Pomoc - Szukaj - U¿ytkownicy - Kalendarz
Pe³na wersja: Pochwa - jaki kolor jest dopuszczalny??
> Uzbrojenie na przestrzeni dziejów > Rzeczpospolita Obojga Narodów (u)
£ukasz Grela
Witam

Pytanie dok³adnie jak w temacie, dodam tylko ¿e interesuj± mnie pochwy szabel kozackich, ewentualnie u¿ywanych i wystêpuj±cych w wojskach kozackich, zarówno rejestrowych jak i wolnych kozaków.Mam ochotê na kolor czerwony a ¿e wywi±za³a siê dyskusja o historyczno¶æ owego koloru poproszê o pomoc "ludzi z bran¿y".....Interesuj± mnie zdjêcia b±dz opisy - konieczne zród³o.

Z góry dziêkujê za pomoc.
pedro
Tylko nie ró¿owy devil.gif, a serio to radzi³bym ci umie¶ciæ jeszcze jednego posta na ubiorach mo¿e tam ci kto¶ dok³adniej odpowie
Krzysztof
dlaczego nie ró¿owy?
AdamS
no wlasnie ? dlaczego nie ?
Pinior
ja aktualnie do czeczugi szukam jasno br±zowej skórki ....takiej jak z cz³owieka...
Stanis³aw Szal
CYTAT
dlaczego nie ró¿owy?

Tzn. kolor móg³byæ dowolny?
£ukasz Grela
Witam

Trzeba by³o pisaæ wcze¶niej to mia³ bym ró¿ow±....heheheh...teraz za pózno...bêdzie br±zowa...mo¿e nastêpna bêdzie w ró¿owym????....
pedro
Dlaczego nie ró¿owy? Bo to najbardziej koszmarny, przera¿aj±cy i straszny kolor jaki istnieje. Jakby¶cie nie zauwa¿yli p³achty na byki w korridzie s± w³asnie ró¿owe. Przyczyn merytorycznych nie przedstawiê, bo nie znam. Mam uczulenie na ró¿owy.
Marcin Pyszno
Tym bardziej, ¿e byczek Fernando nie rozró¿nia kolorów niczym pies Szarik...
Set
Zawsze mozna powiedzieæ ¿e ró¿owy to po prostu bardzo, bardzo, bardzo, bardzo jasny szkar³at bigsmile2.gif

A co do pochwy to polecam czarn± skórê. £atwo przywróciæ kolor no i zawsze czarny jet "tru" smile.gif
(no moze byæ jeszcze jasne ekri szczerba.gif )
igorusis
EEEEEEEEE icon_rolleyes.gif , rozowa pochwa to sie jakos tak dwuznacznie kojarzy
AdamS
bigsmile2.gif bigsmile2.gif bigsmile2.gif
CYTAT(igorusis)
EEEEEEEEE  :roll:  , rozowa pochwa to sie jakos tak dwuznacznie kojarzy
bigsmile2.gif bigsmile2.gif bigsmile2.gif bigsmile2.gif
igorusis
Z drugiej jednak strony taka rozowa pochwa moglaby byc dobrym znakiem rozpoznawczym, bardzo charakterystyczna.
Ludzie by mowili:

"Pamietasz tego kolesia, ..... no tego z rozowa pochwa" (no ale to znowu by sie dwuznacznie kojarzylo)

Mozna by tez moze na taka rozowa pochwe niewiasty podrywac face4.gif
Piotr Czy¿
Witam
W temacie pochew, choæ trochê inaczej.
Okucia do husarki, pocz±tek XVII, jaka d³ugo¶æ, z jakiego metalu.
Prosi³bym o jakie¶ zdiêcia.
Pozdrawiam
Piotr Czy¿
Piotr Czy¿
Dziêki za podpowied¿.
Znam tê stronê.
Bardziej jednak interesyje mnie co¶ w stylu za³±cznika drugiego( trzecia z lewej) jednak do husarki.
Wotawa
Z ciekawosci -bo to zupe³nie nie moje czasy- rozumiem, ¿e chodzi o jakie¶ symboliczne przypisanie koloru do orê¿a? Bo technologicznie przy barwieniu skóry dostêpny by³ w XVIIw ju¿ tak szeroki wahlarz kolorów, ¿e trudno nie trafiæ.
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.