Pomoc - Szukaj - U¿ytkownicy - Kalendarz
Pe³na wersja: ARMA Lublin?
> Ogólne kategorie (bez podzia³u na epoki) > Szermierka > Treningi, sparingi i seminaria szermiercze
Feniks
Witam wszystkich,

Od jakiego¶ czasu kontaktuj± siê ze mn± ró¿ne osoby z Lublina pytaj±c o grupê treningow± ARMA-PL. Grupa jeszcze nie istnieje, ale zachêcam jak najbardziej, ¿eby j± za³o¿yæ. Niech osoby zainteresowane wypowiedz± siê tutaj na forum, mo¿e co¶ siê urodzi smile.gif
Wojciech Radzki
Hej
Na jesieni ubieglego roku myslelismy z kolegami powaznie o zorganizowaniu jakiegos seminarium na poczatek. Zrobilismy rozeznanie z kalkulacja kosztow i wygladalo na to ze byloby sporo chetnych. Ostatecznie jednak pomysl umarl smiercia naturlan±, poniewa¿ nikt za bardzo nie mial czasu zajac sie organizacja (praca, studia itp).
Ale uwazam ze pomysl jest bardzo dobry, osobiscie chetnie wzialbym w czyms takim udzial.
Pozdr
WR
Piotr Szponar
W naszej grupie s± osoby zainteresowane .Chcieliby¶my rozwijaæ nasze umiejêtno¶ci szermiercze .Tylko jak to zrobiæ kiedy najbli¿szy fachowiec od tego jest 170 km od nas ? Co zrobiæ z tym fantem -brakiem kadry na miejscu?
Piotr Szponar
Wojtek mo¿emy w tej kwesti jako¶ wspólnie zadzia³aæ
Marcin Surdel
CYTAT
W naszej grupie s± osoby zainteresowane .Chcieliby¶my rozwijaæ nasze umiejêtno¶ci szermiercze .Tylko jak to zrobiæ kiedy najbli¿szy fachowiec od tego jest 170 km od nas ? Co zrobiæ z tym fantem -brakiem kadry na miejscu?

To samo, co zrobili¶my my w Gliwicach, mianowicie wyhodowaæ sobie kadrê na miejscu, od zera icon_wink.gif
Wzi±¶æ siê i zorganizowaæ sobie spotkania/treningi, je¼dziæ na ró¿ne warsztaty/spotkania, jak siê da ¶ci±gaæ fachowców na seminaria, jak siê da popracowaæ sobie z jakim¶ tekstem, du¿o my¶leæ i robiæ swoje.
Jak sami sobie nie zorganizujecie, to nie bêdziecie mieli icon_wink.gif

Pozdrowienia
Piotr Szponar
I tak zrobimy
Szypu³
czy s± jakie¶ nowe wiadomo¶ci w sprawie zajêæ ARMA w Lublinie ?
Kali
Tak. Warsztaty sie juz odbyly, jeszcze przed sezonem. Czy bedzie powtorka tego nie wiem
Keylan
Witam, przepraszam za archeologiê.
Czy powsta³a w Lublinie grupa ARMA? A mo¿e jest jaka¶ grupa æwicz±ca wg traktatów?
pozdrawiam
Piotrek
Piotr Szponar
Nie ma grupy ARMY w Lublinie,ale jest grupa æwicz±ca wg traktatów czyli my-CHRZL.Mo¿esz poczytaæ sobie tu http://www.chrzl.ovh.org/ jakie s± zasady uczestnictwa i kontakt do nas.W sierpniu mo¿esz zobaczyæ turniej blossfechten na imprezie,któr± wtedy organizujemy.
Keylan
CYTAT(Piotr Szponar @ 22:50 13.05.2009) *
Nie ma grupy ARMY w Lublinie,ale jest grupa æwicz±ca wg traktatów czyli my-CHRZL.Mo¿esz poczytaæ sobie tu http://www.chrzl.ovh.org/ jakie s± zasady uczestnictwa i kontakt do nas.W sierpniu mo¿esz zobaczyæ turniej blossfechten na imprezie,któr± wtedy organizujemy.

Piotrze a czy jest mo¿liwo¶æ brania udzia³u tylko w treningach szermierki? Bo na waszej stronie czytam:
CYTAT
Ka¿da nowa osoba powinna w ci±gu 2 miesiêcy skompletowaæ minimum tj. odzie¿ spodni± oraz obuwie.
a szczerze mówi±c nie interesuj± mnie wyjazdy na turnieje, przebieranie siê w ciuszki -które bywa fajne ale jakos mi przesz³a ochota na to i niedokoñczone hajdawery i koszula kozacka lez± gdzie¶ w szafie. Obecnie chcia³bym siê nauczyæ porz±dnej traktatowej szermierki.
pozdrawiam
równie¿ Piotrek
Piotr Szponar
Nie ma takiej opcji dlatego ¿e nie jeste¶my grup± ARMA czy co¶ takiego tylko grup± zajmuj±c± siê odtwórstwem historycznym.
Monika ksf
CYTAT(Piotr Szponar @ 21:55 21.05.2009) *
Nie ma takiej opcji dlatego ¿e nie jeste¶my grup± ARMA czy co¶ takiego tylko grup± zajmuj±c± siê odtwórstwem historycznym.

Czy bycie grup± zajmuj±c± siê odtwórstwem historycznym a nie "czym¶ takim" automatycznie elminuje z uczestnictwa w treningach ludzi z zewn±trz albo innych zaprzyja¼nionych grup odtwórstwa historycznego? Zaznaczam uczestnictwa w treningach, a nie pokazach czy wspólnym wyje¿dzie grupy na imprezê historyczn±.
Piotr Szponar
CYTAT
Czy bycie grup± zajmuj±c± siê odtwórstwem historycznym a nie "czym¶ takim" automatycznie elminuje z uczestnictwa w treningach ludzi z zewn±trz albo innych zaprzyja¼nionych grup odtwórstwa historycznego? Zaznaczam uczestnictwa w treningach, a nie pokazach czy wspólnym wyje¿dzie grupy na imprezê historyczn±.

Nie eliminuje z uczestnictwa ludzi z zaprzyja¼nionych grup.ale ludzi z zewn±trz w sta³ym uczestnictwie raczej tak.Na sparing czy wymianê pogl±dów oczywi¶cie zapraszam zawsze.CHRZL jest u¿ytkownikiem sali i cz³onkowie CHRZL z niej korzystaj± oraz ustalaj± zasady korzystania bo oni to na ni± pracuj± swoim uczestnictwem w grupie.Nie zale¿y nam na udostêpnianiu nikomu sali bo miejsca jest ledwo dla nas.Nasz trening jest te¿ nie tylko tylko po¶wiêcony odtwórstwu dawnej europejskiej techniki walki ,ale walczymy w zbrojach co z harnischfechten z traktatów ma ma³o wspólnego jak sama wiesz bo robimy to bez pchniêæ .Mam czêsto do czynienia z pytaniem czy mo¿na przychodziæ na treninngi i nie uczestniczyæ w innych aspektach dzia³ania grupy.Odpowied¼ zawsze jest ta sama.Mo¿na byæ i cz³onkiem CHRZL i nie zajmowaæ siê szermierk± ,ale odwrotnie nie da rady.
Keylan
CYTAT(Piotr Szponar @ 18:15 23.05.2009) *
CYTAT

Nie eliminuje z uczestnictwa ludzi z zaprzyja¼nionych grup.ale ludzi z zewn±trz w sta³ym uczestnictwie raczej tak.Na sparing czy wymianê pogl±dów oczywi¶cie zapraszam zawsze.CHRZL jest u¿ytkownikiem sali i cz³onkowie CHRZL z niej korzystaj± oraz ustalaj± zasady korzystania bo oni to na ni± pracuj± swoim uczestnictwem w grupie.Nie zale¿y nam na udostêpnianiu nikomu sali bo miejsca jest ledwo dla nas.Nasz trening jest te¿ nie tylko tylko po¶wiêcony odtwórstwu dawnej europejskiej techniki walki ,ale walczymy w zbrojach co z harnischfechten z traktatów ma ma³o wspólnego jak sama wiesz bo robimy to bez pchniêæ .Mam czêsto do czynienia z pytaniem czy mo¿na przychodziæ na treninngi i nie uczestniczyæ w innych aspektach dzia³ania grupy.Odpowied¼ zawsze jest ta sama.Mo¿na byæ i cz³onkiem CHRZL i nie zajmowaæ siê szermierk± ,ale odwrotnie nie da rady.

no có¿ to ja podziêkujê za zaproszenie ale jednak nie skorzystam, jeszcze pare lat temu mo¿e i bym skorzysta³ bo przebieranki* mnie bawi³y ale ani nie mam czasu na wyjazdy na turnieje ani nie mam ochoty szyæ ciuchów, nie mam juz nastu lat, czasu nie du¿o wiêc wolê przeznaczyæ go na co¶ co mnie interesuje i bawi. Jeli powstanie ARMA Lublin to siê zapiszê, mo¿e jest w lublinie kilka osob zainteresowanych tak jak ja tylko machaniem mieczami/szablami/rapierami/innym ¿elastwem, to mo¿e siê uda co¶ wyskrobaæ je¶li nie trudno.

*bez obrazy dla rekonstruktorów, szanujê pracê tych którzy staraj± siê ze szczegó³ami odtworzyæ stroje z epoki.
Keylan
przepraszam ¿e nie edytuje poprzedniego postu, ale chce podbiæ temat. Zg³osi³ siê do mnie kolega Wojtek Radzki i chyba we dwóch spróbujemy o¿ywiæ temat ARMY w Lublinie, je¶li byliby jacy¶ chêtni by siê do nas do³±czyæ to zapraszam. W nied³ugim czasie planujemy spotkanie w tej sprawie.
pozdrawiam
Piotrek
Wojciech Radzki
Potwierdzam. Osoby zainteresowane zapraszam na spotkanie w najbli¿szy pi±tek o godz. 17 w barze Mnich (ul Nadbystrzycka). Porozmawiamy, poplanujemy i zobaczymy co mo¿emy razem robiæ.
Pozdr
WR
Piotr Szponar
I co ustalili¶cie co¶?Powstanie u nas grupa ARMY?Jakie¶ regularne treningi?
Keylan
CYTAT(Piotr Szponar @ 09:40 13.07.2009) *
I co ustalili¶cie co¶?Powstanie u nas grupa ARMY?Jakie¶ regularne treningi?

Przepraszam za brak informacji.
Ustalili¶my ¿e bêdziemy robiæ regularne treningi od wrze¶nia, do tego czasu szukamy sali do treningów, chêtnych ludzi, zakupujemy wastery(i zbieramy kase na maski i resztê sprzêtu) oraz spotykamy siê na razie co poniedzia³ek na treningach na ¶wie¿ym powietrzu mniej wiêcej regularnie (ale wiadomo wakacje, jest nas na razie 3 wiêc mo¿e siê okazaæ ¿e jaki¶ trening wypadnie z powodu nieobecno¶ci czy z³ej pogody) Wojtek zgodzi³ siê poprowadziæ trening podstaw (praca nóg, praca nóg i jeszcze raz praca nóg do tego jak przyjd± wastery to podstawowe uderzenia, zej¶cia, postawy). Piotrze je¶li by³by u was kto¶ chêtny siê do³±czyæ i æwiczyæ z nami jako dodatkowe treningi oprócz waszych to zapraszamy, im wiêcej nas (zw³aszcza tych ju¿ choæ troszkê do¶wiadczonych) tym lepiej. smile.gif
W ten poniedzia³ek o 18 spotykamy siê na pierwszy trening choæ i ten bêdzie bardziej organizacyjny ni¿ treningowy, nastêpne bêd± ju¿ po¶wiêcone w 90%-100% treningowi.
pozdrawiam
Piotrek
¯andarm
Witam.
Mam kilka pytañ dotycz±cych grupy szermierczej w Lublinie. Mianowicie,o której i gdzie odbywaj± siê obecnie treningi? Po drugie jaki sprzêt nale¿ny mieæ,albo siê o niego postaraæ? I po trzecie czy s± ju¿ ustalenia dotycz±ce sta³ej dzia³alno¶ci grupy od wrze¶nia.
Pozdrawiam. smile.gif
Keylan
CYTAT(¯andarm @ 19:56 23.08.2009) *
Witam.
Mam kilka pytañ dotycz±cych grupy szermierczej w Lublinie. Mianowicie,o której i gdzie odbywaj± siê obecnie treningi? Po drugie jaki sprzêt nale¿ny mieæ,albo siê o niego postaraæ? I po trzecie czy s± ju¿ ustalenia dotycz±ce sta³ej dzia³alno¶ci grupy od wrze¶nia.
Pozdrawiam. smile.gif

Obecnie æwiczenia z powodu wyjazdów wakacyjnych s± zawieszone i ka¿dy æwiczy³ sobie samemu.
Na pocz±tek potrzebny sprzêt to tylko drewniany waster/rudis (z tego co siê orientujê to wszyscy maj± od Piotrka z Krakowa -firma studiopetit - 130cm d³ugie do szko³y niemieckiej, do tego s± dwa sztylety jak siê podstawy za³apie to i w jakie¶ ringen siê pobawimy) oprócz tego zwyk³y strój do æwiczeñ, ale trzeba powoli zbieraæ pieni±dze na zakup maski szermierczej która w pó¼niejszych etapach treningów bêdzie niezast±piona. Na pewno na pocz±tek bêdzie æwiczony d³ugi miecz w tradycji niemieckiej, i przez pocz±tkowy okres g³ównie bêdzie to æwiczenie pracy nóg wiêc myslê ¿e jak wrócê i bêdzie Wojtek to zorganizujemy jakie¶ spotkanie na które zaprosimy chêtnych i je¶li ci siê spodoba to bêdziesz mia³ czas na zakup wastera.
Ca³kiem mo¿liwe ¿e treningi z prawdziwego zdarzenia zaczn± siê w okolicy po³owy wrze¶nia mo¿e nawet bli¿ej pa¼dziernika, na razie trwaj± poszukiwania sali, niestety nie za wiele teraz wiadomo bo jeste¶my w lekkich rozjazdach (np ja teraz w czwartek na dwa tygodnie znikam a i pewnie we wrze¶niu wiêcej mnie nie bêdzie ni¿ bêdê, niestety taki czas angsad.gif )

pozdrawiam
Piotrek
Raziel
Witam
Jak to dobrze takie posty czytaæ smile.gif Bardzo siê ciesze, ¿e jest realna szansa na powstanie grupy szermierczej smile.gif Oczywi¶cie siê piszê.
Co do sali sugerowa³bym sprawdzenie uczelni wy¿szych - powinny bez wiêkszych problemów wynaj±æ jak±¶ salê (kiedy u siebie w mie¶cie chcia³em kiedy¶ otworzyæ sekcjê sztuk walki pierwsze co poszed³em na politechnikê i praktycznie od rêki udostêpnili mi salê... mam nadziejê, ¿e w lublinie by³oby podobnie).
Informujcie o nowo¶ciach - trzymam kciuki smile.gif
Raziel
I jak?? Bêd± treningi, dzieje siê co¶? Nikt nic nie pisze i nie wiadomo co robiæ..
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.