Pomoc - Szukaj - U¿ytkownicy - Kalendarz
Pe³na wersja: Wachlarze w ¶redniowieczu?
> Ubiór i dodatki > Ubiory pó¼no¶redniowieczne > Inne ubiory pó¼no¶redniowieczne
SZY
Szperajac w internecie znalaz³am krótk± historie wachlarzy i ma³y fragmecink dotycz±cy ¶redniowiecza

" W Bizancjum pojawi³y siê pierwsze koliste wachlarze sk³adane, które, za po¶rednictwem Chin, dotar³y tam z Japonii. W ¶redniowiecznej Europie u¿ywano wachlarzy chor±giewkowych, kolistych i z piór, które wyrabiano m. in.: z ko¶ci s³oniowej, z³ota i srebra, haftowano i ozdabiano per³ami. W nowo¿ytnej Europie wachlarze pojawi³y siê po raz pierwszy w XV. w Wenecji."

czy kto¶ mo¿e posiada ikonografie na której widnieje kobieta z wachlarzem jeszcze w sukni zaliczanej do ¶redniowiecza czy wachlarze sa jednak czysto renesansowym atrybutem?

Zapraszam do dzielenia sie swoimi pogladami, wiedza i ikonografi±.
Marta K.
Znalaz³am artyku³ o ca³ej historii wachlarza :

http://www.victoriana.com/Fans/historyofthefan.html
Elwathi
A ja w dalszym ci±gu nie jestem pewna... Na poni¿szych ikonografiach wystêpuj± one, choæ w nieco innej wersji;) Ale jako¶ ciê¿ko mi uwierzyæ, ¿e istnia³y wtedy tylko wachlarze do wachlowania drugiej osoby... Na trzeciej ikonografii nie wygl±da na relacjê: s³u¿±cy - w³adca... A skoro z takich wachlarzy korzystano, to dziwne by by³o, gdyby nie by³o takich samych z krótkimi r±czkami do wachlowania w³asnej osoby ;) Wiêc jak to w koñcu z nimi by³o?
Elwathi
Hmm... Szkoda, ¿e nikt nie ma zdania. No trudno. Spróbujê taki zrobiæ. Jak s±dzicie, z czego jest zrobiony? Z drewna z metalow± r±czk±? A wzory pomalowane jakimi¶ barwnikami?
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.