Pomoc - Szukaj - U¿ytkownicy - Kalendarz
Pe³na wersja: nahajka
> Uzbrojenie na przestrzeni dziejów > Uzbrojenie wczesno¶redniowieczne > Zaczepne uzbrojenie wczesno¶redniowieczne
Borg
Witam
Po przeczytaniu i obejrzeniu obrazkow z artyku³u kol. Niemira naszla mnie taka watpliwosc
Oszpreje pokazuja owe ptasie g³owki z tej samej strony co pek rzemieni, jako swoista bulawe, co ma moim zdaniem niezaprzeczalne walory estetyczne
Z drugiej strony artykul ukazuje je jako zakonczenie nahajki znajdujace sie po przeciwnej stronie rzemieni, co ma znow walory funkcjonalne
I jak w koncu ma byc?
Pozdrawiam
Rabiega
Ja stawiam tylko i wy³±cznie na funkcjê - ptasie dzioby wieñcz± rêkoje¶æ, coby siê ustrojstwo z rêki nie wysmyknê³o.
Poza tym - to ma smagaæ, nie wbijaæ siê i kaleczyæ. To narzêdzie kary/przywo³ywania do porz±dku krn±brnych/ustalania kto tu rz±dzi, a nie broñ.
Tak my¶lê.

K³aniam.

B.t.w. - odlewa kto¶ "u nasz" takie elementy ?
Podoba mi siê to bardzo.
Naby³bym w ramach przed³u¿ania swojego rekonstrukcyjnego wcze¶niackiego ego.
Borg
hehe ty tez?
czy odlewa watpie bedzie trzeba pytac jeszcze ale predzej daloby sie zalatwic kosciane lub rogowe mysle
dzieki za glos w dyskusji
Rabiega
A tam za³atwiæ...Co za filozofia z rogu wystrugaæ ?
Kto dysponuje rycinami/skanami/zdjêciami ?
Zainteresowany jestem zw³aszcza szeroko rozumianym Wschodem - od Bugu po A³taj powiedzmy smile.gif

K³aniam.
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.