Witam
Poszukujê wszelkich informacji i ikonografii je¶li takowa istnieje na temat pszczelarstwa i wszytkiego z nim zwi±zane. Za pomoc sedrcznie dziêkujê
Canducus Deus
Witam.
Niewiem czy ci to pomo¿e ale wpad³a mi kiedy¶ w rêce ksi±¿ka Wierzenia i obyczaje pszczelarzy polskich opisuj±ca historie, obyczaje i wierzenia ale niepamiêtam kto tê ksi±¿ke wyda³.
Milites Dei
Za ka¿d± pomoc choæby i ma³± dziêkujê.
Milites Dei
Halo ! Jest tu kto ?? Czy kto s³yszy ??
Ukasz Spode £ba
Witam. jak tylko wrócê do domu, to wrzucê tu jeden obrazek z 1 po³owy XIIIw przedstawiaj±cy ule.
Pozdrawiam
Ukasz
Vislav
CYTAT(Milites Dei)
Halo ! Jest tu kto ?? Czy kto s³yszy ??
Witam - szukasz aby szukaæ, czy aby znale¼æ. Zgodnie z Twoim mottem powinno byæ to drugie.
Dalej to ju¿ mi siê nie chce - s± muzea, wystawy, artyku³y, ksi±¿ki.
Wiêcej pracy w³asnej
pozdrowienia Vislav
Ukasz Spode £ba
Ano... Vislav jak zawsze pomocny Ja pisa³em poprzedniego posta z pracy, wiêc nie mia³em jak poszukaæ czego¶... no ale dajê wspomniany obrazek. Bestiariusz z Anglii, pocz±tek XIIIw.
Pozdrawiam
Ukasz
Milites Dei
Dziêki wielkie
Tylko ja sporadycznie na internecie jestem wiêc proszê sie nie dziwiæ .....
Mbartnik
Pszczelarstwo jako takie do XVII wieku nie istnia³o - chodzi ci o bartnictwo. Ten obrazek przedstawia kuszki. Je¿eli chcesz spor± dawkê informacji to daj znaæ na meila h-ord-a@wp.pl to siê dogadamy. To jest temat rzeka, a mnie rodzina ju¿ zwichnê³a (od dawien dawna pszczelarze). A jeszcze lepiej osobi¶cie, jek bêdziesz w okolicach Wroc³awia.
Pozdrowienia.
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê kliknij tutaj.