Pomoc - Szukaj - U¿ytkownicy - Kalendarz
Pe³na wersja: XVII-wieczni cyrkowcy?
> Ubiór i dodatki > Ubiory renesansowe i barokowe > Inne ubiory renesansowe i barokowe
Woo
Poszukujê informacji jak wygl±da³y w okolicach XVII (ew. pocz. XVIII) wieku osoby zajmuj±ce siê rozrywk±, któr± dzi¶ nazwaliby¶my cyrkow± (Bo, o ile mi wiadomo cyrk jako taki by³ wtedy w powijakach). Nazywano ich bodaj hecarzami (poprawcie mnie je¶li siê mylê). Chodzi mi o ¿onglerów, linoskoczków, akrobatów itp. Jak wygl±da³y ich stroje? Najchêtniej okolice Polski, ale nie konieczne - Anglicy i Francuzi te¿ mog± byæ. Szuka³em w necie, ale nic nie mogê wyszperaæ. Na stronach o historii cyrku wszystko zaczyna siê od Astley's Amphitheatre (1779). Zreszt± i tak nie znalaz³em ¿adnych obrazków. dunno.gif

Pomo¿ecie?
Woo
...nie pomo¿ecie.
Znalaz³em jeden jedyny obrazek. Jest ¶redni, nie jestem nawet w stanie stwierdziæ, czy jest sensowny, czy nie:
http://www.juggling.org/books/alvarez/part1.html#p17

Je¿eli mo¿e jednak kto¶ by mia³ co¶ do powiedzenia w tym temacie - bêdê wdziêczny...
Pawe³ Lipnicki
No rzeczywi¶cie - cyrk jest ewidentn± bia³a plam±...
Je¶li za³o¿yæ, ¿e akrobaci i pogromcy zwierz±t to elementy cyrkowe - mamy je ju¿ w kulturze minojskiej
(Kreta, 5000 lat temu ), potem w Azji mniejszej, nastêpnie w Rzymie . Ale poza wazami - zero obrazków...
Woo
Juz dosta³em pomoc na priva i najbardziej spodoba³y mi siê obrazki Callota.

A Kreta ¶rednio mi pasuje do kontekstu ;)
Pawe³ Lipnicki
Obrazki Callota dotycz± w wiêkszo¶ci commedii dell' arte (al' improviso) odmiany w³oskiej.
Te¿ mi siê podobaj± ;)) ... Kreta to oczywi¶cie niezbyt w kontek¶cie - aczkolwiek wyk³adowcy
akcentuj±cy elementy ludyczne w dawnych kulturach wspominali o niej i o akrobatach z bykami icon_rolleyes.gif
EwKa
W elzbietanskiej Anglii spotyka sie postac poskramiacza niedzwiedzia szczujacego misia psami. Poniewaz byla to rozrywka ludyczna to przedstawienia sa tez takie-czarno/biale drzeworyty. Co do ubrania to wams i dosc waskie spodnie w typie "weneckich" napewno sie nadaja.
Arlekin
Je¶li chodzi o stroje cyrkowców to znalaz³em zdjêcie (http://img196.imageshack.us/img196/7862/arlekins.jpg) arlekina z gry Assassin's Creed: Brotherhood. Wydaje mi siê, zê jest on z okresu XV - XVI wieku. Próbowa³em w internecie znale¼æ jakie¶ informacje i wykroje elementów tego stroju, ale niczego nie znalaz³em.

Mo¿e kto¶ by³by w stanie mi pomóc?
Grunwaldomaniak
Zauwa¿y³em, ¿e to dopiero twój 1 post, wiêc napiszê:
Gry komputerowe to nie ¼ród³o historyczne!!! Zapamiêtaj to i nie wyskakuj z Assasin`s Creedem!!!!!
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.