Pomoc - Szukaj - U¿ytkownicy - Kalendarz
Pe³na wersja: ostrzenie miecza
> Uzbrojenie na przestrzeni dziejów > Uzbrojenie - ogólnie > Uzbrojenie - porady techniczne
diablo62
Mam pytanie, kupi³em miecz, ale nie jest on ostry, jak go naostrzyc?
Rabiega
A co masz zamiar z nim robiæ po naostrzeniu ?
Horhe
Kolejny ninja co rodzine chce wykosiæ, jak tylko wyjdzie z wirtualnego ¶wiata?
Snaewar
Mo¿e chce robiæ testy broni, albo powiesiæ na ¶cianie? Trochê luzu panowie smile.gif

Kup ose³kê.

Vive l'Empereur!
diablo62
ale w najgrubszym miejsu ten miecz ma oko³o 2 mm dlatego chce go naostryæ aby by³ troche ciêszy icon_wink.gif a wy mi tu jakie¶ podej¿enia snujecie bum.gif
Borg
cienszy sie chyba pisze
i eee 2mm? tyle to ja mam chyba w najcienszym cos mi sie tak zdaje
Kazimierz
Diablo62 - je¶li bêdziesz chcia³ kiedy¶ u¿ywaæ tego miecza w inscenizacjach czy pojedynkach turniejowych to lepiej zostaw taki jaki jest (2mm to nie za du¿o). Je¶li za¶ chcesz wytworzyæ ostr± broñ to siê dowiedz, czy aby to bêdzie legalne ;)

Pozdrawiam
johnkelly
Z tego co siê orientujê to posiadanie broni bia³ej naostrzonej nie wymaga zezwolenia.
diablo62
Gdzie¶, kto¶, kiedy¶, co¶ pisa³, ¿e jak ma siê 18 lat to mo¿na chodziæ po mie¶cie z mieczem, byle by by³ w pochwie tongue.gif
vroobell
CYTAT(diablo62)
Gdzie¶, kto¶, kiedy¶, co¶ pisa³, ¿e jak ma siê 18 lat to mo¿na chodziæ po mie¶cie z mieczem, byle by by³ w pochwie tongue.gif

O mamo, lanser jak siê patrzy - z mieczem po mie¶cie bêdzie chodzi³. Jeszcze w³osy na bia³o sobie pofarbuj.
Purvis
kto¶, gdzie¶, kiedy¶ powiedzia³, ¿e paradowanie w miejscach publicznych z broni± bia³± o d³ugo¶ci ostrza pow. 30 cm mo¿e wzbudzaæ niezdrowe zainteresowanie panów w mundurach.

co do szczegó³ow mogê siê myliæ, ale jak bêdziesz udawa³ wiedzmina na mie¶cie, to na bank masz mi³± rozmowê z patrolem.

pos³uchaj kolegów z do¶wiadczeniem ( to ci wy¿ej, z tymi dziwnymi avami icon_wink.gif ) i odpu¶æ ostrzenie.
diablo62
Ale ja niechce chodziæ po mie¶cie z mieczem!!! anger.gif anger.gif chodzi o, ¿e johnkelly mówi³, ¿e chyba nie trzeba mieæ zezwolenia, wiêc ja powiedzia³em, ¿e te¿ tak my¶le, a to o tym, ¿e mo¿na chodziæ po mie¶cie to tylko takie uzupe³nienie!

PS: Co to ta ose³ka i gdzie to kupiæ?
Micha³ /Gwyn/ Czerep
A tak w ogóle to jak± grubo¶æ krawêdzi ma ten Twój miecz? 2mm? Czy 2mm to najwiêkszy przekrój g³owni?
Bo jak krawêd¼ 2mm to kiepsko nadaje siê do ostrzenia, tj trudno bêdzie uzyskaæ odpowiedni k±t pod jakim bêd± stykaæ siê p³aszczyzny p³azów. Po polsku: 2mm to za grubo. Odkówka do ostrzenia powinna w zasadzie ju¿ byæ prawie ¿e ostra. Pozdrawiam
Gwyn
Halfgar
CYTAT(johnkelly)
Z tego co siê orientujê to posiadanie broni bia³ej naostrzonej nie wymaga zezwolenia.

A mo¿esz powiedzieæ na jakiej podstawie siê orientujesz?? jaki¶ paragrafik czy cu¶smile.gif
diablo62
CYTAT(Gwyn)
A tak w ogóle to jak± grubo¶æ krawêdzi ma ten Twój miecz? 2mm? Czy 2mm to najwiêkszy przekrój g³owni?
Bo jak krawêd¼ 2mm to kiepsko nadaje siê do ostrzenia, tj trudno bêdzie uzyskaæ odpowiedni k±t pod jakim bêd± stykaæ siê p³aszczyzny p³azów. Po polsku: 2mm to za grubo. Odkówka do ostrzenia powinna w zasadzie ju¿ byæ prawie ¿e ostra. Pozdrawiam
Gwyn

normalnie mam jaki¶ 1 mm co mi wystarcza, ale w górnej czê¶ci mam krawêd¼ 2mm, czyli mam odkowk± to naostrzyæ? dunno.gif

PS: Tak, tak wiem ¿e jestem mroczny. cool.gif tongue.gif
Thyrvald
CYTAT(diablo62)
normalnie mam jaki¶ 1 mm co mi wystarcza, ale w górnej czê¶ci mam krawêd¼ 2mm, czyli mam odkowk± to naostrzyæ? dunno.gif:

CYTAT(diablo62)

rozbawi³e¶ mnie do ³ez, naprawde.
Gwyn pisz±c odkówka do ostrzenia mia³ na my¶li odkut± g³ownie przeznaczon± do naostrzenia.
Ose³ka to to czym ostrzysz no¿e w kuchni, kupisz na targu.

Pozdrawiam
johnkelly
CYTAT(Halfgar)
CYTAT(johnkelly)

A mo¿esz powiedzieæ na jakiej podstawie siê orientujesz?? jaki¶ paragrafik czy cu¶smile.gif

No ja nie mam co robiæ tylko pamietac paragrafiki :P. Albo szukaæ ja¶nie panu ;P. Z tego co pamiêtam to problemy s± tylko z noszeniem broni bia³ej o ostrzu ukrytym i nie maj±cej wygl±du broni (np laska). Szabla, miecz bodaj¿e nawet nie s± jako broñ definiowane.

Edit: albo ten pasztet jest ju¿ z deka nie¶wie¿y, albo ze mn± co¶ nie tak - w nawiasie napisa³em l-a-s-k-a a widzê c-z-o-s-n-e-k...
diablo62
Ja wiem czy czosnek jest tak± broni±?? No chyba, ¿e go siê naje. bigsmile2.gif bigsmile2.gif

PS:Czemu l.aska jest broni±? to znaczy, ¿e nie mo¿esz chodziæ z kijem od szczotki?
johnkelly
CYTAT(diablo62)
Ja wiem czy czosnek jest tak± broni±?? No chyba, ¿e go siê naje. bigsmile2.gif  :grin:  

PS:Czemu l.aska jest broni±? to znaczy, ¿e nie mo¿esz chodziæ z kijem od szczotki?

Nie, je¶li w trzonku masz ukryte ostrze.
Halfgar
CYTAT(johnkelly)
CYTAT(Halfgar)
CYTAT(johnkelly)

No ja nie mam co robiæ tylko pamietac paragrafiki :P. Albo szukaæ ja¶nie panu ;P. Z tego co pamiêtam to problemy s± tylko z noszeniem broni bia³ej o ostrzu ukrytym i nie maj±cej wygl±du broni (np czosnek). Szabla, miecz bodaj¿e nawet nie s± jako broñ definiowane.

Edit: albo ten pasztet jest ju¿ z deka nie¶wie¿y, albo ze mn± co¶ nie tak - w nawiasie napisa³em l-a-s-k-a a widzê c-z-o-s-n-e-k...

Art. 4 ust. 1. punkt 4 Ustawy o Broni i Amunicji z 21 maja 1999 roku.

Mowa jest o ostrzach ukrytych w przedmiotach nie maj±cych wygl±du broni, ale tak¿e o nunczakach, kastetach, pa³kach zawieraj±cych wykoñczenia z cizkiego i twardego materia³u lub posiadaj±ce takie wk³adki oraz o pa³kach wykonanych z ciêzkiego i twardego materia³u, imituj±ce kij bejsbolowy.

Jako osoba reklamuj±ca Niezalezne Forum Polityczne powiniene¶ wiedzieæ, ¿e je¶li moja o paragrafach nie ma czgo¶ takiego jak "z tego co wiem" i nie mów do mnie jasnie panie, chyba, ¿e s³uga moim bêdziesz ... bigsmile2.gif

Buziaczki
johnkelly
CYTAT(Halfgar)
Art. 4 ust. 1. punkt 4 Ustawy o Broni i Amunicji z 21 maja 1999 roku.

Mowa jest o ostrzach ukrytych w przedmiotach nie maj±cych wygl±du broni, ale tak¿e o nunczakach, kastetach, pa³kach zawieraj±cych wykoñczenia z cizkiego i twardego materia³u lub posiadaj±ce takie wk³adki oraz o pa³kach wykonanych z ciêzkiego i twardego materia³u, imituj±ce kij bejsbolowy.

No widzisz - sam znalazle¶ bigsmile2.gif . Niemniej wynika z tego, ¿e z obuszkiem czy nadziakiem to ju¿ sobie mo¿na nie pochodziæ.

CYTAT(Halfgar)
Jako osoba reklamuj±ca Niezalezne Forum Polityczne powiniene¶ wiedzieæ, ¿e je¶li moja o paragrafach nie ma czgo¶ takiego jak "z tego co wiem"...

A co ja, prawnik? My tam siê polityk± a nie prawem zajmujemy :P.
Halfgar
CYTAT(johnkelly)
CYTAT(Halfgar)
Jako osoba reklamuj±ca Niezalezne Forum Polityczne powiniene¶ wiedzieæ, ¿e je¶li moja o paragrafach nie ma czgo¶ takiego jak "z tego co wiem"...

Ehhh ... a jak kto¶ siê a politycy co tworz±?? ... prawo mój drogi prawo :D i tak samo powinni operowac paragrafami devil.gif

Buziaczki
johnkelly
CYTAT(Halfgar)
CYTAT(johnkelly)

Ehhh ... a jak kto¶ siê a politycy co tworz±?? ... prawo mój drogi prawo :D i tak samo powinni operowac paragrafami devil.gif

Ja jeszcze nie ten kaliber polityka bigsmile2.gif . Zaistnieje potrzeba to siê bêdê w tym kierunku szkoli³.

A wracaj±c do tematu i jak to wygl±da w praktyce: znajomego kiedys spisali za posiadanie zwyk³ej, drewnianej l-a-s-k-i dziadka któr± siê podpiera³ po kontuzji odniesionej w wypadku. Inni znajomii sobie umilali czas w oczekiwaniu na poci±g pojedynkami - patrol podpar³ ¶cianê i obserwowa³ - w ocenie znajomych z nudów a nie s³u¿bowo. Tak wiêc regu³y raczej nie ma i zale¿y przede wszystkim od upierdliwo¶ci funkcjonariusza.
Horhe
CYTAT(Thyrvald)
CYTAT(diablo62)

normalnie mam jaki¶ 1 mm co mi wystarcza, ale w górnej czê¶ci mam krawêd¼ 2mm, czyli mam odkowk± to naostrzyæ? dunno.gif:

CYTAT(diablo62)

rozbawi³e¶ mnie do ³ez, naprawde.
Gwyn pisz±c odkówka do ostrzenia mia³ na my¶li odkut± g³ownie przeznaczon± do naostrzenia.
Ose³ka to to czym ostrzysz no¿e w kuchni, kupisz na targu.

Pozdrawiam

Nie zgadzam siê!
Ose³ka to takie góralskie mas³o. Nie¼le tym siê ostrzy miecze blinkie.gif
Zaytz
te¿ sie nie zgadzam - nie tylko góralskie!! na nizinach te¿ jest s±dze ¿e na pomorzu siê i znajdzie bigsmile2.gif
a ¿eby nie offtopowaæ: diablo62 zastanów sie po co ci ostra klinga?? a je¶li naprawdê, ale to naprawde chcesz naostrzyæ posiadan± ju¿ klinge, to najpierw sie zorientuj czy siê da bez przekuwania (patrz posty Gwyna i Thyrvalda)
mi³ego dnia - zajcew
Zygmunt
CYTAT(Horhe)
Nie zgadzam siê!  
Ose³ka to takie góralskie mas³o. Nie¼le tym siê ostrzy miecze blinkie.gif

blinkie.gif uhuhuhu
mo¿na spróbowac mas³em w kostce, ale broñ bo¿e margaryn±- robi± siê niebezpieczne zadziory blinkie.gif
Purvis
Panowie: ose³ka to powszechnie uzywana "jednoska miary" mas³a. Nie jego gatunek.
1ose³ka=1 kostka. w przybli¿eniu.
A wracajac do tematu: z ose³ek polecam "¶mietankowe".
Do nabycia w ka¿dym sklepie rolniczym (Dla laików: to taki z gumofilcami na wystawie. )
Tylko nie ostrz na goraco!!
pzdr
purvis
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.