No tak ... znowu Micha³ek
.
Zacytuj prosze co dokladnie on wypisuje. Bo z tego co napisales :
CYTAT
przedstawia on tezê, ¿e w omawianym okresie Rzymianie byli dotkniêci degeneracj± tak fizyczn± (bezp³odno¶æ, znaczne obni¿enie ¶redniego wzrostu, istotne os³abienie fizyczne), jak i umys³ow±.
a jednoczesnie piszac, ze "owo zjawisko nie zostalo do tej pory w nauce zauwazone".
To ciekawe jak zauwazyl to Michalek ... ?
Przeczytaj artykul z powyzszego linka, jest naprawde interesujacy.
CYTAT
od niewolników poczynaj±c (gotowano im po¿ywienie w garnkach z o³owiu)
Tylko pamietaj zeby nie popadac w skrajnosci, i wiedziec ze glownie gotowano w ceramice w owych czasach. A oprocz tego posiadano o³owione naczynia, ktore rowniez wykorzystywano i mimo iz nie tak az czesto to dawalo sie im to we znaki zdrowotnie.
Ale znowu wracajac do wina, wyglada na to ze arystokracja (czyli glowny odbiorca tego trunku, choc nie jedyny) dostawal najbardziej po d....
CYTAT
In De Agri Cultura, the earliest example of Latin prose (c.160 BC), Cato gives directions for reducing must in "a copper or lead vessel" over a slow fire, "stirring constantly to prevent scorching; continue the boiling, until you have boiled off a half" (CVII). Writing in the first century AD, Columella elaborates on the process.
"Some people put the must in leaden vessels and by boiling reduce it by a quarter, others by a third. There is no doubt that anyone who boiled it down to one-half would be likely to make a better thick form of must and therefore more profitable for use....But, before the must is poured into the boiling-vessels, it will be well that those which are made of lead should be coated inside with good oil and be well-rubbed, and that then the must should be put in....The vessels themselves in which the thickened and boiled-down must is boiled should be of lead rather than of brass; for, in the boiling, brazen vessels throw off copper-rust and spoil the flavour of the preservative....Must of the sweetest possible flavour will be boiled down to a third of its original volume and when boiled down, as I have said above, is called defrutum" (XII.19.1, 19.6, 20.1, 21.1).
W skrocie .. Juz w
De Agri Cultura (najstarszej zachowanej prozie po ³acinie) z 160 roku przed chrystusem Katon doradza, aby redukowac moszcz gronowy (ang. must) podcas produkcji wina gotujac w o³owianych naczyniach.
To samo Pliniusz, ponizej. W swojej
Histori Naturalnej z roku 77 n.e. doradza zeby gotowac wino w olowianych naczyniach.
CYTAT
Pliny, too, in his Natural History (AD 77) recommends that must be prepared in a lead vessel.
"Also boiled-down must and must of new wine should be boiled when there is no moon, which means at the conjunction of that planet, and not on any other day; and moreover leaden and not copper jars should be used, and some walnuts should be thrown into the liquor, for those are said to absorb the smoke" (XIV.136).
Czy jednak to wszystko wystarcza, aby moc jednoznacznie ocenic czy o³ow jest calkowicie odpowiedzialny za degeneracje umyslowo-fizyczna spoleczenstwa rzymskiego, nie mnie oceniac, gdyz za mala wiedze posiadam w tej materii.. Zreszta oceniajac architekture, malarstwo, rzemioslo uzytkowe jak i wojenne, zdobycze rzymu itd .. i porownujac z osiagnieciami innych kultur europejskich z tego okresu .. nie sposob pomyslec ze tym ludziom brakowalo czegokolwiek na umysle i ciele ... a wrecz przeciwnie.
Slyszy sie czasem, ze to olow zniszczyl imperium rzymskie .... nalezy traktowac to raczej jako niewinny zart.
W kazdym razie jak masz ochote postudiowac temat i podzielic sie wiedza, tu masz spis publikacji ktore sie juz na ten temat ukazaly (wbrew temu co podobno mowi Michalek .. ze w nauce tego nie zauwazono do tej pory) i traktuja o problemach zdrowotnych rzymian w kontekscie wszechobecnego o³owiu w ich kulturze.
CYTAT
- Lead and Lead Poisoning in Antiquity (1983) by Jerome O. Nriagu;
- "Saturnine Gout Among Roman Aristocrats: Did Lead Poisoning Contribute to the Fall of the Empire?" (1983) by Jerome O. Nriagu, New England Journal of Medicine, 308, 660-663;
- "The Myth of Lead Poisoning Among the Romans: An Essay Review" (1984) by John Scarborough, Journal of the History of Medicine, 39, 469-475;
- "Lead Poisoning and the Fall of Rome" (1965) by S. C. Gilfillan, Journal of Occupational Medicine, 7, 53-60;
- "Lead and Wine: Eberhard Gockel and the Colica Pictonum" (1982) by Josef Eisinger, Medical History, 26, 279-302;
- "Lead in Ancient Human Bones and Its Relevance to Historical Developments of Social Problems with Lead" (1987) by C. C. Patterson, H. Shirahata, and J. E. Ericson, Science of the Total Environment, 61, 167-200;
- "Lead Poisoning in the Ancient World" (1973) by H. A. Waldron, Medical History, 17, 391-399; "Vitruvius, Lead Pipes and Lead Poisoning" (1981) by A. Treavor Hodge, American Journal of Archaeology, 85, 486-491;
- "Lead Poisoning and the Decline of the Roman Aristocracy" (1985) by Lionel and Diane Needleman, Classical Views, 4(1), 63-94;
- Lead Compounds: Hazard Summary (1992) by the U.S. Environmental Protection Agency, Technology Transfer Network, Air Toxics Website;
- "Greenland Ice Evidence of Hemispheric Lead Pollution Two Millennia Ago by Greek and Roman Civilizations" (1994) by Sungmin Hong, Jean-Pierre Candelone, Clair C. Patterson, and Claude F. Boutron, Science, 265, 1841-1843;
- "Hippocrates and Lead" (1973) by H. A. Waldron, in The Lancet, 2(7829), 626; "Lead Poisoning in the Ancient World" (1973) by H. A. Waldron, in Medical History, 17, 391-399
Co do pomyslu, ze na wschodzie olow mniej sie dawal we znaki, to skad te rewelacje ?
W sumie moze to miec jakis sens ...
- mniej cywilizacji -> mniej olowianych rur, mniej kosmetykow itd -> mniej olowiu
- wiecej kontaktu z genami "zdrowych" naturales ... w kontekscie do "uprzemyslowionych olowiem" od lat wielkich miast srodkowej Italii .. itd