Pomoc - Szukaj - U¿ytkownicy - Kalendarz
Pe³na wersja: tarcza piechoty za Juliana Apostaty
> Uzbrojenie na przestrzeni dziejów > Uzbrojenie staro¿ytne > Ochronne uzbrojenie staro¿ytne
konstans
czy podczas wyprawy Juliana do Persji piechota u¿ywa³a okr±g³ych tarcz?

za odpowiedzi z góry dziêkuje

Konstans
Wotawa
Julian Apostat± zwany jest nieco bez sensu (acz oczywi¶cie tak siê ju¿ przyjê³o). W zasadzie powinien byæ zwany Pobo¿nym, bo taki by³ smile.gif
Pewnie tacy byli, bo okr±g³ych nie brakowa³o i wcze¶niej i pó¼niej, u¿ywali ich te¿ babarzyñcy. Bo zebrano dosyæ zró¿nicowan± armiê. Zreszt± owalne tarcze by³y wtedy mocno zbli¿one do ko³a, ale nie wiem czy to akurat ma jakie¶ znaczenie. A w czym rzecz?
konstans
ta informacja mi siê pszyda dla tego, chcia³bym siê zaj±æ archeologi± eksperymentaln±, a ten okres ¿adko kto odtwa¿a

Konstans
Zygmunt
CYTAT(konstans)
ta informacja mi siê pszyda dla tego, chcia³bym siê zaj±æ archeologi± eksperymentaln±, a ten okres ¿adko kto odtwa¿a

Konstans

oczy bol±
przyda
rzadko
odtwarza

popieram nowe pomys³y w rekonstrukcji, ale radzi³bym nie zapominaæ o jêzyku ojczystym, pewnie us³yszê o dysorcji albo dysgrafii, ale ja te¿ mam dysgrafiê oraz "S³ownik ortograficzny" Taszyckiego pod rêk±... anger.gif
konstans
a wiecie mo¿e jak zrobiæ takie ³adne pó³kuliste umbo?

Konstans
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.