niedawno przeczytalem " w wiekach XVI i XVII na krolewskich i ksiazecych dworach utrzymywano nawet specjalnych fachowcow od wymyslnych wiazan" czyli chodzi napewno o makramy
jakie elemety stroju mozna utwozyc w ten sposob. krajki wydaja mi sie swojego rodzaju makramami.
napewno jakies rodzaje ozdobnych kutasow i na tym konczy sie moja fantazja. prosil bym jak macie zdiecia owych wyrobow
Chusty. Krajki. Szale. Kutasy wszelakie. Pasy. Sznureczki plecione. Tyle, co mi podpowiada wyobra¼nia i wiedza, ¿e mozna zrobiæ technika makramy. Co rzeczywi¶cie by³o robione - nie wiem.
Panowie. Ma³y b³±d.
Krajki nie s± robione technikami makramowymi (wi±zanie wêz³ów), tylko technikami tkackimi (przeplatanie w±tku przez osnowê w krajkach tkanych na tabliczkach i bardku).
Istniej± krajki plecione na palcach, ale nie polega to na wi±zaniu wêz³ów, tylko na przeplataniu nici, mniej wiêcej jak podczas robienia sznureczków technik± tkania na palcach.
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê
kliknij tutaj.