Pomoc - Szukaj - U¿ytkownicy - Kalendarz
Pe³na wersja: Arsena³y domowe rycerstwa polskiego w ¶redniowieczu
> Ogólne kategorie (bez podzia³u na epoki) > Literatura
P.A.Nowakowski
Szanowni Frehowicze, poniek±d w³a¶nie wystawiam pupê do skopania albowiem pragnê poinformowaæ, ¿e po wielu trudach ukaza³a siê wreszcie praca P.A. Nowakowskiego "Arsena³y domowe rycerstwa polskiego w ¶redniowieczu", Toruñ 2006.
Zapraszam do lektury i publikowania krytyk, uwag i spostrze¿eñ smile.gif

Spis tre¶ci:
1. INFORMACJE WSTÊPNE
1.1 Cel, zakres, metoda pracy
1.2. Charakterystyka bazy ¼ród³owej
1.2.1. ¬ród³a archeologiczne
1.2.2. ¬ród³a pisane
1.2.3. Inne kategorie ¼róde³
2. UZBROJENIE RYCERSKIE W RELACJACH, WIZERUNKACH I ZNALEZISKACH
2.1. Uzbrojenie zaczepne
2.1.1. Broñ bia³a
Miecze
Inne rodzaje broni bia³ej
2.1.2. Broñ obuchowa
Topory siekiery
Inne rodzaje broni obuchowej
2.1.3. Broñ drzewcowa
Kopie
W³ócznie
Oszczepy
Inne rodzaje broni drzewcowej
2.1.4. Broñ strzelcza
Kusze, ³uki
Rêczna broñ palna
2.2. UZBROJENIE OCHRONNE
2.2.1. He³my
2.2.2. Zbroje
2.2.3. Tarcze
2.3. RZ¡D KOÑSKI I OPORZ¡DZENIE JE¬DZIECKIE
3. ARSENA£Y RYCERSTWA ¦REDNIOWIECZNEGO
3.1. Ograniczenia ¼ród³owe
3.2. Zespo³y militariów
4. PRÓBA REKONSTRUKCJI „MODELU” ARSENA£U DOMOWEGO
5. MILITARIA W DOMACH RYCERZY I ZIEMIAN - SZLACHTY POLSKIEJ NA TLE PORÓWNAWCZYM.
6. ZAKOÑCZENIE.
6.1. Wnioski koñcowe
6.2. Postulaty badawcze.
7. KATALOG ZNALEZISK MILITARIÓW Z SIEDZIB RYCERSKICH.
8. BIBLIOGRAFIA
8.1 Wykaz skrótów
8.2. ¬ród³a
8.2. Opracowania
9. PARTIA ILUSTRACYJNA
9.1 Spis tablic
9.2 Tablice
djdomin
Ma³e pytanie - jaki okres historyczny?? Wiekowo - ca³e ¶redniowiecze czy tylko pó¼ne?? Choæ domy¶lam siê, ¿e termin rycerstwo to raczej nie Chrobrego czasy, ale mo¿e jednak??
P.A.Nowakowski
Ogólnie od XIII do XV/XVI wieku
Marcin Glinianowicz
Czy jest mo¿liwo¶æ kupienia tej pozycji wysy³kowo, np. przez stronê jakiej¶ ksiêgarni? Bo nie mogê znale¼æ icon_sad.gif
P.A.Nowakowski
056 6485070 - Wydawnictwo Adam Marsza³ek - Toruñ. Na ich stronie jeszcze nie ma ale to kwestia czasu mam nadziejê smile.gif
P.A.Nowakowski
Ju¿ jest oferta na stronie Wydawnictwa. Cena przystêpna smile.gif
Andrzej Siejeñski
Cena przystêpna ale za podej¶cie do klienta w kwestii wysy³ki to kto¶ ich powinien maniac.gif
CYTAT
Koszty przesy³ki:
7 z³ - przesy³ka poczt± (termin realizacji do 2 tygodni)
20 z³ - przesy³ka kurierska (termin realizacji do 3 dni)

Pozdrawiam
Purvis
Wysy³ka fakttycznie nie zachêca.
Mistrzu Nowakowski, a jest tam jaka¶ przydrukarniana ksiêgarenka?
pozdrawiam

...edit...:cholercia, to zabrzmia³o jak dowcip o bacy i cytaniu ksionzecek...
P.A.Nowakowski
smile.gif O ksiêgarence nic nie wiem. Niestety warunki wysy³ki faktycznie do d... Sam musia³em zamówiæ jeszcze kilka sztuk poza egzemplarzami autorskimi i zrobi³em to przed przedczytaniem warunków wysy³ki. Ale s³owo siê rzek³o - trzeba bêdzie zap³aciæ. Jedyne wyj¶cie przy takiej polityce wysy³kowej to zamówienia zbiorowe - koszt wysy³ki siê roz³o¿y. Szkoda, kurczê, szkoda.
PS. W £odzi mo¿e byæ do kupienia w Ksiêgarni Odkrywcy na Sienkiewicza o ile siê firmy dogadaj±.
Maciek Kaliñski
My¶le ¿e sie dogadaj±.
Akurat tak sie sk³ada ¿e tam pracuje, wiêc jutro docisne szefow± ¿e koniecznie musowo bezapelacyjnie zamawiamy icon_wink.gif

pozdrawiam

edit-> a co do wysy³ki [skoro ju¿ sie tutaj odezwa³em to niejako czuje sie wywo³any do tablicy bo w³a¶nie tym sie tam zajmuje] to powiem wam [na naszym przyk³adzie] ¿e i tak ksiêgarnia do sprzeda¿y wysy³kowej dok³ada.
P.A.Nowakowski
CYTAT(Maciek Kaliñski)
My¶le ¿e sie dogadaj±.
Akurat tak sie sk³ada ¿e tam pracuje, wiêc jutro docisne szefow± ¿e koniecznie musowo bezapelacyjnie zamawiamy  ;-)

Znakomicie! Ja poleci³em Ksiêgarnie Wydawnictwu wiêc faktycznie jest szansa na consensus smile.gif
Maciek Kaliñski
Ksi±¿ka powinna byæ dostêpna w ksiêgarni odkrywcy w drugim tygodniu maja.

pozdrawiam
P.A.Nowakowski
No i bardzo dobrze i z po¿ytkiem dla wszystkich smile.gif
Maæku - ode mnie masz autograf gratis smile.gif
Maciek Kaliñski
Ksi±¿ka jest ju¿ od ¶rody, dziwne tylko ¿e nie ma jej na stronie, powinna sie pojawiæ lada chwila
Natomiast z pewno¶ci± ludzie z £odzi mog± sie pofatygowac na Sienkiewicza 11 i nabyæ j± w sklepie.
Przeczyta³em na szybciora w autobusach i zachêcam do kupna.
Bardzo przydatna pozycja dla reenactorów, zw³aszcza pod k±tem tego jaka postaæ na co mog³a sobie pozwoliæ.

pozdrawiam

P.S. Piotrze, po autografz pewno¶ci± sie zg³osze je¶li nada¿y sie ku temu okazja.
Gregor
Ksi±zka jest ju¿ te¿ dostêpna na Merlinie smile.gif

http://www.merlin.com.pl/frontend/towar/456802

Pozdrawiam
Robert Diabe³
Ksi±¿ka godna polecenia.

Zastanawiaj± mnie jednak dwie rzeczy:
- dlaczego straszy ok³adk±,
- czemu maj± s³u¿yæ rysunki p³yt nagrobnych oraz innych zabytków, skoro s± daleko mniej dok³adne, bêd±c
czêsto samym tylko zarysem postaci i tak na prawde niczego nowego do publikacji nie wnosz±?
Bart
Przeczyta³em od deski do deski. Jak dla mnie bomba, gromadzi ca³± masê znalezisk do kupy. Znakomity punkt wyj¶cia do dalszych poszukiwañ.
Ale do³±czam siê do pytania Diab³a. Czemu s³u¿y 41 stron obrysów nagrobków? ¯eby to by³y hipotetyczne rekonstrukcje zniszczonych fragmentów lub dok³adne przerysy....

Pozdrawiam
synek
tak przegl±daj±c te przerysy (przyznam ¿e tylko to uda³o mi siê przej¿ec w tej ksi±¿ce, tekstu niestety nie czyta³em icon_neutral.gif ) i sam siê nad tym zastanawia³em i chyba wpad³em po co?

wed³ug mnie te przerysy s± po to by wyci±gn±c z szarego zdjêcia nagrobka (czêsto przesyconego ró¿nymi szczegó³ami) jak±¶ ciekaw± rzecz na pocz±tku mog±c± nie zwrócic na siebie uwagi.

to jest tylko takie moje przypuszczenie a co mia³ autor na my¶li to ju¿ inna sprawa

pozdrawiam
P.A.Nowakowski
Hmmm...w³a¶ciwie najbli¿ej prawdy jest synek. Przerysy mia³y ukazywaæ (podkre¶laæ) elementy uzbrojenia zaczepnego. Praktyka znana choæby z UwP¦. Niestety, pewne niedomówienia z Wydawnictwem sprawi³y, ¿e nie do koñca wysz³o to jak chcia³em. Mia³o ich byæ mniej, i mia³y byæ zebrane razem (po kilka na jednej tablicy). Niestety sta³o siê inaczej... Nastêpnym razem dopilnujê.

P.S. Dziêki serdeczne za opinie smile.gif
Pozdrawiam. Piotr

P.S. 2 Ok³adka mi siê podoba³a icon_sad.gif
Bart
Hmmm.. smile.gif nie no ja siê domy¶lam czemu mia³y s³u¿yæ. Praktyka ze wszech miar s³uszna. Ale patrzê na np.: obrys nagrobka Eustachego ze Sprowy, herbu Odrow±¿, Jana II ze Sprowy, Jana Czulickiego czy Rafa³a z Tarnowa i same zdjecia nagrobków mówi± zdecydowanie wiêcej ni¿ te obrysy. Mo¿e obok nagrobka, próba "plastycznej" rekonstrukcji tak uzbrojonej postaci? W ty momencie skala rysunków by³aby jak najbardziej dobra.

Pozdrawiam
Herman
Dzisiaj dosta³em ksi±¿ke i prawie odrazu zabra³em siê do czytania. Mam nadzieje ¿e bedzie mo¿na podyskutowaæ pó¼niej na jej temat.

PZDR
Herman
Julko
Kupi³em, przeczyta³em:
- ok³adka: wypas;
- tre¶æ: jak na pracê naukow± dziwnie ciekawie i przyjemnie siê czyta;
- cena: do zaakceptowania;
- ogólnie: wspania³a pozycja warta posiadania.

Przy³±czaj±c siê do dyskusji o obrysach uwa¿am, ¿e poza pojedynczymi pozycjami s± wrêcz niezbêdne i bardzo u³atwiaj± skupienie siê na opisywanych elementach. Jedyn± wad± któr± znalaz³em, to umieszczenie niektórych z nich tak, ¿e przy ogl±daniu trzeba przewracaæ kartkê - ale to raczej wina sk³adacza w wydawnictwie.

P.A.Nowakowski:
CYTAT
Mia³o ich byæ mniej, i mia³y byæ zebrane razem (po kilka na jednej tablicy).

I dobrze, ¿e tak siê nie sta³o. Oprócz jednej czy dwóch pozycji reszta jest (dla mnie) bardzo potrzebna, a umieszczenie ich przy w³a¶ciwych nagrobkach znacznie u³atwia ogl±danie.
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.