Witam
Analizuj±c wszelakie dostêpne mi dane oszacowa³em ¿e na strój który planuje sk³adaj±cy siê z:
dublet
nogawice
p³aszcz z po³owy ko³a
robe
potrzebowa³bym 10 m we³ny i lnu (na podszewki)
czy do¶wiadczeni w tej kwesti frehowicze mogli by mi powiedzieæ czy moje kalkulacje s± poprawne?
postrafiam MEti
Na stroj potrzeba dla mnie (wszystko poza plaszczem sprawdzone empirycznie, ale wymiary plascza raczej sie nie zmieniaja dla roznych osob)
dublet 1.7
nogawice - 1
kabat - 2
plaszcz - 3
Z tym ze t jest zalezne od wymiarow osoby na ktora szyje sie ubranie(wzrostu, obwod brzuszka, etc :P), i trzeba nikiedy wkalkulowac material zniszcozny przez krawca
Kurcze... przecie¿ nie trudno to obliczyæ... chcesz podaj mi na priva swoje wymiary to wszystko Tobie wylicze...
10m wed³ug mnie to za ma³o..chyba,¿e jeste¶ niskiego wzrostu... bo wspomnia³e¶ o robe... a na to idzie najwiêcej materia³u... poza tym licz±c z podszewkami mno¿ysz to przez 2
pozdrawiam
N.N.
doublet 1.5 mb
nogawice wysokie 1 mb
robe taka clasic, z klosza. za kolano 3-4 mb
plaszcz 2-3 mb
Zakladajac oczywiscie, ze material jest szer. 1.4 lub 1.5 m
Nogawic oraz robe nie musisz podszywac-jesli ma to byc prosty ubior wojskowy. Pozostaje podszywanie plaszcza, doubletu oraz czastkowe podszycie nogawic.
Razem wychodzi ok. 10 mb welnianego materialu oraz 4-5 mb lnianego.
a na zestaw taki ile potrzeba materia³u?
1 cote do pól ³ydki (we³na)
2 nogawice
3 gacie plus koszula
4 surcoat z rekawami wiszacymi z ty³u
mam 184 wzrostu waga 82
1 cote do pól ³ydki (we³na) 3m we³ny i tylez samo lnu na podszycie
2 nogawice 1,5 m
3 gacie plus koszula 3,5m bia³ego lnu
4 surcoat z rekawami wiszacymi z ty³u 3 m we³ny i tylez samo lnu na podszycie
tak to mniej wiêcej wygl±da. ostatnio zakupi³am takie ilo¶ci i starczy³o.
ale sama szy³am, oszczêdnie.
do krawca warto wiêcej zanie¶æ.
polecam siê na przysz³o¶æ:-)
Od¶wie¿ê temat.
Mam pytanie dotycz±ce ilo¶ci lnu, który ma byæ przeznaczony na podszycie obojêtnie jakiego ciucha. Przyjmujac, ¿e ilo¶æ lnu na podszewkê ma byæ np. 2,5 m o ile wiêcej materia³u przy za³o¿eniu jego dekatyzacji przed szyciem nale¿y mieæ?
U¿ycie opcji szukaj i odnalezienie kilku postów, w których by³a mowa o dekatyzacji nie rozwia³a do koñca moich watpliwo¶ci. Wiem, ¿e len mo¿e skurczyæ siê wtedy o 10% albo o ok. 15 cm (zaleznie od postu), nie zawsze jest to to samo - 10% z 3m to trochê wiêcej ni¿ 15 cm. W sumie ró¿nica nie du¿a, ale chcia³bym wiedzieæ która z opcji jest bli¿sza prawdy.
I jeszcze: jak grubo¶æ, grammatura lnu wp³ywa na stopieñ zbiegniêcia siê materia³u po dekatyzacji? Chodzi o czysty 100% len.
To, o ile len siê ¶ci±gnie zale¿y od jako¶ci w³ókna. Niestety, sprawa jest na wyczucie. Szy³am ju¿ ciuchy z ok. 10 gatunkó lnu, i ka¿dy pracowa³ inaczej. Najbezpieczniej przyj±æ, ze materia³ kurczy siê o 10-15 cm za szeroko¶ci 150 cm i oko³o 5-8 cm wzd³u¿ na ka¿dym metrze.
Nie twierdzê, ¿e to najbardziej prawid³owe wyliczenie, ale przy przepieraniu moich lnów w 90st.C tak siê w³a¶nie kurczy³y. Niezale¿nie od tego, czy by³ to cieniutki len tzw. giez³ówka czy gruby len na namioty.
Im lu¼niej tkany, tym bardziej moze siê ¶ci±gn±æ.
Pozdrawiam
Dziêki za informacjê
Ps. Wczoraj przepra³em "stary" len (giez³ówkê), który trzyma³em w szafie. Zobaczê o ile siê ¶ci±gnie jak wyschnie
http://www.agnieszkamazur.com/index.php?sh...=pl&what=23 Jak my¶licie ile we³ny bêdzie trzeba na taki chaperon?
Ju¿ z 0,5-0,6 metra da siê bez problemów, ale jak siê chce "wa³ek" uszyæ ze skosu, to wiêcej. Najlepiej jednak takie rzeczy szyæ z resztek po innych strojach.
No a jak bêde chcia³ ztym wa³kiem to ile bêde potrzebowa³ tego materia³u?
Witam. Wiem wiem juz pisaliscie ile tego na to... Ile na to... Ale ja mam nadal problem boje sie ze mi jakiegos materialu braknie albo co tam jeszcze.... Wiec jesli jakas wyrozumiala dama albo zacny pan moglby w miare swoich mozliwosci obliczyc ile welny i lnu jest potrzeba na takiego osobnika jak ja... Wiec :
180 cm wzrostu
68 kg wagi
97 cm w klatce...
A zestaw taki:
Dublet
Nogawice
Robe
Plaszcz z polowy kola
Kaptur... Oczywiscie wszystko z podszewka....
Z gory dziekuje
...
S³uchajcie, Mi¶kowie, nie zamieniajmy tego tematu w kalkulator odzie¿owy, dobrze ?
Ile potrzeba materia³u - ka¿dy znajdzie odpowied¼ prost± w w³asnym domowym zaciszu.
Przygotowujemy dla siebie papierowe wykroje elementów garderoby, dla wiêkszo¶ci z nas niezbêdne, by cokolwiek wykroiæ/uszyæ.
Maj±c komplet wykrojów, bez trudu ka¿dy obliczy ile i jakiego materia³u mu potrzeba.
Proste, prawda ?
Pozdrawiam
Rabbi
My¶lê, ¿e wiêkszo¶æ informacji znajdziesz we wcze¶niejszych postach. By³o w nich i o robie, i dublecie, i o innych ciuchach. Zreszt± najlepszym sposobem jest dok³adane obmierzenie siê i wyliczenie sobie ilo¶ci materia³u w taki sposób jak napisa³ Rabiega albo przynajmniej rozrysowanie w postaci figur geometrycznych, z grubsza zbli¿onych do wykrojów, w³asnych wymiarów (np. przy dublecie: na korpus i obok na ka¿dy z rêkawów i stójkê) na kartkach udaj±cych kupony materia³u. Oczywi¶cie trzeba pamiêtaæ o dorzuceniu do wymiarów kilku cm z ka¿dej strony i dokupieniu trochê wiêcej ni¿ potrzeba (szczególnie lnu --> dekatyzacja). Lepiej mieæ nieco wiêcej ni¿ mniej materia³u (chyba, ¿e siê oszczêdza na kasie i kupuje niemal "na styk"), a ¶cinki zawsze siê do czego¶ przydadz±.
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê
kliknij tutaj.