A czy kto¶ mo¿e wie, co tañczyli s³owianie za czasów pogañstwa? oprócz tañców w kole przy ognisku, mo¿e jakie¶ pierwowzory oberka, kujawiaka czy polki? Albo tañce s³owian po³udniowych, albo wschodnich?
Enybody?!?
Wie kto¶?
Cokolwiek?
--zdesperowana
Oberek kujawiak i polka odpadaj± na pewno:-) ¯adne oryginalne kroki siê nie zachowa³y, ale gdyby ju¿ co¶ na si³ê kombinowaæ, to w³a¶nie obrzêdowe tañce w kole (niekoniecznie dooko³a ogniska, choæ chyba naj³adniej to wygl±da:)). Tradycjê ³adnie widaæ w¶ród ludów Po³udnia, wiêc w tê stronê mo¿esz skierowaæ poszukiwania. Jaka¶ cz±stka "pogañsko¶ci" pewnie przetrwa³a w popularnych korowodach wykonywanych na wsi w okresie ¶wi±tecznym, czy chocia¿by na weselach. Poogl±daj sobie filmy dokumentalne ilustruj±ce ludowe tradycje, czy te¿ z festiwalów tanecznych. Nie za³apiesz mo¿e konkretnych kroków, ale zawsze rzuci to ¶wiat³o na ogólny charakter tych tañców (wspó³czesny), sposób u³o¿enia cia³a, r±k. Rekonstrukcja historyczna to jednak nie bêdzie.
Gdyby¶ by³a z Krakowa, zapraszam na zajêcia taneczne:)
CYTAT
Je¶li masz dostêp poogl±daj sobie filmy dokumentalne ilustruj±ce ludowe tradycje, czy te¿ nawet z festiwalów tanecznych
hehe... Tak siê sk³ada, ¿e ja biorê udzia³ w podobnych festiwalach jako tancerka
Tañczê w zespole folklorystycznym
Ostatnio by³am na festiwalu w S³owenii wiêc w chwilach wolnych podpatrywa³am jak tañcz± zespo³y z innych pañstw. Tañczyli organizuj±cy festiwal s³oweñcy i bu³garzy. Muszê przyznaæ, ¿e stroje i taniec tych drugich wywar³ na mnie silne wra¿enie. Przedewszystkim przywodzi na my¶l czasy ¶redniowieczne (zapaski zamiast spódnic, bardzo skoczna, charakterystyczna muzyka i prawie wszystkie figury grupowe oparte na podstawie ko³a). Nagra³am sobie jeden z ich wystêpów i kiedy tylko mam czas przypatrujê siê im, staram siê co¶ wy³apaæ. Idzie mi coraz lepiej
ju¿ rozpoznajê kilka z podstawowych kroków
Te¿ bym chcia³ siê dowiedzieæ czego¶ o tañcach wczesnych je¶li kto¶ ma filmiki b±d¼ materia³y bylbym wdziêczny za przes³anie ich
pozdrawiam
Polecam Moszyñskiego "Kultura Ludowa S³owian"... jest tam kilkanascie-dziesi±t stron z ogólnymi opisami fragmentów tañców...
Witam...niedawno do³±czy³am do grupy u¿ytkowników
hmmm... w lutym tego roku uczestniczy³am w warsztatach podczas których uczy³am siê wykonywania haftów z X-XI wieku jak i tañca...
W najbli¿sz± niedzielê - 23 sierpnia w mojej miejscowo¶ci odbêd± siê do¿ynki...koledzy z Bractwa poprosili bym pokaza³a im kroki S³owiañskich tañców.
Poproszê kogo¶ by nakrêci film gdy bêdê uczyæ ich kroków...a nastêpnie podam linki dla zainteresowanych.... najprawdopodobniej bêd± to 2 tañce w kole (1 z nich przy ognisku...który wykonuje siê najczê¶ciej przy udawanym cia³opaleniu S³owian), 2 tañce grupowe i 1 w parach...
http://www.youtube.com/watch?v=vmmoJAZ-zHU - oto link do jednego z tañców grupowych... jest to taniec "wojenny".... prezentuje go grupa która uczy³a mnie tañców s³owiañskich
(ten taniec zaprezentujê podczas do¿ynek
)
niecierpliwym mogê opisaæ kroki
Pozdrawiam
A ja chcia³abym wiedzieæ na jakiej podstawie odtworzono te "s³owiañskie" tañce. Skoro brak zapisów i opisów? Przez jakie¶ analogie? Czy z wyobra¼ni?
Ania- co siê g³upio pytasz- "Wesela" Wajdy nie ogl±da³a¶???
Ja tylko chcia³em przypomnieæ, ¿e tañce w parach to raczej "nieco pó¼niej" ni¿ wczesne ¶redniowiecze, a obejmowanie partnerki to zdaje siê XVIII-XIX wiek- w koñcu walc wiedeñski by³ skandalem obyczajowym jeszcze na Kongresie w 1815 r.
A co do spekulacji "s³owiañskich"- w kontek¶cie tego co mo¿na poczytaæ u Gieysztora rodzi siê w±tpliwo¶æ, czy np mê¿czy¼ni powszechnie uczestniczyli w tañcach- szczególnie je¶li chodzi o Po³abian i plemiona polskie.
A zaprezentowany w linku taniec od lat wykonywany jest na Chojniku i Bolkowie i innych imprezach i mo¿na wszystko o nim powiedzieæ, tylko nie to, ¿e jest wojenny s³owiañski wczesno¶redniowieczny.
Zuzanno- ma³a rada zgreda- nie wierz bezkrytycznie we wszystko co ci mówi± w "bractwie".
Mogê siê pomyliæ w szczegó³ach, ale w okolicach dwutysiêcznego roku pokazany "s³owiañski" taniec przywêdrowa³ na Bolków wraz z nauczycielk± tañców etnicznych, te kroki najprawdopodobniej wywodz± siê z kultury native americans, i ³adnie uda³o je siê zgraæ ze skoczn± muzyczk±. Chyba wtedy jeszcze by³ nazywany indiañskim tañcem, potem najwyra¼niej zrobi³ siê z tego taniec s³owiañski (na zasadzie g³uchego telefonu); je¶li kroki zawêdruj± do Japonii, istnieje pewna szansa ¿e stanie siê tañcem samurajskim ;)
No, ale w dwutysiêcznym roku to by³ sza³ cia³
)
Mmmmm, Bolków i Chojnik
Swego czasu miejsca endemicznych, nigdzie indziej nie widzianych wynalazków nt eklektycznych kultur mediewalno- renesansowych
Co¶ mi siê w pamiêci pl±cze, ¿e ten taniec by³ znany te¿ jako "fryz"- wojenny taniec fryzyjski? :D (A mo¿e mylê z czym¶ innym). Tak czy siak, podziwiaæ nale¿y spektakularn±, potê¿na wyobra¼niê "interpretatorów". G³ównie nt nazewnictwa. Przez lata by³em przekonany ¿e tak w³a¶nie, nie inaczej wygl±da³y tañce "¶redniowieczne". Niema³o m³odych ludzi my¶li tak pewnie do dzi¶, exemplum w±tek.
Podejrzewalnie w tañcach by³y wê¿e i ko³a- a to dlatego, ¿e w krajach s³owiañskich tañce ludowe maj± takie w³a¶nie figury. Podejrzewa siê te¿, ¿e by³y skoki i oklaski(u Galla Anonima pojawia siê wzmianka brzy obrzêdowo¶ci pogañskiej).
Rekonstrukcja to nie bêdzie, ale mo¿na poszukaæ tañców o nazwie ko³o/hora/choro/ korowód.
Bêd± mia³y archaiczn± formacjê, mo¿na je tañczyæ w zamkniêtym okrêgu albo "pêkn±æ" go i i¶æ wê¿em, jak zauwa¿y³a przedmówczyni. I tañczyæ z towarzyszeniem ¶piewu.
Natomiast bardziej siê to nadaje do wspólnego tañczenia (nawet z widzami) ni¿ jako taniec pokazowy, gdy¿ nudne to by³oby okrutnie.
Mo¿e to nie s³owianie, ale w strefie wp³ywów na pewno, w koñcu to Bizancjum, XI w. Postacie ruszaj±ce siê na tej szkatule to wrêcz animacja.
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê
kliknij tutaj.