Pomoc - Szukaj - U¿ytkownicy - Kalendarz
Pe³na wersja: ¯o³d
> Prywatne Inicjatywy > Rota Pana Kacpra
Micha³ /Gwyn/ Czerep
I proste pytanie:
Czy jeste¶ zainteresowany/zainteresowana otrzymywaniem ¿o³du w postaci replik waluty (pewnie wykonanej w tañszym metalu)? Mo¿na bêdzie ten ¿o³d przegrywaæ w ko¶ci i karty, mo¿e i przepijaæ, jak dobrze pójdzie. Ogólnie móg³by funkcjonowaæ w wewnêtrznym obiegu Roty. Pozdrawiam
Gwyn
Marcvs Rebivs Cacaivs Asellio
Wycofalem sie ze zbrojnego w rocie a zatem ¿old pewnie dla kuchcika dostane niziutki .. ale zaglosowalem na TAK, skoro Gwyn obiecuje ze bede mogl go or¿n±c w karty i lub kosci bigsmile2.gif
Jan Gradoñ
Pawê¿nik g³osuje na tak smile.gif
Marcus Aurelius Carnifex
Czterema ³apami popieram pomys³. heart.gif
Micha³ ¯elazo
Ja te¿ poproszê.
Mo¿e zacznijmy powoli ustalaæ ile wynosi³aby zrzutka na pierwsz± partiê monet i kto ile by dostawa³ ?

Pozdr,
M.
vroobell
Podobno strzelcy maj± niski ¿o³d, ale mo¿e z tych o³owianych kulek da siê jak±¶ monetkê "lew±" zrobiæ? Poza tym mam szczê¶cie w gluckhausa podobno... bigsmile2.gif
Rotmiszcz
Ha Ha! Bêdzie co przepiæ bigsmile2.gif
Czarny
Czesæ
Ja jestem jak najbardziej za Fajna sprawa No i napiæ sie jest za co...smile.gif
Pozdrawiam
Seba
Tomaszek
tiaaa... ja chyba te¿... a jest pomys³ na surowiec?? nie wiem kurde z czego wybite by³y owe praskie grosze - pewnie z czego¶ ¶miertelnego i drogiego, niemniej pewnie mo¿na walnaæ wersjê o³owian±, tudzie¿ miedzian±...

a swoja drog± srebro drogie nie jest... ciekawe ile by koszowa³o walniêcie takiego grosza ze srebra nawet pod³ej próby... ciekawe... jak urde nie wiem... czy pomys³ jako¶ rozwiniemy?? tzn pytam czy mamy jakiego¶ mineciarza anmierzonego, bo ja osobi¶cie niestety ¿adnego...

buziaki
Owen
Jo³
Praskie grosze jak i wszystkie inne by³y wybijane ze srebra. Praskie by³y dlatego dobre bo próba w³asnie by³a dosyæ wyskoei jako¶ci w porównaniu z innymi. Królestwo Polskie nie mia³o takich kopalni srebra by móc sobie pozwoliæ na równie dobra monetê.
W naszej rekonstrukcji mied¼ to uwa¿am ¿e jednak chybiony pomys³, ale powszechnie u¿ywana cyna wydaje siê najbrdziej adekwatna. Oczywi¶cie pomijaj±c srebro ;).

Polecam np. J.A. Szwagrzyk: Pieni±dz na ziemiach polskich X-XXw. Ogólna ale obrazowa.
Pozdrawiam
Jarek Przyby³o
Ja choc jestem na urlopie bezp³atnym to podoba mi siê pomys³. Proponujê pomyszkowac nieco po aukcjach typu Allegro czy nie by³oby tanich orygina³ów. Ja w ten sposób zaopatrzy³em swój mieszek w spor± ilo¶æ monet XVII wiecznych.
Borg
Jarku grosze praskie dla przykladu zadko schodza ponizej 100zl za sztuke. Po za tym niestety praktycznie wszystkie takie okazy pochodza z kradziezy.
Kiedys na allegro dzialal koles ktory wybijal grosze praskie z srebra chyba nawet dobrej proby w cenie okolo 15zl za sztuke... czyli sporawo jak na duze ilosci
Kwestia doszukania napewno byly jakies miedziaki itp jak wroce do Lodzi przejde sie do MA i popatrze co maja. Widzialem tam takie gowienka wielkosci 1 wspolczesnego grosza
Marcvs Rebivs Cacaivs Asellio
CYTAT
a swoja drog± srebro drogie nie jest... ciekawe ile by koszowa³o walniêcie takiego grosza ze srebra nawet pod³ej próby... ciekawe... jak urde nie wiem... czy pomys³ jako¶ rozwiniemy?? tzn pytam czy mamy jakiego¶ mineciarza anmierzonego, bo ja osobi¶cie niestety ¿adnego...

przeciez podawalem juz ceny w temacie w ktorym sie zaczela rozmowa na ten temat ... (podam raz jescze ponizej)

mincerzy w polsce jest kilku
najtansza oferta jaka znalazlem jest od Andrzeja K³osowskiego z Wolina

CYTAT
Cytat:  
cena pary stêpli - mennica wg wzorów ¶redniowiecznych:  
je¿eli mam j± oddaæ zamawiaj±cemu - 1000z³  
je¿eli zostaje u mnie i ja wybijam monety, które sprzedajê zamawiaj±cemu  
(on ma na nie wy³±czno¶æ - ja ich nie wybijam na innych imprezach) - 500z³  
(¶rednica 20mm - mój standard)  
Je¿eli zamawiana moneta bêdzie replik± ciekawej ¶redniowiecznej  
monety i ja móg³bym wyko¿ystywaæ stêple na innych imprezach i stemple  
zostaj± u mnie to wtedy zamawiaj±cy nie p³aci nic za stemple , tylko za  
gotowe monety.  
Cena gotowej - wybitej monety -  
mied¼ - 1z³/ do 500 sztuk , powy¿ej 500 sztuk - 0,5z³  
srebro - 5z³/ do 500 sztuk, powy¿ej 500 - 4z³ (waga 1 monety 2g - srebro  
Fine) - cena zale¿na od ceny rynkowej srebra.  

Cena pustej blaszki:  
mied¼ 0,3z³ do 500 sztuk, powy¿ej 500 sztuk - 0,25z³  
srebro 3,5z³ bez wzglêdu na ilo¶æ

Co do oryginalow, mam kolege ktory zajmuje sie zawodowo handlem monetami, i ma ich tony ... cala jego rodzina zajmuje sie tym od pokolen. Jak zobaczylem u niego caly worek oryginalnych rzymnskich sestercji to przysiadlem ...
Jak szukacie czegos konkretnego dajcie spis, a mysle ze udaloby sie to przez niego zalatwic najtaniej, zamiast szukac po allegro
Jarek Przyby³o
Tak, z tymi orygina³ami to racja. Na allegro op³aca siê kupowaæ monety nieczyszczone (ponosz±c ryzyko ich stanu), mam trochê nabytych t± drog± rzymów. Od handlarza wiem, ¿e g³ównym ¼ród³em monet poza wykopkami s± tereny Ukrainy. Np. polskie srebrne pó³toraki kobiety huculskie u¿ywa³y jako ozdób. My¶lê, ¿e m±drzy w temacie niech obczaj± jakie monety wchodz± w grê i mo¿na uderzyæ do znajomego Watchera. A swoj± drog± to wydaje mi siê , ¿e grosz praski jest chyba zbyt wysokim nomina³em aby go u¿ywaæ w codziennym rotowym ¿yciu.
S³odziutki
Jestem bardzo ZA smile.gif Odpowiednie monety zdecydowanie dodaj± klimatu.

Czy mamy jakie¶ pomys³y na to, jaka to bêdzie waluta?

Pozdrawiam serdecznie,
S³odziutki.
Bejbs
Ceny miedziaków sa atrakcyjne . Pomys³ dobry
vroobell
Mo¿e by wykonaæ te monety z lutu cynowego Sn60Pb40? Tanie to i mo¿e by dobrze udawa³o srebro?
Borg
Moje propozycje:
a) nabic miedziakow, nabic troche srebrnych praskich i troche falszowanych praskich... falszowanie monet to stary wynalazek
B) monety slask/czechy moze takie ktore sa jakis czas w obiegu wtedy i BB sie dorzuca
ale ja tylko tak sobie mysle..
¦wider
witam,

pomys³ popieram wszystkimi czterema koniczynkami !!! Co do bicia monet to czy kto¶ (Watcher mo¿e) zna ceny dla cyny ? Te¿ wydaje mi siê dobrym zastêpstwem dla srebra, ale mo¿e g³upoty gadam bo sie nie znam. Co do ¿o³du znalaz³em kilka ciekawych informacji, z których wynika ¿e bêdzie za co piæ i graæ w karty :D W ksi±¿ce Tadeusza Grabarczyka (Uniwersytet £ódzki) pt.: "Piechota zaciê¿na Królestwa Polskiego w XV wieku" jest piêkny wykres bêd±cy zestawieniem zarobków ¿o³nierzy i robotników. Wykres za³±czem jako jpg. ceny podane s± tam w groszach (niestety nie wiem jakich groszach :P) Dla porównania w tej samej ksi±¿ce Grabarczyk podaje przek³adowe ceny wyposa¿enia - np miecz dobrej jako¶ci kosztowa³ jakie¶ 30gr , przeciêtnej jako¶ci he³m 40gr a podbródek do niego kolejne 24gr. Pawê¿ np od 30 do 40gr. a pe³ne wyposa¿enie pawê¿nika (he³m, podbródek, rêkawice, zarêkawie, opacha, napier¶nik, naplecznik, miecz, pawê¿) 216gr.

No to pozdrawiam wszystkich i czekam dalszych propozycji w zwi±zku z tymi rocianymi monetkami smile.gif
Basia
hyhy, ja te¿ jak najbardziej ZA :>
nawet za marnym strzeleckim ¿o³dzikiem... ;)
vroobell
Je¶li bêdziemy siê stosowaæ stawki podane wy¿ej to ja hakownicê bêdê traktowa³ jako broñ do obrony osobistej, za¶ g³ównym moim zajêciem bêdzie ciesielstwo - 24 grosze na tydzieñ, hehe, dr¿yjcie gracze w Gluckhausa. devil.gif
Kazimierz
Du¿o zarobisz - du¿o przegrasz i przepijesz ;)
vroobell
Przepiæ siê zgadzam, ale przegrywaæ nie - do spó³ki z Karolin± doprowadzimy Rotê do bankructwa za pomoc± Domu szczê¶cia devil.gif
S³odziutki
CYTAT
do spó³ki z Karolin± doprowadzimy Rotê do bankructwa za pomoc± Domu szczê¶cia

Hmm... To mo¿e warto by ju¿ zawieraæ z Wróblem jakie¶ tajne umowy o przedstawicielstwo finansowe, prawne, albo zostaæ jego rzecznikiem prasowym? Ewentualnie czerpaæ zyski z ubezpieczenia tak poka¼nych sum bigsmile2.gif Za odpowiedni± prowizj±, oczywi¶cie devil.gif mad.gif bigsmile2.gif

Pozdrawiam serdecznie,
S³odziutki.
¦wider
Czy kto¶ wie dlaczego ten temat umar³ ? Jako¶ na Oporowie nikt go nie porusza³... Tak czy inaczej w imieniu ³ódzkiej czê¶ci Roty chcia³bym wróciæ do niego na ¦wiecinie, ponoæ spora czê¶æ Roty siê wybiera, najlepiej przyjechaæ ju¿ z gotowymi propozycjami, czy jednak mied¼ czy cyna, ile jak i dlaczego. Szkoda ten pomys³ porzucaæ bo jest naprawdê dobry !
Pozdrawiam wszystkich
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.