CYTAT(Purvis)
A teraz, ¿eby nie by³o OT: MAm pytanie o praktyczna stronê takiego trzymania strza³. Jak wygl±da³o "prze³adowanie"? Moze mi sie wydaje, ale chyba jest bardziej skomplikowane od klasycznego tj. za brzechwe?
Ja akurat te¿ tak czasami trzymam strza³y (oczywi¶cie trenuj±c kyudo ale przy normalnym strzelaniu te¿, na przyk³ad je¶li z jakiego¶ powodu nie mam ko³czanu przypasanego).
Na przyk³ad na tej fotce:
http://www.zurawiejki.horsesport.pl/archer...zel/przod_k.jpg
To jest ca³kiem wygodny system je¶li strzela siê "z kciuka" (z zekiera czy rêkawicy kyudo, etc.)
Zauwa¿, ¿e wtedy strza³a jest z PRAWEJ strony ³uku. Wtedy "prze³adowanie" jest bardzo proste i szybkie.
(aczkolwiek trudne do obrazowego opisania, ale spróbujê):
Strza³y trzymasz grotami w prawej d³oni, promienie równolegle do przedramienia.
Wysuwasz praw± d³oñ naprzód, trochê przed ³uk, i przyk³adasz promienie z prawej strony majdanu.
Palcami lewej d³oni wybierasz i przytrzymujesz jeden z promieni a praw± d³oñ trzymaj±c± pozosta³e strza³y przesuwasz do ty³u, chwytasz wybran± strza³ê za nasadkê i zak³adasz na ciêciwê.
To jest w istocie bardzo prosty i bardzo szybki ruch - wystarczy go raz zobaczyæ.
Groty tarczowe i k³uj±ce nie ma problemu, bardzo wygodnie trzyma siê w ten sposób 2-3 strza³y za same groty a i wiêcej te¿ mo¿na. Przy ostrych li¶ciastych trochê gorzej, bo trzeba trzymaæ miêdzy palcami promienie tu¿ poni¿ej grotu. Nieco mniej wygodne, ale te¿ siê da.
Na upartego mo¿na by w ten sposób za³o¿yæ strza³ê na lew± stronê ³uku, do strzelania "europejskiego" ale to trochê nienaturalny ruch, wymaga przekrêcenia ³uku do poziomu (poza tym strzelaj±c "z trzech palców" nie bardzo by³oby czym przytrzymaæ strza³y - zostaje tylko ma³y palec).
A ca³kiem nawiasem mówi±c, to by³ stosowany i sposób odwrotny, tj trzymanie w podobny sposób strza³ za nasadki a nie za groty (potwierdzone wg ¼róde³ arabskich 14-16w.).
PozdrawiaM.