Pomoc - Szukaj - U¿ytkownicy - Kalendarz
Pe³na wersja: Architektura plany budowli
> Ogólne kategorie (bez podzia³u na epoki) > Sztuka, architektura i nauka
Robert B.
smile.gif Witam poszukuje map zdjêæ poszczegulnych budynków. Jesli chodzi o mapy mam namysli takie jak s± przy budowaniu domu czyli razem z podanymi wielkosciami szerokosciami wysokosciami budynków. Czyli ¶redniowieczna arhitektóra plany budynków. Jak by³y budowane i z czego mile widziane stronki www smile.gif pzdr for all. read.gif
icon_arrow.gif PS: Najlepiej z lat 1300 do 1500 smile.gif ale mog± byæ ka¿de. Interesuj± mnie szczegulnie fortyfikacje choæ zwyk³e domy tez smile.gif
Piotr Paruch
[quote=Robert B.]smile.gif Witam, mile widziane stronki www smile.gif pzdr for all. read.gif
icon_arrow.gif PS: Najlepiej z lat 1300 do 1500 smile.gif ale mog± byæ ka¿de. Interesuj± mnie szczegó
Polecam Ci najbli¿sz± bibliotekê, w ka¿dej rozs±dnej publikacji po¶wiêconej architekturze obronnej znajdziesz rzuty budynków.
Robert B.
hehe widze ¿e wytkno³e¶ mi brak u¿ycia "ALT" :P sorrki smile.gif Co do biblioteki a w int czego¶ nie ma ? dunno.gif
Prezes
CYTAT(Robert B.)
hehe widze ¿e wytkno³e¶ mi brak u¿ycia "ALT" :P sorrki smile.gif Co do biblioteki a w int czego¶ nie ma ?  :-?

google.gif :>
poza tym temat powinien byæ bardziej precyzyjny,bo na dobr± sprawê - musia³em dwa razy przeczytaæ,¿eby zrozumieæ o co Ci chodzi.i nadal nie wiadomo.zamki? domy? m³yny? stodo³y gdzie cycate córy m³ynarzy trac± cnotê? devil.gif - nadal nie wiadomo,poza tym ze 1300-1500
(dosc szeroki zakres :P bo to parê stylów sie ³apie pod to-uwzglêdniaj±c kraje - parena¶cie jak nic)

je¶li chodzi Ci o architekturê obronn± (jak± konkretnie?) ,to - przy odrobinie wysi³ku w bibliotece szukasz pozycji np. pod nazwiskiem Bogdanowski,Guerquin,Ksi±¿ek - po¿yczasz, pracujesz chwilê o³ówkiem czy w paincie - i masz :P

sorry,¿e gderam - ale mo¿e po pierwszej wizycie w bibliotece Ci siê spodoba ? ;)
..i ortografii siê trochê poduczysz - czytaj±c....
zdecydowanie zalecam bibliotekê.
Robert B.
Znaczy co do ortografi to niestety nie angsad.gif bo jestem dysortografem i du¿o czytam a i tak pisze jak kura pazurem (ale sie staram). O co chodzi ju¿ mówie. Zeby by³y takie plany jak sie tworzy by zbudowaæ budynek, dom. g³ównie chodzi o skale materia³ i opisy jak i wysoko¶ci, poszczegulnych fortyfikacji obronnych jak mur, wie¿a, zamek, a nawet obiekty cywilne, ³ykam wszystko smile.gif (no prawie... :P) bum.gif
Prezes
to jak napisa³em - polecam biblioteki.naprawdê jest troche ksia¿ek z zakresu.
biblioteki uczelniane - politechniczne czy uniwersyteckie (kierunki z historii sztuki,architektury,podobne) - powinny mieæ multum pozycji z tej tematyki
Peter von Opperau
no to bêdê dobrym wujkiem...

B.Gerquin - "Zamki Polskie", "Zamki ¦l±skie"
M.Chorowska - "Rezydencje ¶redniowieczne na ¦l±sku, zamki, pa³ace, wie¿e mieszkalne", "¦redniowieczna kamienica mieszczañska we Wroc³awiu"
E.Ma³achowicz - duuu¿o :P
J.Pilch - "Leksykon zabytków architektury Dolnego ¦l±ska"
M.Przy³êcki - "Budowle i zespo³y obronne na ¦l±sku"

i wiele innych (to tak z g³ówki)

szukajcie a znajdziecie, wymaga to tylko odrobiny wysi³ku i podej¶cia do biblioteki (we Wroc³awiu te pozycje ma na pewno biblioteka na Wydziale Architektury w instytucie IHASiT)
Ania Franczyk
Przede wszystkim Wilfried Koch "Style w architekturze"!
Bardzo dobrze napisana i fenomenalnie zilustrowana.
Mansonik
W Kochu nie ma planów z wielko¶ciami , o jakie prosi kolega:).
A ja dodam od Siebie:
A.Mi³obêdzki "Zarys Dziejów Architektury w Polsce"
J.Zachwatowicz"Architektura Polska do po³owy XIX wieku"
W.Krassowski "Dzieje budownictwa i architektury na ziemiach polskich" T. I-VI
¦wiechowski-"Sztuka Romañska w Polsce"
...

plus najlepsze bêd± i tak inwentaryzacje starych budynków z pasj± przetrzymywane przez wyk³adowców i archiwistów Wydzia³ów Architektury.
Pozdrawiam i smacznego.
Unik
Aniu, tylko ¿e Wilu¶ Koch to prawie wy³±cznie Europa Zachodnia. Przede wszystkim, co uwa¿am za skandal, nie ma tam drewnianych polskich ko¶cio³ów gotyckich (choæ s± romañskie skandynawskie).
Ania Franczyk
CYTAT(Unik)
Aniu, tylko ¿e Wilu¶ Koch to prawie wy³±cznie Europa Zachodnia. Przede wszystkim, co uwa¿am za skandal, nie ma tam drewnianych polskich ko¶cio³ów gotyckich (choæ s± romañskie skandynawskie).

Ok, tylko, ¿e w temacie nie ma wyszczególnienia, ¿e chodzi o Polske.
Mimo wszystko Koch to jedno z najlepszych opracowañ architektury powszechnej, ciekawe gdzie znajdziesz tyle ilustracji, i to nie tylko "rzut oka na fasade" ale tak¿e plany, elewacje, detal architektoniczny itd. Oczywi¶cie, ¿e nie jest podrêcznik dla m³odych budowniczych, ma swoje wady (i braki) ale mo¿na mu to wybaczyæ...
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.