Witam
Poszukujê informacji na temat znaków cechowych (Nie jestem pewien czy nie myle pojêcia, chodzi mi o taki znaczek na wyrobach np. na mieczach tuz przy jelcu który informowa³ o tym kto dany miecz zrobi³) na wyrobach z drewna. Czy wogóle takie oznakowanie mia³o miejsce. Je¿eli tak to jak czêsto mo¿na by³o je spotkaæ. No i oczywi¶cie jak wygl±da³y takie znaki.
postrafiam MEti
Marian G³osek, Znaki i napisy na mieczach ¶redniowiecznych w Polsce, Wroc³aw-Warszawa-Kraków-Gdañsk 1973
Witam
Borg nie wiem czy siê dobrze rozumiemy. Mi chodzi³o o odpowiednik takich oznakowañ na innych wyrobach (dok³adnie na wyrboach z drewna).
postrafiam MEti
sory niedokladnie przeczytalem
Bielski ko¶ció³ ¶w. Stanis³awa - na ¶cianie w wej¶ciu ogromny, namalowany czerwon± farb± gmerek cechowy budowniczych ko¶cio³a, bodaj¿e XIV wieczny. Mo¿e nie jest to stricte gmerek snycerski, ale budowlañcy raczej paprali siê w drewnie.
Niestety, jedyn± fotkê owego gmerka mam na folderze reklamuj±cym ko¶ció³ i jego zabytki. Wyj¶cia s± wiêc dwa: albo wpadasz Meti do Bielska i zwiedzasz ko¶ció³ (co szczerze polecam) albo dajesz mi swój adres, a ja posy³am ci ów folderek.
Tyle, pozdrawiam,
Icek
witam....
zdecydowanie tak...... wszelkie wyroby cechowe oznaczano stosownymi gmerkami. W ¶redniowieczu walczono z tzw. partaczami tj. lud¼mi, którzy nie zaliczyli egzaminów mistrzowskich. Oznaczano wiêc co by³o mo¿na. Przez wiele ¶redniowiecznych lat trwa³ spór pomiêdzy Passaw± a Solingen do kogo nale¿y tzw"Wilk passawski", którymi oznaczano klingi mieczy. W 1446 r doszlo do wojny gospodarczej pomiêdzy Supskiem a Lêborkiem bo cech s³upskich siodlarzy nie oznaczy³ w stosowny sposób swoich produktów. Zarzucono im "partactwo" a towar skonfiskowano. W czasie inwentaryzacji jednej z lêborkich baszt ujawniono nawet gmerk na cegle pochodz±cy z XIV b±d¼ XV wieku. ( patrz za³±cznik) W siedemnastowiecznym o³tarzu, z ty³u, w rogu widzia³em wypalony znak stolarza, który o³tarz ten wykonywa³.
Moim zdaniem nale¿y wrêcz wszystko oznaczaæ.....w przypadku drewna wypalaniem.....
ZRP - Hako
Witam
Wielkie dziêki Hako.
Teraz przyda³o by siê jeszcze pare wzorów takich gmerków. Je¿eli kto¶ co¶ znajdzie bêde wdziêczny.
postrafiam MEti
CYTAT(meti)
Witam
Wielkie dziêki Hako.
Teraz przyda³o by siê jeszcze pare wzorów takich gmerków. Je¿eli kto¶ co¶ znajdzie bêde wdziêczny.
postrafiam MEti
To bardzo proste. Wystarczy poszukaæ w ka¿dej encyklopedii, albo w google pod has³em "gmerki". Do¶æ szczegó³owo s± opracowane w ró¿nego rodzaju herbarzach.
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê
kliknij tutaj.