Pomoc - Szukaj - U¿ytkownicy - Kalendarz
Pe³na wersja: Pier¶cienie pó¼no¶redniowieczne
> Ubiór i dodatki > Dodatki > Bi¿uteria
Ankha
Chcia³abym dowiedzieæ siê troche odno¶nie pier¶cieni. W pewnej powie¶ci rzekomo hisorycznej po czê¶ci wyczyta³am wzmianke o pier¶cieniach w ¶redniowieczu-mianowicie ch³opom a nawet mieszczanom nie wypada³o ich nosiæ...pozwalali sobie na to jedynie wysocy dostojnicy ko¶cielni i nie chodzi tutaj o status maj±tkowy:)
Borg
mieszczanie nosili
Dla przykladu Eyck
http://www.wga.hu/art/e/eyck_van/jan/15arn...lf/15arnol1.jpg
Ankha
No tak rzeczywiscie:) w takim razie takim ksiêgom nie do konca mozna ufaæ icon_wink.gif
Bart
W Gdañsku przy ul.Olejarnej, w dzielnicy rzemie¶lniczej odkopano min. kilka pier¶cionków cynowych. (Datowane orientacyjnie na XIII-XIV wiek) Przeszukaj opracowania archeologiczne z ró¿nych miast. Na pewno znajdziesz ich wiêcej.

Zdrufko
Bartek
Bratomir
a by³ we wczesnym sredniowieczu pier¶cienie w sensie jakichs typowych obr±czek? np odlewane z br±zu?
Korinka
odlewanych w ca³o¶ci? no nie wiem, raczej zawijane... a jaki obszar dok³adniej Ciê interesuje?
Lotgar
Je¶li mo¿na wtr±ciæ to interesowa³a by mnie skandynawia , tereny norwegii i danii . Poszukuje wzorów branzolet i pier¶cieni ( nawet krêconych ) ale ci±gle znajduje ze szwecji . wiêc by³ bym wdzieczny za inne wzory . Przeszukiwa³em równierz stony muzealne ale tam zdjecia s± pod katem i dok³±dnie wzorów nie widaæ.
Nikodem
A czy ma kto¶ moze jakie¶ znaleziska i/lub ikonografie nt. pierscieni (mêskich i damskich) wystêpuj±cych w XVwiecznej polsce?
EwKa
Pierscienie o takiej formie widzialam w zbiorach m.in. muzeum na zamku w Leczycy czy w magazynach muzeum archeo. w Gdansku. Jesli chodzi o Gdansk to dokumentacja jest w toku...
Ciekawostka-Z podanego przez Ciebie okresu na terenie Glownego Miasta w Gdansku (najbogatsza dzielnica miasta) znaleziono podobno tylko 1 zloty pierscien.

Prosze zapytac Kaye Tołysz (jest na forum jako Kaya), ona jako jubiler ma dosc bogaty zbior dokumentacji, poleci tez jakas literature.
Buster
Witam

A ja szukam jakies pierścieni albo sygnetów na późny XV wiek a najlepiej na lata 1440 - 1465. Mam kilka przedstawień z obrazów np. portret Filipa III Dobrego ale szukam jakiś wzorów albo wykopalisk. Ktos mógłby pomóc?

Pozdrawiam Buster
Morrigan
AAA EwKo co¶ ty zrobi³a devil.gif normalnie miodki
Buster
Witam

EwKa dziêkujê bardzo. Jeste¶ wspania³a. Nie wiem co by to forum bez ciebie zrobi³o smile.gif

Pozdrawiam Buster
EwKa
Miodki to to sa ale jednoczesnie trzeba uwazac co sie zamarzy do realizacji. Latwo sie wpedzic w syndrom Diuka Burgundii... Te 2 modele ktore zalaczylam jako obrazki wystepuja w wersjach ekstremalnie drogich (zloto+turkus lub zloto i granat na przyklad) oraz w wersji mosiadz i szkielko jak z odpustu. Sa wiec "bezpieczne", popularne i moga je osoby obu plci-mieszczanie, rzemieslnicy, patrycjusze, szlachta, mozni, ksiazeta... Roznice polegac beda na doborze surowcow.

Co dotyczy obraczek to robiono je tez i ze zlota lub srebra i z mosiadzu, cyny. Mozna cobie na nich wygrawerowac np. Ave Maria. Bardzo historyczne a prozba o wstawiennictwo sil wyzszych moze sie w naszych realiach pola walki i turnieju baaaardzo przydac.
Kwas
nie zapominajmy o pierscieniach, ktor byly tylko i wylacznie lokata kapitalu. te sa egzemplarzami najlepiej zachowanymi. widzialem takie zlote z emalia (biala i niebieska) z polowy XVw. wloskie. niestey nie posiadam foto a eksponat jest w prywatnej kolekcji, ale bede molestowa tego pana zeby mi wyslal foto i niezwlocznie je wrzuce
bruna77
Pozwolê sobie dkurzyæ temat a to z powodu pewnych moich w±tpliwo¶ci :) Otó¿ pewien mi³y jegomo¶æ z mojego rodzinnego Torunia sprzedaje rogowe pier¶cionki twierdz±c jakoby by³y one poprawne historycznie na okres oko³ogrunwaldzki. Nie spotka³am siê dot±d z ¿adn± wzmiank± o bi¿uterii z rogu datowanej na ten okres, ale moja wiedza jest wci±¿ skromna, zatem chcê siê zwróciæ do Was o jakie¶ wskazówki - czy kto¶ mo¿e zetkn±³ siê z informacjami o tego typu ozdobach pochodz±cych z XIV/XV wieku? Z góry dziêki za odpowiedzi.
Kwas
Witam,
gor±co polecam stronê: http://www.medieval-rings.com
wiele ciekawych wzorów, a przy okazji mo¿na nabyæ orygina³ smile.gif

Kwas
Czachoslav
Mam problem z odnalezieniem literatury na temat pier¶cieni wczesno¶redniowiecznych u S³owian, g³ównie w Polsce. Przydadz± siê równie¿ informacje na temat wyrobów bizantyñskich. Mo¿e kto¶ co¶ mi poleciæ? smile.gif Z góry wielkie dziêki.

P.S.

Pomoc w czas nie nadesz³a, wiêc sprytny JA musia³ sobie poradziæ sam. Oto kni¿ki, które uda³o mi siê wyskrobaæ. Zamieszczam, bo mo¿e komu¶ siê kiedy¶ przyda smile.gif

? Hanna Koæka- Krenz, ?Bi¿uteria pónocno- zachodnio- s³owiañska we wczesnym ¶redniowieczu?, Poznañ 1993r.
? Witold Hensel, ?S³owiañszczyzna wczesno¶redniowieczna- zarys kultury materialnej?, PWN, Warszawa 1987r.
? Witold Hensel, ?Historia kultury materialnej dawnej s³owiañszczyzny?, Poznañ 1951r.
? Jan Samek, ?Polskie rzemios³o artystyczne- ¶redniowiecze?, Wydawnictwa artystyczne i filmowe, PWN, Warszawa 2000r.
? Zofia Po³owiñska, ?Wczesno¶redniowieczne rzemios³o z³otnicze w Gdañsku? [w:] pod red. Janina Kamiñska, ?Gdañsk wczesno¶redniowieczny? Tom 2, Gdañskie Towarzystwo Naukowe, Gdañsk 1959r.
Kwas
Kilka ³adnych znalezisk,
niestety bez opisu rant.gifangsad.gif

http://www.youtube.com/watch?v=4X6E5Qx_9xA
Borg
Witam
Poszukujê wzorów XV wiecznych (2 po³owa raczej) obr±czek, pier¶cionków z napisami. Najchêtniej napis wklês³y, ryty, gdy¿ z wypuk³ym ju¿ znam.
Za wszelkie zdjêcia/rysunki z góry dziêkujê.
Rita
Tu ci wrzuci³am moje zbiory.
Borg
Dziêkujê. ¦wietne s± smile.gif
Ketill
Pier¶cienie ze zdjêæ Rity s± mêskie czy kobiece? Ró¿ni³y siê one jako¶ w XIV-XVw?
Rita
O ile wiem, to nie ró¿ni³y siê.
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.