witam
Na samym wstepie uprzedzam ze jestem tu nowy i to mój pierwszy post , wiêc prosze o wyrozumia³osc , ale do rzeczy ... znalaz³em gdzie¶ tutaj na forum zdjecie kirysu krytego czêsciowo czerwon± tkanin± (kryty by³ tylko dó³ kirysu , opacha ) niestety nie podam linku oniewaz nie moge go znale¶c . Chcia³bym wiedzieæ czy takowy kirys jest historycznie poprawny ?
widzialem na odwrot gdzie na brygantyne czlowiek zakladal plytowy plackard (gaske)- II polowa XV wieku
takie cos moglo tworzyc wrazenie napiersnika "polkrytego", ale nim nie bylo
widzalem tez napiersniki z dokladanymi krytymi szorcami (XIV/XV)
opacha to czesc chroniaca ramie nie dolna czesc kirysu
A gdzie móg³bym znale¼æ wiêcej informacji na temat datowania i wystêpowania takiego pancerza? Chodzi mi o wystêpowanie tego elementu w¶ród ró¿nej ma¶ci strzelców i artylerzystów, o dok³adne datowanie (szczególnie o najwcze¶niejsze pojawienie siê - chocia¿by w ikonografii) oraz o mo¿liwe konfiguracje, szczególnie o inne ni¿ Plackard + brygantyna, bo ta do najtañszych (dzisiaj) nie nale¿y, porównuj±c np. z kolczug±.
Chodzi mi np. o konfiguracje pokazan± na zdjêciu:
Mam co¶ takiego w za³oczniku kirys czesciowo kryty , g±ska tylko nie jest kryta i widzia³em cos takiego jak mówisz Nikodemie gdzie¶ na jakiej¶ czeskiej stronce , nie zdjecie ani ikonografie ale rysunek , ale nie moge sie doszukaæ tego czeski net to nie moja specjalno¶c
Borg- trochê ju¿ po nie w czasie ale pytam czy posiadasz mo¿e jakie zdjêcie b±d¼ ¼ród³o takiej dok³adanej szorcy? Czy dok³adana by³a do bombki jak w XV stalowa szorca?
epitafium Wierzbiêty z Branic, praktycznie w ka¿dej ksi±zce o uzbrojeniu, sztuce gotyckiej...ew w Muzeum Narodowym w Krakowie na zywo do zobaczenia, je¶li dobrze pamiêtam...
Ooops. Troszkê ¼le sprecyzowa³em, chodzi³o mi o czternasty wiek tzn 3-4 æwiartkê.
Kirys sk³adany to bodaj¿e lata 30te XV wieku o ile pamiêtam. Pojawiaj± siê wtedy pierwsze przedstawienia. Musia³bym pogrzebaæ.
Nieomylny nie jestem.
co to jest kirys sk³adany?
Znalaz³em ostatnio przez przypadek takie cu¶:
http://www.ageofarmour.com/instock/heroic-armour.htmlczy to kirys na brygantynê czy jak???
To nic innego jak p³atnerski eksperyment-facet wykona³ zbrojê w oparciu o ikonografiê mitycznych herosów-fajnie to wygl±da, ale do rekonstrukcji nie specjalnie; ze zdjêæ wynika ze pod ,, kirys"
(i¶cie fantazyjny) za³o¿ono brygantynê..po prostu
Kliknij, aby zobaczyæ za³±cznikMylisz sie, to z ksiazki La Peiniture francaise autor obrazu Martire De Moulins. Zeskanowalem niestety mam wersje czarnobiala . No i czytaj tez tekst na stonie .
A na ile takie cudo jest historyczne? Znaczy by¶ okresli³ poprawno¶æ i wiarygodno¶æ tej ksi±¿ki?
Malarz który to namalowa³ aktywny zawodowo by³ w latach 1480 - 1501, kiedy namalowany ten obraz powy¿ej - nie wiem, ale te daty i tak jako¶ datuj± nam tego typu pancerz. Ponadto jest to na aniele i to te¿ jest nie bez znaczenia, je¶li chodzi o wiarygodno¶æ tego jako poprawnej zbroi z tamtego okresu.
CYTAT(Herr Elvisso @ 10:18 09.12.2008)
A na ile takie cudo jest historyczne? Znaczy by¶ okresli³ poprawno¶æ i wiarygodno¶æ tej ksi±¿ki?
Album przegladowy przez malarstwo od XIV do XX wieku . To tak jakbys zadal pytanie o wiarygodnosc kiazki Malarstwo Polskie autorstwa Micha³a Walickiego. Tochê inicjatywy w³snej i pare chwil spedzonych przy google przed zadaniem pytania .
CYTAT(Borg @ 17:19 11.11.2008)
Pomy³ka. Chodzi³o o kirys ruchomy.
CYTAT(Death-wish @ 08:08 14.12.2008)
CYTAT(Borg @ 17:19 11.11.2008)
Pomy³ka. Chodzi³o o kirys ruchomy.
Jak wygl±da kirys ruchomy? Czy chodzi o to ¿e sk³ada siê z dwóch niezale¿nych czê¶ci - górnej i dolnej, które nie s± po³±czone na sztywno? Móg³by kto¶ przedstawiæ jakie¶ zdjêcie?
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê
kliknij tutaj.