hmmm, troche poniewczasie, ale i tak chyba niewielu tu sympatyków XVII wieku (na razie przynajmniej :P )
na karczówce ju¿ szósty rok z rzêdu odby³a siê impreza historyczna organizowana przez kieleckie bractwo artyleryjskie (pozdrawiam
); podalabym link do ich stronki, ale od jakiegos czasu nie dziala
anyway: dzieki za fajne widowisko
a dla zainteresowanych kilka linków:
http://ww6.tvp.pl/3093,20060427334950.strona
http://www.sienkiewicza.pl/wiadomosci.php?...46579587&ucat=1
jesli pojawia sie gdzies nowe zdjecia to dam cynk
Jednakowo¿ sporo tu "sympatyków XVII" wieku
Co do widowiska... Chyba tylko w Golubiu-Dobrzyniu mo¿na obejrzeæ drugie takie zbiorowisko festyniarstwa i absolutnego braku szacunku dla reenactingu. Na palcach jednej rêki mo¿na by³o policzyæ osoby, które mia³y strój, broñ i uzbrojenie ochronne choæby czê¶ciowo prawid³owo odtworzone. Królowa³y adidasy, glany z owijaczami, plastik, stela¿e, poliestry, dziadka futra, skaj, aluminiowe podróbki nie wygl±daj±ce na kirysy nawet z daleka, szable bez pochew przywi±zane na rzemyk do wojskowych pasów i tkaniny obiciowo-zas³onowe w hurtowych ilo¶ciach.
Organizacja mocno chwiejna,godzinowy plan imprezy zmienia³ siê do ostaniego dnia. Podpalanie drewna za pomoc± benzyny nie jest chyba ani bezpieczne ani tym bardziej zdrowe zw³aszcza do st³oczonych za tzw. "fortyfikacjami" (¶miech na sali, kilkana¶cie nierównych zbitych desek) uczestników plus koni, których je¼d¼cy nawiasem mówi±c, pokazywali, ¿e s± dos³ownie i w przeno¶ni ponad wszyskich, machaj±c szablami tu¿ przed twarzami kilku osób, ¶cinaj±c jakie¶ patyki.
Niew±tpiê, ¿e turystom siê podoba³o
Szkoda, ¿e nie by³o w Karczówce tej osoby, ktora tak ³adnie okre¶li³a cepeli± inn± imprezê.
"Z³oty Z±bek" jest the best
Szymonie to jest raczej "Srebrny Kie³"
mo¿e zagryzaæ wampiry....na smieræ...puszkarze sa jak zawsze dumni ze swojego "dzie³ka"...natomiast smuci fakt braku lecytyny w ich organizmach i niemo¿no¶æ zapamietanie dok³adnie dwucz³onowej nazwy....
hehehe, czy¿bym staszowiaków wizdia³?
by³ te¿ sandomierz?
chiolera, gitna impra znowu mi uciek³a
bo trzeba ¶ledziæ na bie¿±co co siê w wielkim wiecie dzieje
Najzajebistszy klimat robi zapach benzyny przy 'bitwie'.. mysle ze to powinien byc staly punkt, z Napalm In The Morning w glosnikach
Na serio to o co wam chodzi, to fucha jest przeciez
Witam
Chcia³bym zwróciæ uwagê, ¿e niekoniecznie jest to jak okre¶li³ Alex "fucha". Istnieje co¶ takiego jak nurt nazwa³bym "ludyczny" odtwarzania historii, ca³kowicie niezale¿ny od tego co my robimy.
Sam przez kilka lat bra³em udzia³ w takim przedsiêwziêciu - odtwarzanie tradycji flisactwa polskiego przez grupê ludzi z Ulanowa. Przy rzeczywi¶cie do¶æ lu¼nym podej¶ciu do strojów w ci±gu dziesiêciu lat odtworzyli ca³kowicie historyczny sposób budowy tratew i sp³awiania ich rzekami staj±c siê ewenementem na skalê europejsk±. Ca³kowicie zapomniane i przywrócone przez flisaków umiejêtno¶ci rzemie¶lnicze, pie¶ni i zwyczaje stawiaj± daleko w tyle co najmniej 3/4 uczestników naszego ruchu. Jednak rodzimi ³owcy mroku z u¿yciem aparatów cyfrowych mogliby sobie pou¿ywaæ.
Tak przy okazji wy¶miewanie siê z czyjego¶ wygl±du na zasadzie "srebrny z±bek" dowodzi mentalno¶ci na poziomie przedszkola. Tam w³a¶nie ulubionym celem ataku s± okularnicy, grubasy, kuternodzy i inni. Czas dorosn±æ.
z powa¿aniem Vislav
Vislavie, z ca³ym szacunkiem, ale to nie jest polowanie z cyfrówk± na mrok. Trzeba bylo to zobaczyæ. Kiedy napisa³am, ¿e by³o tam zaledwie kilka osób w strojach i wyposa¿eniu w miarê poprawnie odtworzonym , to nie patrzy³am na ca³e "widowisko" przez obiektyw aparatu. Grupa reklamuj±ca siê, jako "odtwarzaj±ca styl ¿ycia i tradycje wojskowo¶ci XVII wieku" nie powinna dopuszczaæ tak niskiego poziomu na imprezie organizowanej ju¿ 6 raz.To nie jest ¿aden nurt ludyczny ani odtwórstwo tylko zwyczajny mrok. Takie widowiska tworz± w ¶wiadomo¶ci turystów obraz ca³ego RR. Równie dobrze ludycznym móg³by¶ nazwaæ przedstawienie szkolne, na ktorym dzieci s± przebierane w tzw. "tradycyjne stroje góralskie, czy krakowskie." Tylko na szkolnych przedstawieniach to mo¿e wygl±dac ³adnie, a na takiej imprezie, gdzie mowi siê o tradycjach, historii to jest ¿enuj±ce.
jak na I³zy pad³a scena, pojawi³a siê o tym wiadomo¶æ na onecie. Najciekawsze by³y komentarze nt RR.
Luidzie maj± nas za amatorów, uznaj± nasze walki za nudne, uk³±dane, ot. taki pesuro-rycerski wrestling. I w 90% maj± racjê.
Witam
Ula moje uwagi nie dotyczy³y tej konkretnej imprezy, nie znam jej absolutnie.
Swoje wnioski wysnu³em na podstawie tych kilku zdjêæ, co do których komentarze by³y nie na poziomie.
Osoby tam widoczne (szczególnie starsze) raczej w³a¶nie wpisuj± siê w ten nurt ludyczny.
http://www.freha.pl/viewtopic.php?p=149426#149426
pozdrowienia Vislav
Na freha zaczyna dzia³aæ Rada Etyki Mediów?
brrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrr
Jedyna historyczna impreza u mnie w mie¶cinie...
Mogliby zrobic cos z XIV/XV:) w tym roku niestety nie mia³am mozliwosci dotrzec mimo ze to jakies 4 km od mojego miejsca zamieszkania
s³abo znasz imprezy w Kielcach, ale po prawdzie te inne to imprezy zamkniête
nie dla publiczno¶ci
Wiem jakie co to s± imprezy zamkniête:) o takich jednak te¿ nie s³ysze poza moze chêcinami i pokazami HIRD-u:) a one zamkniête nie s± z tego co mi wiadomo
nie s³yszysz bo s± zamkniête i dlatego, ¿e to s± XVII wieczne
A ha.Ja by³am zainteresowana wiekami ¶rednimi.......:]
a ja mam mieszane uczucia :/ ominê³o mnie tyle dobrej zabawy przez jaki¶ g³upi wyjazd do krakówa
tak to jest komentarz na poziomie przedszkolaka i wcale sie tego nie wstydze :P Karczowka jaka by³a taka jest i nic siê na lepsze chyba nie zmieni... no chyba ze niebo zawali sie organizator± na g³wy albo dostan± cudownego ol¶nienia Ula ma 100% racje nie jest to polowanie z cyfrówk± na mrok bo tam nie trzeba na niego polowaæ raczej trzeba przed nim uciekac
ALe na karczówkach zawsze siê dobrze bawi³em, ale raczej wieczór wcze¶niej na Chêcinach. Sam festyn to ju¿ nieistotny szczegó³, ot, takie odklepanie pañszczyzny
Witam serdecznie, mam takie pytanie, czy Panowie z Kompani Wolontarskiej poza krytykowaniem, (które jest bezzasadne, no bo co powiedzieæ cz³owiekowi, który nie ma pieniêdzy, a chce siê bawiæ w historiê? Nie ma jeszcze ca³ego stroju, wiêc niech siedzi w domu?) s± w stanie co¶ sami zorganizowaæ? Poza oczywi¶cie kilkunastoosobowymi zamkniêtymi zjazdami-piwkowymi na zamku chêciñskim? W koñcu grupa dzia³aj±ca ju¿ ok. 5 lat powinna siê choæby zarejestrowaæ siê w KRS, albo mieæ swoj± siedzibê. No tak, ale dyskutowaæ mo¿na, oceniaæ i zarzucaæ, ale dzia³aæ nie ka¿dy potrafi. Ot tacy internetowi rycerze :-)
Pozdrawiam Wszystkich organizatorów, bo to Oni wiedz± jaki trud organizacyjny trzeba ud¼wign±æ
CYTAT(furion)
No tak, ale dyskutowaæ mo¿na, oceniaæ i zarzucaæ, ale dzia³aæ nie ka¿dy potrafi. Ot tacy internetowi rycerze :-)
Pozdrawiam Wszystkich organizatorów, bo to Oni wiedz± jaki trud organizacyjny trzeba ud¼wign±æ
Problem polega na tym, ze trud organizacyjny jest porownywalny niezaleznie od tego, czy sie organizuje
impreze na poziomie, czy impreze marna.
Natomiast szacunek za trud sie nalezy faktycznie, moze nawet niezaleznie od efektu.
Pamietajcie jednak Panowie Organizatorzy, ze jesli bierzecie sie za publicze przedstawienie, to wystawiacie sie
na komentarze i oceny. I nie unikniecie tego! I kazdy widz/obserwator/uczestnik ma do tego prawo!
Wiec zamiast pienic lepiej wydusic z sytuacji jakas nauke. Bo oceniani jestescie i bedziecie.
To tak ogolnie. O imprezie sie nie wypowiadam, bo widzialem tylko w telewizorze.
I akurat najbardziej podobal mi sie Kolega z Wolontarskiej
No dobrze, Kolega z Leliwy tyz
beee,
makKac
jako ¿e jestem z wolontarskiej poczu³em siê wezwany to tablicy... do "furiona": na boga!! czy wyznacznikiem historyczno¶ci i ¶wietno¶ci grupy jest kwit o nadaniu nr w krs?? poza tym widac ¿e kolega nie za bardzo jest zorientowany w poczynaniach Wolontarskiej...ale mniejsza o to... uwazam natomiast ze KBA pomys³y ma dobre, tyle ¿e ich realizacja niestety skupia za du¿o "mroku", a do tego b³êdne podawanie nazw grup to juz b³±d niewybaczalny (pope³niany zreszta co roku, mimo ka¿dorazowego upominania i podawania poprawnej nazwy i to DU¿YMI LITERAMI...
POZDROWIENIA
czy ja wiem czy sie tak bardzo klucimy chyba stac nas na wiecej;) a co do kasy wcale nie potrzeba jej strasznie duzo zeby sie dobrze bawic i dobrze ubrac ale trzeba wiedziec w co :P no i nie porywac sie z przys³owiow± motyk± na ksiê¿yc (hmmm chyba go juz kiedy¶ ukradli
)
Do Piniora,
tak, to prawda nie wiele wiem o dokonaniach Wolontarskiej, no bo jako¶ nie bardzo s³ychaæ o nich w Kielcach (a mo¿e w WIELKIM ¦WIECIE ?). Wpis do KRS, jest tylko potwierdzeniem gotowo¶ci organizacyjnych stowarzyszenia, daje te¿ mo¿liwo¶æ startu w konkursach ofert na organizacje zadañ z ró¿nych dziedzin. No ale trzeba sie tu zorganizowaæ do takiego wyzwania. A co do zmienionej nazwy, to jak wygl±da³a sprawa przygotowania krótkiej informacji o grupie Wolontarzy, dla lektora, no na pewno przygotowali¶cie co¶ takiego, hahahaha jak co roku!
Do Pana Krzysztofa,
pod tym linkiem umie¶ci³ zdjêcie z bitwy na Karczówce,
http://img80.imageshack.us/my.php?image=im...imgp29065wf.jpg
czy to nie ¶mieszne, ¿e stroje tam pokazane by³y robione wed³ug Pana wzoru, i pomys³u?
A mo¿e Pan Krzysztof zapomnia³, jak chcia³ stworzyæ bardzo historyczn± grupê w Kielcach : WIKINGÓW ¦WIETOKRZYSKICH? A mo¿e przyczyn± do takiego polowania z aparatem na Karczówce, s± bardziej przyziemne powody, np. chêæ zemsty? Co Panie Krzysztofie?
A ciekawe sk±d ta Pni Ula siê tam wziê³a? (pomijam fakt, ¿e P. Krzysztof i P.Ula s± par±) Podobno by³o umówionych 20 ch³opa z Wolontarskiej, a tu co? By³o 13 na paradzie przez miasto, na bitwie owszem przyby³o wiêcej cz³onków Wolontarskiej , tylko ¿e to ta czê¶æ piêkniejsza tej ekipy, a mieli byæ sami do szabel.
Ca³e szczê¶cie, ze s± ludzie w tej ekipie, którzy potrafi± porozmawiaæ i podziêkowaæ za wspóln± zabawê, postanowili tez w przysz³ym roku do³o¿yæ swoje pomys³y na budowê fortu.
pozdro for ALL :-))
PS. Dla tych co chc± zobaczyæ jak mniej wiêcej bitwa przebiega³a podaje link
http://www.wargamer.pl/forum/index.php?showtopic=4119
chyba jednak nie z mojego wzoru i pomys³u drogi Furionie
o ile oczywi¶cie powiedzenie komu¶ kiedy¶ ¿eby uszy³ sobie ¿upan jest pomys³em na strój
je¶li ju¿ chcesz co¶ komu¶ wytykaæ sprawd¼ lepiej
i je¶li ju¿ to nie WIKINGÓW ¦WIÊTOKRZYSKICH, a jedynie grupe odtwarzajac± realia z epoki wikingów (przy okazji taka grupa istnieje w Kielcach i dzia³a, tak samo jak grupy z Wroc³awia, Krakowa czy innych miast na po³udniu polski)
dodatkowo pomys³ takiej grupy to zamierzch³e czasy jaki¶ 98 albo 99 rok
Pozdrawiam
Krzysztof
A co Panie Furionie ma do rzeczy fakt, ¿e Pan Krzysztof i Pani Ula s± par±? To chyba nie zak³ada jednakowych pogl±dów, a ¿e nasze s± tu wspolne...có¿, po pierwsze nie by³a to impreza zamkniêta, wiêc Pani Ula mia³a prawo siê tam zjawiæ i nawet, gdyby obejrza³a j± z boku, mia³aby takie samo prawo skrytykowaæ; po drugie nag³a¶nianie imprezy oznacza ryzyko bycia krytykowanym. Jak ju¿ zosta³o wspomniane. Na dodatek nie jest to krytyka dla krytyki, gdyby Pan Furion by³ w porz±dku, to by siê tak nie rzuca³, tylko obieca³, ¿e siê poprawi.
widzisz Panie Krzysztofie widocznie ¿upan jest na tyle niespotykanym strojem XVII wiecznym ze trzeba naprawde "pogrzebac"
¿eby dotrzeæ do ¼róde³ ;)
Pani Ulu widocznie jest to zarówno niezwykle wa¿na jak i niecodzienna informacja ¿e z Panem Krzysztofem tworzyæie pare widocznie w krytykowaniu zawi±zali¶cie swoist± koalicje
gratulacje dla furiona za jego niespotykan± wyobra¼nie i poczucie humoru
A ja na Karczówce siê bardzo dobrze bawi³em. Có¿ z tego,¿e mo¿e konstrukcja fortu nie by³a w stu procentach idealna. Radze panom narzekaj±cym na jego budowe kiedy¶ zabraæ siê do wykonania podobnej konstrukcji. Mo¿e wtedy oka¿ecie swój geniusz architektoniczny. Tu chyba nie chodzi o to aby wydawaæ niebotyczne sumy na sprzêt i rekwizyty perfekcyjnie oddaj±ce te XVII wieczne,tylko o dobr± zabawê, umiejêtno¶ci bitewne i oderwanie sie na chwile od tej szarej rzeczywisto¶ci która nas otacza. Ale i tak wojska szwedzkie mia³y sprzêt naprawde wysokiej klasy. Wystarzczy³o spojrzeæ na uzbrojenie wojów z Sandomierza. Czy¿ nie byli genialnie wyposa¿eni? Te zdobienia! Gniewianie zaprezentowali siê jako Szwedzi pe³n± gêby. Ich pokazy musztry by³y prawie,¿e perfekcyjne. KBA te¿ pokaza³o siê z dobrej strony. ¯o³nierzom polskim nie mia³em okazji sie a¿ tak dok³adnie przyjrzeæ,wiêc nie moge o nich du¿o powiedzieæ, ale chyba te¿ byli dobrze wyposa¿eni. I na koniec jeszcze raz powiem,¿e zabawa by³a przednia. Ludziom te¿ siê podoba³o, wiêc po có¿ szukac niepotrzebnych problemów. Pozdrawiam wszystakie grupy historyczne bior±ce udzia³ w tym przedsiêwziêciu.
ja³owy "spór"...koniec.
ps.dla proformy: wypowiedzi furiona nie skomentujê przez przyzwoito¶æ...
A szkoda Pinior, ze nic nie odpowiedzia³es, mo¿e bym sie czego¶ od Was nauczy³
A Pani Ula, jak bêdzie jakims ekspertem w dziedzinie o której pisze lub samodzieln± organizatork± widowisk lub czegokolwiek du¿ego, to i moze bym co¶ Jej obieca³, a tak to tylko zycze zdrowia
Pozdrawiam
CYTAT
Wystarzczy³o spojrzeæ na uzbrojenie wojów z Sandomierza. Czy¿ nie byli genialnie wyposa¿eni?
A to Ci dopiero ¿artowni¶ :P
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê
kliknij tutaj.