siê w Nadrenii. Czy jest to prawda? Ja wiem, oczywi¶cie, ¿e to nie ¿adna ksi±¿ka naukowa, a w dodatku ksi±¿ki z tej serii s± nieraz wrêcz ra¿±co tendencyjne.