Pomoc - Szukaj - U¿ytkownicy - Kalendarz
Pe³na wersja: integralny kaptur w surcote
> Ubiór i dodatki > Ubiory wczesno¶redniowieczne > Inne ubiory wczesno¶redniowieczne
Owen
Hej
Zak³adam nowy temat, ale jakby moderator stierdzi³ ¿e jednak lepiej przenie¶æ go do ogólnego to siê nie obra¿ê smile.gif.

Natchn±³ mnie obrazek bodaj¿e z Hortus Deliciorum zamieszczony na freha. Pochodzi z koñca 12 w. i zawiera dosyæ nietypowy strój moim zdaniem, ewentualnie bardziej pasuj±cy do Codex manesse ni¿ do 12 wieku.
Przede wszystkim ma integralny kaptur i dosyæ nietypowe rozwi±zanie rêkawów. Czy natkneli¶cie siê gdzie¶ na podobne rozwi±zania??
Pozdrawiam
Indar
Pok³ony
Zerknij na strone Familia Ministerialis .
Unsere Bekleidung ---->der Herr---->Gardecorps
Tam masz podane ¿ród³a i od razu ikonografiê.
I.
Ukasz Spode £ba
Witam

Ojojoj, Indarze, z nieba mi spad³e¶ z t± stronk±! Wcze¶niej jej nie zna³em dunno.gif A to Gardecorps jest ¶wietne! Dobrze, ¿e nie zacz±³em robiæ surcoat, chyba skombinujê to, bo bardziej mi siê podoba crazy.gif ¦wietne, ¶wietne, naprawdê szczerba.gif najlepiej, ¿e to ma do¶æ szerokie rêkawy, to mi siê najbardziej podoba. Dziêki! Gdybym tylko choæ ociupinkê niemiecki zna³ face4.gif Ale z tego co widzê, to na XIIIw byæ mo¿e, prawda?

Pozdrawiam
Ukasz
Indar
Witaj
Tak, jak najbardziej - chocia¿ to ju¿ raczej druga polowa XIIIw. Zerknij na
http://grod.org/indexx.php?strona=linki.html
znajdziesz tam kilka ciekawych linków na XIII.
pok³ony
I.
Bartosz
jo³
Owen mia³ chyba na my¶li troche inny model
http://www.1186-583.org/article.php3?id_article=105
powinno byæ bezpo¶rednio do ¼ród³a i rekonstrukcji

hm w BM te¿ znale¼æ mo¿na surcote z integralnym kapturem - patrz moje wdizanko:) ale nie wiem czy szukasz tylko na XII?
http://www.rycerze.pl/modules/xoopsgallery...005&id=F1000013

Owen masz wyczesanego avatara
chcê taki ciosnek:)
Indar
Witam
To praktycznie jest to samo. Niektóre, nazwijmy je "modele", ró¿ni± siê tylko miejscem usytuowania otworów na rêce. Na rycinie podanej przez Owena widaæ wyra¿nie i¿ s± one mniej wiêcej na wysoko¶ci ³okcia - identycznie jak na pokazanych na stronie Familii ¿ród³ach. Kwestia wysoko¶ci "komina", jak d³ugo¶æ i ew. rozciêcia - to raczej ju¿ kwestia zamawiaj±cego/szyj±cego.
Rycina pokazana na pocz±tku pochodzi z "Liber ad Honorem Augusti" - datowanego na 1196. Mo¿na wiêc przyj±æ i¿ takie surcoty cieszy³y siê wielk± popularno¶ci±, i z tego powodu u¿ywane by³y a¿ do drugiej po³owy XIIIw. Wprowadzono jedynie pewne modyfikacje, co zreszt± widaæ po ikonografi z interesuj±cego nas okresu, gdzie pokazanych jest kilka "modeli"sucotów - z kapturem jak i bez.
pok³ony
Indar
Owen
Hej
Wielkie dziêki Wam za pomoc. Nakre¶lili¶cie mi wystarczaj±co i zupe³nie problem i ¼ród³a smile.gif, a efekty zobaczycie oczywi¶cie na I³¿y smile.gif. Mi pojawi³a siê idea ¿e ten strój to taki bardziej podró¿ny jest ni¿ reprezentacyjny, choæ ta rze¼ba z Familia by temu raczej przeczy³o.
Pozdrawiam
Indar
Ale¿ nie ma za co drogi Owenie. :)
I.

Dodane:
A swoj± drog± ciekawe czy wiecie co przestawia rycina z postu Owena.
Mê¿czyzna w naszym "surkocie" to Ryszard Lwie Serce, mimo przebrania zostaje rozpoznany przez rycerzy cesarza Henryka. W³a¶nie b³aga aby odst±pili od uwiêzienia jego majestatu i pu¶cili go wolno.
Jak wiemy nic to nie da³o.
Ot taka ma³a ciekawostka.
pok³ony
Indar
Sawa
Hmm co¶ czuje ¿e, w tym roku paski odejd± do lamusa, a hitem sezonu bêdzie w³asnie to ;) smile.gif
Ukasz Spode £ba
Witam
No kurcze w³a¶nie nad tym problemem my¶la³em crazy.gif Koniec z wyj±tkowo¶ci± cool.gif
Indar mówi³, ¿e 3,5m wystarczy, ale zaczynam siê o to obawiaæ, bo chcê zrobiæ obszerne rêkawy, mo¿e nie starczy buuuu icon_sad.gif

pozdrawiam
Ukasz
Ela
spiesze Cie pocieszyc ze spokojnie 3,5m wystarczy zwlaszcza ze przy takim rozcieciu rekawa kazdy mozesz zszywac z dwoch kawalkow ktore na pewno ci powstana przy krojeniu 1,5metrowego materialu - sredniowiecze to cudowny okres gdzie materialu sie nie marnowalo i nawet paczworki byly na porzadku dziennym; radze zrobic wykroj i tak poukladac na tkaninie coby sktawkow najwyzej na poduszke do igiel wystarczylo (i gwarantuje ze 3m bedzie dosc)
powodzenia
Owen
Hej
No ja swój d³ugi surcot w³a¶nie koñczê obszywaæ, a zu¿y³em na niego 2,3m we³ny (+ oczywi¶cie drugie tyle lnu na podszewkê). Wiêc 3,5 m to jak dla mnie zdecydowanie zadu¿o nawet. Choæ sam spo¿ytkowa³em materia³ w ok 95% smile.gif. Dobre rozplanowanie materia³u to podstawa.
Pozdrawiam
Szawel
a ktos z was ma WYKRÓJ skurcote z kapturem zintegrowanym?
Indar
W jednym z postów powy¿ej jest link do takiego wykroju. Poszukaj.
pok³ony
Indar
Szawel
wiesz, szukam i szukam, moze wyraze sie jasniej, nie szukam wykroju surcote co tych mam od pyty tylko wykroju surcote ze zintegrowanym kapturem w którym¿to wykroju jest uwzgledniony zintegrowany kaptur. Szukam tego od pewnego czasu i pytam sie ludzi, ktorzy dluzej siedza ode mnie w rr i jakos wszyscy mowia, "tak, jest to jest i ja wiem gdzie", ale nikt mi nie pokazal tego bezposrednio wiec prosze podaj mi konkretnego linka do miejsca w ktorym bezposrednio znajde ten wykroj
Tunia
kolega Szawe³ niech zacznie uwa¿aæ na jêzyk i sposób wypowiedzi - nie lubiê siê denerwowaæ przed porann± kaw± anger.gif
Gregor
CYTAT(Szawel)
wiesz, szukam i szukam, moze wyraze sie jasniej, nie szukam wykroju surcote co tych mam od pyty tylko wykroju surcote ze zintegrowanym kapturem w którym¿to wykroju jest uwzgledniony zintegrowany kaptur. Szukam tego od pewnego czasu i pytam sie ludzi, ktorzy dluzej siedza ode mnie w rr i jakos wszyscy mowia, "tak, jest to jest i ja wiem gdzie", ale nikt mi nie pokazal tego bezposrednio wiec prosze podaj mi konkretnego linka do miejsca w ktorym bezposrednio znajde ten wykroj

anger.gif

http://www.familia-ministerialis.de/images...gardecorps1.jpg

I naucz siê ch³opie czytaæ bo wcze¶niej ju¿ by³o wspomniane DOK£ADNIE gdzie to jest... trochê wysi³ku
Szymon de Conti Sarré
Witam,

Chciałbym trochę odświerzyć temat.

Po pierwsze, jaką waszym zdnaiem należałoby przyjąć datę, po której "gardecorps" już nie występuje? Według Ulricha Lenarta można mówić o jego użytkowaniu także w okresie "mody przejściowej". Czy uzasadnione byłoby użytkowanie owego okrycia w Polsce w latach 1350-1370, w raczej wyższych warstwach społecznych, oczywiście w roli ubioru podróżnego?

Po drugie, na jednym z obrazków w Codex Manesse widać coś, jakby fałdowanie rękawa po jego "zewnętrznej" stronie (ostatni rysunek). Czy mogło być to zrealizowane tak, jak na rysunku poglądowym?

Po trzecie, czy ktoś spotkał się w ikonografii z zapinaniem, tak jak na rysunku poglądowym, czy wchodzi w grę tylko wkładanie "przez głowę"? Te guziki wyglądają bardziej na ozdobę lub bardzo krótkie zapinanie pod szyją.

Moim zdaniem "rozcięcie" rękawów powinno się zaczynać od miejsca ich wszycia, a kliny rozszerzasjące zaczynać już pod pachą.

Ciekawe jest to, że były wersje zarówno męskie jak i damskie.

Może macie jakieś spostrzeżenia, które mi się jeszcze nie nasunęły na myśl?

Pozdrawiam,
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.