Pomoc - Szukaj - U¿ytkownicy - Kalendarz
Pe³na wersja: Goleszyce kim byli...
> Ogólne kategorie (bez podzia³u na epoki) > Literatura
M¶ciwoj
Frehowicze potrzebujê literatury dotycz±cej plemienia Goleszyców. Szukam ich historycznych siedzib, grodów, pozosta³o¶ci. Mieszkam w ¦wiêtoch³owicach woj. ¶l±skie i ze ¿róde³ wiem, ¿e przed rokiem 1150 Bytom i £agiewniki(mam tam 10 min samochodem) zosta³y przy³±czone do ma³opolski, a to kraj wi¶lan. Jednak moi koledzy z Krakowa podpowiedzieli mi, ¿e tych terenów nie zamieszkiwali wislanie a w³a¶nie owi goleszyce. Niemirze liczê na ciebie read.gif
Piotr Niemir Kotowicz
Uff... Drogi M¶ciwoju. Polecam zagl±dn±æ do ksi±¿ki K. Wachowskiego pt. ¦l±sk w dobie przedpiastowskiej. Studium archeologiczne, Wroc³aw 1997. Tam powinno byæ to w miarê wyja¶nione. No i radzê przejrzeæ £owmiañskiego - Pocz±tki Polski.

N.
M¶ciwoj
Wielkie dziêki, postaram siê znale¶æ te ksi±¿ki. Do tej pory znalaz³em informacjê z kronik tzw. Geografa bawarskiego i roczników Fuldyjskich, ¿e owi Goleszyce ( Golensizi) lub Golêszycy (Go³ê¿yce) to plemie ¶l±skie posiadaj±ce 5 grodów. Teraz muszê znale¶æ jakie to by³y grody i gdzie. Wszystko wskazuje, ¿e s± to moi historyczni przodkowie zamieszkuj±cy "trójk±t" ziem pomiêdzy opolanami, ¶lê¿anami i wi¶lanami. Jeszcze raz dziêki bêdê szukaæ dalej yes.gif
Piotr Niemir Kotowicz
cytat z ksi±¿ki "Od plemienia do pañstwa. ¦l±sk na tle wczesno¶redniowiecznej S³owiañszczyzny Zachodniej", Wroc³aw-Warszawa 1991: Na Wy¿ynie G³ubczyckiej, w kotlinie opawskiej i po³udnikowym biegu górnej Wis³y by³y ziemie Golêszyców, nie wykluczaj±c ewentualnej obecno¶ci plemienia Lupiglaa (G³upieg³owy !) na Wy¿ynie G³ubczyckiej.
Co do identyfikacji owych grodzisk to jest to ma³o prawdopodobne aby uda³o siê je poprawnie zlokalizowaæ. Geograf podaje za ma³o danych.
Z mojej dzia³ki dodam tylko ¿e ten¿e autor podaje ¿e Lêdzianie posiadali 98 !!! grodów.

Pozdrawiam

Niemir
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.