Pomoc - Szukaj - U¿ytkownicy - Kalendarz
Pe³na wersja: "£uk- Drewniany £uk ¦redniowieczny"
> Ogólne kategorie (bez podzia³u na epoki) > £ucznictwo
Robin
Witam wszystkich bardzo serdecznie.Od niedawna jestem szczê¶liwym posiadaczem ksi±¿ki J. Jankowskiego "Drewniany..." read.gif
Jestem pocz±tkuj±cym ³ucznikiem, i nie za bardzo wszystko rozumiê. icon_redface.gif
Je¶li jest tu jaki¶ profesjonalista, to proszê o kontakt.
W sprawie przyrz±dów opisanych w ksi±¿ce to mogê pomóc, bo sam je zrobi³em icon_cool.gif
Abrat
Napisz do autora, w ksi±¿ce jest jego adres.
Robin
Pan Jankowski udziela odpowiedzi bardzo zwiêz³ych i niewiele mi t³umaczy. Przyrz±dy umiem robiæ, szukam tylko cz³owieka, który mo¿e siê ze mn± konsultowaæ w sprawie tej¿e ksi±¿ki. Je¿eli masz czas i chêci, to mo¿e napisa³by¶ mi conieco o np. kuciu grotów itp., bo jestem dopiero pocz±tkuj±cy
Langus
Witam

S³uchaj Robin. Nie chcialbym aby Twoje wypowiedzi wywo³a³y burze ¶miechu. Niestety na tym forum jak starzy "wyjadacze" poczuj± ¶wierz± krew to od razu siê pastwi± nad pocz±tkuj±cymi rymcersami, rzemie¶lnikami i innymi co maj± wiele zapa³u - skutecznie im ten zapa³ gasz±c. Tak jak Ci ju¿ t³umaczy³em na GG potrzeba najpierw sprawiæ (przed zrobieniem go sobie samemu) sobie jaki¶ ³uk który w miarê normalnie strzela. Im lepszy to bêdzie ³uk tym lepiej dla Ciebie. Najpierw nale¿y poznaæ ³uk je¿eli chce wykonaæ go ¿eby wiedzieæ jakie powiene posiadaæ parametry, jak powinien strzelaæ itp. To samo dotyczy siê strza³. Sk±d bêdziesz wiedzia³ jak ju¿ nawet zrobisz ³uk czy strza³y ¿e one s± dobre skoro nie mia³e¶ wcze¶niej takowych w rêce? Bogdan Popek zanim zacz±³ robiæ ³uki du¿o strzela³ ze sportowych ³uków. Po za tym od dawna zajmuje siê ciesielk± i stolarstwem co bardzo mu pomaga przy konstrukcji ³uków - wie jak zachowuj± siê odpowiednie gatunki drzewa podczas obróbki.
Jeste¶ m³ody i pe³en zapa³u. Nie zmarnuj swojego zapa³u przez to ¿e kolejny ³uk który zrobisz z³amie siê albo po 20 strza³ach straci swoj± moc. Naprawde radzê Ci od³o¿yæ troche pieniêdzy i kupiæ porz±dny ³uk (niekoniecznie 100% historyczny - ja zaczyna³em od Bisoka jak du¿o ludzi w Polsce) i nauczyæ siê porz±dnie strzelaæ.

Abrat pewnie cos jeszcze dopowie.

Pozdrowionka!
Kedzierzawy
mam ³uk.blinkie.gif
Abrat
Hmm, ksia¿ka jest miejscami ma³o konkretna i tak naprawde nie jest dla ca³kowicie poczatkuj±cych, ale mozna zacz±æ i probówaæ, zachêcam gor±co. I tak jak napisa³ Langus, nie przejmowaæ siê jak co¶ na pocz±tku nie wychodzi. Co do tego wyja¶niania, nie chcia³ bym nic wyja¶niaæ, poniewa¿ to nie ja pisa³em t± ksi±¿kê, a je¶li autor nie chce, to trudno.
Odnio¶nie dyskusji pt. jak zrobiæ ³uk i inne akcesoria to przepraszam ale to zbyt obszerna dyskusja i po prostu nie mam czasu, praca, rodzina i kupê innych problemów.
Co do tego gdzie kupiæ ³uk to popatrz na stronê http://bowtime. republika. pl dzia³ rzemie¶lnicy (nied³ugo nazwa dzia³u siê zmieni smile.gif
Robin
Dziêki wszystkim za odpowiedzi. Nie pisa³em, bo mi siê komputer zepsu³, ale ju¿. yes.gif . Nie staæ mnie na bisokowy ³uk po 300 z³otych, a nawet je¶li cudem bym tyle uzbiera³, to i tak nie wiem jaki ³uk nale¿a³oby kupiæ (rodzaj, naci±g) i czy strza³y bêd± dobrze dobrane do ³uku. Je¿eli kto¶ wie jaki ³uk jest odpowiedni dla pocz±tkuj±cych, to proszê o odpowied¼
blinkie.gif
Piotrh14
Ksiazke pana Jankowskiego sam czytalem i posiadam
ale nie jest ona wierna poniewaz pisze on tam ze kiedys uzywano lukow 96 kg
sdam slyszalem ze naj ciezej napinajacy sie luk znaleziony pod woda mial okolo 50 kg naciagu
a przy okolo 45 de formuje sie kregoslup

a luki bisoka kup u bisoka

Jaworze dolne ul.Kalwaria chyba 15

to jego strona
http://www.lukbis.pl
Langus
Witam

U¿ywano ³uków ciê¿szych ni¿ 50 kg. To o czym piszesz ¿e z wody wyci±gnieto ³uki to najprawdopodobniej chodzi Ci o statek Mary Rose. Wyci±gniety tam najsilniejszy ³uk mia³ 80 kg naci±gu.
Z deformacjami siê zgodzê. Ale ³ucznik w ¶rendiowieczu by³³ucznikiem i nie robi³ nic innego. Razu pewnego archeolodzy odgrzebali grób jakiego¶ tam scytyjskiego ksiêcia który w³a¶nie by³ ³ucznikiem. Szkielet by³ calutki zdeformowany - mia³ silnie rozwiniêt± praw± czê¶æ cia³a. Zdeformowan± mia³ nawet czaszkê w miejcu do którego di±ci±ga³ strza³ê.
Przeprowadzono testy (tylko nie wiem czytego¿w³a¶nie czy zrobiono wiern± kopiê) jego ³uku - nie wiem jaki mia³ naci±g ale zasiêg mia³ 800 metrów!!!

O tym ksiêciu nie czyta³em tylko s³ysza³em te informacje w formie ustnej. Jak kto¶ inny o tym s³ysza³ to niech sprostuje bo mogê siê myliæ.

Pozdrowionka
Ciwun
Witaj

W zwiazku z pytaniem o ceny lukow, to np ceny lukow laminowanych produkcji Adama Bisoka, czy Jaroslawa Jankowskiego pod koniec 2003 r. w sklepie Pani Mari Czapli w Gdansku wynosza ok. 400 zl - zarowno luki typu longbow (flatbow), czy luki typu wschodniego.
Wanderer
Witam i o zdrowie pytam!
Wiem ¿e ostatni post w tym temacie by³ jakie¶ pó³ roku temu ale mam ma³y problemik.
A mianowicie nie mogê usiebie w mie¶cie(£ód¼) dostaæ ksia¿ki Jankowskiego. W ksiêgarni mówi± ¿e jedynie w poznaniu w hurtowni mo¿na j± dostaæ, a ten adres internetowy z 349 czy jako¶ tak, nie dzia³a. Czy zna kto¶ jakie¶ ¼ród³o, z którego móg³bym siê zaopatrzyæ w t± ksi±¿kê? Za ka¿d± pomoc z góry dziêkuje.
tatsu
Od czasu do czasu ksi±¿ka pojawia siê na Allegro - sama tak kupi³am. Nie wiem, czy u samego J. Jankowskiego mo¿na kupiæ dunno.gif
Mo¿e spróbuj go zapytaæ, czy nie ma przypadkiem publikacji swojej na sprzeda¿.
Andrzej Szkwarkowski
Witam

mo¿esz zamówiæ w ksiegarnii internetowej http://www.maraton.home.pl
pozycja http://www.maraton.home.pl/luk.htm
przesy³asz im formularz i po tygodniu masz ksi±¿ke
cena 16zl + koszty wysy³ki= 24,60z³
wiem bo w ten sposób zamówi³em i mam bigsmile2.gif
Wanderer
Wielkie dziêki te¿ ju¿ zamówi³em z maratonu szczerba.gif
Sier¶ciak
Witam!
Z t± ksi±¿k± to jakis pogrom jest, przyda³oby siê napisac do wydawnictwa i poprosiæ o wydanie drugie.
A co do mary Rose itd. to te ³uki mia³y takie naci±gi(80kg) po przele¿eniu kilkuset lat w s³onej wodzie wiêc wg. mnie mog³y byæ spokojnie twardsze w czasach swojej swietno¶ci. Widzia³em na Discovery kiedy¶ taki fajny program, dwóch facetów testowa³o przebijalno¶æ "przeciwpancernych" strza³ na kawa³ku blachy, ma³ego arkusza(30x30 albo jako¶ tak) nie przebili pomimo kilku prób, a strzelali co ciekawe z ³ukow 45kg shocked.gif, wlasnej roboty cisowych longbow- ów, a¿ mi³o popatrzeæ. A co do tego ksiêcia to od czego mog³a mu siê czacha skrzywiæ, musialby wielokrotnie sobie gdzies wciskaæ t± strza³ê ¿eby sobie co¶ zniekszta³ciæ...chyba.

pozdrawiam
Malkolm
Witam

Czy mo¿e kto¶ odsprzedaæ powy¿sz± ksi±¿kê, nie mogê jej znale¼æ w ¿adnej ksiêgarni, a na maratonie juz niema (kolejne sztuki bêd± miedzy Wrze¶niem a pa¼dziernikiem). Za jak±kolwiek pomoc serdecznie dziêkuje.
Sier¶ciak
http://www.allegro.pl/show_item.php?item=46815267 kupujcie póki jest, nówka Jankowskiego icon_mrgreen.gif
lupusrex
Witam !!!!!!!!! cool.gif

Oj co¶ widzê, ¿e bêdzie prawdziwy bój o t± pozycjê szczerba.gif szczerba.gif szczerba.gif
lupusrex
Witam wszystkich !!!!!! bigsmile2.gif bigsmile2.gif

Dla zainteresowanych : kto¶ wystawi³ na allegro znowu "Drewniany £uk ¶redniowieczny" Jankowskiego yes.gif yes.gif nowa

na ca³e szczê¶cie ja ju¿ mam ten skarb cool.gif blinkie.gif blinkie.gif

http://www.allegro.pl/show_item.php?item=48322784
Tupa
Witajcie!!!
Napiszê tylko, ¿e mogê siê zamieniæ, w/w pozycjê za ki±¿ki o tematyce marynistycznej, a ¶ci¶lej mówi±c, dotycz±ce historii wojen morskich okresu do koñca XIX wieku, a najlepiej na pozycje dotycz±ce technik budowy okrêtowej wymienionego okresu. Mog± byæ obcojêzyczne (bez niemieckiego)... np: monografie wydawnictwa ANCRE i autorstwa Jean Boudriota i Huberta Berti... hahahahahaha ceny tych ksi±¿ek dochodz± do 400 Euro (wtajemniczeni wiedz±, ¿e robie sobie ¿arty, nikt by mi nie da³ nawet przejrzeæ tych ksi±¿ek za ca³y nak³ad "Drewnianych ³uków ¶redniowiecznych") ale jak kto¶ ma pozycje np: Wydawnictwa Morskiego albo autorstwa Jerzego Pertka i zawalaj± mu tylko pó³ki w domu to niech ¶mia³o do mnie pisze (jednak uprzedzam, mam sporo pozycji dotycz±cych tematów marynistycznych)
Tupa
tupa1@wp.pl mieszkam w Skierniewicach
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.