Pomoc - Szukaj - U¿ytkownicy - Kalendarz
Pe³na wersja: Damski surcote z kapturem-nietypowe, ryzykowne? (+grafika)
> Ubiór i dodatki > Ubiory wczesno¶redniowieczne > Damskie ubiory wczesno¶redniowieczne
Sumirianna
Oto bardzo, naprawdê bardzo interesuj±cy przyk³ad damskiego surcotu (XIII - XIV). Dlaczego? Bo z kapturem. Moim zdaniem jest wprost piêkny i niezmiernie korci³oby mnie uszycie sobie takiego, ale zanim podejmê têcyzjê, prosi³abym o osoby zorientowane i potwierdzenie takiego wzoru i dostarczenie, w miarê mo¿liwo¶ci i innych przyk³adów takiego stroju. Od razu móiê -dla niedowiarków- ¿e na 100% jest to kobieta na oobrazku. Widaæ definitywnie po fruzurze. smile.gif

PS. Je¶li temat zostanie usuniêty na drodze konfliktu, bardzo bym prosi³a o odpisanie poprzez prywatn± wiadomo¶æ. Bardzo mi zale¿y na rozwiniêciu kwestii tego stroju.
Madeleine
Moim zdaniem jest to kaptur na surcot, co widaæ choæby po guziczkach z przodu- w kapturkach damskich znajdowa³y siê w³a¶nie w tym miejscu; natomiast surcot jako takie guziczków nie mia³. To jest kaptur damski z tzw pelerynk±, uszyty zapewne z podobnego materia³u co surcot wiêc kolorystycznie wygl±daj± podobnie i malarz odda³ to tak, a nie inaczej.
Ukasz Spode £ba
Witam

My¶lê, ¿e to mo¿e byæ co¶ na kszta³t tego albo
tego
tyle, ¿e damskie.

Pozdrawiam
Ukasz
Sawa
http://digi.ub.uni-heidelberg.de/sammlung2...pageid=PAGE0133

http://digi.ub.uni-heidelberg.de/sammlung2...pageid=PAGE0362

Mam nadzieje ¿e linki podzia³aj±.

Pierwszy link - mamy surcoty z guziczkami: model zarówno damski jak i mêski.
Drugi link to damski surcote jakby z integralnym kapturem, jednak pani ma rêke w takim miejscu, ¿e mo¿e zas³aniaæ guziczki.

Z moich obserwacji praktyczniej zrobiæ kaptur osobno.

Pozdrawiam
Sumirianna
Dziêkujê serdecznie. smile.gif Bardzo mi pomogli¶cie. smile.gif

Pozdrawiam
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.