Pomoc - Szukaj - U¿ytkownicy - Kalendarz
Pe³na wersja: [Polska] - Ko¶æ s³oniowa
> Inne > Gdzie kupiæ surowce-pó³produkty?
Owen
Hej
Czy kto¶ siê orientuje czy mo¿na w Polsce dostaæ ko¶æ s³oniow± w formie pó³produktu??
Pozdrawiam
Zygmunt
s³oniowa nie wystêpuje w legalnym obrocie z tego co wiem, natomiast mo¿na kupiæ kopalne ciosy mamuta.
Bogdan
Na Allegro - my¶listwo - trofea.
Krzysztof
Kraków
ul.S³awkowska
id±c od rynku jeden z antykwariatów po prawej stronie
ostatnio le¿a³ tam kawa³ek ciosu
d³ugo¶ci ok 30 cm za 2-3 tys z³
albo gie³da staroci w Bytomiu, pytaæ o go¶cia z Kaliningradu, ma ciosy mamucie i z morów, a jak ni ma to sprowadzi, taki niski brzuchaty rosjanin, handluj±cy rzeczami wojskowymi i muszlami.
Sauron
Witam,

Czy istnieje jaki¶ substytut naturalny, dla ko¶ci s³oniowej, nie koniecznie pochodz±cy z wykopalisk smile.gif (vide rzeczone ciosy mamutów). Chodzi o materia³ na rzeczy p³askie - tabliczki, grzebienie i raczej na próbê na razie, ni¿ na docelowe wytwarzanie.
Najlepiej co¶ co ma podobne w³a¶ciwo¶ci mechaniczne, obrabianie etc.
A ju¿ na marginesie - te ciosy mamutów to jak bardzo s± drogie?
Pinior
Widzia³em kiedy¶ na jednej gie³dzie staroci w Kielcach facet sprzedawa³ ko¶æ s³oniow± w postaci klawiatury fortepianowej:)
pozdro
Dominik S³oñ ;)
Borg
Ko¶ci wielb³±da z tego co wiem s± wykorzystywane jako tani substytut.
Podobnie koral bia³y jest na paciorki wykorzystywany udaj±ce ko¶æ. Jakie to koszta nie wiem.
Sauron
Hmm - z tego co mi siê wydaje to jakikolwiek obrót ko¶ci± s³oniowa bez zezwolenia jest wykroczeniem (by³a jaka¶ nag³o¶niona sprawa gdzie kto¶ sprzeda³ w³a¶nie fortepian/pianino ze wstawkami z ko¶ci s³oniowej i mu ¿yæ z tego powodu "pañstwo" nie daje).
Moje pytanie dotyczy substytutu co by sprawdziæ jak to siê obrabia, jak± ma wytrzyma³o¶æ etc. - s³oniom dajmy pokój smile.gif
W Wikipedii jest fragment "ko¶æ s³oniowa ... obecnie termin ten odnosi siê równie¿ do k³ów morsa i hipopotama, zêbów kaszalota, siekaczy narwala i dzikiej ¶wini" - choæ chyba wszystkie sa du¿o mniejsze i nie koniecznie ³atwiej dostêpne...
Borg
Dzikich ¶wiñ w tym kraju nie brak... na ka¿dej ulicy ich pe³no icon_wink.gif
Narwale, kaszaloty, morsy i ca³a reszta te¿ jest pod ochron±.
TomekS
Popatrzeæ w dziale "knifemaking" na knives.pl/forum. Ewentualnie tam zapytaæ. No¿oroby wykorzystuj± k³y morsa, uzêbienie gu¼ca i temu podobne.
Sauron
Hej,

Z tym ¿e napisalem - na tabliczki i grzebienie - a to plaszczyzny, powiedzmy ze tak 7x4cm to minimum... a to znacznie zaweza mozliwe naturalne "zeby" ;)
TomekS
Nono, ale bywaj± wiêksze p³ytki ko¶ci czy czego¶ w tym rodzaju na ok³adziny do rêkoje¶ci typu full tang. Ogólnie to do¶æ drogie.
Morski
CYTAT(Sauron @ 20:44 13.02.2010) *
Hej,

Z tym ¿e napisalem - na tabliczki i grzebienie - a to plaszczyzny, powiedzmy ze tak 7x4cm to minimum... a to znacznie zaweza mozliwe naturalne "zeby" ;)

Witam!
Kiedy¶ bardzo popularny substytut do produkcji galanterii ko¶ciopodobnej to by³ galalit.
Do¶æ ³atwo to podobno wyprodukowaæ z sera. Nie wiem jak z dostêpno¶ci± gotowych tabliczek, ale kiedy¶ produkowano z tego guziki i nie by³o problemów z za³atwieniem.

Mia³em te¿ kiedy¶ przyjemno¶æ rze¼biæ w materiale z którego robi³o siê kostki domina. Miêk³o w gor±cej wodzie, ¶wietnie siê obrabia³o i polerowa³o, a co najciekawsze ¿ó³k³o z czasem przypominaj±c prawdziw± ko¶æ s³oniow±.

Mam wra¿enie, ¿e to by³ w³a¶nie galalit.
Sauron
Hej,

No i to jest odpowiedz na medal smile.gif . Na pewno na poczatek sie nadaje - zglebie temat - dzieki!
TomekS
Zobacz jeszcze w wyszukiwarkach: tagua. Widzia³em ostatnio orzechy tagua w postaci jak prosto z drzewa. W przekroju - ko¶æ. Niestety nie s± zbyt wielkie.
Morski
CYTAT(Sauron @ 08:37 14.02.2010) *
Hej,

No i to jest odpowiedz na medal smile.gif . Na pewno na poczatek sie nadaje - zglebie temat - dzieki!

smile.gif

Uda³o mi siê wypo¿yczyæ na chwilê moje dzie³ko sprzed wielu lat, wykonane w tym w³a¶nie tworzywie. Wysoko¶æ statuetki 27mm. Pierwsze zdjêcie - powierzchnia utleniona, spatynowana.
Kliknij, aby zobaczyæ za³±cznik

A na tym ju¿ po lekkim polerowaniu emulsj± do garów. Daje siê doczy¶ciæ do bia³o¶ci zachowuj±c w za³amaniach patynê. Wygl±da wg mnie znakomicie.
Kliknij, aby zobaczyæ za³±cznik

Nie odnalaz³em niestety moich zapasów galalitu w formie kostek domina, ale szukam.
Jakby kto¶ znalaz³ ¼ród³o tego surowca obecnie to niech nie omieszka daæ znaæ, chêtnie skorzystam.
Sauron
Hej,

Zebralem wszystko co znalazlem narazie na jego temat w Almanachu.
Co do zapasow - powinno sie go dac zrobic w domu - to de facto jest stwardnialy bialy serek smile.gif - narazie eksperymentuje w wersji "light" w domu, ale jak tylko nabede - zaczne z testowac z formaldehydem.
Sauron
Hej,

Dokladnego przepisu przemyslowego na galalit nie znalazlem, wiec trzeba troche potestowac. Juz od tygodnia mocza mi sie rozne serki icon_wink.gif (troche sobie ulatwilem) i pozyskana kazeina z mleka (tak jak mowi przepis) - ponoc winno lezakowac kilka tygodni zobaczymy :-D
Boguslaw
Generalnie zastanawia mnie dlaczego w ogóle ktokolwiek siê zastanawia nad kupnem ko¶ci s³oniowej,morsa,narwala itp.!?!Co wy kurde nie wiecie, ¿e te gatunki s± chronione !!!!!!
Wszystko w temacie
Krzysiu
Co z tego, ¿e s± pod ochron±. Same nie zdychaj±? S± nie¶miertelne? Ka¿dy rodzaj ko¶ci mo¿na kupiæ, tylko trzeba mieæ na to papier, ¿e pozyskanie jest legalne.
Krzysiu
Co z tego, ¿e s± pod ochron±. Same nie zdychaj±? S± nie¶miertelne? Ka¿dy rodzaj ko¶ci mo¿na kupiæ, tylko trzeba mieæ na to papier, ¿e pozyskanie jest legalne.
TomekS
E, na narwale i morsy poluj± tradycyjnie Inuici (czyli niepoprawnie Eskimosi). Bo maj± specjalne zezwolenia.
jopsa
Legalne sprowadzenie fragmentów cia³ zwierz±t chronionych jest niemo¿liwe. Za¶wiadczenie, ¿e pochodz± ze zwierz±t martwych nie bêdzie honorowane, gdy¿ skorumpowani urzêdnicy pañstw III ¶wiata wystawiali takowe dla produktów pochodzacych z k³usownictwa. Za szmugiel mo¿na pój¶æ do kicia.

Jedynym legalnym substytutem ko¶ci s³oniowej dostêpnym w sklepach internetowych (np. brytyjskich) s± paski i klocki z ko¶ci wielb³±da. A z produktów polskich od biedy mo¿na zastosowaæ bielone wapnem ko¶ci udowe wo³owe, dostêpne w sklepach zoologicznych za 8 z³otych sztuka (przeznaczone jako gryzaki dla du¿ych psów). Po rozciêciu i rozgotowaniu mo¿na sprasowaæ i skleiæ - np. na ko¶ciany orzech do kuszy. Nadaj± siê te¿ na inkrustacje.
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.