Pomoc - Szukaj - U¿ytkownicy - Kalendarz
Pe³na wersja: Regiomons-2006 30.VI-02.VII.2006
> Inne > Kalendaria 2003-2009 > Kalendarium 2006
Fiodor Bie³yj
Data: 30 czerwca – 02 lipca 2006
Miejsce: Kaliningrad (Rosja)
Datowanie: 1250-1350r. (dopuszczalne odchylenie „wsteczne” -50 lat)
Region rekonstrukcji: Europa Wschód-Zachód
Organizator: Zapadnaja Basznia

Witam loki08.gif
na pro¶bê organizatora (Zapadnaja Basznia) zamieszczam t³umaczenie najwa¿niejszych informacji przeznaczonej dla frehowiczów, a w szczególno¶ci dla "Weso³ej 13".

(jednocze¶nie pragnê zaznaczyæ, i¿ nie jestem koordynatorem wyjazdu, a moja rola sprowadza siê do t³umaczenia z j.ros na j.pol.)

A zatem:

Szanowni Reenaktorzy, pasjonaci wieku XIII!
Mamy zaszczyt zaprosiæ Was do udzia³u w naszym festiwalu REGIOMONS-2006, który po raz kolejny odbêdzie siê w Kaliningradzie (Koenigsbergu, Królewcu, jak kto woli).
Tematyka: rekonstrukcji kulturowego i materialnego dziedzictwa Europy lat 1250-1350.
Wszyscy chêtni z polskiej strony, którzy s± w stanie sprostaæ wymogom naszego przedsiêwziêcia bêd± u nas bardzo mile widziani i mamy nadziejê, ¿e zdo³amy zapewniæ uczestnikom maksimum pozytywnych wra¿eñ. Podsumowania po Regiomons-2005 wskazuj±, ¿e w roku ubieg³ym dali¶my sobie z tym radê.

Tak jak ostatnio:
- jeste¶my w stanie besp³atnie dostarczyæ uczestników naszym 44-osobowym autokarem z dowolnego punktu
zbiorczego w Warszawie do nas i z powrotem (czas podró¿y w jedn± stronê oko³o 8 godz.).
- podczas imprezy równie¿ zapewniamy wszystkim wy¿ywienie
- zapewniamy ochronê mienia.
- oprócz tego na zakoñczenie imprezy zwyciêzcy turnieju ³uczniczego i pojedynkowego zostan± publicznie
nagrodzeni.
- tradycyjnie po zakoñczeniu festiwalu zorganizujemy wycieczkê autokarow± dla wszystkich uczestników nad
morze.

Przyjazd uczestniczek i uczestników WY£¡CZNIE NA ZAPROSZENIA.

Dla ich sporz±dzenia organizatorom bêd± potrzebne nastêpuj±ce dane wys³ane do nas przed 10 czerwca:

1. Ilo¶æ osób
2. kategorie, w których zamierzaj± wyst±piæ (³uczniczy, pojedynki, buhurty , inicjatywy)
3. konieczne s± za³±czniki ze zdjêciami ka¿dej osoby, zarówno na bojowo (z uzbrojeniem w³±cznie), jak i „w
cywilu”.

Zamieszkanie uczestników podczas Regiomons-2006 przewidujê siê wy³±cznie w ich w³asnych namiotach historycznych.

Wizy:
tak samo jak w zesz³ym roku (wniosek wizowy do Wydzia³u Konsularnego Rosji w za³±czniku) Sk³adanie dokumentów na wizê co najmniej 2 tygodnie przed (lepiej wcze¶niej).
Do obwodu Kaliningradzkiego wizy s± bezp³atne, a procedura jest u³atwiona.

Program Regiomons-2006:

30 czerwca (pi±tek)
Przyjazd, rejestracja i rozlokowanie uczestników w obozie,

19.30 Kolacja (obóz)
20.30 Ustalanie wszystkich szczegó³ów na dni przysz³e. Zabiegi integracyjne.

1 lipca (sobota)
10.00 – ¦niadanie (obóz)
10.30-11.30 – Formalno¶ci zwi±zane z dopuszczaniem walcz±cych do konkurencji (elementy ochronne, broñ, ogólna estetyka wygl±du i historyczno¶æ). (na terenie obozu).
12.00 – Otwarcie festiwalu, krótki przedstawienie uczestników publiczno¶ci
12.15 – Rozpoczêcie programu
12.15-15.15 – Pojedynkowy (eliminacje)
15.15 15.30 – Plebejski. Mini-mecz pi³ki no¿nej.
15.30-16.30 - Pojedynkowy c.d. (fina³)
15.00 – Obiad (obóz)
12.00-19.00 – w tych godzinach przy placu turniejowym funkcjonuje jarmark ¶redniowieczny oraz atrakcje przewidziane dla publiczno¶ci (czyli handel, strzelanie z ³uków, pokazy rzemios³a, konkurencje premiowane, kuchnia i in.
17.00-18.30 – Turniej ³uczniczy.
19.30 – Kolacja (obóz)
21.00-21.30 – Koncert stylizowanej muzyki ¶redniowiecznej.
21.30-22.00 - Prezentacja wszystkich uczestników przed publiczno¶ci±. Wrêczenie nagród.
22.00 – Buhurty (ró¿ne odmiany strategii)
22.00-22.15 – Buhurty bez drzewcówki.
22.15-22.30 - Buhurty dla wszystkich zbrojnych
22.30-23.00 - Inscenizowana bojówka z udzia³em wszystkich chêtnych (spalenie osady)
23.00-23.30 – Wystêp Teatru Ognia „Salamandra” (Polska)
23.00 – Fajerwerk-show
24.00 Uczta dla uczestników festiwalu (obóz)

2 lipca (niedziela):
Do godziny 13 przygotowania siê uczestników do drogi powrotnej
13.00 Wyjazd autokarowy nad morze.
Powrót.
Visenna
Ja chce jechaæ!! ^^
W zesz³ym roku niesamowicie mi siê podoba³o, zdoby³am PIERWSZY stêpelek w paszporcie i chce drugi ^^
Dlatego zg³aszam swoj± gotowo¶æ :P
Fiodor Bie³yj
Visenno psss.gif w tym roku równie ciekawie siê zapowiada smile.gif

osoby spoza Weso³ej 13 mog± mog± siê zg³aszaæ tu http://www.freha.pl/index.php?showtopic=10509

w autokarze jest jeszcze "trochê" miejsca shocked.gif

pozdrawiam loki08.gif
Bie³yj
Visenna
No to w takim razie o ile moge tak powiedzieæ, to jest jedno miejsce mniej ^^

Kto w ogoóle robi listê uczestników?
Fiodor Bie³yj
lista powstanie w miarê pojawiania siê zg³oszeñ w temacie rzecz jasna icon_cool.gif
Indar
Niescze¶liwy jest tylko ten termin, niestety siê nie rozdwoimy... :|
I.
Fiodor Bie³yj
a no zbieg³o im siê, masz racjê Inkwizytorze.

Temat Kaliningradu powsta³ po czê¶ci jako alternatywa dla tych, którzy z jakich¶ wzglêdów nie bêd± mogli ruszyæ na kresy po³udniowo-wschodnie w tym samym czasie icon_rolleyes.gif.
No i dla "XIV-wiecznych" oczywi¶cie, bo to 1250-1350 (ca³keim zgrabne datowanie uwa¿am).

sam siê dwojê, by³em ju¿ dwa razy i poleca³bym wyprawê szczególnie ludziskom, którzy znaj± tylko polskie turnieje, jest na co popatrzeæ i w czym wzi±æ udzia³, zreszt± wystarczy poczytaæ opinie z zesz³ego roku i poogl±daæ zdjêcia.

pozdrawiam
Bie³yj
Visenna
Witam!

Jest ju¿ mo¿e wiadomo, czy istnieje lista uczestników i kto siê na niej znajduje?
By³abym dzwiêczna za odpowiedz, bo nie wiem czy wypada mi zacz±c staraæ siê o wize i takie tam inne sprawy ^^

Pozdrawiam
Visenna
Fiodor Bie³yj
(przepraszam, chwilowo nie mam polskiej czcionki)

hmm.. wyglada na to ze nie wiele osob bedzie moglo pojechac na impreze w tym roku.
Wszystko psuje ta data, ale niestety sie nie da jej przeniesc.

Visenno smile.gif , zaproszenie pozostaje jak najbardziej aktualne, ale w tej sytuacji dojechac trzeba by na wlasna reke. Jesli chodzi o logistyke, w razie czego chetnie udziele podpowiedzi jak dotrzec do Kaliningradu z minimalna iloscia przesiadek.

pozdrawiam loki08.gif
Bielyj
Indar
Powitaæ.
Rozsypa³a nam siê impreza w Horodyszczach, która by³a g³ównym powodem tego i¿ nie my¶leli¶my o Kaliningradzie. Pó³tora tygodnia to troszkê ma³o na za³atwianie spraw zwi±zanych z wyjazdem, ale... Wizy uda siê wyrobiæ, z nimi nie ma problemu - problem jest z transportem. Rozmawia³em w³a¶nie z Fiodorem, który siedzi obecnie w Kaliningradzie - organizatorzy chêtnie nas przyjm±, ale nie s± w stanie za³atwiæ autokaru. Chêtni musz± kombinowaæ sami.
Mo¿e jeste¶my w stanie wykombinowaæ co¶ sami? Jaki¶ minibus, my¶lê ¿e sporo osób ruszy³oby, jak w zesz³ym roku, na pó³nocny-wschód.
Tylko potrzebujemy kogo¶ (najlepiej ze stolicy) kto zajmie siê szybk± organizacj±... :)
k³aniam siê
I.
Visenna
Ja jestem za, ale nie wiem czy wyrobie sie z wiz±. Ile sie na to czeka?
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.