Pomoc - Szukaj - U¿ytkownicy - Kalendarz
Pe³na wersja: [Polska] - Lont
> Inne > Gdzie kupiæ surowce-pó³produkty?
Rudobrody
Chcia³bym kupiæ lonty do ma³ej hakowniczki..mo¿e kto¶ ma odsprzedaæ???
Horhe
A hakownic,to nie odpala³o siê roz¿arzonym wêglem drzewnym?
Balistarius
Obrazek
jawor
Zgadzam siê z przedmówcami.
Ale...
dawno temu do mojej hakownicy - wykonanej hobbystycznie z zami³owania dla piromanii devil.gif - lonty bra³em z ma³ych petardo-rakiet. Cena 40gr - lont wyjmowany, a proch z petardy dosypywa³em do prochu w³asnej produkcji. Gruby lont dostaniesz w sklepach z broni±, ale ¶rednica tego co ja dosta³em to by³o ponad 3mm i nadawa³o siê tylko do bombardy. Te petardy te¿ kupowa³em w sklepie z broni±.
Wojciech Radzki
A ja tylko nadmieniê, ¿e do otowru zapa³owego sypano proch szybkopal±cy siê a nie wk³adano lonty od petard... anger.gif
Pozdr
WR
Rudobrody
No prawda ¿e tak robiono....za kilka godz. wy¶le wam fotke mojej hakusi i zobaczycie.... devil.gif

Pozdrawiam!
Horhe
Balistarius, jak podajesz obrazek, to podaj ¼ród³o i datowania. W ¶redniowieczu nie jestem zbyt mocny, ale to mi wygl±da na prze³om XV/XVI wieku. Polecam pogadaæ z lud¼mi z Regimentu KJM, bo niedawno widzia³em w necie ich efekty rêcznie skrêcanego lontu do muszkietów. Zapewne co¶ doradz±.
A odpa³a³ kto¶ hakownice wêglem drzewnym?
Balistarius
CYTAT(Horhe)
Balistarius, jak podajesz obrazek, to podaj ¼ród³o i datowania.

Mówisz i masz http://homepages.ihug.com.au/~dispater/handgonnes.htm
wujek_szatan
Lonty mo¿na dostaæ w Triplexie we Wroc³awiu, najcieñszy jaki widzia³em ma 2 mm grubo¶ci. 100m lontu 1cm/s, grubo¶ci 2mm kosztuje 60PLN. Asortyment jaki maj± w sprzeda¿y jest na stronie http://www.triplex.pl/. Ale poszukaj sklepu z materia³ami pirotechnicznymi bli¿ej siebie i zapytaj czy maj±. Do hakownicy u¿ywaj lontu 1cm/s.

pozdrawiam
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.