Pomoc - Szukaj - U¿ytkownicy - Kalendarz
Pe³na wersja: Bombarda XV wiek. - Proszê o opinie.
> Uzbrojenie na przestrzeni dziejów > Uzbrojenie pó¼no¶redniowieczne > Zaczepne uzbrojenie pó¼no¶redniowieczne
Arbor
Niedalej jak wczoraj zmontowali¶my Bombardê. Zamieszczam link do zdjêæ tego sprzêtu.

Proszê o uwagi i opinie. Domy¶lam siê, ¿e nie wszystko zrobili¶my idealnie.

BOMBARDA - Husycka Rota Piesza
Rabiega
Dla mnie Bomba(rda) !
Pochwalcie siê, gdy przestrzelacie.

Pozdraveni !
Rudy
A z jakiej stali robili¶cie lufê?
Pozdr.
Arbor
Nie mamy pojêcia jaka to stal, bo materia³ by³ "ze z³omu" crazy.gif ale tokarz mówi³, ¿e mu siê no¿e ³ama³y i wiert³o siê pali³o bum.gif - dobra stal. Po wykonaniu zosta³a odpuszczona (30min. trzymanie w temperaturze ¶wiecenia na czerwono) aby zniwelowaæ naprê¿enia wewnêtrzne.

Ju¿ przestrzelana z papieru, oraz kuli. £yka 0,5 do 1 kilograma (nieznanego ³adunku pirotechnicznego o którego pochodzeniu nic nie wiemy, a o kolorze nie wypada mówiæ pozatym, ¿e jest czarny :P )

Ciekawostka: przy strzale z kuli lufa zaliczy³a 3 metrowy lot smile.gif (nie by³o wtedy ³o¿a, testy robione by³y na samej lufie)

PS: W akcji mo¿na bedzie to podziwiaæ prawdopodobnie na Bêdzinie i ¦widwinie.

Nadal czekam na uwagi czy s± jakie¶ niezgodno¶ci ze ¼ród³ami.
Micha³ ¯elazo
Fajnie, fajnie. Ale czemu nie poszli¶cie na hardcore ?

Na szkicu z wojen husyckich, z oko³o 1430 roku, który jest obecnie w Luwrze, widaæ doskonale hufnicê.
Jest sporo d³u¿sza, ma inne proporcje kó³ do lufy. Fragment rycinki jest w Osprey'u o Husytach, jak nie macie i chcecie to wezmê go ze sob± na Bêdzin.

No i chêtnie zobaczê armatê w akcji smile.gif

Pozdr.
M.
Arbor
Masz racjê Michale.
Pewne ró¿nice (polegaj±ce na tym, ¿e w historyczn± obudowê hufnicy wpakowali¶my historyczn± bombardê) - [Tracht Wehr und Waffen. Teil VII] w stosunku do ¼róde³ wynik³o z przyczyn ekonomiczno-logistycznych. Starali¶my siê w miarê mo¿liwo¶ci nie zrobiæ mroku, ale jednocze¶nie nie zbankrutowaæ i mieæ mo¿liwo¶æ przytargania tego na turniej.
Hako
witam.....
....szczególne gratulacje z umiejêtno¶æ wykonania drewnianych kó³. Co¶ takiego mo¿e inspirowaæ....

ZRP Hako
Rudy
Ja bym jednak bardziej zwróci³ uwagê na rodzaj stali, stal twarda nie zawsze oznacza, ¿e jest to stal dobra. Chocia¿ dopiero od niedawna mam styczno¶æ z metaloznawstwem, ale na moim kierunku dok³adnie pokazali nam jakie s± ró¿nice w stali lufowej (o wysokiej udarno¶ci) i zwyk³ej. Oraz jakie mog± byæ nastêpstwa u¿ycia niew³a¶ciwej stali.
Arbor
Rudy, wierzê w Twoje umiejêtno¶ci i wiedzê. Zgadzam siê z tym co piszesz.

Kierownik budowy tego¿ ¿elastwa jest rusznikarzem i konserwatorem broni XVII-XIX wiecznej. Ja mu tam ufam (jako¶ tongue.gif ). Lufy tego cz³owieka o grubo¶ci ¶cianki 3-1mm shocked.gif strzelaj± (cudem tongue.gif ) od lat na zlotach czarnoprochowców w ca³ej europie.

Nie porywali by¶my siê na takie przedsiêwziêcie maj±c choæby cieñ mo¿liwo¶ci, ¿e ustrojstwo warte ponad 1000z³ (samo drewno - sezonowane 19 lat - to koszt bez ma³a 700z³) nam wybuchnie. bum.gif
Arbor
Zmiana planów. Zamiast Bêdzina odwiedzimy Ostravê. Tam¿e bombarda przemówi.
Hako
Witam....
Re..Rudy...
...w opisie Arbora opisane jest odpuszczanie lufy by zniwelowaæ naprê¿enia wewnêtrzne. S±dzê wiêc, ¿e lufa ta zosta³a wykonanna z pe³n± znajomo¶ci± materii i napewno bêdzie bezpieczna.
Ca³o¶æ podoba mi siê, a w szczególno¶ci ko³a, przez które z pewnosci± z pó³ roku nie bêdê móg³ spaæ....
ZRP Hako
Kazimierz
A to siê porobi³o! Krzy¿acki wójt podziwia bombardy husyckich piechurów cool.gif
O tempora o mores! tongue.gif

Sory, za offtop, powstrzymaæ siê nie mog³em.
Rudy
Bior±c jeszcze pod uwagê, ¿e bêdzie u¿ywany proch czarny, a nie nitrocelulozowy, i grubo¶æ ¶cianek, to powinno wytrzymaæ. Nie wiem dlaczego, ale rozpatrywa³em to dla wspó³czesnych prochów i wymagañ.
Rudy
Arbor
Dziêki za s³owa pochwa³y. To mobilizuje!

CYTAT
A to siê porobi³o! Krzy¿acki wójt podziwia bombardy husyckich piechurów
O tempora o mores!

Ten¿e wójt (i pewnie wielu innych) us³yszy grzmienie bombardy pod swoim kasztelem prêdzej ni¿ my¶li.
Sierotki w tym roku zawêdruj± do najdalszych zak±tków Pañstwa Krzy¿ackiego i Nowej Marchii...

Za nasz± i Wasz± smile.gif

A Ty, Kazimierzu, pozdrów¿e ca³± swoj± kompaniê!!!
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.