Pomoc - Szukaj - U¿ytkownicy - Kalendarz
Pe³na wersja: Strzelanie mongolskie
> Ogólne kategorie (bez podzia³u na epoki) > £ucznictwo
Halfgar
poprzedni post skasowany ...

Wcze¶niej zasugerowa³em siê czym¶ innym ... mea culpa ... ale na poni¿szej rycinie jest osoba trzymaj±ca strza³y w nietypowy sposób. Na samym dole ...

Purvis
powiedzia³bym , ¿e to strza³y, gdyby nie ten drugi osobnik, na lewo od podejrzanego. Wygl±da
jakby wykonywa³ zamach tak±¿ strza³± trzyman± za grot... dunno.gif
pozdrawiam
Frodo
Witam
Moim zdaniem drugi osobnik jest niewiasta podaj±c± ³ucznikowi kolejn± strza³ê. Je¶li siê dopatrzeæ to widaæ nasadke owej strza³y.

Pozdrawiam
Purvis
Jak siê uwaznie przypatrzeæ, to nasadki widac i na dwóch poprzednich. K³ebowisko koñczyn po prawej ( ciut niewyra¿nie) ma podobna wygladajace cos z ty³u. Jesli przyj±c, ¿e to strza³a, to sterczy z miejsca, gdzie plecy trac± resztki godno¶ci bum.gif

Ale mam inne pytanie: co to jest to dziwaczne urz±dzenie, dwa rzêdy nad "amunicyjnym". Katapulta? Rozen? Krosna?
Bo je¶³i uznaæ to za jaki¶ typ procy oblê¿niczej, to mo¿e "strza³y-bola" to jaki¶ wariant proc drzewcowych? dunno.gif
pozdrawiam
Halfgar
CYTAT(Purvis)
Jak siê uwaznie przypatrzeæ, to nasadki widac i na dwóch poprzednich.

Niby tak, ale dlaczego ta postaæ trzyma dwie strza³y?? i w dodatku za ostrze??
Frodo
Witaj!
Mo¿na siê spotkaæ z trzymaniem strza³ za groty. Bodaj¿e w Kyudo, gdzie strzela siê parami strza³ (tzn. pojedynczo oczywi¶cie, ale ka¿da strza³a ma swoj± parê - z odwrotnym opierzeniem), ta druga jest trzymana podczas strza³u pierwsz± w rêce trzymaj±c± cieciwê (je¶li siê mylê to niech kto¶ mnie poprawi).
Samemu równie¿ próbowa³em tej techniki i stwierdzam, ¿e jest to wykonalne.

Pozdrawiam
Halfgar
CYTAT(Frodo)
Witaj!
Mo¿na siê spotkaæ z trzymaniem strza³ za groty. Bodaj¿e w Kyudo, gdzie strzela siê parami strza³ (tzn. pojedynczo oczywi¶cie, ale ka¿da strza³a ma swoj± parê - z odwrotnym opierzeniem), ta druga jest trzymana podczas strza³u pierwsz± w rêce trzymaj±c± cieciwê (je¶li siê mylê to niech kto¶ mnie poprawi).
Samemu równie¿ próbowa³em tej techniki i stwierdzam, ¿e jest to wykonalne.

Pozdrawiam

Ale to malowid³o nie przedstawia ³ucznika Kyudo. To raz. Dwa ... Kyudo zosta³o wyniesione do rangi sztuki smile.gif Trzy Nie rozmawiamy o Kyudo:)
apaczomir
czo³em! moim zdaniem strza³y! powyzej typka jest ³uk..... a co on takiego trzyma w lewej d³oni? hmmm
Halfgar
CYTAT(apaczomir)
czo³em! moim zdaniem strza³y! powyzej typka jest ³uk..... a co on takiego trzyma w lewej d³oni? hmmm

No w³a¶nie o to siê rozchodzi ... co on trzyma w lewej d³oni ....
apaczomir
³uk! porównaj powyzej...
Halfgar
CYTAT(apaczomir)
³uk! porównaj powyzej...

ups ... pomy³ka ... w lewej trzyma ³uk, ale to w prawej wygl±da na strza³y, ale czy nimi s±??
apaczomir
wygl±da jak gosc który strzela.... wydaje mi sie ze dodatkowe strza³y trzyma za groty zeby nie zniszczyc lotek podczas strzelania... uk³ad cia³a ma strzelecki... wrêcz chwilke po oddaniu strza³u
DYSZEL
Witam.

Moim skromnym zdaniem ten gostek na dole robi to samo co czasami robili mongo³owie. On po prostu w tej chwili trzyma napiêty ³uk ze strza³±, a w d³oni trzymaj±cej ciêciwê trzyma dwie strza³y, które wystrzeli w nastêpnej kolejno¶ci. Wiem, ¿e brzmi to niejasno, ale mongo³owie czasem stosowali t± technikê (choæ g³ównie kiedy dosiadali konia). Piszê o tym bo wygl±da podobnie do tego co widzia³em na pokazie w rosji kiedy przyjecha³a tam w³a¶nie trupa z Mongolii, choæ by³o to przedstawienie w wiêkszo¶ci po¶wiêcone akrobacj± na koniu to tak¿e by³y pokazy strzeleckie i w³a¶nie z tond o tym wiem (Uprzedzam ewentualne pytania: Tak ci Mongo³owie na pokazie równie¿ trzymali strza³y za groty, acz nie wiem czy by³o im wygodnie, ale musia³o mieæ sens skoro tak je w³a¶nie trzymali). Poza tym Mongo³owie zalali bliski wschód na pewien okres, wiêc muzu³manie mogli to i owo od nich przej±æ.
Mam te¿ drug± hipotezê, ale mogê siê myliæ nie widzê w koñcu ca³o¶ci malowide³ z talerza.
Jak dla mnie wygl±da to nieco jak targowisko, a ten kole¶ mo¿e po prostu sprawdzaæ naci±g ³uku trzymaj±c przypadkiem strza³y, które równie¿ chce wrzuciæ do marketowego koszyka smile.gif
Ale to ju¿ tylko hipoteza i nie musicie jej nawet braæ na powa¿nie i mnie ochrzaniaæ za jej wyg³oszenie icon_wink.gif
Powiem tylko jedno, to na 100% nie jest tak zwane "bolas" i nie jestem przekonany by u¿ywali ich niewierni z bliskiego wschodu jako i¿ broñ ta by³a u¿ywana przez Inuitów (Eskimosów) i Indian Ameryki Po³udniowej.
Powiem jednak, ¿e jestem ciekaw co mog³y by zrobiæ bola szar¿uj±cemu ciê¿kozbrojnemu rycerzowi, poniewa¿ s± bardzo dobr± broni± i my¶lê, ¿e mog³y by zrobiæ wiele (od spêtania nóg rumaka bojowego po zwalenie samego rycerza z konia). To by³o by ciekawe, acz w±tpliwe historycznie, a ju¿ na pewno nie dopuszczane na turnieje icon_wink.gif

Pozdrawiam
apaczomir
tak wiec wszyscy dochodzimy do jednego wniosku- s± to strza³y! dopowiem ze trzymanie strzaly za grot nie niszczy jej lotek.
Mirmira
a jakby byla to proca???
DYSZEL
CYTAT
a jakby byla to proca???

To nie przypomina normalnej procy. Aczkolwiek proca by³a szeroko u¿ywana we wczesnym ¶redniowieczu, chocia¿ w bardziej ograniczonym zakresie z uwagi na pojawienie siê kusz. A jej ostatnie zanotowane u¿ycie na wiêksz± skalê nast±pi³o w 1572 podczas bitwy z Hugenotami pod Sancerre, co sugeruje, i¿ mog³a byæ u¿ywana przez ca³y okres wypraw krzy¿owych . Wiêc w teorii mog³a by to byæ proca, ale po prostu ten malunek nijak jej nie przypomina.

Pozdrawiam
Mirmira
czemu nie przypomina???

a tu masz cz³owieka jak strzela z procy ale zanim strzeli musi nia zakrêcic

Vislav
Witam

Non sunt multiplicanda entia sine necessitate

Je¿eli cz³owiek trzyma w lewym rêku ³uk, to co mia³by trzymaæ w prawej?

Poza tym zwróæcie uwagê na to, ¿e artysta do¶æ swobodnie traktuje proporcje, kszta³t i konstrukcjê przedmiotów (np. katapulta), perspektywê.

W takim przypadku ka¿dy mo¿e zobaczyæ to co chce zobaczyæ.

pozdrowienia Vslv
DYSZEL
Brawo dla Vislava za dobr± interpretacjê malowide³, bo ca³kowicie siê z nim zgadzam, a po za tym czy naprawdê proca z wikipedi (przedstawiaj±ca wspó³czesn± procê) i rysunek poni¿ej, choæ w jakimkolwiek stopniu przypominaj± malowid³o???
Choæ przyznam, i¿ z pocz±tku gdy zobaczy³em ten talerz to podobnie jak Mirmira mia³em skojarzenie dotycz±ce procy, choæ tylko przez chwileczkê icon_wink.gif

Pozdrawiam
Mirmira
przepraszam pana wszytskowiedzacego i nieomylnego ale powiedz mi co autor mial na mysli???? chyba sie i tak nei dowiemy bo jest ono nie zabardzo strananne i to moze byc wszysko ja miala skojarzenie ze to dwie osoby miotej±ce proc±
Vislav
CYTAT(Mirmira)
przepraszam pana wszytskowiedzacego i nieomylnego  ale powiedz mi co autor mial na mysli???? chyba sie i tak nei dowiemy bo jest ono nie zabardzo strananne i to moze byc wszysko ja miala skojarzenie ze to dwie osoby miotej±ce proc±

Witam

Nikt nie jest nieomylny, a tym bardziej wszystkowiedz±cy.

Jednak analizuj±c cokolwiek warto jest pamiêtaæ o wa¿nej regule: brzytwa Ockhama - nie nale¿y mno¿yæ bytów bez potrzeby - je¶li jakie¶ obiekty nie s± konieczne do wyja¶nienia pewnych zjawisk, nie nale¿y postulowaæ istnienia tych obiektów.
William of Ockham, w XIV wieku - historyczne, aczkolwiek u¿ywane do chwili obecnej smile.gif

Co autor mia³ na my¶li - pokazany fragment jak s±dzê upamiêtnia jakie¶ wa¿ne zdarzenie "militarne" (faktyczne lub jak±¶ opowie¶æ) w formie "kola¿u" przedk³adaj±c tre¶æ ponad formê.

To co mi siê kojarzy to pierwotna forma komiksu czy historyjki obrazkowej.

Nie jest to raczej podrêcznik rekonstruktora smile.gif

pozdrowienia Vislav
nieczar
bezdyskusyjnie facet trzyma 2 strzaly za groty ,tak jak o tym piasl Dyszel robili tak Mongolowie,ale i Madziarowie, Pieczyngowie ,Kipczacy i wszyscy ci ,ktorzy stosowali kolczanow zamykanych z kolnierzem u wylotu- w takich kolczanach strzaly chowano grotami do gory...

przepraszam za wtrącenie,ale nie moglem sie powstrzymac
Vislav
CYTAT(nieczar)
bezdyskusyjnie facet trzyma 2 strzaly za groty ,tak jak o tym piasl Dyszel robili tak Mongolowie,ale i Madziarowie, Pieczyngowie ,Kipczacy i wszyscy ci ,ktorzy stosowali kolczanow zamykanych z kolnierzem u wylotu- w takich kolczanach strzaly chowano grotami do gory...

przepraszam za wtr±cenie,ale nie moglem sie powstrzymac

Dzk za komentarz. Jak to wygl±da³o: The Closed Quiver

Zreszt± taki ko³czan jest widoczny przy zestawie broni poni¿ej katapulty. Równie¿ przy dwóch innych le¿±cych ³ukach s± ko³czany o szerszej podstawie ni¿ góra - co sugeruje podobne uk³adanie strza³.

pozdrowienia Vislav

p.s. oryginalne znalezisko witryna Nr 4
z Сокровища Кубани
- oczywi¶cie proporcje co do wielko¶ci s± inne
Vslv
Halfgar
Ca³kiem ciekawy sposób strzelania ... trzeba to wypróbowaæ

do moderatorów: proszê o przeniesienie go do dzia³u o ³ucznictwie:)
Purvis
Mirmiro, kwiecie Wis³oki, nie odwracaj swego lica w gniewie! Ja tez widzia³em tam procê - fakt, ¿e drzewcow± - i nadal uwa¿am, ¿e kobieta (?) po lewej od naszego zawodnika cus podejrzanie procarsk± ma pozycjê. wiêc twoje watpliwo¶ci wydaj± sie uzasadnione.

A teraz, ¿eby nie by³o OT: MAm pytanie o praktyczna stronê takiego trzymania strza³. Jak wygl±da³o "prze³adowanie"? Moze mi sie wydaje, ale chyba jest bardziej skomplikowane od klasycznego tj. za brzechwe?
I jeszcze co¶, czy ta konstrukcja powy¿ej to nie jest co¶ na kszta³t dalekowschodniego trebusza? czy moze to tylko kram z serami z kobylego mleka?

pozdrawiam
purvis
Halfgar
CYTAT(Purvis)
I jeszcze co¶, czy ta konstrukcja powy¿ej to nie jest co¶ na kszta³t dalekowschodniego  trebusza? czy moze to tylko kram z serami z kobylego mleka?

pozdrawiam
purvis

Chyba trebusz ... Ca³e malowid³o raczej opisuje przygotowania do jakiej¶ bitwy.
Vislav
Witam

Co do machiny bojowej - plasowa³bym to jako Nr 3 z tego wykazu: http://my.opera.com/Vislaff/homes/albums/7...35/machiny1.jpg . Zamierzam co¶ takiego wspó³budowaæ na Jedwabnym Szlaku 2006 we wrze¶niu.

Nr 2 ju¿ prawie jest gotowa http://my.opera.com/Vislaff/albums/show.dml?id=73535.

Trudno jest co¶ wyrokowaæ, poniewa¿ artysta do¶æ swobodnie potraktowa³ proporcje i kszta³ty (takie zreszt± jego prawo).

pozdrowienia Vislav
urwis
CYTAT(Purvis)
A teraz, ¿eby nie by³o OT: MAm pytanie o praktyczna stronê takiego trzymania strza³. Jak wygl±da³o "prze³adowanie"?  Moze mi sie wydaje, ale chyba jest bardziej skomplikowane od klasycznego tj. za brzechwe?

Ja akurat te¿ tak czasami trzymam strza³y (oczywi¶cie trenuj±c kyudo ale przy normalnym strzelaniu te¿, na przyk³ad je¶li z jakiego¶ powodu nie mam ko³czanu przypasanego).
Na przyk³ad na tej fotce:
http://www.zurawiejki.horsesport.pl/archer...zel/przod_k.jpg

To jest ca³kiem wygodny system je¶li strzela siê "z kciuka" (z zekiera czy rêkawicy kyudo, etc.)
Zauwa¿, ¿e wtedy strza³a jest z PRAWEJ strony ³uku. Wtedy "prze³adowanie" jest bardzo proste i szybkie.
(aczkolwiek trudne do obrazowego opisania, ale spróbujê):
Strza³y trzymasz grotami w prawej d³oni, promienie równolegle do przedramienia.
Wysuwasz praw± d³oñ naprzód, trochê przed ³uk, i przyk³adasz promienie z prawej strony majdanu.
Palcami lewej d³oni wybierasz i przytrzymujesz jeden z promieni a praw± d³oñ trzymaj±c± pozosta³e strza³y przesuwasz do ty³u, chwytasz wybran± strza³ê za nasadkê i zak³adasz na ciêciwê.

To jest w istocie bardzo prosty i bardzo szybki ruch - wystarczy go raz zobaczyæ.

Groty tarczowe i k³uj±ce nie ma problemu, bardzo wygodnie trzyma siê w ten sposób 2-3 strza³y za same groty a i wiêcej te¿ mo¿na. Przy ostrych li¶ciastych trochê gorzej, bo trzeba trzymaæ miêdzy palcami promienie tu¿ poni¿ej grotu. Nieco mniej wygodne, ale te¿ siê da.

Na upartego mo¿na by w ten sposób za³o¿yæ strza³ê na lew± stronê ³uku, do strzelania "europejskiego" ale to trochê nienaturalny ruch, wymaga przekrêcenia ³uku do poziomu (poza tym strzelaj±c "z trzech palców" nie bardzo by³oby czym przytrzymaæ strza³y - zostaje tylko ma³y palec).

A ca³kiem nawiasem mówi±c, to by³ stosowany i sposób odwrotny, tj trzymanie w podobny sposób strza³ za nasadki a nie za groty (potwierdzone wg ¼róde³ arabskich 14-16w.).

PozdrawiaM.
Grzegorz z Bydg
Witam

Mam pytanie co do ko³czanów wschodnich:
posiada kto¶ jak±¶ rycinê albo zdjêcie w jaki sposób by³y wk³adane strza³y do ko³czanu (od do³u?)

Pozdrawiam
Halfgar
CYTAT(Grzegorz z Bydg @ 17:16 21.08.2006) *
Witam

Mam pytanie co do ko³czanów wschodnich:
posiada kto¶ jak±¶ rycinê albo zdjêcie w jaki sposób by³y wk³adane strza³y do ko³czanu (od do³u?)

Pozdrawiam

Nie rozumiem pytania ... w ko³czanach wschodnich strza³y wk³ada siê grotami na dó³, ¿eby nie uszkodziæ lotek ... ot i ca³a filozofia.
Vislav
CYTAT(Halfgar)
Nie rozumiem pytania ... w kołczanach wschodnich strzały wkłada się grotami na dół, żeby nie uszkodzić lotek ... ot i cała filozofia.

Hmm.. Zajrzyj Halfgar do linków z mojego posta
CYTAT(Vislav)
Jak to wyglądało: The Closed Quiver

oryginalne znalezisko witryna Nr 4
z Сокровища Кубани

Co do wkładania strzał to wszystko wskazuje na to, że od góry. Kołczan miał sztywną konstrukcję i miejsce na lotki. Zresztą używając grotów o różnym kształcie i różnym przeznaczeniu - łatwiej jest wybrać tę "właściwą" strzałę przy tej metodzie ich przechowywania.

pozdrowienia Vislav

p.s. zacząłem wykonywać taki sztywny kołczan z użyciem kory bukowej. Na razie jest to tylko tuba z denkiem - postaram się zamieścić fotki z tego stadium prac.
Halfgar
ups ... rzeczywi¶cie. Ko³czan mongolski ciutkê sie ró¿ni smile.gif za bardzo zasugerowa³em siê tureckimi, w których strza³y trzeba wk³adaæ grotami w dó³.
Grzegorz z Bydg
Nigdzie nie znalaz³em informacji o sposobie wk³adania strza³, st±d moje pytanie, zak³adaj±c ¿e nie chcemy zniszczyæ lotek by³o by logicznym umieszczaæ je w ko³czanie od spodu (dodatkowe zamkniêcie)
Jak wspomnia³e¶ Vislav

CYTAT
Co do wk³adania strza³ to wszystko wskazuje na to, ¿e od góry.

wszystko wskazuje ale pewno¶ci mi brak,
mo¿e jednak kto¶ posiada jakie¶ ryciny albo zdjêcia
bede wdziêczny.

Pozdrawiam
McDragon
Mi to co¶ co on trzyma w rêce wygl±da na takie krótkie buzdygany a nie strza³y.
Darius
£ucznik ma d³oñ u³ozon± jakby strzela³ uzywaj±c zekiera lub podobna technik±. Wtedy strza³y daje sie chwytaæ jedynie w taki sposób jak na malowidle, czyli za groty i trzyma sie je do ty³u. Wszystko pasuje
Gyula
No dobra to i ja napisze.
-Trzyma jak najbardziej za groty i sa to strzaly, w dzisiajszych czasach tez czesto trzymaja tak mongolowie, gdzies w sieci nawet jest fota z nadaam.
- Strzaly w kolczanach byly wkladana i tak i tak, do transportu glownie byly wkladane do gory grotami i tak tez widac w wiekszosci, podczas jazdy konno groty wybily by predzej czy pozniej dziure w kolczanie.
W znaleziskach - grobach zazwyczaj sa grotami do gory (opieram sie tu glownie na Magyarskich pochowkach) wynikalo to tez minnymi z wierzen co do zycia pozagrobowego, ale spotykane tez byly grotami w dol zwlaszcza w pozniejszym okresie X-XIIw.
Pozatym zazwyczaj lucznik bral kilka strzal z kolczanu i trzymal albo jak na przedstawionym malowidle albo w rece z lukiem.

To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.